GoĹÄ: grr IP: *.kgu.de 10.01.06, 21:48 brawo! teraz windows xp zagosci na mackach ;-> Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pe1 Re: Apple zmienia dostawcę procesorów 10.01.06, 22:03 Informacja spóźniona o conajmniej pół roku. A tak BTW, to iPod (bo przecież o niego chodziło) nie jest odtwarzaczem MP3 (a przynajmniej nie taka jest jego zasadnicza funkcja). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Logan Re: Apple zmienia dostawcę procesorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 22:36 A jaka? :| Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Apple zmienia dostawcę procesorów 11.01.06, 00:25 Odtwarzanie plików z iTunes, które są zakodowane kodekiem AAC, o wiele lepszym od przestarzałego MP3 (MP3 to już zabytek - 10 lat!) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ludwik Re: Apple zmienia dostawcę procesorów IP: *.aster.pl 11.01.06, 01:19 Zgooglaj aac vs mp3 i ciekawe w ilu testach aac wypada lepiej. Mp3 jest ciągle nie do pobicia Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Apple zmienia dostawcę procesorów 11.01.06, 09:11 sam wygooglaj, masz nieaktualne dane kolego (testy sprzed 4 lat, pierwsze nieudane implementacje aac) W iTunes jest typowo aac 96kb/s, co daje jakość taką jak mp3 przy 160kb/s. A już eaac+ wdeptuje mp3 w ziemię - transparentna jakość przy 64kb/s. Odpowiedz Link Zgłoś
toban1 Re: Apple zmienia dostawcę procesorów 11.01.06, 11:24 Co to jest "transparentna jakość" ???? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zlosliwy Re: Apple zmienia dostawcę procesorów IP: *.acn.waw.pl 11.01.06, 15:40 To takie slowo wytrych majace kogos przekonac, ze ten kto je stosuje zna sie na rzeczy. W rzeczywistosci takie okreslenie w jezyku polskim nic nie znaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
toban1 Re: Apple zmienia dostawcę procesorów 11.01.06, 16:13 Gość portalu: zlosliwy napisał(a): > To takie slowo wytrych majace kogos przekonac, ze ten kto je stosuje zna sie na > > rzeczy. W rzeczywistosci takie okreslenie w jezyku polskim nic nie znaczy. Obawiam się, że w żadnym języku nic nie znaczy. I twój nick wcale nie pasuje do treści posta :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Apple zmienia dostawcę procesorów 11.01.06, 16:24 mylisz się i to bardzo ten termin ma bardzo ścisłą definicję w branży i oznacza dokładnie to, że ponad 95% słuchaczy w ślepym teście nie odróżnia zakodowanego materiału od materiału źródłowego (16 bitów, 44,1kHz). A warunki testu są ściśle określone w dokumentach ITU-T. Odpowiedz Link Zgłoś
toban1 Re: Apple zmienia dostawcę procesorów 11.01.06, 16:29 pe1 napisał: > mylisz się i to bardzo > > ten termin ma bardzo ścisłą definicję w branży i oznacza dokładnie to, że ponad > 95% słuchaczy w ślepym teście nie odróżnia zakodowanego materiału od materiału > źródłowego (16 bitów, 44,1kHz). A warunki testu są ściśle określone w > dokumentach ITU-T. Jako, że człowiek uczy się całe życie, przeczytałem, że 96kb/s acc jest nieodróżnialne od 128kb/s MP3 (nie 160 jak pisałeś). Druga rzecz - proszę o źródło definincji "transparentnej jakości". Off topic ale poproszę. Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Apple zmienia dostawcę procesorów 11.01.06, 16:45 AAC ma wiele różnych trybów, a stare porównania dotyczą najprostszego wariantu LC (low complexity). Implementacja Apple wykorzystuje narzędzia daleko wykraczające poza LC, w zasadzie to jest profil HE, a ten spokojnie możesz porównywać do 160kb/s i więcej. Uczestniczyłem w paru sesjach testowych ISO i wiem co mówię. Definicję transparentnej jakości podałem powyżej i sam ją zacytowałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
toban1 Re: Apple zmienia dostawcę procesorów 11.01.06, 17:15 pe1 napisał: > AAC ma wiele różnych trybów, a stare porównania dotyczą najprostszego wariantu > LC (low complexity). Implementacja Apple wykorzystuje narzędzia daleko > wykraczające poza LC, w zasadzie to jest profil HE, a ten spokojnie możesz > porównywać do 160kb/s i więcej. Uczestniczyłem w paru sesjach testowych ISO i > wiem co mówię. > > Definicję transparentnej jakości podałem powyżej i sam ją zacytowałeś. Powtórzę co napisałem: [...] Druga rzecz - proszę o źródło definicji "transparentnej jakości". [...] prosiłem o źródło definicji (norma, dokument, słownik slangu...) Nie wypowiadam się nad wyższością standardu nr 1 nad standardem nr 2. Szukam źródeł tej wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Apple zmienia dostawcę procesorów 11.01.06, 17:24 ok, poszukam. ale jutro, dziś jestem w terenie. Odpowiedz Link Zgłoś
qtasinski Re: Apple zmienia dostawcę procesorów 11.01.06, 22:18 musze cie zmartwic ale iPod jednak odtwarza mp3 (sprawdzilem przed chwila);przynajmniej ten wyprodukowany przez Apple. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kL Format iTunes... IP: *.range86-135.btcentralplus.com 15.01.06, 04:11 Ty wiesz o czym mówisz? iTunes używa AAC LC 128kbit. To nie jest nic fenomenalnego. Ot, może troche lepsze od MP3 przy 128kbit. Natomiast przy niskich bitrate'ach (16-80) zarówno AAC, jak i MP3 nie dają rady przy Vorbis (popularnie zwany OGG). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Logan Re: Apple zmienia dostawcę procesorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 14:45 Nie zmienia faktu że iPod jest odtwarzaczem mp3, gdyż jest to standard dla wszystkich tego typu urządzeń, i po prostu tak się przyjęło na nie mówić, a jak nie wierzysz to spytaj kogoś czy ma odtwarzacz acc czy iTunes a potem mp3. PS i tak ogg jest najlepsze bo jest oparte na darmowej i ogólnodostępnej licencji Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: GNU is Not Unix racja ogg jest najlepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 15:03 Racja ogg jest najlepsze i tyle :P . A co do to procków intela w Makach to może to oznaczać że nowe MacOs-y będzie można na PC-tach odpalac prawdopodobnie. A zresztą MacOS i tak bazuje na UNIX-ie, tak samo jak linux, poprostu wiecej unixowych systemów dla PC. Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: racja ogg jest najlepsze 11.01.06, 17:08 Ogg BYŁO najlepsze 5 lat temu. Teraz najlepsze jest Eaac+ (dokładnie: MPEG-4 AAC HE v2), które ma średnio 1,8x większą efektywność od Ogg. Odpowiedz Link Zgłoś
toban1 Re: Apple zmienia dostawcę procesorów 11.01.06, 17:05 pe1 napisał: > iPod nie odtwarza mp3 Producent w takim razie mija się z prawdą... AAC (16 - 320 K bps), Protected AAC (z iTunes Music Store), MP3 (16 - 320 Kbps), MP3 VBR, Audible (formaty 2, 3 i 4), Apple Lossless, WAV, AIF Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Apple zmienia dostawcę procesorów 11.01.06, 17:06 Ciekawe, bo na moim iPodzie MP3 nie chodzi, a dystrybutor twierdzi, że tak ma być. Odpowiedz Link Zgłoś
toban1 Re: Apple zmienia dostawcę procesorów 11.01.06, 17:15 pe1 napisał: > Ciekawe, bo na moim iPodzie MP3 nie chodzi, a dystrybutor twierdzi, że tak ma b > yć. Lista obsługiwanych standardów przytoczona za producentem. Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Apple zmienia dostawcę procesorów 11.01.06, 17:26 > Lista obsługiwanych standardów przytoczona za producentem. rozumiem, ale ta lista jest niezgodna ze stanem faktycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: L Re: Apple zmienia dostawcę procesorów IP: *.gprspla.plusgsm.pl 11.01.06, 21:42 Na moim chodzi. I na wszystkich moich znajomych również. Producenci twierdzą różne rzeczy żeby tylko nie przyjąć reklamacji lub poprostu masz jakiś bardzo specyficzny model. Jest wiele rodzajów iPodów, chociaż ja jeszcze nie słyszałem o takim, który nie obsługuje mp3... Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Apple zmienia dostawcę procesorów 11.01.06, 22:25 Mam classica. Oczywiście reklamowałem to mp3, ale przyjąłem do wiadomości tłumaczenie, że nie odtwarza, bo Apple egzekwuje przestrzeganie ograniczeń DRM, których w formacie mp3 nie ma. Nie drążyłem sprawy, bo między jakością plików w AAC z iPoda a MP3 jest tak monstrualna przepaść, że ani mi w głowie zaśmiecać iPoda empetrójkami. Być może zrobiłem błąd, ale już jest za późno na powtórną reklamację. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lukka PPC Re: Apple zmienia dostawcę procesorów IP: *.acn.waw.pl 11.01.06, 23:21 > Ciekawe, bo na moim iPodzie MP3 nie chodzi, a dystrybutor twierdzi, że tak ma być. Ty to w ogóle biedny jesteś. Czego z jabłkiem nie ruszysz, to ci nie działa :-) Zanieś do serwisu, póki masz gwarancję (chyba, że kupiłeś kradziony, to nie zanoś), przestaniesz wypisywać jakie to Maki awaryjne i się wieszają. Wszystkie iPody odtwarzały i odtwarzają mp3. Zajrzyj do instrukcji (jak kupiłeś kradziony, to informacje masz w internecie). Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Apple zmienia dostawcę procesorów 11.01.06, 23:34 Nie musisz mnie obrażać. Dostałem iPoda w prezencie od żony, był kupiony w MTS-ie, mam papiery. Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Apple zmienia dostawcę procesorów 12.01.06, 14:40 No więc jest tak: mój iPod jednak odtwarza pliki MP3. Mieliście rację, przyznaję. Ale okazało się, że odtwarza wyłącznie pliki zrobione iTunesem, a zupełnie odmawia współpracy z tymi, które się ściągnie z sieci albo zrobi lame'm na PC. Z tego by wynikało, że jednak NIE JEST kompatybilny ze standardem, tylko z jakąś własną wersją MP3 firmowaną przez Apple. Śmiedząca sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Logan Re: Apple zmienia dostawcę procesorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 17:48 przeszukaj internet a znajdziesz pluginy do oprogramowania dzięki któremu będziesz mógł i ogg odtwarzać. Odpowiedz Link Zgłoś
qtasinski Re: Apple zmienia dostawcę procesorów 13.01.06, 21:31 dlatego Apple udostepnia iTunes za darmo, zeby wspolpraca pomiedzy iPodem i mp3 byla pewna i na odpowiednim poziomie. nikt nie chce ponosic odpowiedzialnosci za to, ze zrzucisz do iPoda mp3 nie wiadomo z jakimi syfami, a potem po zniszczeniu sprzetu bedziesz sie domagal wymiany sprzetu pod gwarancja... Niektorzy jak juz cos sprzedaja to z glowa i zanim cos wypuszcza to przemysla to dziesiec razy... Nie na darmo mowi sie o Jobsie - "Wizjoner". O Gatesie tego smego niestety powiedziec nie mozna... tak czy inaczej milego sluchania mp3 na iPodzie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: poleautor Re: Apple zmienia dostawcę procesorów IP: 196.201.212.* 28.01.06, 11:05 hmm, to ciekawe jak sobie radzą użytkownicy zestawu Linux+iPod? Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 całkiem nieźle.. 28.01.06, 14:38 Gość portalu: poleautor napisał(a): > hmm, to ciekawe jak sobie radzą użytkownicy zestawu Linux+iPod? na przykład tak: pag.csail.mit.edu/~adonovan/hacks/ipod.html albo instalują linuxa na samym ipodzie - poważnie, tak robią!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Adrian Re: Apple zmienia dostawcę procesorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 12:32 To aktualna informacja, glupcze. Nie popisuj sie ze juz pol roku temu slyszales o zapowiedziach. News jest o wczorajszym popisie Steve'a i nie o zapowiedziach, a o dostepnosci. Rusz sie poza polski portalik i zobacz o czym pisza wlasnie wszystkie wazne portale IT. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mmx Re: Apple zmienia dostawcę procesorów IP: *.acn.waw.pl 11.01.06, 15:46 www.apple.com/pr/library/2005/jun/06intel.html Na przyszlosc radze sie najpierw upewnic zamiast robic z siebie niedoinformowanego durnia: Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ludwik Re: Apple zmienia dostawcę procesorów IP: *.gprspla.plusgsm.pl 11.01.06, 21:48 "Apple® announced plans...". No to są właśnie _zapowiedzi_. Aktualnym newsem o którym pisała gazeta jest _wprowadzenie na rynek_. Różnica jest spora, a artykuł gazety w 100% aktualny. Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Apple zmienia dostawcę procesorów 11.01.06, 22:22 artykuł przy okazji opisania faktu wejścia na rynek nowego modelu równocześnie robi wielką sensację z faktu, który był znany od pół roku. i do tego piłem. Odpowiedz Link Zgłoś
danif xp na makówkach? 10.01.06, 23:22 no co ty... ja ostatnio się zastanawiałem jak tu zasadzić jabłkowy os na swoim amd-ku ;] Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wit Re: xp na makówkach? IP: *.u / *.u-bordeaux.fr 11.01.06, 07:05 Obys sie nie zdziwil. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wacuś Co ma piernik do wiatraka? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.01.06, 09:19 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aabbcc To teraz nie będzie problemu. IP: *.acn.waw.pl 11.01.06, 14:34 Bo Macowy OS będzie działa na procesorze intela. Czyli będziesz mógł go normalnie zainstalować na PeCecie. Prawdopodobnie MacOS będzie w jakiś sposób zabezpieczony i pewnie tylko spiratowane wersje tego systemu zainstalujesz na blaszaku, ale to zawsze łatwiej niż emulować ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mbishop Hehe, i Bill G. zacznie błagać o litość.... :) IP: *.attu.pl 11.01.06, 16:38 Bo OSX ma już od dawna wszystkie rzeczy, które dopiero ma mieć "słynny" Longhorn... Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Hehe, i Bill G. zacznie błagać o litość.... 11.01.06, 16:46 na przykład? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lukka PPC Re: Hehe, i Bill G. zacznie błagać o litość.... IP: 217.153.177.* 11.01.06, 17:30 Expose, Dashboard, przeszukiwanie plików na zasobach lokalnych (odejście od użytkowania przez strukturę katalogów). Obejrzyj ostatnią prezentację Gatesa, a potem OSX 10.4. Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Hehe, i Bill G. zacznie błagać o litość.... 11.01.06, 17:54 czyli same nieprzydatne bzdety. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lukka PPC Re: Hehe, i Bill G. zacznie błagać o litość.... IP: *.acn.waw.pl 11.01.06, 22:39 To Twoje zdanie. I raczej odosobnione. W przeciwnym wypadku Gates raczej nie robiłby wielkiego halo ze skopiowania ich do Visty. Jeśli Dashboard, Spotlight i Expose to nieprzydatne bzdety, to jesteś szczęśliwym człowiekiem. Wystarczy Ci 486 z MS Dosem. Ale sposób używania komputerów i organizacji danych się zmienia, a jedynym komercyjnym systemem, który za tym podąża, jest OSX. Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Hehe, i Bill G. zacznie błagać o litość.... 11.01.06, 23:15 a wiesz co? masz rację: > Jeśli Dashboard, Spotlight i Expose to nieprzydatne bzdety, to jesteś szczęśliw > ym człowiekiem. jestem szczęśliwym człowiekiem. w odróżnieniu od nieszczęśliwych ludków, dla których to nie są bzdety, tylko Sens Życia ROTFL Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Hehehehehe 11.01.06, 18:53 pe1 napisał: > na przykład? na przykład działa.. Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Hehehehehe 11.01.06, 19:48 działa jak mu się chce a jak mu się odechce to rozbrajająco informuje "it's not my problem!", LOL Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Hehehehehe 12.01.06, 10:43 pe1 napisał: > działa jak mu się chce > > a jak mu się odechce to rozbrajająco informuje "it's not my problem!", LOL u mnie jakoś mu się nie odechciewa Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Rzywwy Też mam taki kombinezon i coś bym zameldował... IP: *.atol.com.pl 10.01.06, 23:24 serio;) Odpowiedz Link Zgłoś
rezoon Re: Apple zmienia dostawcę procesorów 10.01.06, 23:30 ewidentnie gorsze architektury inteli wypierają lepsze i tańsze riski - nie ma lepszego przykładu na siłę marketingu .... i głupotę mas Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Apple zmienia dostawcę procesorów 11.01.06, 00:24 coś z tą ewidentną gorszością nieteges, skoro procesory Intela są szybsze i (w przypadku Centrino) nie grzeją się jak świnie, tak jak G5 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lukka PPC Re: Apple zmienia dostawcę procesorów IP: *.acn.waw.pl 11.01.06, 02:21 Przedpiśca ma na myśli architekturę, a nie sam procesor. Cykanie i temperatura CPU to jeszcze nie architektura całej maszyny, a w tym była przewaga rozwiązania opartego o PPC. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wit Oczywiscie, ma lepsza architekture IP: *.u / *.u-bordeaux.fr 11.01.06, 07:07 z tym ze gorzej dziala. Ot takie niedopatrzenie, ale architektura jest najwazniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Oczywiscie, ma lepsza architekture 11.01.06, 09:12 jest wydajniejsze, ale gorzej działa? nie ma to jak brnąć w bzdurę bez podparcia merytorycznego, rotfl. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: K Pentium M (centrino) to jedyny udany CPU Intela IP: 62.233.249.* 11.01.06, 12:08 Pentium M (centrino) to jedyny udany CPU Intela, w dodatku opiera się o Pentiuma III, a nie P4. NetBurst (P4) to był lekki niewypał, ale Intel i tak wycisnął z tej architektury bardzo dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Apple zmienia dostawcę procesorów 11.01.06, 18:57 rezoon napisał: > ewidentnie gorsze architektury inteli wypierają lepsze i tańsze riski - nie ma > lepszego przykładu na siłę marketingu .... i głupotę mas trudno powiedzieć, co to znaczy 'lepsze'. przykład: mam powerbooka g4, 1.5 ghz. nie jest zbyt szybki, to prawda - ale cały komputer zużywa.. maksymalnie 45 watów, dzięki czemu na małej bateryjce działa cztery godziny. na intelu nie do pomyślenia.. Odpowiedz Link Zgłoś
rezoon Re: Apple zmienia dostawcę procesorów 11.01.06, 19:34 lepsze to np. więcej rejestrów, bezpośredni dostęp pamięci, większa ilość instrukcji, szybsze jednostki wykonawcze (relatywnie), więcej potoków przetwarzania (też relatywnie) ... wogóle to sprawa jest śmieszna, bo najnowsze intele i amd są tak dążą do upodobnienia się do riscowe np. instrukcja ciscowa jest zmieniana, przez jednostkę dekodującą na riscowe, no powiedzmy pseudo riscowe operacje (co oczywiście powoduje około 10% zmniejszenie prędkości przetwarzania - uhh co kolwiek to znaczy). Stosując te same technologie wytwarzania co intele, można zbudować procesor 2x szybszy, ... ale to moja opinia. jeżeli chodzi o twojego powerbooka - pamiętaj, że oszczędność energii zawsze wiąże się z utratą .. .uhh szybkości - przypuszczam, że twój komputer zasilany z zewnątrz i tak nie wykorzystuje całej swojej mocy obliczeniowej. Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Apple zmienia dostawcę procesorów 11.01.06, 20:04 > trudno powiedzieć, co to znaczy 'lepsze'. przykład: mam powerbooka g4, 1.5 ghz. > nie jest zbyt szybki, to prawda - ale cały komputer zużywa.. maksymalnie 45 > watów, dzięki czemu na małej bateryjce działa cztery godziny. na intelu nie do > pomyślenia.. Mój laptop na Centrino robi kółka wokół twojego G4 i na półrocznej baterii działa ponad 4 godziny. Zanim zaczniesz wygłaszać wyroki co jest a co nie jest do pomyślenia, lepiej wpierw sprawdź fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
aurigusmac Re: Apple zmienia dostawcę procesorów 10.01.06, 23:34 Raczej jest nadzieja że MAC OSX zabije te inspirowane sobą nieudolne popłuczyny jak XP i Vista. Miejmy nadzieję że świat użykowników PC i MAC coś zyska:) Pozdrawiam Łuk Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Apple zmienia dostawcę procesorów 11.01.06, 11:57 aurigusmac napisał: > Raczej jest nadzieja że MAC OSX zabije te inspirowane sobą nieudolne popłuczyn > y jak XP i Vista. nieudolne, to fakt. ale czy inspirowane sobą.. raczej inspirowane dawnymi MacOSami, powiedziałbym. MacOS X jest oparty na FreeBSD - a windows na pewno nie jest inspirowany unixem.. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: md Re: Apple zmienia dostawcę procesorów IP: 195.94.213.* 11.01.06, 12:53 Windows XP to przerobka 2k, ktore sa z kolei przerobka NT, ktore powstalo ze spiraconych zrodel VMS'a Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Apple zmienia dostawcę procesorów 11.01.06, 16:28 chcesz się licytować? a OSX to przeróbka spiraconego BSD... a MacOS jest oparty na spiraconym pomyśle okienek, którego autorem był Xerox... i tak dalej, jeśli chodzi o największego plagiatora i wciskacza kitu w branży komputerowej, jakim jest firma spod znaku ogryzka Odpowiedz Link Zgłoś
qtasinski Re: Apple zmienia dostawcę procesorów 11.01.06, 21:56 do "PE1" Nie miej do innych pretensji, ze nie stac cie na komputer spod znaku "ogryzka". to, ze musisz sie zadawalac skrzynka, w ktorej tak naprawde nikt nie wie co jest to tylko twoj problem. Ja przeszedlem z PC na Mac'a ponad 2 lata temu i pomijam fakt, ze nie mialem przez ten okres najmniejszego problemu z jakimkolwiek komponentow mojego PowerMac'a, to nie musze tracic czasu na comiesieczna reinstalacje systemu tak jak to bylo w przypadku W98. Jesli masz dowody ku temu, zeby oskarzyc Apple o kradziez czyichs pomyslow to zglos to do prokuratury zamiast robic z siebie gorszego idiote niz jestes w rzeczywistosci Ps2. Specjalnie zeby udowodnic twoja glupote przekonwertowalem przed momentem muzyke z CD na format MP3 w iTunes. Z radoscia na ustach musze cie zapewnic ze MP3 jest odtwarzane na iPodzie i z tego co wiem nie tylko moim... Jasno z tego wynika, ze nie tylko nie masz Mac'a ale nawet nie masz nawet iPoda (moze to sie nazywa walkman :-)) i powtarzasz bzdury ktore przekazala ci rownie doinformowana w temacie osoba jak ty Ps3 To co wyroznia MacOs 10.3 od Windows XP, 2003 itd to stabilnosc i przyjazne srodowisko pracy. Rzoumiem, ze ty mozesz nie wiedziec co to oznacza, w koncu pracujesz na Windowsie. Jednakze uzytkownicy systemu spod znaku jabluszka nie mecza sie godzinami nad znajdowaniem brakujacych bibliotek w systemie, a po wywaleniu zbednej aplikacji do kosza wystarczy usunac zapis w katalogu "preferencje" zamiast tak jak w Windowsie wchodzic do rejestru i wymazywac zapisy linijka po linijce... Jesli przyklady podane przez lukkaPPC to dla ciebie bzdety to oznacza tylko, ze oczywiscie nie wiesz o czym mowisz bo nie widziales na oczy ni Exposee ani Dashboard'a. Usprawnianie pracy i przyjazny interfejs to cechy wszystkich systemow operacyjnych poza tym, w ktorym ty pracujesz. Dla takich jak ty jest Windows, zeby mogli udawadniac innym, ze znaja sie na kompach bo moga zarobic na "pomocy systemowej", grzebac godzinami w sytemie do niczego w efekcie nie doprowadzajac, udawac ze potrafisz administrowac systemem nie majac nawet ku temu jakiejkolwiek wiedzy. W windowsie kazdy moze zrobic wszytko dlatego taki ten system jest a nie inny. Druga sprawa, ze sytuacje ktore wymagaja interwencji takiego specjalisty nie wynikaja z glupoty uzytkownika tylko ze slabosci systemu operacyjnego, a ilosc bledow rosnie w tempie geometrycznym Komunikat "it's not my problem" to jakby nie jest komunikat MacOs'a tylko Windowsa bo my na Mac'ach takich komunikatow nie widujemy.Musze cie wiec rozczarowac. Ja nie reinstalowalem systemu od momentu kupienia komputera, a spedzam prz nim min 8h dziennie pracujac w srodowisku oprogramowania Adobe, Macromedia i Final Cut Pro. Czytajacy to forum serdecznie ci dziekuja bo przynajmniej mozemy sie posmiac Ps4. Mowiac, ze MacOs jest lysym systemem "pe1" robisz z siebie troglodyte do kwadratu. Zopatrujac sie w Mac'a (na ktorego cie nie stac jak wspomnialem dlatego walczysz z uzytkownikami MacOs, bo chcialbys byc w tej grupie a nie jestes) otrzymujesz pelne oprogramowanie iLife: do odtwarzania muzyki, ogladania zdjec, odtwarzania DVD, tworzenia muzyki i filmow oraz klienta pocztowego. Tak wiec masz wszystko co ci potrzebne do uzytkowania kompa w srodowisku domowym, w przeciwienstwie od Windowsa. Pewnie napiszesz, ze tobie chodzilo o sam system, nie zas komputer. Ja ci na to, ze system MacOsX dziala tylko i wylacznie na komputerach Apple i wraz z zakupem komputera Apple w to oprogramowanie jestes przez Apple zaopatrzony za darmo!!!. Uaktualniajac zas system mozesz korzystac z poprzedniej wersji iLife ktora dostales przy zakupie twojeko Mac'a. Wiem, dla uzytkownikow systemow Microsoftu zwrotu "za darmo" firma ta nie stosuje. Ps5 To, ze zarzucasz Apple brak jakichkolwiek aplikacji to nie jest ich brocha bo oni specjalistycznego oprogramowania jak np architektoniczne nie tworza sami, tak jak i Microsoft. Jesli nie mozesz znalezc jakiegos programu na Mac'a to znaczy,ze albo producent olal ten sektor rynku i nie chce placic za stworzenie systemu pod Mac'a lub nie moze sobie poradzic ze spelnieniem standardow stabilnej pracy w Unix'owym srodowisku. To zas juz zalatuje amatorszczyzna. Ps5 Kiedy soft kosztuje 30 tys $ to rowniez zaczyna sie od wyboru sprzetu tak rowniez jest w przypadku modulowych Avid'ow, stacji roboczych Silicon Graphics jak rowniez stacji Sun'a. Ehhh znow udawadniasz ze za malo czytasz... za cienki w uszach jestes. Sam sie dziwie jak ty sobie z taka inteligencja radzisz z "obliczaniem konstrukcujnym do budowy mostu". Coz, wspolczuc pracodawcy... Swoja droga nie wiem jak takie rzeczy jak architektura i projektowanie mozna robic nie na prawdziwych stacjach roboczych... Ps6. Pamietaj rowniez, ze mysz komputerowa zostala stworzona przez Apple. Wczesniej wstukiwalo sie polecenia z klawiatury... Poza tym kiedy chce uzyskac efekt lewego klawisza myszy to po prostu wciskam "Shift"... Mi naprawde nie jest do szczescia potrzebne 10 klawiszy, starczy mi jeden. Apple idzie w jakosc, nie zas ilosc Ps7. Od momentu G3 bardzo duzo sie w swiecie Mac'ow zmienilo. MacOS ewoluowal i obecnie w przeciwienstwie do "Windy" oferuje naprawde stabilne srodowisko pracy przy bardzo intuicyjnym interfejsie. Miedzy OS 9.xx, a X jest kosmiczna roznica. Ja nie rozmowaiam z toba na temat W95 wiec odwoluj sie do aktualnych roznic srodowisk systemowych: MacOS X - Windows XP, 2003. Ps8. Stwierdzeniem, ze "MacOS zawiesza się częściej od XP". Pobiles rekord glupoty... Znow cie rozczaruje bo ja naprawde nie wiem co to znaczy zawieszenie sie systemu... Opowiedz mi o tym bo od kiedy przesiadlem sie na Mac'a to zapomnialem co to jest blad krytyczny... Ps.9 Wnioski z Twoich wypowiedzi wszyscy wyciagneli sami i zdecydowanej wiekszosci z nas udowodniles wiele rzeczy, udowodniles, ze mimo uzytkowania komputera przez lata, mozna sie nie rozwinac. Jestes doskonalym ku temu dowodem. Zglos sie do badan to moze byc nowe odkrycie w dziedzinie nauki... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ehhh Re: Apple zmienia dostawcę procesorów IP: 217.17.38.* 11.01.06, 22:32 I chcialo Cie to wszystko pisac? Ksiazke poczytaj albo na spacer idz zamiast spalac sie chlopie. Odpowiedz Link Zgłoś
qtasinski Re: Apple zmienia dostawcę procesorów 11.01.06, 23:45 ja po prostu zaprzeczam bzdurom,a to nie jest puste pisanie. moze dzieki temu pare osob uswiadomi sobie pare rzeczy, a PE1 nie bedzie zabieral glosu w dyskusji, do ktorej nic nie moze wniesc...bo na ten temat po prostu wie mniej niz zero co udowodnil zarowno mnie jak i dziesiatkom innych uzytkownikow forum. a teraz juz w spokoju moge isc poczytac ksiazke:-) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Apple zmienia dostawcę procesorów 11.01.06, 23:04 > Nie miej do innych pretensji, ze nie stac cie na komputer spod znaku "ogryzka". [...] kolejny makowy onanista, który nie umie czytać. FYI: w pracy aktualnie używam 3 komputerów, w tym maszyny dual G4. > Jesli masz > dowody ku temu, zeby oskarzyc Apple o kradziez czyichs pomyslow to zglos to do > prokuratury zamiast robic z siebie gorszego idiote niz jestes w rzeczywistosci idiotę sam z siebie robisz, pisząc brednie o prokuraturze. nie winię cię, że nie znasz historii okienek, ale choć myśl chłopie. widać berecik za bardzo uciska. > Ps2. Specjalnie zeby udowodnic twoja glupote przekonwertowalem przed momentem > muzyke z CD na format MP3 w iTunes. Z radoscia na ustach musze cie zapewnic ze > MP3 jest odtwarzane na iPodzie i z tego co wiem nie tylko moim... przyjmij do wiadomości, że na moim iPod Classic MP3 się nie odtwarzają. > Jasno z tego wynika, ze nie tylko nie masz Mac'a ale nawet nie masz nawet Poda > (moze to sie nazywa walkman :-)) i powtarzasz bzdury ktore przekazala ci rownie doinformowana w temacie osoba jak ty jasno z tego wynika, że podobnie jak cała reszta zgrai jabłczanych onanistów masz zasadnicze problemy z formułowaniem logicznych tez > Ps3 To co wyroznia MacOs 10.3 od Windows XP, 2003 itd to stabilnosc i przyjazne srodowisko pracy. dla mnie środowisko pracy musi być przede wszystkim szybkie i stabilne. te dwie rzeczy (a zwłaszcza pierwszą) daje się zmierzyć. i pod tym względem MacOS nie stanowi ŻADNEJ rewelacji. A jeśli obecność kolorowych błyskotek nazywasz przyjaznością, to twoja prywatna sprawa. Dla mnie to jest nieprzyjazność. > Rzoumiem, ze ty mozesz nie wiedziec co to oznacza, w koncu > pracujesz na Windowsie. obecnie pracuję na Win XP, Win NT4.0 (ze względu na specyficzny hardware w jednym z moich komputerów) oraz OSX-ie. I ten ostatni jest ostatni zarówno pod względem prędkości działania jak i stabilności. > Jednakze uzytkownicy systemu spod znaku jabluszka nie > mecza sie godzinami nad znajdowaniem brakujacych bibliotek w systemie, a po > wywaleniu zbednej aplikacji do kosza wystarczy usunac zapis w > katalogu "preferencje" zamiast tak jak w Windowsie wchodzic do rejestru i > wymazywac zapisy linijka po linijce... w odróżnieniu od smarkaczy takich jak ty, którzy co chwilę instalują i odinstalowują piracki soft, ja na tym sprzęcie po prostu pracuję. Raz na rok dostaję upgrade oprogramowania i wtedy po prostu odpalam płytę. Żadnego grzebania w rejestrze. żadnego szukania bibliotek. chodzi jak ta lala. > Jesli przyklady podane przez lukkaPPC to dla ciebie bzdety to oznacza tylko, ze oczywiscie nie wiesz o czym mowisz bo nie widziales na oczy ni Exposee ani > Dashboard'a. Usprawnianie pracy i przyjazny interfejs to cechy wszystkich > systemow operacyjnych poza tym, w ktorym ty pracujesz. na oczy nie widziałem, bo się nie interesuję bzdetami. interfejs użytkownika reprezentowany przez system operacyjny to ostatnia rzecz, która mnie interesuje. u mnie system operacyjny służy do odpalenia aplikacji i to one mają mieć interfejs użytkownika. Byłbym równie szczęśliwy, gdyby aplikacje uruchamiało się wyłącznie z wiersza poleceń, ale za to chodziłyby 10% szybciej. > Czytajacy to forum serdecznie ci dziekuja bo > przynajmniej mozemy sie posmiac jest takie powiedzenie: "śmieje się jak głupi do sera". bardzo aktualne > Ps4. Mowiac, ze MacOs jest lysym systemem "pe1" robisz z siebie troglodyte do > kwadratu. Zopatrujac sie w Mac'a (na ktorego cie nie stac jak wspomnialem > dlatego walczysz z uzytkownikami MacOs, bo chcialbys byc w tej grupie a nie > jestes) otrzymujesz pelne oprogramowanie iLife: do odtwarzania muzyki, > ogladania zdjec, odtwarzania DVD, tworzenia muzyki i filmow oraz klienta > pocztowego. Tak wiec masz wszystko co ci potrzebne do uzytkowania kompa w > srodowisku domowym, w przeciwienstwie od Windowsa. to są multimedialne bzdety dostarczane z KAŻDYM systemem operacyjnym. Najwyraźniej nie wiesz, że w Windows też to jest i też bardzo dobrze działa. Ale mnie to nie interesuje. Ja mówiłem o oprogramowaniu do pracy, czyli do zarabiania pieniędzy, a nie do zabawy w domu. > Pewnie napiszesz, ze tobie > chodzilo o sam system, nie zas komputer. Ja ci na to, ze system MacOsX dziala > tylko i wylacznie na komputerach Apple i wraz z zakupem komputera Apple w to > oprogramowanie jestes przez Apple zaopatrzony za darmo!!!. Uaktualniajac zas > system mozesz korzystac z poprzedniej wersji iLife ktora dostales przy zakupie > twojeko Mac'a. Wiem, dla uzytkownikow systemow Microsoftu zwrotu "za darmo" > firma ta nie stosuje. zdziwię Cię: firma Microsoft nie sprzedaje pecetów. jakże więc miałaby dodawać swój system za darmo do sprzętu na którym nie zarabia ani centa? Znowu elementarne problemy z logiką. > Ps5 To, ze zarzucasz Apple brak jakichkolwiek aplikacji to nie jest ich brocha > bo oni specjalistycznego oprogramowania jak np architektoniczne nie tworza > sami, tak jak i Microsoft. Jesli nie mozesz znalezc jakiegos programu na Mac'a > to znaczy,ze albo producent olal ten sektor rynku i nie chce placic za > stworzenie systemu pod Mac'a lub nie moze sobie poradzic ze spelnieniem > standardow stabilnej pracy w Unix'owym srodowisku. To zas juz zalatuje > amatorszczyzna. brednie wygadujesz. producent się decyduje na wsparcie konkretnej platformy i to jest jego święte prawo pisać oprogramowanie na jeden sprzęt a na inny nie. jest zbyt cienki bolek, żeby tutaj podskakiwać i wymawiać od amatorszczyzny. to jest ich sprawa i ich interes, jeśli uznali, że na Maca im się nie opłaca, to nie piszą na Maca, i vice versa z pecetami. Jeśli oprogramowanie kosztuje ciężkie pieniądze, to cena kompa to przy tym pestka i nikt nie będzie płakał, że na jego ulubioną landrynkę nie ma wsparcia. > Ps5 Kiedy soft kosztuje 30 tys $ to rowniez zaczyna sie od wyboru sprzetu tak > rowniez jest w przypadku modulowych Avid'ow, stacji roboczych Silicon Graphics > jak rowniez stacji Sun'a. i co to niby jest za argument? to jest argument na potwierdzenie MOJEJ tezy - to nie sentymenty decydują o wyborze kompa. W wielu sytuacjach wybór platformy wynika z wyboru oprogramowania, które ma priorytet. I jeszcze jedno - ja się nie zajmuję obliczaniem mostów. Jeśli nie skumałeś, to był przykład obrazowy dla podkreślenia kontrastów. > Swoja droga nie wiem jak takie rzeczy jak architektura i projektowanie mozna > robic nie na prawdziwych stacjach roboczych... w dzisiejszych czasach stacje robocze odchodzą do lamusa. Zawodowe oprogramowanie wychodzi na maszyny klasy PC, czy chcesz tego czy nie. Nawet hollywoodzkie farmy renderujące dzisiaj się stawia na bateriach PC, bo to się po prostu najbardziej opłaca. > Ps6. Pamietaj rowniez, ze mysz komputerowa zostala stworzona przez Apple. mysz komputerowa NIE została stworzona przez Apple. Kolejny przykład wody z mózgu, który robi ludziom dział marketingu. Tylko współczuć bezmyślności. > Wczesniej wstukiwalo sie polecenia z klawiatury... Poza tym kiedy chce uzyskac > efekt lewego klawisza myszy to po prostu wciskam "Shift"... Mi naprawde nie > jest do szczescia potrzebne 10 klawiszy, starczy mi jeden. a mi jest. bo na przykład mam drugą rękę zajętą i nie mam czym tego shifta nacisnąć. > Ps7. Od momentu G3 bardzo duzo sie w swiecie Mac'ow zmienilo. MacOS ewoluowal i obecnie w przeciwienstwie do "Windy" oferuje naprawde stabilne srodowisko pracy przy bardzo intuicyjnym interfejsie. Miedzy OS 9.xx, a X jest kosmiczna > roznica. Ja nie rozmowaiam z toba na temat W95 wiec odwoluj sie do aktualnych > roznic srodowisk systemowych: MacOS X - Windows XP, 2003. wiem o tym. od momentu G3 zmieniałem już Maka 3 razy. > Ps8. St Odpowiedz Link Zgłoś
qtasinski Re: Apple zmienia dostawcę procesorów 12.01.06, 03:18 Teraz to sie dopiero usmialem. No coz teoria nie zawsze chodzi z praktyka. Ogladanie Mac'a przez szybke nijak ma sie do pracy na Windowsie to fakt. Faktem jest rowniez, ze nie mozna opisywac czegos czego sie nie widzialo, no ale w twoim przypadku to i tak nie ma roznicy bo tak do konca sam nie rozumiesz co piszesz... Nawiazujac do twoich ciekawych z technicznego ale tylko punktu widzenia odpisuje co nastepuje: twoj cyt: "kolejny makowy onanista, który nie umie czytać. FYI: w pracy aktualnie używam 3 komputerów, w tym maszyny dual G4" moja odp: tu nie chodzi o onanizm systemowy tylko oczekiwania systemowe i komfort pracy. Dla mnie roznica jest kolosalna na korzysc platformy Apple lecz nie w tym rzecz i tak nie zrozumiesz. Dual G4 najnowszym sprzetem juz nie jest, taka mala uwaga - jednakze ktos KTO SIE ZNA potrafi wykorzystac moc tego komputera wlasciwie, widac ty do takich osob sie nie zaliczasz windowsowy ludziku. Fakt zas powodujacy, ze tak zaciekle walczysz z kazdym racjonalnym argumentem pragnacym przedstawic ci rzeczywista sytuacje udawadnia tylko, ze jestes za tepy aby tlumaczyc ci cokolwiek. Watpie czy cokolwiek jest w stanie do ciebie dotrzec biarac pod uwage twoja obecna kondycje psychiczna... cyt: "idiotę sam z siebie robisz, pisząc brednie o prokuraturze. nie winię cię, że nie znasz historii okienek, ale choć myśl chłopie. widać berecik za bardzo uciska." odp: wiesz sa tacy co widzieli ufo, inni zrobili mu nawet zdjecia, napisali ksiazki. To wcale nie znaczy, ze ja mam w to wierzyc bo to moja prywatna sprawa.Wnioskuje, iz zaliczasz do osob, ktorym rzeczywistosc miesza sie z fikcja wobec czego mysle, ze na ten temat wyrazilem sie wystarczajaco jasno. poza tym jakby ci powiedziec zdecydowana wiekszosc osob na tym forum posiada zdolnosc racjonalnego myslenia i wciskanie glupich bajek nie zrobi z ciebie osoby zaznajomionej z tematem. napisalem: zglos sprawe do prokuratury jezeli wiesz, ze Apple okradl Xerox. jesli nie nie oskarazaj nikogo o kradziez bo jedyne co spowodujesz do doprowadzisz sie do posmiewiska i zostaniesz oskarzony o pomowienie. W tym przypadku chodzi o sprawiedliwosc, nie o onanizm (tego slowa chyba uzywasz na codzien) Na marginesie: jest ogromna roznica miedzy slowami: "inspiracja oraz "kradziez".To, ze do stworzenia graficznego interfejsu Apple zainspirowal oNline i Smalltalk oraz Xerox to jedna bajka, a to co piszesz to druga. Gdyby wszyscy ludzie mysleli w taki sposob jak ty to wciaz bylibysmy w epoce brazu ale na szczescie ty postepu nie zatrzymasz... cyt:"przyjmij do wiadomości, że na moim iPod Classic MP3 się nie odtwarzają". odp: moze zglos sie do serwisu. bo z tego co podaje Apple to wsyztskie iPody od I generacji wlacznie odtwarzaja mp3 i watpie, zeby wypuscili modele, ktore tego nie robia. Moze problem siedzi w windowsie? Moze zrzuca ci do iPoda wiecej niz powinien?(hehehe). Tak czy inaczej sprawdzalem iPody 3i4G oraz mini i one na 100% odtwarzaja mp3 cyt: "jasno z tego wynika, że podobnie jak cała reszta zgrai jabłczanych onanistów masz zasadnicze problemy z formułowaniem logicznych tez" odp: tobie to wrecz wychodzi spiewajaco:-) coz za bogactwo slow, emanuje z niego oczytanie i kultura slowa ale nic to przejde do nastepnej kwestii. nie chcialbym sie rozwodzic na temat twojej inteligencji, ktora jak wiodac nie grzeszysz, a co gorsza walczysz z tym na wszystkich frontach. biedaczysko cyt: "dla mnie środowisko pracy musi być przede wszystkim szybkie i stabilne. te dwie rzeczy (a zwłaszcza pierwszą) daje się zmierzyć. i pod tym względem MacOS nie stanowi ŻADNEJ rewelacji. A jeśli obecność kolorowych błyskotek nazywasz przyjaznością, to twoja prywatna sprawa. Dla mnie to jest nieprzyjazność. odp: ehhh, meczys z mnie troche bo oporny jestes na argumenty ale ci odpisze... moze sie czegos nauczysz. moze zaczne od tego, ze powermac'i maja szybka moc obliczeniowa i sa stworzone specjalnie do pracy w srodowiskach wymagajacych tej mocy. nie bede ci porownywal roznicy w pracy Photoshopa na windzie i mac'osie bo i tak odpiszesz, ze to bzdury. Tak wiec napisze ci, ze z radoscia ide do pracy odpalam Mac'a i ...PRACUJE BEZPROBLEMOWO na moim kompie przelaczajac sie miedzy innymi uruchomionymi aplikacjami. Nie mam komunikatow na temat braku pamieci, zbyt malo miejsca na dysku itp. Pracuje i moj komputer i system ktory wykorzystuje pozwalaja pracowac mi NIEZAWODNIE. jesli chodzi o testy predkosci to dla mnie P4 mogloby miec potrojny procesor 4GHZ, a system Windows wciaz dzialalby niepewnie - co z tego ze szybciej???? Chcesz mi powiedziec ze w czasie kiedy ja zaczne prace z moja grafika ty zrobisz to samo pomimo tego, ze bedziesz musial z roznych powodow zresetowac kompa 10x i stracisz polowe zmian ktorych nie zdazyles zapisac???? Ja pisze o komforcie pracy w profesjonalnym srodowisku, ale ty prawdopodobnie nie wiesz co to znaczy Aha, zapomnialbym. Taka mala anegdota. Pisali o tym w "Wired", pewnie czytales bo ktos taki jak ty musial o tym czytac. Po prezentacji MacOS X Bill Gates byl nieco niepocieszony. Ilosc nowosci w MacOS X przeszla jego najsmielsze oczekiwania, atrakcyjnosc interfejsu, stabilnosc pracy, predkosc... Madrzejszy o to doswiadczenie poszedl do programistow wciaz pracujacych nad Windows XP i powiedzial: "Najwazniejsze zeby XP byl ladny...". Tyle w tej kwestii Cyt: "obecnie pracuję na Win XP, Win NT4.0 (ze względu na specyficzny hardware w jednym z moich komputerów)" oraz OSX-ie. I ten ostatni jest ostatni zarówno pod względem prędkości działania jak i stabilności. Odp: jak wyzej, po prostu nie potrafisz z niego korzystac. cyt: "w odróżnieniu od smarkaczy takich jak ty, którzy co chwilę instalują i odinstalowują piracki soft, ja na tym sprzęcie po prostu pracuję. Raz na rok dostaję upgrade oprogramowania i wtedy po prostu odpalam płytę. Żadnego grzebania w rejestrze. żadnego szukania bibliotek. chodzi jak ta lala." odp: "teraz to udawadniasz jakim jestes prymitywem i jak niski poziom soba reprezentujesz. Ponizej jest juz tylko kolej podziemna. W przeciwienstwie do ciebie stac mnie na dobry komputer i kazdy oryginalny program o ktorym sobie zamarze. nie mam czasu ani przyjemnosci bawic sie w zabawe programami, ktore nie sa mi potrzebne. mam to co jest mi potrzebne i tyle. jak masz do kogos zal to idz do psychologa zamiast przyparty do muru wyzywasz innych od gowniarzy... cyt: "na oczy nie widziałem, bo się nie interesuję bzdetami. interfejs użytkownika reprezentowany przez system operacyjny to ostatnia rzecz, która mnie interesuje. u mnie system operacyjny służy do odpalenia aplikacji i to one mają mieć interfejs użytkownika. Byłbym równie szczęśliwy, gdyby aplikacje uruchamiało się wyłącznie z wiersza poleceń, ale za to chodziłyby 10% szybciej." odp: znow musze sie nie zgodzic. dashboard i exposee (bo o nich tu mowa) to sa sluza do okreslonych zastosowan i jesli chcesz to stosujesz, jesli nie to nie. nawigacja pomiedzy kilkoma lub czasem nawet wiecej otwartymi oknami czasem moze byc klopotliwa dlatego powstalo Exposee, zeby ulatwic ludziom poruszanie sie pomiedzy tymi oknami. Jesli chodzi o Dashboarda to sprawa wyglada tak samo: szukasz tego co interesuje i sledzisz na biezaco. Masz szerokie pole do popisu. Lecz jesli cie to nie bawi to wylaczasz i final. cyt: "jest takie powiedzenie: "śmieje się jak głupi do sera". bardzo aktualne" odp: widze, ze kalamburzysta z ciebie. ale jakby ni to wpial ni to wypial do mojej wypowiedzi... poszukaj lepszego cytatu, moze byc krotki - taki ktory zrozumiesz... cyt: "to są multimedialne bzdety dostarczane z KAŻDYM systemem operacyjnym. Najwyraźniej nie wiesz, że w Windows też to jest i też bardzo dobrze działa. Ale mnie to nie interesuje. Ja mówiłem o oprogramowaniu do pracy, czyli do zarabiania pieniędzy, a nie do zabawy w domu. odp: w windowsie to masz Odpowiedz Link Zgłoś
qtasinski Re: Apple zmienia dostawcę procesorów cz2 12.01.06, 03:27 cyt: "to są multimedialne bzdety dostarczane z KAŻDYM systemem operacyjnym. Najwyraźniej nie wiesz, że w Windows też to jest i też bardzo dobrze działa. Ale mnie to nie interesuje. Ja mówiłem o oprogramowaniu do pracy, czyli do zarabiania pieniędzy, a nie do zabawy w domu. odp: w windowsie to masz windows media playera..., outlook'a ale jakos do muzyki, zdjec i filmow niespecjalnie takie bzdety sa do windy dodawane. coz moze masz bardziej wypasiona wersje niz sa dostepne na rynku, po twoich wypowiedzich wnosze, ze to calkiem mozliwe. MacOS zawsze stawial na rozrywke i multimedia i tak tez ma byc w przyszlosci. Uzytkownicy tego systemu chwala sobie korzystanie z tych aplikacje wbrew twoim twierdzeniom. Jesli zas chodzi o profesjonalne oprogramowanie to nie jest ono dostarczane z zadnym systemem operacyjnym, chyba poza Sun'em. Profesjonalne oprogramowanie jest tworzone przez producentow oprogramowania... za oczywiscie dodatkowe pieniazki cyt: "zdziwię Cię: firma Microsoft nie sprzedaje pecetów. jakże więc miałaby dodawać swój system za darmo do sprzętu na którym nie zarabia ani centa? Znowu elementarne problemy z logiką." odp: tu dochodzimy do kwestii jakosci. pomysl nad tym co mowisz i sprobuj zrozumiec, ze Apple gwarantuje najwyzsza jakosc swoich produktow dlatego, ze sklada je osobiscie. Kupujac Mac'a wiesz, ze nie dostales kompa ze znalezionym na smietniku zasilaczem itd. To bylo wielokrotnie przetestiowane w roznych warunkach i naprawde dziala. Istnieje wersje OEM windowsa, ktore producenci komputerow dolaczaja do sprzedawanych przez siebie komputerow. Odpowiedz mi na pytanie: Co z gwarancja, pomoca techniczna i problemami systemowymi uzytkownikow wersji OEM???? Przeciez to jest produkt Microsoftu!! Przeciez to jest Windows!! Apple chcac miec pewnosc ze sprzet jest wysokiej jakosci sam je sklada i wyposaza w odpowiedni system operacyjny. ego znow mozesz nie rozumiec bo to takie novum... cyt: "brednie wygadujesz. producent się decyduje na wsparcie konkretnej platformy i to jest jego święte prawo pisać oprogramowanie na jeden sprzęt a na inny nie. jest zbyt cienki bolek, żeby tutaj podskakiwać i wymawiać od amatorszczyzny. to jest ich sprawa i ich interes, jeśli uznali, że na Maca im się nie opłaca, to nie piszą na Maca, i vice versa z pecetami. Jeśli oprogramowanie kosztuje ciężkie pieniądze, to cena kompa to przy tym pestka i nikt nie będzie płakał, że na jego ulubioną landrynkę nie ma wsparcia. odp: ehh ja nie wiem czy tak trudno przeczytac to na co sie odpisuje. Ja napisalem, ze jest wiele powodow dla ktorych producenci oprogramowania wchodza lub nie w konkretny system operacyjny i ani ja ani tym bardziej ty tych powodow nie poznasz. to jest biznes, duzy biznes, nie zas zabawa kalkulatorem w windowsie. poza tym ja nie slyszalem, zeby uzytkownicy mac'ow plakali z powodu braku jakiejs aplikacji pod MacOS, ktora jest w windzie. My mamy wszystko co jest nam do szczescia potrzebne: zarowno sprzet jak i profesjonalne i sprawdzone oprogramowanie na ktorym mozemy polegac. Plakac mozemy nad brakiem exploit'ow, wirusow, trojanow. Jesli juz ktos sie do tego przyzwyczail, ze ma 2 firewalle, 3 antywirusy w kompie, a i tak znajduje wirusy; to naprawde dziwnie sie czuje przychodzac do pracy i widzac, ze z kompem jest wszystko w porzadku: dzien po dniu, miesiac po miesiacu itd... cyt: "i co to niby jest za argument? to jest argument na potwierdzenie MOJEJ tezy - to nie sentymenty decydują o wyborze kompa. W wielu sytuacjach wybór platformy wynika z wyboru oprogramowania, które ma priorytet." odp: swieta racja. zgadzam sie calkowicie. dlatego ja wciaz twierdze, ze nie potrzebujemy zbednego oprogramowania na Mac'a. kazdy spec wie na jakiej platformie jest skazany pracowac i jaka platforme ma przyjemnosc obslugiwac. ja powiedzialem, ze CZASEM profesjonalna stacja robocza kosztuje wiecej niz oprogramowanie, a czasem mniej. Ja nie zgadzam sie z teza, ze profesjonalne oprogramowanie jest jedynym powodem dla ktorego wchodzi sie w okreslona platforme cyt: "I jeszcze jedno - ja się nie zajmuję obliczaniem mostów. Jeśli nie skumałeś, to był przykład obrazowy dla podkreślenia kontrastów." odp: tu musze przyznac, ze cie rozumiem. prawdziwi profesjonalusci do pracy w takich aplikacjach uzywaja srodowisk Unix'a. Ale profesjonalistom w tym temacie dajmy spokoj, nie mowmy o nich:-) cyt: "w dzisiejszych czasach stacje robocze odchodzą do lamusa. Zawodowe oprogramowanie wychodzi na maszyny klasy PC, czy chcesz tego czy nie. Nawet hollywoodzkie farmy renderujące dzisiaj się stawia na bateriach PC, bo to się po prostu najbardziej opłaca." odp: tu rozniez sie zgodze, w Polsce jest to popularne. Bo Polska to specyficzny rynek... Co do przedsiebiorstw zajmujacych sie renderingiem to w Polsce moze robi sie to na PC ale w hollywoodzie to niestety nie:-) Musze cie rozczarowac, fimlowcy uzywaja tam PC tylko do odbierania maili i wysylania trailerow cyt: "mysz komputerowa NIE została stworzona przez Apple. Kolejny przykład wody z mózgu, który robi ludziom dział marketingu. Tylko współczuć bezmyślności." odp: mysz komputerowa zostala wprowadzona do masowego uzytku przez Apple. Teraz rozumiesz? Teraz bede juz bral poprawke na to, zeby specjalnie dla ciebie pisac jasniej. cyt: a mi jest. bo na przykład mam drugą rękę zajętą i nie mam czym tego shifta nacisnąć. odp: jaz tez uzywam tabletow i specjalnych jog'ow do obrobki video ale mysmy mowili o tym czy do Mac'a potrzeba 3 klawisze w myszce czy nie. Wiec jak ci mowie: Nie, nie trzeba:-) cyt: "wiem o tym. od momentu G3 zmieniałem już Maka 3 razy." odp: nie ma to jak postep techniczny:-) mnie stac na to, zeby sobie raz na 3 lata kupic nowy komputer. Windows tez nie rozpieszczal uzytkownikow. W czasie kiedy apple mial OS 7,8,8 i X Windows wypuscil: 3.1, 95, NT 4.0, 98, Me, 2000, XP, 2003, a bedzie jeszcze Longhorn... To 2 x wiecej systemow operacyjnych, ktore po czesci nie sa kompatybilne wstecz. To wieksze wymagania sprzetowe itd. W przypadku Windy koszty zmiany systemow i samych sprzetow wypadaja wiele drozej niestety... A wsparcie techniczne konczylo sie po paru latach, a wtedy... radz sobie sam Coz, uogolniajac pozdrawiam i chyle przed toba beret. Rozbawiles mnie do lez. Za to dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lpt1: Re: Apple zmienia dostawcę procesorów cz2 IP: *.acn.waw.pl 12.01.06, 18:56 > Plakac mozemy nad brakiem exploit'ow, wirusow, trojanow. Pierwszy z brzegu: www.securemac.com/macosxsudo.php I pewnie z powodu braku tych exploitow, wirusow i trojanow powstala powyzsza strona. Ehhh .... Odpowiedz Link Zgłoś
qtasinski Re: Apple zmienia dostawcę procesorów cz2 13.01.06, 21:41 Gość portalu: lpt1: napisał(a): > > Plakac mozemy nad brakiem exploit'ow, wirusow, trojanow. > Pierwszy z brzegu: www.securemac.com/macosxsudo.php > I pewnie z powodu braku tych exploitow, wirusow i trojanow powstala powyzsza > strona. Ehhh .... no widzisz jak to jest... ty masz PC i boisz sie otworzyc byle strone w necie bo moze byc skazona jakims syfem. mi natomiast specjalnie pokazujesz strone ktora ktos opracowal, zeby udowodnic ze jednak mozna Mac'a zakazic. 95% macuserow nie miala jakichkolwiek problemow z wirusami badz trojanami i exploitami na swoich komputerach, a do tych pozostalych 5% zaliczaja sie glownie ci ktorzy poczta dostana od znajomych prezent w postaci makrowirusa, ktory na MacOs'ie nie jest w stanie wyrzadzic jakiejkolwiek szkody Chodzi o bezpieczenstwo uzytkowania systemu operacyjnego i niepodatnosc na ataki z zewnatrz. Pod tym wzgledem Windows jest najgorszym systemem operacyjnym jaki kiedykolwiek powstal, a perelka w tym wszystkim jest fakt, ze kolejny system jest pod wzgledem bezpieczenstwa badziej podatny na ataki hakerow niz poprzedni. To juz zakrawa na kpine z uzytkownikow tych "systemow":) Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Apple zmienia dostawcę procesorów cz2 13.01.06, 22:32 > no widzisz jak to jest... ty masz PC i boisz sie otworzyc byle strone w necie > bo moze byc skazona jakims syfem. bzdura. wchodzę na WSZYSTKIE strony i nie mam żadnych problemów. Kolejny bełkot człowieka, któremu się wydaje, że wszystko wie na temat komputerów i może innych rozstawiać po kątach. Odpowiedz Link Zgłoś
qtasinski Re: Apple zmienia dostawcę procesorów cz2 15.01.06, 16:21 ja w przeciwienstwie do ciebie nie twierdze, ze wiem wszystko o komputerach:-). coz, chyba to forum bardzo bolesnie udowodnilo ci braki w twojej wiedzy na ten temat. zycze wielu spokojnych wieczorow poswieconych na poglebianie tej wiedzy. poza tym: - jesli ktos nie ma internetu to nie boi sie odpalac lyndolsa, bo zamiast tego moze sie spodziewac, ze mu sie system z radoscia zawiesi w najmniej oczekiwanym momencie - ja wiem ty nie grzebiesz po internecie w poszukiwaniu czegokolwiek co mogloby pomoc ci sie intelektualnie rozwinac, to widac niestety. to jest chyba glowny powod dla ktorego tak uparcie twierdzisz, ze nie lapiesz "niespodzianek" jako jedyny sposrod milionow uzytkownikow idealnego prawie - wedlug ciebie - systemu jakim jest windows. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: poleautoe Re: Apple zmienia dostawcę procesorów IP: 196.201.212.* 28.01.06, 11:22 Zgadzam sie z przedpiszcą, z jedną uwagą: mysz nie jest wynalazkiem Apple. A wszystkim zainteresowanym polecam www.folklore.org - rewelacyjna lektura na zimę Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kicekko Re: Apple zmienia dostawcę procesorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 23:45 Musialbym moocno upasc na glowe, zeby chcec w swoim macu Windowsa :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Fiszmak Re: Apple zmienia dostawcę procesorów IP: *.akron.wroc.pl / *.akron.net.pl 10.01.06, 23:59 nie jest powiedziane ze Win zastapi X, slyszalem tez wersje o riscach intelowskich wiec moze byc ciekawie, czas pokaze, joł Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lukka PPC Re: Apple zmienia dostawcę procesorów IP: *.acn.waw.pl 11.01.06, 02:19 Raczej OSX pojawi się na blaszakach. W zasadzie już jest, bo obie wersje (na PPC i Intele) były rozwijane równolegle i pierwsze "wycieki" instalowalne na PC pojawiły się już z pół roku temu. Teraz dopiero Microsoft będzie miał ciśnienie, żeby dokończyć Vistę - a ostatnia prezentacja wzbudzała raczej salwy śmiechu, niż zachwyt. Tak naprawdę do tej pory nikt nie wie, jak będzie z uruchamianiem aplikacji spod PPC na Intelu. Tryb emulowany to zawsze tryb emulowany, a nie po to stawia się na biurku maszynę na FreeBSD, żeby zwiechy oglądać. Ale kolejny kanon upadł. Szkoda, że razem z nim leci jakość wykonania Jabłek, które zaczynają wchodzić w segment tanich komputerów domowych. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wacuś Łomatkojedyno, sami znawcy na tym forum! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.01.06, 09:25 Salwy smiechy wzbudzają bzdety tu wypisywane. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kamil Re: Łomatkojedyno, sami znawcy na tym forum! IP: *.edipresse.pl 11.01.06, 11:02 tja, już to Aplowi śpieszno kompilować OSX na blaszaki Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Antek Re: Łomatkojedyno, sami znawcy na tym forum! IP: *.acn.waw.pl 11.01.06, 16:38 Nie ma to jak byc dobrze poinformowanym, prawda? reviews.zdnet.co.uk/software/os/0,39024180,39235916-6,00.htm Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lukka PPC Re: Łomatkojedyno, sami znawcy na tym forum! IP: 217.153.177.* 11.01.06, 17:17 Obejrzyj ostatnią prezentację Visty przez Gatesa i posłuchaj, jak publiczność reagowała na "rewelacje", które są planowane w tym systemie - przede wszystkim na zerżnięcie Dashboarda i Expose. Zerżnięcie zresztą nieudolne, bo siła Expose polega na tym, że wszystkie prezentowane okna widoczne są w całości, tylko pomniejszone, a przy rozwiązaniu, które pokazał Gates dalej się zasłaniają, tylko inaczej, a w dodatku są zniekształcone perspektywą. Ale pewnie niespecjalnie wiesz, o co chodzi, więc najpierw trochę pooglądaj i poczytaj. A potem się wypowiadaj. Wacusiu. Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Łomatkojedyno, sami znawcy na tym forum! 11.01.06, 17:56 to są wizualne gadżety, którymi onanizują się komputerowe geeki do normalnej pracy nikomu to na cholerę niepotrzebne, tylko rozprasza. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jarj Re: Apple zmienia dostawcę procesorów IP: 62.85.105.* 11.01.06, 11:18 Czy to oznacza, ze wlozenie procesora Intel zamiast PowerPC w tej samej fabryce obniza jakosc ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lukka PPC Re: Apple zmienia dostawcę procesorów IP: 217.153.177.* 11.01.06, 17:29 Nie, po prostu od pewnego czasu Apple tnie ceny kosztem jakości. Jeśli w 2004 roku PowerBook G4 Alu kosztował prawie 4 tysiące dolarów, a teraz następca tego samego modelu kosztuje trochę ponad 2.5 tysiąca, to coś musiało ubyć. Tym czymś są np. gorsze głośniki, mniej udane instalacje anten Airport, oszczędności konstrukcyjne (hd i superdrive na jednej szynie), więcej punktów podatnych na uszkodzenia (stare PB były niezniszczalne). Pojawiają się gadżety - podświetlana klawiatura, żyroskopowy wykrywacz ruchu spadającego na glebę - a na sprawdach naprawdę istotnych się oszczędza i jakość wykonania spada. Z drugiej strony - czy byłbym skłonny zapłacić za któregoś z moich maków np. o 5 tysięcy złotych więcej, byle tylko jako nowsze modele zachowały starą, dobrą sparkową architekturę? Chyba już nie... Jeśli aplikacje będą działać, to na dłuższą metę cpu nie ma większego znaczenia a stabilność wymuszą użytkownicy. Z jeszcze innej strony - stacji roboczych Apple'a na PPC w sklepach prawie nie ma. Firmy w panice robią zapasy, bo co to teraz będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jarj Re: Apple zmienia dostawcę procesorów IP: 62.85.54.* 11.01.06, 20:16 Sprobuj uzyc airport i innej karty bezprzewodowej i zobaczysz roznice Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: myapple Re: Apple zmienia dostawcę procesorów IP: *.pkt.pl 11.01.06, 08:40 Raczej odwrotnie - blaszaki rzucą się na OS X ;) Popracuj sobie dzień pod tym systemem, zmienisz zdanie o XP, heheh Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Apple zmienia dostawcę procesorów 11.01.06, 09:13 a po co komu praca na łysym systemie, jak nie ma aplikacji? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: myapple Re: Apple zmienia dostawcę procesorów IP: *.pkt.pl 11.01.06, 10:17 Jakich apliakcji nie ma? do czego? Jak dotąd nie spotkałem się z tym problemem, a maka mam od 2 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Apple zmienia dostawcę procesorów 11.01.06, 16:41 Jeśli pracujesz np. w 3dMax VIZ i musisz wymieniać się plikami z firmami współpracującymi, to kicha. Po prostu brak sensownego odpowiednika, który czytałby i zapisywał pliki VIZa. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lukka PPC Re: Apple zmienia dostawcę procesorów IP: 217.153.177.* 11.01.06, 17:32 Jak się pracuje w niehomogenicznych środowiskach i trzeba wymieniać dane między platformami, to się wybiera takie aplikacje, które na to pozwalają. Kupiliście 3D Studio - Wasza sprawa i Wasz problem. Trzeba było myśleć i kupić np. Mayę. Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Apple zmienia dostawcę procesorów 11.01.06, 18:02 Maya nie służy do projektowania architektonicznego! Nie ma ani specjalistycznych bibliotek obiektów ani wspomagania konstrukcji architektonicznych, wszystko trzeba robić ręcznie. Moja firma zatrudnia pół tysiąca ludzi na całym świecie, używamy PC i Maków, bo potrzebujemy programów specyficznych dla obu platform. Przestań mi tu chrzanić o myśleniu i słusznych wyborach, bo g...o wiesz na ten temat! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lukka PPC Re: Apple zmienia dostawcę procesorów IP: *.acn.waw.pl 11.01.06, 22:48 Napisz coś jeszcze, fajnie robisz się agresywny. Już cię ktoś podsumował, że o Makach guzik wiesz, a mimo to kłapiesz jadaczką i robisz z siebie kompletnego frajera. Firma, która działa na całym świecie nie może zrobić na zamówienie translatora do danych numerycznych między aplikacjami... Jeśli to projektowanie, to przenosicie (przenosilibyście, gdybyś napisał prawdę) tylko matematykę, bez tekstur i formatu plików... Coś słabo sobier radzi ta firma. Jak na razie z osób, które zabrały tu głos tylko ty i Wacuś macie problemy z komputerami. Nie nasuwa ci to żadnych wniosków? Może trzeba zająć się czymś, co się potrafi robić? Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Apple zmienia dostawcę procesorów 11.01.06, 23:13 parę krzykaczy się odezwało, to co mają pisać o swoich problemach? będą je wstydliwie ukrywać, bo to przecież nie wypada, że z ich cacuszkiem było coś nie tak. a co do VIZ-a: nie przerabiają bo nie chcą. ich święte prawo i NIK u nas nie ma do nich o to pretensji. Pretensje to mają pyskate smarkacze, którym firma zrobiła wodę z mózgu, że należą do jakiejś "elyty" wiesz z czym ty masz problem i tobie podobni? musicie za wszelką cenę udowodnić światu, że jesteście "lepsi", bo pracujecie na "lepszym" sprzęcie. A guzik prawda! Jesteście bezwolnym cielętami, pozbawionymi zdolności obiektywnej oceny sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
qtasinski Re: Apple zmienia dostawcę procesorów 12.01.06, 03:54 My po prostu chcemy wytlum,aczyc ci, ze widzimy roznice w jakosci pracy pomwiedzy PC a Mac'iem. Po raz wtory pisze zebys nie wyzywal nikogo od smarkaczy bo nie wiesz do kogo piszesz... Jesli brakuje co argumentow to wyjdz z tego forum, zamiast wlaczyc z wiatrakami. Uzytkownicy komputerow Apple uwazaja, ze komputer jest do tego zeby na nim pracowac, a nie zeby z nim walczyc. Dlatego uwazamy, ze jakosc komputerow Apple+system MacOS to lepsza alternatywa i wiekszy komfort i pewne srodowisko pracy. Dla mnie i dla innych moze tak byc, dla ciebie nie musi. jesli ktos lubi walke z winda to krzyzyk mu na droge, ja nikogo nie wyzywam od impotentow dlatego, ze uzywa windowsa. To indywidualne prefernecje uzytkownika ktory system mu lezy... Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Apple zmienia dostawcę procesorów 12.01.06, 11:10 pe1 napisał: > Maya nie służy do projektowania architektonicznego! > 3d studio max też nie.. do projektowania architektonicznego plus wizualizacje polecałbym vectorworks firmy nemetschek Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Apple zmienia dostawcę procesorów 12.01.06, 12:47 Ja nie mówię o 3d studio, tylko o 3ds Max VIZ. 3ds Max VIZ JEST specjalistyczną aplikacją do projektowania architektonicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jarj Po CO XP jesli Mac OSX jest 10 razy lepsze? IP: 62.85.105.* 11.01.06, 10:58 Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Po CO XP jesli Mac OSX jest 10 razy lepsze? 11.01.06, 16:50 choćby po to, żeby uruchamiać dziesiątki aplikacji, które nie istnieją na platformie apple. Tak po prawdzie to vice versa, dlatego dobrze się dzieje, że obie platformy się zbliżają i będzie można zrobić dual boot. Odpowiedz Link Zgłoś
jester23 Re: Po CO XP jesli Mac OSX jest 10 razy lepsze? 11.01.06, 19:55 pe1 napisał: > choćby po to, żeby uruchamiać dziesiątki aplikacji, które nie istnieją na > platformie apple. No widzisz: Ty musisz się miotać między dziesiątkami playerów, edytorów, programów do obróbki rawów z cyfrówki, programów do edycji video, ripowania dvd, i hgw czego jeszcze. Na maku po prostu korzystasz z najlepszego softu, jaki jest na tą platformę. Dopracowanego, z supportem, apgrejdowanego regularnie. Działającego bez zwiech kwadrans przed dedlajnem. Jakość, nie ilość. Nie potrzebuję 17 ripperów do mp3. Chcę JEDNEGO, działającego, prostego w obsłudze. I nie chcę mieć najszybszego komputera na świecie. Chcę mieć komputer ze STABILNYM systemem. Dlatego nie zainstaluję na Maku z Intelem Windowsów, nawet, jeżeli się da. Żaden makowiec o zdrowych zmysłach tego nie zrobi, chyba, żeby sprawdzić czy się da. I wywali je następnego dnia ;) > Tak po prawdzie to vice versa, dlatego dobrze się dzieje, że > obie platformy się zbliżają i będzie można zrobić dual boot. Z punktu widzenia typowego macusera to bez znaczenia. Nie przesiądzie się na Windowsy, bo one zwyczajnie nie mają mu nic ciekawego do zaoferowania. J Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Po CO XP jesli Mac OSX jest 10 razy lepsze? 11.01.06, 20:16 > No widzisz: Ty musisz się miotać między dziesiątkami playerów, edytorów, > programów do obróbki rawów z cyfrówki, programów do edycji video, ripowania dvd, > i hgw czego jeszcze. Na maku po prostu korzystasz z najlepszego softu, jaki jest > na tą platformę. Dopracowanego, z supportem, apgrejdowanego regularnie. > Działającego bez zwiech kwadrans przed dedlajnem. Jakość, nie ilość. > Nie potrzebuję 17 ripperów do mp3. Chcę JEDNEGO, działającego, prostego w > obsłudze. I nie chcę mieć najszybszego komputera na świecie. buhahaha człowieku, widzę, że masz jakieś idiotyczne wyobrażenie tego na czym polega PRACA na kompie. Ja się nie zajmuję multimedialnymi bzdetami, nie zgrywam empetrójek ani nie dłubię WWW. Na ch.j mi uniwersalny program, w którym zrobię obliczenia konstrukcyjne do budowy mostu, skompiluję bazę danych dla klienta, przygotuję katalog dla drukarni? - jeśli coś robi wszystko w jednym, to jest g...o warte. Inna sprawa, że już wyjaśniłem, że narzędzia, których się używa nie zależą tylko od ciebie, ale również od tego, jakich narzędzi używa 500 innych osób w twojej firmie. I te 500 nie będzie się przestawiać tylko dlatego, że ty lubisz turkusowe obudowy i animowany pulpit. Oprócz multimedialnych bajerów komputery służą czasami też do pracy i wybór takiej czy innej platformy jest uzależniony od wyboru softu. Kiedy soft kosztuje trzydzieści tysięcy USD, to nie zaczyna się decyzji od wyboru kompa, bo to komp jest dla softu, a nie na odwrót. Kapnij to wreszcie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jarj Dokladnie dla tego Mac OSX jes lepsze IP: 62.85.54.* 12.01.06, 00:18 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jarj Re: Po CO XP jesli Mac OSX jest 10 razy lepsze? IP: 62.85.54.* 11.01.06, 20:18 Ja zrobie dual boot 1wszego dnia ktorego bedzie to mozliwe Mimo ze preferuje maca i uwazam ze nie Mac OSX jest duzo lepszy niz XP Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: JAN To teraz już będzie Apple PC IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 11.01.06, 11:08 Skoro będzie ten sam proc to applowi będzie blisko do peceta i tym samym może Windows da się jakoś odpalić i programów będzie więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kamil Re: To teraz już będzie Apple PC IP: *.edipresse.pl 11.01.06, 11:13 chyba spalić:) Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 A jakiego programu ci brakuje? 11.01.06, 11:23 Gość portalu: JAN napisał(a): > Skoro będzie ten sam proc to applowi będzie blisko do peceta i tym samym może W > indows da się jakoś odpalić i programów będzie więcej a jest mało?? może źle szukasz. naapisz, do jakich zadań nie potrafisz znaleźć programu, a spróbuję ci coś doradzić Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gosc Intel IP: *.gda.computerland.pl 11.01.06, 11:49 Na rynku PC Intela wyprzedza AMD, na rynku serwerów również, jeśli chodzi o technologie mobilne Turion jest bardzo dobrą alternatywą, czy lepszą - trudno mi powiedzieć, bo w tej dziedzinie posiadam znikomą wiedze. Ale jeśli chodzi o Appla... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: A jakiego programu ci brakuje? 11.01.06, 16:52 > a jest mało?? może źle szukasz. naapisz, do jakich zadań nie potrafisz znaleźć > programu, a spróbuję ci coś doradzić ale nie zawsze chodzi o JAKIEŚ narzędzie do określonego zadania tylko o TO konkretne, którego używa np. twój szef albo twoja firma i MUSISZ być kompatybilny na poziomie plików. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 nie odpowiedziałeś mi.. 11.01.06, 18:59 pe1 napisał: > MUSISZ być kompatybilny na poziomie plików no i będę, tylko powiedz z czym :) Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: nie odpowiedziałeś mi.. 12.01.06, 11:11 pe1 napisał: > przykład już podałem 3dsMax VIZ to maya. chyba nic lepszego nie znajdziesz.. Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: nie odpowiedziałeś mi.. 12.01.06, 12:58 Wiedziałem, że to padnie. Maya to jest ogólne narzędzie do modelowania ze specjalnym wsparciem do tworzenia animowanych postaci. A tu nie chodzi o robienie filmów dla dzieci tylko do projektowania ARCHITEKTURY. W 3dsMax VIZ postawienie ściany z oknami to są 4 kliknięcia myszą, w Maya będziesz się biedził pół godziny. Na cholerę mi narzędzia do tworzenia sierści, skoro ja potrzebuję wsparcia konstrukcyjnego? Poza tym w ogóle o czym ty gadasz człowieku. Kilkaset osób u mnie używa VIZa, mamy napisany do niego specjalistyczny soft, który steruje obrabiarką do wycinania elementów makiet. Wyperswaduj ludziom, że mają to wszystko porzucić i przesiąść się na rzeźbienie w programie do animowania ludzików tylko po to, żeby zamiast pecetów, do których działania nie mamy wielkich zastrzeżeń używać "lepszych" maków. Na Makach u nas chodzą programy do składu poligraficznego i do montowania video i wszyscy są szczęśliwi. Nikt nikomu nie wciska kitu o wyższośći jednej platformy nad drugą, bo nikt się nad takimi bzdurami nie ma zamiaru przejmować. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 nieporozumienie.. 12.01.06, 13:08 3dsmax to 3dsmax, to o czym piszesz nazywa się po prostu viz. stąd nieporozumienie. jeżeli chciałbyś robić to samo na macu, polecałbym zestaw vectorworks uzupełniony - w razie potrzeby - o pakiety Mechanical, Architect i RenderWorks. żeby była jasność: nie namawiam cię na zmianę, po prostu nie zgadzam się, że nie ma narzędzi. PS: cztery kliknięcia - to u mnie (vectorworks) ściana z jednym oknem. chyba żeby nie liczyć wyboru narzędzia.. Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: nieporozumienie.. 12.01.06, 14:28 Ja rozumiem, że są inne narzędzia, wcale mnie to nie dziwi. Ale to, że jest JAKIEŚ INNE narzędzie, to mnie kompletnie nie interesuje. Brak kompatybilności z VIZ-em rozkłada sprawę, firma się nie przestawi zupełnie na inny program z powodu rzekomo lepszego komputera, skoro ma wszystko w VIZie. Przeczytałeś w ogóle co napisałem wyżej? PS. Na pudełku VIZ-a jest napisane 3D Studio Max VIZ. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mbishop do JANa IP: *.attu.pl 11.01.06, 16:41 1. Po co chcesz odpalać WIndowsa, skoro OSX jest wielokrotnie lepsze? 2. Już teraz możesz odpalić Windowsa na maku za pomocą emulatora Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: do JANa 11.01.06, 17:14 jak na razie to te same aplikacje pod x86 chodzą wolniej na OSX niż XP Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zlosliwy Re: do JANa IP: *.acn.waw.pl 11.01.06, 20:46 > 1. Po co chcesz odpalać Windowsa, skoro OSX jest wielokrotnie lepsze? Tzn dokladnie ile razy lepsze? Odpowiedz Link Zgłoś
sacerdote A dla mnie to jednak jakiś szok... 11.01.06, 11:57 Jak mac user od początku nie mogę się doczekać żeby to bydlę pomacać. Mam nadzieję, że nie będzie startował jak pecet: phoenix bios, press F2 aby wrócić do epoki kamienia łupanego. Kurczę, pamiętam że jak w liceum kumpel zaprosił mnie do siebie żeby pokazać mi swój nowy komp myślałem że umrę ze śmiechu: DOS z dyskietki, jakieś komendy z klawiury - prymityw. Od początku używałem maki i do tej pory nie mogę się nadziwić jak można posługiwać się takim czymś jak XP, he he. Co to będzie??? Intelmaki będziemy kupować w Geancie na półce razem z Acerami i Lenovami? Cholera..... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: FreakyMisfit Re: A dla mnie to jednak jakiś szok... IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 11.01.06, 12:36 Chyba nie wiesz co piszesz - widzę, że komendy podawane z konsoli ci się nie podobają. W sumie mają prawo, bo ładnie to nie wygląda. A co powiesz na konsolę w systemach linuxopodobnych? Uważasz, że Linux jest tak samo do dupy, jak XP? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: azo Re: A dla mnie to jednak jakiś szok... IP: *.csk.pl 11.01.06, 14:13 W Mac OSie też masz Terminal podobnie jak w Linuksie! Podstawową róźnicą jest to że Terminal możesz mieć w okienku, a DOSa nie (co najwyżej jakiś kiepski emulator tego kiepskiego systemu). :) Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: A dla mnie to jednak jakiś szok... 11.01.06, 17:27 > W Mac OSie też masz Terminal podobnie jak w Linuksie! Podstawową róźnicą jest to > że Terminal możesz mieć w okienku, a DOSa nie co to za bzdury? oczywiście, że TAK Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: A dla mnie to jednak jakiś szok... 11.01.06, 16:53 a ja nigdy nie mogłem zrozumieć, jak można przez tyle lat nie odkryć myszy dwuprzyciskowej, LOL Odpowiedz Link Zgłoś
sacerdote Re: A dla mnie to jednak jakiś szok... 11.01.06, 16:55 A po co ?? jeden guzik załatwiał wszystko, he he Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: A dla mnie to jednak jakiś szok... 11.01.06, 16:57 pewnie, i najlepiej po dodatkowe funkcje zasuwać do menu, zamiast mieć je pod ręką rolka też nieprzydatna, co? Odpowiedz Link Zgłoś
sacerdote Re: A dla mnie to jednak jakiś szok... 11.01.06, 17:13 Uzywając od dziecka japka nie odczuwałem potrzeby używania drugiego guzika, inna była filozofia uzywania myszy. Japko było kompem dla ludzi o dwóch rękach - jedną pociskało się mysz o drugą obsługiwało kombinację klawiszy (a więc były i są właśnie pod ręką). Czy to lepiej czy gorzej? Nie wiem. Na pewno inaczej. Nie mówię, że to najlepszy komp swiata. Po prostu na tamte czasy Dos, W3.11 i W95 wyglądały żałośnie przy OS 7, 8 i 9. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: A dla mnie to jednak jakiś szok... 11.01.06, 17:23 Dobrze, że choć uczciwie dodałeś "na tamte czasy". Ja używam obu platform od beżowego G3 i wcale nie mam dobrego zdania ani o jakości sprzętu ani o stabilności systemów Apple. Mają tyle samo bugów co Microsoft. Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Ale poco 1 przyciski na myszy ? 12.01.06, 00:43 no wlasnie - mogłaby być bezprzyciskowa, skoro wszystko można obsłużyć drugą ręką Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: vasc Re: Apple zmienia dostawcę procesorów IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.06, 14:52 >Dokładnie rok temu firma postanowiła jednak postawić wszystko na głowie i przejść >na procesory Intela, które można znaleźć w większości pecetów. Dlaczego? Układy >IBM okazały się mniej wydajne niż najnowsze produkty Intela. Dyskusujna sprawa nazywac najnowszy procesor IBM PowerPC 970FX mniej wydajnym od jego intelowskiego odpowiedniego. Poza tym powodem odejscia Apple'a od IBM (i Motoroli) byla niepewenosc co do strategi rozowju tych procesorow przez IBM i Motoroli oraz trudnosci z wykonaniem zamowien przez producentow na te procesory. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ober Szkoda mi PPC IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.06, 16:08 To byla dobra technologia szkoda, ze nie bedzie juz rozwijana Mac tym krokiem tez przegra w przyszlosci, zyskal napewno Intel, moze Microsoft tez cos na tym ugra Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Antek Re: Szkoda mi PPC IP: *.acn.waw.pl 11.01.06, 16:36 Nie tylko Intel ale tez AMD bo MacOSX dziala pod ich procesorami. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: KM Re: Szkoda mi PPC IP: 212.191.68.* 11.01.06, 16:56 PowerPC ma się dobrze. Wszystkie konsole nowej generacji będą oparte o procesory PowerPC (Xbox360, Nintendo?) lub Cell (PS3), który jest tak naprawdę następcą PPC. I są o wiele wydajniejsze od najwydajniejszych procesorów rodziny Intela... Nie jestem pewien, czy Apple zrobiło krok we właściwą stronę, no ale to ich sprawa... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Szkoda mi PPC 11.01.06, 17:05 przyszłość komputerów to laptopy - prawie wszyscy (z wyjątkiem specyficznych zastosowań przywiązujących do stacjonarnego sprzętu) przesiadają się na mobilne maszynki, a IBM nie był w stanie dostarczyć odpowiedniego procesora i już. Nie ma co argumentować konsolami, bo konsola jest stacjonarna, to nie laptop. Myślę, że ten krok Apple był bardzo dobrze przemyślany i na pewno na tym nie stracą. A oferując możliwość pracy z dwoma systemami tak naprawdę jeszcze bardziej napędzą sprzedaż maszyn, których będą potrzebowali ludzie pracujący w obu systemach (np. graficy). Odpowiedz Link Zgłoś