Dodaj do ulubionych

Jaffe woli PS3

21.04.09, 13:48
Życie zweryfikuje jego poglądy. Jednak nadal liczy się kasa, ilość sprzedanych egzemplarzy itd...

Robienie gier to przede wszystkim biznes. A potem dopiero sztuka.
Obserwuj wątek
    • shastorm Re: Jaffe woli PS3 21.04.09, 13:59
      Tak, kasa się liczy. Kwestia czy bardzo dużo tej kasy czy trochę mniej. Zauważ, że nie jest to człowiek, którego przedsięwzięcia skończyły się jakimś fiaskiem finansowym i nie stać go na bułkę z masłem.

Zresztą to jeden z argumentów w dyskusji czy wewnętrzne studia czy zewnętrzne. W tym pierwszym przypadku chyba jednak ma się większy komfort bo kasę i tak firma sypnie niezależnie od tego ile się sprzedało egzemplarzy gry gdyż są to projekty prestiżowe.
    • to_mee Re: Jaffe woli PS3 21.04.09, 14:21
      Dokładnie, studio wewnętrzne, to też mniejsze ryzyko, promocja, reklama wsparcie zapewnione przez "opiekuna", nie zawsze musi oznaczać to niższą sprzedaż.
      A poza tym tworząc ciekawe i ambitne projekty jak SoC ciężko liczyć na zysk, wtedy opieka np Sony jest niezbędna.
    • mazzeo Re: Jaffe woli PS3 21.04.09, 14:28
      przepraszam, a kto to jest Jaffe?
    • to_mee Re: Jaffe woli PS3 21.04.09, 15:10
      Tworzył Twisted Metal, współtwórca God of War :]
      David Jaffe - więcej powie wikipedia wink
    • sebbatko Re: Jaffe woli PS3 21.04.09, 15:24
      I tu właśnie pies pogrzebany. Jaffe zmieniłby zdanie gdyby oderwać go od cycka Sony.
    • rirek1236 Re: Jaffe woli PS3 21.04.09, 17:23
      czemu tak uwazasz?
    • bebe_pl Re: Jaffe woli PS3 21.04.09, 19:00
      Każdy ma swoje zdanie. Ja miałem obie konsole i np. mi się bardziej podoba interfejs i sklep z PS3. Co nie zmienia faktu, że nie o wygląd tutaj chodzi, a raczej o funkcjonalność. Obie konsole pod tym względem prezentują podobny poziom.
    • muzi80 Re: Jaffe woli PS3 22.04.09, 14:24
      jak można powiedzieć, że PS3 mam lepsze tytuły ekskluzywne?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka