Dodaj do ulubionych

Recenzja: Valkyria Chronicles

10.12.08, 15:03
W recenzji jest błąd. W europejskiej/amerykańskiej wersji VC nie ma oceny S za misje i jej odpowiednikiem jest A.

Acha dla maniaków jest podobno jeszcze kilka dodatkowych smaczków do odkrycia przy drugim przejściu gry (drugie przejście odbywa się z zachowaniem statsów i broni z końca pierwszego razu).

Jak dla mnie ta gra jest warta kupienia PS3 smile
Obserwuj wątek
    • powercontrols Recenzja: Valkyria Chronicles 10.12.08, 15:14
      Co do tych narodzin w czolgu to recenzent z Neo czy PSX Extreme (nie wiem gdzie na to tak strasznie narzekano) robi z igly widly. Zanim kupilem gre myslalem, ze to nieszczesne dziecko jest owocem goracego romansu bohaterskiego ladowniczego i pieknej radiotelegrafistki, ktorzy to w przerwach pomiedzy odpieraniem atakow wrazych hord pozwolili sobie na chwile zapomnienia..tak to rzeczywiscie byloby glupie i "nieadekwatne". Ale to dziecko rodzi kobieta podczas ewakuacji z atakowanego miasta..z braku innego pojazdu bohaterowie uzywaja czolgu..co w tym dziwnego?
    • michaelius_pl Re: Recenzja: Valkyria Chronicles 10.12.08, 15:52
      Też się spodziewałem jakiejś większej akcji z tym dzieciakiem , a tam ze dwa zdania o nim były smile

Swoją drogą to powiedział bym ,że fabuła jest nie tyle infantylna co potwornie idealistyczna.
      Bo strzelanie do uciekających cywili czy nienawiść rasowa to nie są motywy , które kwalifikowałbym jako dziecinne.

Acha no i pytanie do innych gracz czy jak gracie w VC też macie wrażenie , że autorzy mocno wczytywali się w historie Polski w 1939-45 ?
    • rokugatsu Re: Recenzja: Valkyria Chronicles 10.12.08, 16:39
      A ja się z wadami tej gry nie do końca zgadzam... Gdyby można było ludzi rozjeżdżać czołgiem, byłoby po prostu zbyt łatwo D: Co do fabuły - też nie bardzo wiem do czego można się tu doczepić. A te narodziny dziecka? Nie wiem co w tym niesamowitego.
      Jeśli miałbym się do czegoś przyczepić to do braku multi i tego, że nasi bohaterowie w trakcie walki, kiedy nimi nie kierujemy, czasami zachowują się jak idioci _-_
      Dla mnie - najlepsza gra na PS3 obok LBP i MGS4.
    • tap-chan Re: Recenzja: Valkyria Chronicles 10.12.08, 16:43
      Panowie, czytajmy ze zrozumieniem. Napisałem, że to czepianie się na siłę, a gra to ścisła czołówka na PS3 - naprawdę. Mnie ani fabuła, ani system w ogóle nie raziły. Michaelius, i masz rację, też wątkiem rasistowskim byłem bardzo zaskoczony.
    • maxiu666 Re: Recenzja: Valkyria Chronicles 10.12.08, 17:24
      Posiadam i rowniez polecam gra jest kapitalna.
    • ico72 Re: Recenzja: Valkyria Chronicles 10.12.08, 21:27
      O tym dziecku pisano w NEO+, zreszta recke naisał Fax a kazdy kto zna tego kolesia chociazby z Gameonly wie ze to dupek i fanboj Xboxa
    • nightrunner1 Re: Recenzja: Valkyria Chronicles 11.12.08, 09:20
      no w którejś z polygadek też o tym dziecku wspomniano, i to jako dość istotną sprawę - przynajmniej takie wrażenie można było odnieść z tamtejszej wymiany zdań wink

sama gra wyśmienita - dla fanów taktycznych rpg - must have.
    • beniamin.durski Re: Recenzja: Valkyria Chronicles 11.12.08, 14:32
      Tak, wspominałem o tym na polygadce, ALE tylko z powodu takiego, że pomimo, że gra jest świetna to nie wszystkim podejdzie i tak jak wtedy powiedziałem: "jeśli przełknięcie japońszczyznę, czyli co najmniej dziwną historię...". Uważam, że ta gra po prostu nie podejdzie wszystkim i nie ma, co ludziom wciskać jej na siłę.
    • shastorm Re: Recenzja: Valkyria Chronicles 11.12.08, 14:45
      Ach u mnie gierka również zalicza tłustą 5. Zapewne z powodu braku jakichkolwiek konkurencyjnych rzeczy w temacie taktycznej zabawy.
      A "japońskość" i cukierkowa papetyczność (vel idealistyczność) fabuły jest do przełknięcia. A i sama forma w postaci książki jest miła do pokazania fabuły części pięknej, której nie chciałoby się biegać po polu bitwy a kolejną "mangę" chętnie łyknie smile

I nie przesadzajmy, dla męskiej części są kuse spódniczki i falujące biusty? (sarkazm smile )

Otoczka gry przeładowana w ichni sposób ale miło się coś takiego od czasu do czasu dotyka a taktyka pomimo uproszczeń przyjemna i satysfakcjonująca.

A od strony estetycznej i udźwiękowienia miód.

A recenzje w czasopismach obu muszę powiedzieć, że nadszarpnęły moje zaufanie do obydwu redakcji...
    • nightrunner1 Re: Recenzja: Valkyria Chronicles 11.12.08, 15:31
      @beniamin.durski

Oczywiście przyznaję Tobie rację, że o tym wspomniałeś bo faktycznie nie każdemu może podpasować ta "infantylność".
      Po prostu wtedy reszta z osób biorących udział w polygadce pociągnęła temat urodzin dziecka tak, że dla osoby postronnej mogło się wydawać dosyć zasadnicze tongue_out

Osobiście bardziej mnie załamała sytuacja, w której bohaterowie znajdują biedną świnkę ze skrzydełkami, którą biorą w swoją opiekę (szczęście że to tylko mały epizod był xD).

Ogólnie "japońszczyzny" albo się nienawidzi albo uwielbia, a jako, że ja zaliczam się raczej do tej drugiej grupy, z gry jestem bardzo zadowolony.

pozdrawiam!
    • michaelius_pl Re: Recenzja: Valkyria Chronicles 11.12.08, 16:24
      "A recenzje w czasopismach obu muszę powiedzieć, że nadszarpnęły moje zaufanie do obydwu redakcji..."

Neo+ miało pecha smile To był pierwszy ich numer jaki kupiłem i jak się okazało ostatni.
    • programmer-known-as-patrys Re: Recenzja: Valkyria Chronicles 11.12.08, 21:42
      "Na przykład strzały z wyrzutni rakiet traktowane są zero-jedynkowo i nawet jeśli trafimy obok jakiejś jednostki i oczywistym jest, że impet uderzenia ją dotknie, to sorry Gregory - musimy jeszcze raz."

Eee, a jakie dokładnie szkody może wywołać pocisk kumulacyjny, który trafi w ziemię obok opancerzonego celu?

Porysuje mu lakier? wink
    • michaelius_pl Re: Recenzja: Valkyria Chronicles 12.12.08, 00:00
      To chyba byl slaby przyklad bo z tego co pamietam to wspolczesne czolgi Nato uzywaja wlasnie HEATow czyli pociskow kumulacyjnych w charakterze dawnych odlamkowych przeciw piechocie.
      Natomiast juz taki podkalibrowy musi trafic perfekcyjnie.
    • jabbur Re: Recenzja: Valkyria Chronicles 12.12.08, 17:31
      Jak ktos nie widzial w ruchu - trailer gierki:
      gamecorner.pl/gamecorner/10,86651,5886630,Valkyria_Chronicles.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka