Dodaj do ulubionych

sznycle/kotlety itp

29.11.04, 11:42
no to pozbierajmy do kupy:
sznycel wiedeński - panierowany w bułce smaśony na maśle lub smalcu. DOdatkiem jest plasterek cytryny
szyncel mediolański - - cieńszy od powyższego - panierowany w bułce często z dodatkiem tartego sera (parmezan) smażony ns oliwie z oliwek. Podawany czesto z sosem pomidorowym
sznycel paryski - podobnie jak wiedenski, ze ty ze moze byc w samej mące lub w cieście jajecznym (naleśnikowym)

Dotycza albo cieleciny (cześciej) albo wieprzowiny (to byc moze wlasnie polski wklad, ktory zaowocowal "schaboszczakiem - ale trzeba by historykow kuchni spytać)

sznycel wegierski - plastry cielęciny nadziane kawałeczkami boczku, obtoczone w mące

sznycel berliński - smażone na maśle plasrry krowiego wymienia

cordon bleu - drobiowy sznycel "nadziewany" masłem, serem żółtym
Obserwuj wątek
    • Gość: bazylka Re: sznycle/kotlety itp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 11:48
      no to jeszcze przynajmniej de volaille (wybaczcie, chyba pierwszy raz w życiu
      to piszę ;-)

co do powyższych sznycli, to mam wrażenie, że zaróno w polskich, jak i w
      zagranicznych restauracjach nazwy dobierane są niekiedy losowo

a jak nazwiesz upiorny wynalazek schabowego panierowanego w cornflakesach?
      • giezik Re: sznycle/kotlety itp 29.11.04, 11:50
        dlaczego upiory w studenckich czasach mile urozmaicenie od klasycznego - panierowanego w bułce. Na zmiane z panierowanym w wiórkach kokosowych

moze sznycel kukurydziany ;)
      • monia_77 Re: sznycle/kotlety itp 29.11.04, 11:52
        A ja sie z roznymi okresleniami restauracyjnymi spotkalam:

po kapitansku - schabowy z pieczarkami duszonymi i pod serem

po wiedensku - to taki cielecy na caly talerz cienko rozbity a do tego cwiarka
        cytryny do pokropienia

po hawajsku - schaboszczak a na to plaster ananasa pod serem zoltym

aha i jeszcze jest taki z jajkiem sadzonym na wierzchu ale nie wiem jak sie
        nazywa.

• Gość: bazylka Re: sznycle/kotlety itp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 12:02
          o, tak, po hawajsku to częsta odmiana
          a w wiórkach kokosowych to by był może po karaibsku?
          panierowany w kornfleksach dostałam w jednej prowincjonalnej restauracji, która
          bardzo chciała być elegancka - mięso było rozbite cienko jak obrus i z całego
          kotleta zostało tylko chrupanie w zębach
          • giezik Re: sznycle/kotlety itp 29.11.04, 12:16
            to oni nie pokruszyli tych płatków?
            • Gość: bazylka nie :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 12:21
        • brunosch Re: sznycle/kotlety itp 29.11.04, 12:25
          a co to kotlet pożarski?
          • bazylka1 Re: sznycle/kotlety itp 29.11.04, 12:28
            a to chyba siekany?
          • perry_m Re: sznycle/kotlety itp 29.11.04, 13:29
            kotlet pozarski robi sie z mielonej cieleciny z ubitym bialkiem na sztywno,
            ciutka galki muszkatulowej, 1-2 lyzki smietany i bulka tarta, sol i pieprz.
            formuje sie sznycle, ktore wygladac maja jak placki ziemniaczane tzn taki
            ksztalt i grubosc, i panieruje sie w jajku i bulce tylko.
            ale takie prawdziwe pozarskie to robi sie z prawdziwych kotletow cielecych,
            odkraja sie kostke i pozniej rekonstruuje sie kotlet, patrz wyzej, dookola tej
            kostki.
            ja od zawsze znam taki, sa wersje z mieszanego miesa, tez b dobre, ale podstawa
            jest to "sztywne" bialko, pozdrawiam, perry
          • emka_1 pożarskiego 29.11.04, 15:35
            bo to okrutny bojar był, co siekać lubił:)
        • gourmet48 Re: sznycle/kotlety itp 29.11.04, 13:48
          aha i jeszcze jest taki z jajkiem sadzonym na wierzchu ale nie wiem jak sie
          > nazywa

kiedys, kiedys zwano to sznyclem wiedenskim
    • bazylka1 wrzućcie "kotlet pożarski" w google :-) 29.11.04, 12:32
      wychodzą same jadłospisy barów i stołówek :-)
      towarzystwo; mielone, ozorki, flaki, kapusta zasmażana z ziemniakami itp :-)
    • Gość: zadumana Re: sznycle/kotlety itp IP: 213.17.230.* 29.11.04, 12:49
      Kotlecik pożarski wg mojej mamy był siekany, cielęcy, podany na grzance. Aha, i
      oczywiście był pyszny:)
    • perry_m Re: sznycle/kotlety itp 29.11.04, 13:43
      dodam jeszcze do tej listy kotlety/sznycle schabowe "Giewont" robione z maslem
      i z oscypkiem i po usmazeniu posypane suto startym oscypkiem, pycha, kto nie
      zna niech sie skusi, pod warunkiem, ze sie lubi oscypka
      • gourmet48 Re: sznycle/kotlety itp 29.11.04, 13:54
        halo giezik - te wymienione przez ciebie sznycle rozumiem, ze sa podawane w
        Polsce !!!???
        w Wiedniu jest poprostu sznycel i jesli sznycel to z cieleciny
        • perry_m do gourmet'a 29.11.04, 14:23
          nie rozumiem dlaczego tak napisales, ze tylko niby w polsce one sa podawane, we
          francji nosza one prawie identyczne nazwy, poza schabowym oczywiscie, a sznycel
          po wiedensku tez nosi nazwe po wiedensku, moze za malo swiata jeszcze
          zobaczyles i ograniczasz sie jedynie do wiednia, a i tam z tego co wiem jest
          podobnie, pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka