Dodaj do ulubionych

Far Cry 2 - wideorecenzja

• Gość: esz Re: Far Cry 2 - wideorecenzja IP: 78.151.69.* 13.11.08, 13:51
      Dokladnie, pad sie sprawdza w FPP, bo sterowanie tam jest nieco inaczej zaprojektowane, a gry konsolowe pisane pod pad czesto nie wymagaja pikselowej precyzji. A jak jestes wyjatkowo slaby, to niektore tytuly oferuja pomoc - np. w CoD3 mozna wlaczyc opcje, ktora powoduje, ze kiedy wlaczasz precyzyjne celowanie (tzn. nie strzelasz "z biodra"), celownik automatycznie kieruje sie na korpus wroga, pod warunkiem ze miales go mniej wiecej posrodku ekranu. Gra wcale nie jest przez to wiele latwiejsza. Wszystko zalezy od dobrego zaprojektowania poziomow i systemu sterowania, ale w takie tytuly jak seria CoD, GoW, Lost Planet, Orange Box czy Far Cry Instincts Predator gra sie padem po prostu rewelacyjnie.
    • Gość: esz Re: Far Cry 2 - wideorecenzja IP: 78.151.69.* 13.11.08, 13:55
      I jeszcze jedno: jest zasadnicza roznica, ktora sprawia, ze granie padem w FPP podoba mi sie tak samo, jak myszka. Moze i nie jest to gra ultraprecyzyjna, ale za to ultraplynna. Nawet w powyzszej recenzji FC2 widac, ze czasem ekran "drzy" - bo drzy reka grajacego i celownik przesuwa sie o pare pikseli. Niesamowicie mnie to wkurza, bo psuje klimat - czuc, ze to tylko gra, nie da sie tak wciagnac w swiat, no chyba ze zalozyc, ze bohater ma jakas odmiane padaczki. Sterowanie galka od pada gwarantuje, ze kazdy ruch bedzie plynny i zgrabny niczym profesjonalnie wykonany taniec na rurze. smile
    • Gość: AK47 Re: Far Cry 2 - wideorecenzja IP: *.chello.pl 13.11.08, 13:55
      @y
      Wiadomo, ze w kwestii precyzji klawa + mycha to potega. Swoja droga do X360 jest jakas przystawka - wlasnie jako klawiaturka dla gracza i myszka, a do PS3 mozna normalnie podlaczyc. Tylko, ze i tak nikt tego nie robi z uwagi - jednak - na wygode i ergonomie jaka daje pad.
    • Gość: nacho Re: Far Cry 2 - wideorecenzja IP: *.ptr.magnet.ie 13.11.08, 14:18
      @esz
      napad padaczki? pewnie w rzeczywistosci trzymanie i strzelanie z kalacha jest tak samo precyzyjne jak sterowanie padem LOL Jesli chodzi o realizm gry, to twoj argument przepada z kretesem
    • slawomir.serafin Re: Far Cry 2 - wideorecenzja 13.11.08, 14:19
      Sterowanie galka od pada gwarantuje, ze kazdy ruch bedzie plynny i zgrabny niczym profesjonalnie wykonany taniec na rurze. smile

----

taaaa, a jak ogląda się filmiki z pokazów jakichś shooterów, to od razu widać, czy były grane na konsoli - ruchy są płynne, ale bardzo powolne, bardzo nieprecyzyjne i bardzo niezgrabne. Można grać w shootery na padzie i się dobrze bawić, ale to tak jakby jeździć Ferrari z ogranicznikiem prędkości do 60 km/h.
    • Gość: esz Re: Far Cry 2 - wideorecenzja IP: 78.151.69.* 13.11.08, 14:35
      Slawek, skoro grales na konsoli dwa dni, to racz sie nie wypowiadac w tym wzgledzie, bo wyjdzie cos w rodzaju twoich niusow: "wydaje mi sie, bo slyszalem jak ktos cos takiego powiedzial, ze gra jest slaba". smile I nie chodzi mi tu, panie Nacho, o strzelanie, bo efekt "trzesienia" tez tam masz, ale o zwyczajne rozgladanie sie dookola, ktore przy wykorzystaniu myszki wyglada nieco chaotycznie. Poza tym - niech sie wypowiada ten, kto skonczyl chociaz z jednego-dwa FPSy na konsole, a nie tylko ci, co wiedza wszystko z trailerow gry na IGN. smile
    • Gość: esz Re: Far Cry 2 - wideorecenzja IP: 78.151.69.* 13.11.08, 14:42
      Pozwolcie, ze jeszcze wyjasnie, czemu chce, zeby wypowiedzial sie ktos, kto skonczyl pare FPS-ow na konsole. Otoz jesli gracz z pecetowym stazem wynoszacym X lat zagra pol godziny w konsolowego FPSa, to nic dziwnego, ze bedzie narzekal - po prostu nie opanuje sterowania w tak krotkim czasie. Mnie to zajelo z tydzien, ale kiedy juz zalapalem co i jak, wymiatalem w kazdej grze. smile Zreszta nie chce mi sie wierzyc, ze kazdy z was przy pierwszym podejsciu do FPSa pecetowego od razu wymiatal, bo myszka jest tak dobra. Otoz nie - to kwestia doswiadczenia, a jesli dluzej gralibyscie na padzie, to chwalilibyscie pada. Czy tylko ja pamietam, jak dziwnie bylo, gdy wyszly pierwsze FPSy w pelni trojwymiarowe? Wtedy sie mowilo: "w taka gre MYSZKA? To juz sie nie strafe'uje z shiftem?". Badzcie uczciwi przynajmniej wzgledem siebie i przyznajcie, ze to kwestia przyzwyczajenia, wprawy i dobrego zaprojektowania gry. Jak pierwszy raz siadziesz za kierownica samochodu, to nie bedziesz chwalil ukladu kierowniczego, ze taki latwy, intuicyjny i precyzyjny. Ja tam uczciwie przyznaje: myszka jest bardziej precyzyjna. Ale pad ma zalety, ktorych mysz nie ma. W tej kwestii jest remis. Wybor zalezy od przyzwyczajenia.
    • Gość: gość Re: Far Cry 2 - wideorecenzja IP: *.acn.waw.pl 13.11.08, 14:44
      A czy na PC-cie też warto grac w FPP padem?

Prosze o radę
    • slawomir.serafin Re: Far Cry 2 - wideorecenzja 13.11.08, 14:48
      Ale pad ma zalety, ktorych mysz nie ma. W tej kwestii jest remis.

----

Nie w grach FPS. Obejrzyj choć jedno dobre fragmovie z Q3A. Albo niekoniecznie z Q3A - dowolny szybki shooter wystarczy. Są bariery, których pad nie przeskoczy - i udowadnianie, że jest inaczej, jest bez sensu.
    • Gość: y Re: Far Cry 2 - wideorecenzja IP: *.k2.pl 13.11.08, 14:55
      @ esz

Pozwolcie, ze jeszcze wyjasnie, czemu chce, zeby wypowiedzial sie ktos, kto skonczyl pare FPS-ow na konsole. Otoz jesli gracz z pecetowym stazem wynoszacym X lat zagra pol godziny w konsolowego FPSa, to nic dziwnego, ze bedzie narzekal - po prostu nie opanuje sterowania w tak krotkim czasie. Mnie to zajelo z tydzien, ale kiedy juz zalapalem co i jak, wymiatalem w kazdej grze. smile Zreszta nie chce mi sie wierzyc, ze kazdy z was przy pierwszym podejsciu do FPSa pecetowego od razu wymiatal, bo myszka jest tak dobra. Otoz nie - to kwestia doswiadczenia, a jesli dluzej gralibyscie na padzie, to chwalilibyscie pada. Czy tylko ja pamietam, jak dziwnie bylo, gdy wyszly pierwsze FPSy w pelni trojwymiarowe? Wtedy sie mowilo: "w taka gre MYSZKA? To juz sie nie strafe'uje z shiftem?". Badzcie uczciwi przynajmniej wzgledem siebie i przyznajcie, ze to kwestia przyzwyczajenia, wprawy i dobrego zaprojektowania gry. Jak pierwszy raz siadziesz za kierownica samochodu, to nie bedziesz chwalil ukladu kierowniczego, ze taki latwy, intuicyjny i precyzyjny. Ja tam uczciwie przyznaje: myszka jest bardziej precyzyjna. Ale pad ma zalety, ktorych mysz nie ma. W tej kwestii jest remis. Wybor zalezy od przyzwyczajenia.

skończone halo 3, bad company, CoD 2, quake 4... i serio za każdym razem brakowało mi tego samego, możliwości wbicia komuś kuli w sam środek czoła - czytaj precyzji, na "grzybku" gra mi się bardzo ciężko pewnie właśnie przez 15 letni staż na PC... ale mimo wszystko jestem graczem a sterowanie powinno być tak przygotowane by każdy je załapał skończyłem kilka gier i jakoś nie bardzo mi to szło, wolę myszkę i klawiaturę.
    • Gość: esz Re: Far Cry 2 - wideorecenzja IP: 78.151.69.* 13.11.08, 15:11
      Sławek: nie wiedziałem, że Q3A jest też na konsole. Chyba mnie nie zrozumiałeś: pisałem, że gry są projektowane tak, żeby nie było potrzebne takie ultraprecyzyjne sterowanie jak w tej grze właśnie. Zagraj sobie w CoD3 (ale pograj parę dni chociaż) i powiedz mi, czy myszka zmieniłaby znacząco rozgrywkę - ta gra, jak i Gears of War, jest moim zdaniem najlepszym przykładem projektowania strzelanki pod pad. Kurcze, nawet na PSP mozesz dobre sterowanie do strzelanki zrobic - patrz Syphon Filter: Logan's Shadow. Jego czescia jest fakt, ze wrogowie w grach na konsole nie smigaja z taka zawrotna predkoscia jak w Q3A.
    • simplex Re: Far Cry 2 - wideorecenzja 13.11.08, 15:22
      "w taka gre MYSZKA? To juz sie nie strafe'uje z shiftem?".

Heretyku, strejfowało się z altem tongue_out
    • slawomir.serafin Re: Far Cry 2 - wideorecenzja 13.11.08, 15:23
      Chyba mnie nie zrozumiałeś: pisałem, że gry są projektowane tak, żeby nie było potrzebne takie ultraprecyzyjne sterowanie jak w tej grze właśnie.

----

no to faktycznie nie zrozumiałem smile mnie chodzi natomiast o to, że myszka i klawa nie wymuszają żadnych ograniczeń, inaczej niż pad. Shootery trzeba "robić" pod pada - i dlatego pewnie konsolowe strzelanki nie odnoszą sukcesów na PC (Halo, Gearsy, Lost Planet i tak dalej), bo przy możliwościach myszki i klawy stają się dziecinnie proste. Fakt, są wyjątki takie jak Riddick na przykład, ale nie zmienia to ogólnej zasady - pad jest świetny, ale nie do FPSów (i RTSów oraz innych gier, w których precyzja i szybkość ruchu jest najważniejsza). Trudno, tak już jest. Na klawie i myszce za to nie da się grać w bijatyki i gry sportowe smile Więc wychodzi mniej więcej po równo smile
      • Gość: don Re: Far Cry 2 - wideorecenzja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.08, 15:35
        a ja mam znajomka który co prawda steruje klawiaturą i myszą ale robi to w
        zupełnie absurdalny dla mnie sposób - otóż nie używa WSAD do ruchów postaci ale
        do ruchów na boki używa "<" i ">" , do ruchu do przodu prawego klawisza myszy a
        do cofania się spacji. no i rozglądanie się myszą - ogólnie dla mnie niepojęty
        dość sposób...

co ciekawe - w dużej mierze wpływa to na sposób gry- bo fps'y zalicza - jak to
        nazywam - metodą "na dziewice" (chciałabym ale się boję) - czyli praktycznie
        cały czas chowa się za dowolną przeszkodą terenową i strzela z ukrycia.

pomijam czy gra się na invert mouse czy nie bo to kwestia przyzwyczajen 'po
        symulatorowych" pewnie jak u mnie) (tak - na pc gram na invercie ale co ciekawe
        nie odwracam osi Y)
    • Gość: mr zoom Re: Far Cry 2 - wideorecenzja IP: *.chello.pl 13.11.08, 15:46
      TPP :rotfl:
    • Gość: JanekGracz Re: Far Cry 2 - wideorecenzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.08, 15:48
      grafika 10/10
      grywalność 9,5/10
      wsztstko potem jest ok nie widzialem czegos takiego
    • Gość: AK47 Re: Far Cry 2 - wideorecenzja IP: *.chello.pl 13.11.08, 15:56
      Z tym padem to naprawde przesadzacie. Zgodze sie, ze dla jakis hadkorowych maniakow bioracych udzial w turniejach dobra mysz (czula, i pewnie taka za 200 zeta) to podstawowe narzedzie pracy. Ale zejdzcie na ziemie! Chciec to moc. Sam jestem maniakiem FPP - i nawet po przejsciu w zeszlym roku na konsole przeszedlem sporo FPSow (Cod3 i 4, The Orange BOX, Q4, FC2, Bad Company, UT3, MoH Airborne, Bioshock) i naprawde to kwestia przyzwyczajenia a raczej odzwyczajenia sie od nawykow klawiatury i myszki. Niebagatelna zaleta jest takze wygoda. Dla kombinacji klaw+mycha trzeba siedziec na fotelu przy jakims biurku itp kiedy pada mozna trzymac wygodnie rozwalajac sie na kanapie czy wielkim fotelu. Da sie zrobic tylko bez uprzedzen.
    • Gość: don Re: Far Cry 2 - wideorecenzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.08, 16:29
      NIE DA się zaprzeczyć że myszka i klawisze jest DOKŁADNIEJSZA.
      ale DOKŁADNOŚĆ nie jest tożsama z WYGODĄsmile
    • Gość: y Re: Far Cry 2 - wideorecenzja IP: *.k2.pl 13.11.08, 16:30
      jest tylko jedno zasadnicze pytanie, na które trzeba sobie odpowiedzieć... po co się przestawiać? uczyć od nowa itd. mogę w fpp śmignąć na pc, a na konsoli na padzie katować tytuły, które są wręcz stworzone do tego typu gry (vide jRPG, mordobicia, TPP, czy arcade samochodówki). fun jest? jest. gram tak jak lubię bez zmuszania się do czegokolwiek? gram.

jak ktoś śmiga na padzie od początku to respect bo mi się tak nie widzi grać i tyle, za długo siedzę na kombo klaw+mysz, ale nie należy nikogo krytykować za to jak gra, jeżeli ktoś chce to może sobie i dupa grać o ile mu to sprawia frajdę wink i wychodzi.
    • Gość: art Re: Far Cry 2 - wideorecenzja IP: *.icpnet.pl 13.11.08, 16:32
      grywalnosc fatalna gra szybko sie nudzi, zmusza do dlugich podrozy z konca mapy na drugi, po przejechaniu w jedna strone i oczyszczeniu dzungli wracasz i znow spotykasz bandziorow...i tak w kolko. gierka dobra jak chcesz sie zrelaksowac na godzinke dwie po pracy i tyle.
    • Gość: AK47 Re: Far Cry 2 - wideorecenzja IP: *.chello.pl 13.11.08, 16:42
      Powinni w jakims uaktualnieniu zmienic czas respawniu przeciwnikow na posterunkach tak np na za nastepne 24 h albo cos w tym stylu. przeciez gra ma pelny cykl doby - daloby sie zrobic.
    • Gość: Truteń Re: Far Cry 2 - wideorecenzja IP: *.icpnet.pl 13.11.08, 16:55
      @y
      "mogę w fpp śmignąć na pc, a na konsoli na padzie katować tytuły, które są wręcz stworzone do tego typu gry"
      ---

O to to. Mądrze gada, polać mu.
    • tenare Re: Far Cry 2 - wideorecenzja 13.11.08, 17:01
      Gdyby zwłoki nie znikały, to by zakryły całą mapę. Bo strzela się wciąż do tych samych botów.
    • Gość: http://www1.orgfre Re: Far Cry 2 - wideorecenzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.08, 18:56
      www1.orgfree.com/
    • Gość: crazy ali Re: Far Cry 2 - wideorecenzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.08, 19:03
      FC2 te tekstury to śmiech!!! Liczba wielokontów na pojedyńczą postać w 2-ujce zmniejszyła sie dwa razy porównując ją z FC1. Ta gra niedorównuje graficznie nawet SoF 3. Tekstury w pc wersji i obiekty są niedoprzyjeńcia. Grałem naprzód w pirata dx9 póziniej u kolegi w oryginał dx10. Boże!!! co to za brzytka nudna gra, zero myślenia chowania się tylko karabin na środek ulicy i istny terminator. Wali domnie zała wioska z karabinów, mg, shotganów i nic no może prawie nic. Jeszcze te głupie zbieranie diamentów jak z platformówki. Ta gra to gniot niech półmuzgi konsolowcy ją sobie wezmą, in chyba niewiele do szcześcia potrzeba jeśli lubią tą gre.
      ps. Fabuła i rozgrywka tesz jest słaba.
    • Gość: esz Re: Far Cry 2 - wideorecenzja IP: 78.151.69.* 13.11.08, 19:20
      Zabawna rzecz mi przypomnial komentarz powyzej. Otoz kiedys widzialem pirackiego FC1 zajmujacego jedna plyte CD. Taka fantastyczna kompresja danych zostala osiagnieta w ten sposob, ze "wybor" detali graficznych ograniczal sie do "very low". smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka