Dodaj do ulubionych

Konie - własne centrum

04.05.09, 12:07
w końcu cos tam zarobiłam - sprzedałam pierwsze wyhodowane rzepy big_grin
Miałam bardzo zły start - pokupowałam za dużo nasion bo sie nie zorientowałam
co i jak, no ale one kiedyś się przydadzą...
Czekam na resztę, potem znowu posadzę i zajmę sie produkcja mashów big_grin
Obserwuj wątek
    • oliwia5000 Re: Konie - własne centrum 04.05.09, 12:22
      ja tez nakupowalam jak glupia a teraz mam na koncie 65 e smile
      za 3 dni zbiore rzepy to zobaczymy
      • loola_kr Re: Konie - własne centrum 04.05.09, 14:07
        jak zbierzesz to zarobisz smile na ilu akrach masz?
    • lenkaaa Re: Konie - własne centrum 04.05.09, 12:31
      a mozesz troche napisac porad, jak zaczac, albo jak ty zaczelas ? to bys mi
      oszczedzila przedzierania sie przez ten poczatkowy gaszcz informacji smile
      • loola_kr Re: Konie - własne centrum 04.05.09, 12:55
        ja kupiłam szklarnie - droga jak jasny pieron ale cały rok można w niej wszystko
        hodować. jak się dorobię to kupie druga (nie wiem kiedy to nastąpi bo znowu nie
        mam kasy...)
        Tylko myslałam, że mozna kilka rodzajów nasion tam zasiać - ale nie, tylko
        jeden. na te masze to trzeba kilka gatunków zbóż więc to trwa długo. Zwłaszcza,
        że teraz sezon jest tylko na jabłka...
        Ale rzepy sie opłacają - z 3-akrowego pola miałam ponad 3000 E.
        Teraz posadziłam jabłka coby pole nie stało odłogiem.
        O ile dobrze zrozumiałam to marchwi nie można sprzedać, jet tylko do własnego
        uzytku, ja nie mam żadnych koni więc sie nie opłaca jej siać.
        Te zielon, drozsze łaki maja wydajnośc 100% a te tńsze 50%, nie wiem jeszcze o
        co chodzi ale pewnie połowe mniej się zbiera...
        Za jakiś czas na pewno trzeba będzie nawozić...

I tak konkludując to teraz, przy takim sezonie na początek kupiłabym szklarnie +
        duże żyzne pole. Na polu zasiałabym jabłka (chociaż nie wiem po ile będą i jakie
        sa plony dokładnie bo rosną 3 tygodnie) a w szklarni rzepy bo po kilku dniach z
        6 akrów będzie 6 000 E czyli mniej więcej po 3 zbiorach można kupić następną
        szklarnie. Albo po kolei nasiona do odzywek, ale to zajmie ze 2 miesiące.
        Może mi sie wydaje ale ja szklarnie kupiłam za 12 000 E, może na jesień
        podrożały... a może się mylę...

ja od poczatku chciałam robic te masche - tam jest podane ile czego potrzeba
        • loola_kr cos uciekło... 04.05.09, 13:00
          tam jest napisane ile czego potrzeba ale jeszcze nie wiem jak to będzie działać
          po zbiorach... ile wyjdzie z jednego pola itp...
          • loola_kr ups 04.05.09, 13:02
            marchew jest potrzebna do odzywek, coś mi umknęło.
        • oliwia5000 Re: Konie - własne centrum 04.05.09, 13:59
          teraz szklarnia kosztuje 20000 E smile
          • loola_kr Re: Konie - własne centrum 04.05.09, 14:09
            no właśnie widziałam i zastanawiam się czy ja źle pamiętam czy faktycznie podrożały.
            Nic to, trzeba się dorobić 6 to można odzywki na okrągło produkować big_grin
          • loola_kr oliwia 04.05.09, 14:28
            nie jestem do końca pewna bo ja nigdy dokładnie nie czytam ale jak zebrałam
            rzepy to było pytanie czy chce je uprawiać dalej. ja to pominęłam bo chciałam
            coś innego po czym okazało się, że na nic nie ma sezonu, na rzepy tez. A może
            jak wcześniej kliknęłabym to zasiałabym rzepę... tak, że jak zbierzesz i chcesz
            dalej te rzepy to wczytaj sie dokładnie, żeby szansy nie zmarnować... albo może
            część idzie "do posadzenia" a tylko częśc do sprzedaży wtedy... nie wiem.
    • loola_kr flax 05.05.09, 10:33
      jak będziecie uprawiać flax (nie wiem co to polsku...len czy co...) to zostaną
      wam kwiatki do produkcji odzywek a z reszty jest flax bedding i to można dobrze
      sprzedać.
    • loola_kr dodatkowy zarobek 06.05.09, 10:32
      mozna samemu zrobić nawóz z kup końskich. Z 25 kup za 150 E robi się nawóz za 190 E.
      Jezeli się chcecie bawic big_grin
      • loola_kr Re: dodatkowy zarobek 06.05.09, 10:35
        zapomniałam napisac, ze trzeba być szybkim w zakupie bo kupy znikaja jak ciepłe
        bułeczki big_grin
        • loola_kr Re: dodatkowy zarobek 06.05.09, 12:59
          zajęłam się na poważnie kupami w oczekiwaniu na plony big_grin
          to prawie jak łapanie jaj i smoczków big_grinbig_grinbig_grin
          • ilekobietamalat Re: dodatkowy zarobek 06.05.09, 13:11
            hihiwink jakos nie chce mi sie polowac na kupy..chwilowo;D

ale w oole zalamka z tym ec. jednym z zadan jest zarobienie 100tys na swoim centrumbig_grin a ja zaraz na minusie bede;D
            ale mam marchewki.. chbya ponad 500sztuk;D teraz rosna mi jablka;D
            • lenkaaa Re: dodatkowy zarobek 06.05.09, 13:19
              ale w ogole zalamka z tym ec. jednym z zadan jest zarobienie 100tys na swoim
              centrumbig_grin a ja zaraz na minusie bede;D

Ech, to szkoda, bo mialam nadzieje, ze tego EC nie trzeba bedzie kontynuowac, bo
              ja zupelnie glowy nie mam do takich biznesow. A tu sie okazuje, ze jak sie nic
              nie bedzie robilo z EC to nie zaliczy achievementow sadsadsad
            • loola_kr Re: dodatkowy zarobek 06.05.09, 13:20
              własnie wiem że az tyle trzeba zarobic... sad
              na tych kupach to się nie dorobię... teraz tylko można jabłka sadzic...
              i szklarnie znowu podrożały...

w ogóle ten kolejny etap to trudny... ja sie chyba dalej nie przebiję... kunia
              trzeba sprzedac... a mi szkoda... smile
              • ilekobietamalat Re: dodatkowy zarobek 06.05.09, 13:24
                ja mam chyba trzy kunie teraz wystawione na sprzedaz;> a jednego dzis kupilam,i jeszcze jednego chyba dokupie;D

najardziej w tym ec to mnie wkurza ze wszystko tak dlugo trwa;>
                • loola_kr Re: dodatkowy zarobek 06.05.09, 13:27
                  ja bym sprzedała 2 bo to była pomyłka w sumie...
                  te pierwsze... ale mi szkoda...

co do ec to fakt, długo wszystko sie wlecze, nie nadaje sie na rolnika chyba big_grin
                  • loola_kr ale 06.05.09, 13:33
                    jak się zrobi 530 paczek kup to sie zarobi te 100 000 E big_grinbig_grinbig_grin
                    • ilekobietamalat Re: ale 06.05.09, 13:39
                      czyli trzeba uzbierac/kupic jedynie 13,5tys kup?suspicious dobrze licze?smile)))
                      • loola_kr Re: ale 06.05.09, 13:53
                        dobrze liczysz! big_grinbig_grinbig_grin
    • loola_kr hmmm szklarnia :( 06.05.09, 13:58
      otóz okazuje sie, że szklarnię mozna miec tylko jedną...
      weszłam do tajnego sklepu, kliknęłam na nią bo chciałam sprawdzić ile ma akrów a
      tam napisali mi, że nie mogę jej kupić bo już jedna mam...
      czyli nici z zostania potentatem szklarniowym... sad
      • ilekobietamalat Re: hmmm szklarnia :( 06.05.09, 14:01
        nie wiem jaka ty masz taktykesmile ale ja sobie pomyslalam,ze teraz bede robic marchewki, jablka, i te rozne inne cuda.. i tak przez dluzszy czas.. a potem otworze sie na ludzi;D czyli na konie..i bede juz miala wypasione cntrum ze wszystkim.czyli z marchewkami i innymi gratisamiwink

na spokojnie bo mi sie nie spieszysmile a w miedzyczasie kolekcjonuje kupy;D
        • loola_kr Re: hmmm szklarnia :( 06.05.09, 14:04
          ja się zajme tylko rolnictwem. będe uprawiać wszystko po kolei co jest potrzebna
          do odżywek i w międzyczasie rzepy i jabłka.
          Tylko myślałam, że jak dorobię sie paru szklarni to będę mogła równolegle
          hodować składniki ma masche.
          Centrum nie chce bo nie dla mnie zatrudnianie pracowników itp. Zostanę przy
          roślinach.
          • ilekobietamalat Re: hmmm szklarnia :( 06.05.09, 14:05
            ale wiesz, jedna szklarnia, a na polu zawsze cos mozesz tez uprawiacsmile bo jedno na wiosne,inne w lato, jablka na jesien..i dajesz rade;D
            ja mam teraz szkladnie i dwa poletkasmile
            • loola_kr Re: hmmm szklarnia :( 06.05.09, 14:08
              ja mam szklarnię, 2 poletka dobre i jedno kiepskie bo kupiłam bezmyślnie. Teraz
              na tych trzech jabłka rosną.
              na wiosnę będzie większy ruch, wiem, teraz lekki zastój.
        • lenkaaa Re: hmmm szklarnia :( 06.05.09, 14:05
          iKobieto, a powiedz mi ile pol w takim razie kupilas i jakie, moze ja tez sie
          zabiore za produkcje na dobry poczatek
          • ilekobietamalat Re: hmmm szklarnia :( 06.05.09, 14:06
            dwa male pola i jedna szklarnia.ale nie jestem pewna czy mi sie to oplacalo;D
            ale juz wyprodukowalam marchewki to nie mam ochoty restartowac gry;D
          • ilekobietamalat Re: hmmm szklarnia :( 06.05.09, 14:07
            o lenka masz alta zielonegowink
            • lenkaaa Re: hmmm szklarnia :( 06.05.09, 14:13
              o lenka masz alta zielonegowink

Tak, wlasnie ciesze sie jak glupia, bo to moj pierwszy smile smile smile Z jaja
              zlowionego przed jaskinia smile
    • loola_kr okazuje się, że z kupami tez niełatwo... 06.05.09, 14:01
      dzienny limit kup to 1000.
      Juz nie moge dzisiaj więcej kupić. czyli na kupach tez nie można sie dorobić.
    • lenkaaa PASS seeds 06.05.09, 17:05
      To takie specjalne ziarno, ktore jest do kupienia w sklepie tylko od czasu do
      czasu i w ograniczonych ilosciach. Gdy sie je zasadzi i zbierze plony, to w
      nagrode dostaje sie 1 pasa ! smile Aby je wychodowac trzeba spelnic okreslone warunki.

When they are available, they are in the EC store, with the other seeds, in
      very very limited quantities.

You can ONLY plant them on the 100% fertile 15 acre meadow, with manure.
      Takes 30 days to grow, and you harvest 1 pass.
      • lenkaaa Re: PASS seeds 06.05.09, 17:27
        Trzeba kupic 5 sztuk (800eq za sztuke) i zasadzic jesienia. Warto trzymac 4000eq
        rezerwy na wypadek ich pojawienia sie smile
        • loola_kr Re: PASS seeds 06.05.09, 17:31
          no warto, tylko najpierw musisz kupić pole za 102 000 E...
          czyli w bardziej zaawansowanym stanie posiadania smile
          • lenkaaa Re: PASS seeds 06.05.09, 17:37
            Fakt, ale ja i tak bede trzymac rezerwe zeby kupic, bo zanim sie dorobie forsy
            na pole to moze kupie wieksza ilosc tych nasion na zapas i potem hurtem bede
            sadzic smile Tylko pewnie te ziarna BARDZO rzadko sie pojawiaja...
            • loola_kr Re: PASS seeds 06.05.09, 17:44
              tak czy siak warto wiedzieć, że takie cudo jest smile
              za 1 pas mozna własnie takie duże pole kupic, albo szklarnię.
              Albo box czy falabellę dla jeszcze bardziej zaawansowanych.
              Ja dzisiaj kupowałam kupy to cały ranek siedziałam w sklepie i tych nasion nie
              widziałam. Może raz na pare dni...
              • lenkaaa Re: PASS seeds 06.05.09, 17:52
                Podejrzewam, ze moze byc jeszcze rzadziej, moze nawet raz na miesiac...
      • ilekobietamalat Re: PASS seeds 06.05.09, 17:58
        kurcze a ja je chyba widzialm.. pierwszego dnia, bo pamietam ze sie dziwilam,ze nasiona tkie drogie!! a innych po 800eq chyba nie masmile
        • lenkaaa Re: PASS seeds 06.05.09, 18:05
          pierwszego dnia, czyli jak dawno temu ? moze sobie obliczymy czestotliwosc
          pojawiania sie, zrobimy grafik smile
          • ilekobietamalat Re: PASS seeds 06.05.09, 18:24
            ha, dobre pytanie;>
            w office pierwsza dzialalnosc mam 25kwietnia..wiec chbya wtedy.
    • ilekobietamalat OT- piniata 06.05.09, 19:07
      klikacie dalej?smile
      bo zupelnie zapomnialam wam napisac, jesli nie widzialyscie, ze przeciagneli termin do 10 majawink
      • lenkaaa Re: OT- piniata 06.05.09, 19:40
        Przedluzyli i ja klikam codziennie z 3 kont, ale cos mi sie wydajeze i tym razem
        sie nie uda, bo strasznie duzo jeszcze brakuje a termin tuz tuz... Dziwne, ze
        mimo tylu uzytkownikow nie udaje sie wyklikac tej pinaty...
        • loola_kr Re: OT- piniata 06.05.09, 20:16
          ja tez klikam....
          klików mniej, chyba entuzjazm opadł... daliby milion do maja to byłoby juz.
    • lenkaaa co i kiedy siac :) 06.05.09, 21:12
      wkleje sobie, zeby miec na przyszlosc, moze wam tez sie przyda, choc pewnie juz to wiecie smile

The month breaks down like this:
      Day 1-7 Autumn
      Day 8-14 Winter
      Day 15-21 Spring
      Day 22-end of month Summer

FERTILIZERS:
      They now shorten the time it takes to harvest instead of increasing production.
      With today's plantings, I have found that manure drops 3 days off the supposed time it would take for that crop, so you harvest early. Cheapy fertilizer only takes 1 day off.

CROP---------SEASON--------NO MANURE-------MANURE
      oats--------------spring--------------11 days----------8 days
      carrots----------spring----------------9 days-----------6 days
      flax---------------spring----------------8 days-----------5 days
      barley-----------spring---------------10 days-----------7 days
      turnips----------summer-------------7 days-----------4 days
      wheat-----------summer-------------9 days-----------6 days
      apples----------autumn-------------1 month/a harvest every autumn
      passes----------autumn-------------30 days, always need manure
    • loola_kr w sumie nie jest najgorzej 08.05.09, 22:59
      ze zbieraniem kasy - ja juz zarobiłam 31 000 E. Da sie zarobić na roślinnej
      sprzedaży i kupach big_grin
    • lenkaaa Wheat/pszenica 12.05.09, 13:37
      Jak posieje i zbiore "wheat", to to sie sprzedaje samo, czy trzeba to jakos
      przetworzyc przed sprzedaza ?
      Podobno najbardziej sie oplaca to sprzedawac, bo przyniesie wiecej kasy niz rzepy.
      • loola_kr Re: Wheat/pszenica 12.05.09, 13:43
        Jak zbierzesz to wyląduje w twoim magazynie. Musisz sama sprzedać taka ilość
        jaka chcesz. Ze zboża masz ziarno i wyściółkę. Ja sprzedałam tylko wyściółkę a
        ziarno trzymam na masche.
        • lenkaaa Re: Wheat/pszenica 12.05.09, 13:57
          dzieki, wiec podobno ta wysciolka przynosi wiecej kasy niz rzepy. Sprawdzilo sie
          to u ciebie ? Wyczytalam tez, ze z maszy jedyny jaki sie oplaca sprzedawac to
          energy mash (ale nie wiem czy to prawda).
          Przed posianiem czegokolwiek musze dac fertilizer zeby szybciej dojrzalo, tak
          czy nie?
          • loola_kr Re: Wheat/pszenica 12.05.09, 14:00
            nie do wszystkiego jest potrzeby ten fertylizer. tam Ci się wyswietli jakby co.
            Do jabłek na 100% nie potrzeba. Nie pamiętam czy uzywałam przy pszenicy czy nie.
            Następnym razem spróbuje z własnym a kup, może można.
            • lenkaaa Re: Wheat/pszenica 12.05.09, 14:08
              na pewno mozna z wlasnym i to chyba jest najtansza opcja, czy nie ?
              • loola_kr Re: Wheat/pszenica 12.05.09, 14:20
                ten najtańszy na 3 akry kosztuje 70 ale jest marny, ten droższy 120, a jak sama
                zrobisz to 150...
                • lenkaaa Re: Wheat/pszenica 12.05.09, 14:23
                  AHA, ale na kupach podobno najszybciej dojrzewa, ciekawe czy to prawda. Bede
                  musiala wyprobowac
                  • loola_kr Re: Wheat/pszenica 12.05.09, 14:28
                    ja pierwszy raz zasiałm bez bo nie wiedziałam, zaraz potem ztym najtańszym i
                    plony miały byc 1 dzień wcześniej ale inne zboza były.
                    Ja tez przetestuje jak juz będzie mozna sadzić.
                    • lenkaaa Re: Wheat/pszenica 12.05.09, 14:34
                      a co hodujesz w szklarni, rzepy pewnie ?
                      • loola_kr Re: Wheat/pszenica 12.05.09, 14:41
                        nie, kolejne zboże na te masche bo się na nie uparłam. 14 wzejdą, może teraz
                        rzepy zasadzę....?
                        • lenkaaa zasialam 12.05.09, 16:27
                          w jednej szklarni pszenice na drogim nawozie - zbior 19 maja
                          w drugiej szklarni pszenice na nawozie naturalnym - zbior 1 dzien wczesniej (18
                          maja).
                          Potem napisze jak mi wypadly zarobki.
    • loola_kr wazne! 12.05.09, 13:57
      możecie mieć tylko 5 pól uprawnych!!!
    • loola_kr ale dzis marnie z kupami 13.05.09, 12:17
      albo nie ma, albo śladowe ilości...
      niech juz ta zima sie skończy!
      • lenkaaa Re: ale dzis marnie z kupami 13.05.09, 12:40
        ja wole kupowac wieczorami, bo wtedy jest zawsze o wiele wiecej niz w ciagu dnia.
        • loola_kr Re: ale dzis marnie z kupami 13.05.09, 12:50
          ooo to zasiądę wieczorem smile
          Jutro mam zbiór ze szklarni, zobaczę co z tego bedzie.
    • lenkaaa zbior pszenicy 18.05.09, 18:47
      po 7 bodajze dniach zebralam plon w szklarni i sprzedalam. Zarobilam 8578
      Teraz zasialam flax i zbior bedzie juz po 5 dniach. Napisze jak juz bede miala
      wyniki.
      Tylko ze teraz mam juz tylko 98% zyznosci gleby i nie wiem co z tym fantem
      zrobic. Trzeba zostawic odlogiem zeby wrocilo do 100% czy sa moze jakies inne
      metody ?

Lola a jak tam u ciebie, kalkulowalas moze sprzedaz czego jest najbardziej
      oplacalna ?
      • loola_kr Re: zbior pszenicy 18.05.09, 19:35
        nic nie kalkulowałam bo trafiłam na zomę więc nie było czego siac smile
        Z tego co czytałam to najbardziej opłacają sie rzepy, tylko trzeba czekac az
        cena będzie min 30 E za sztuke.
        Podobno o 50% plonów podnosi strach na wróble ale on strasznie drogi albo za
        pasy trzeba kupic... sad

Tylko możesz obsiac tylko 5 pól, więc najlepiej miec te najwieksze...
        Mnie brakuje 2000 E do wymaganej ilości, zobaczymy czy zaliczy same sprzedaże.

Lenka, organizowałaś jakies zawody? jak to działą?
        • lenkaaa Re: zbior pszenicy 18.05.09, 21:04
          cos tam organizowalam i pare poszlo, ale nie chce mi sie sprawdzac czy nadal
          "ida" codziennie czy padly. Pracochlonne to strasznie.
          Generalnie rady sa takie, zeby ustawic zawody na stopniu trudnosci 1% nizej niz
          twoj najslabszy kon. Czli zakladajac, ze jeden z twoich koni ma 5% trot.
          Ustawiasz zawody w klusie na poziomie 4% dla koni tylko twojej rasy. Twoj kon
          "widzi" te zawody wiec go zapisujesz. Jesli drugi z twoich koni tez je widzi to
          tez go dopisujesz (zwlaszcza jesli ten drugi ma wyzsze skills), zawody ida przez
          to na gore listy i zapisuja sie inni gracze. Tylko, ze jak pojda jednego dnia to
          nie ma gwarancji, ze drugiego dnia tez pojda. Byc moze znowu bedziesz musiala im
          pomoc przez wstawienie swoich koni.
          Druga opcja jest taka, ze robisz tak samo jak opisalam na poczatku ale po
          zapisaniu swoich 2 koni zmieniasz ustawienia zawodow na "dla wszystkich ras".
          Przez to sa one widoczne dla wiekszej liczby graczy. Haczyk jest w tym, ze jak
          raz zmienisz z twojej rasy na "ogolne" to nie mozesz juz wrocic potem a w
          ogolnych wieksza konkrurencja, wiecej zawodow i jest ryzyko, ze twoje zawody
          znikna w tlumie albo wogole sie nie pokaza.

Im wiecej graczy z wysokimi skills wezmie udzial w zawodach, tym wyzsza jest ich
          pula nagrod, tym wiecej chetnych przyciagaja. Ale powiem ci, ze na poczatku jest
          ciezko je rozkrecic i mnie zabraklo samozaparcia.
          • lenkaaa ech, trzebabylo nowy watek zalozyc... 18.05.09, 21:05
            a tak to napisalam o zawodach pod pszenica i sie zgubi... ale juz nie chce mi
            sie kopiowac... zmeczona dzis jestem...
          • loola_kr Re: zbior pszenicy 18.05.09, 21:19
            e to nie będe sie w to bawic. Przynajmniej na razie.
            • lenkaaa Re: zbior pszenicy 18.05.09, 21:21
              a ja sie zastanawiam jak to jest praktycznie z tym posiadaniem tylko jednego
              konia z wysokim dressage skills. Bo ten kon potrzebuje pastwiska, to co cale
              jedno pastwisko trzeba "zmarnowac" tylko dla niego. Normalnie na takim pastwisku
              kila by sie zmiescilo ( mysle o tym najmniejszym na 6 arow, akrow, czy co to tam
              jest) ???
              • loola_kr Re: zbior pszenicy 18.05.09, 21:42
                nie mam pojecia jak to działa, może hoduja pasy i potem kupują te największe
                pastwiska. Albo maja kase i mnóstwo pastwisk... nie wiem. Ale skoro chcą dobre
                konie to jakos to musi działać...
                • lenkaaa Re: zbior pszenicy 18.05.09, 23:48
                  ale mnie chodzi o to jak sie ma tylko jednego konia w EC bo jak jest wiecej to
                  pastwisko jest wykorzystane (na jednym pasie sie wiele koni) a jak jest tylko
                  jeden to tez musi miec pastwisko i sam sie na nim pasie jak moglby tylko na
                  kawalku a reszte by sie czyms obsialo, tylko ze tak sie nie da...
                  • loola_kr Re: zbior pszenicy 19.05.09, 08:43
                    aha, to ja nie zrozumiałam.
                    Ma wtedy przestrzań, tylko jest samotny big_grin
                    • lenkaaa Re: zbior pszenicy 19.05.09, 09:20
                      a sprzedalas juz jakies masze, czy jeszcze je wciaz produkujesz ? Ciekawa jesetm
                      ile sie na tym zarabia.
                      • loola_kr Re: zbior pszenicy 19.05.09, 09:29
                        nie, nie sprzedałam bo nie mam wszystkich składników, strasznie długo to trwa...
                        na same jabłka miesiąc trzeba czekać... ja mam zbiór na 1 czerwca... a tych
                        składników 8 czy cos w tym rodzaju a mogłam sadzić tylko w szklarni bo nie było
                        sezonu...
    • loola_kr zarobiłam te 100 00 19.05.09, 11:16
      no dobra, zarobiłam 1000 000 E i zadanie dalej nie zaliczone... kurka, może się
      nie liczy sprzedaż? Albo może tylko zarobek netto?
      • lenkaaa Re: zarobiłam te 100 00 19.05.09, 12:17
        jak sie liczy netto, to ja do przyszlego roku tego nie zalicze, he, he...
        Moze to jest jedno z tych zadan, ktore zaliczaja sie dopiero kolejnego dnia?

a ja zrobilam porownanie sprzedazy pszenicy i wyszlo mi cos dziwnego, a
        mianowicie tam gdzie dalam it rocks fertilizer mialam o 340eq wyzsze zyski ze
        sprzedazy niz tam gdzie zasaialam uzywajac manure. Tylko, ze przy manure zyznosc
        glaby po zbiorach spadla o 2% a przy fertilizer o 3%.
        • loola_kr Re: zarobiłam te 100 00 19.05.09, 12:19
          a sprawdzałaś w opisie? bo u mnie burze zniszczyły część plonów...
          • lenkaaa Re: zarobiłam te 100 00 19.05.09, 12:22
            mnie burze niegrozne, bo mam na razie tylko szklarnie i tam sieje. Pole czekam
            az dadza mi w prezencie po uzbieraniu 100 tys w tym nieszczesnym EC. Nie mam
            kasy zeby kupic teraz pole, bo chce odrazu to najwieksze. A, i ten, strach na
            wroble jest dzis wyjatkowo tani ale i tak wciaz jeszcze nie na moja kieszen.
            • loola_kr Re: zarobiłam te 100 00 19.05.09, 12:58
              faktycznie, strach tani ale i tak nie mam na niego kasy. I szklarnia tez dośc
              tania.
              • lenkaaa Re: zarobiłam te 100 00 19.05.09, 13:26
                no ale dla nas szklarnia to juz po ptokach, bosmy kupily, to teraz juz wiecej
                nie mozemy...
            • oliwia5000 Re: zarobiłam te 100 00 19.05.09, 12:59
              a jak mam dac nawoz? ten kupny albo ten swoj?smile
              • lenkaaa Re: zarobiłam te 100 00 19.05.09, 13:25
                tu ci nie doradze, bo poczytaj pare postow wyzej, sama raz dalam wlasne manure a
                raz it rocks fertilizer i lepsze zbiory mialam przy "it rocks" ale za to
                bardziej przy nim spadla zyznosc gleby...
              • loola_kr Re: zarobiłam te 100 00 19.05.09, 14:09
                nawóz dajesz jak sadzisz, tam pod wybranymi nasionami masz (chyba): use
                fertilizer i jak masz go w swoim kładzie to zaznaczasz. jak nie masz to musisz
                kupic/zrobic. Nie wciskaj kółka z "don't use ferilizer" bo nie uzyjesz - popatrz
                dokładnie bo mi sie raz pomyliło i zasiałam bez nawozu.
    • loola_kr musze napisac do nich chyba 20.05.09, 10:25
      bo mam 109 000 E zarobionych...
      a może liczy się to co jest w rezerwie?
      • lenkaaa Re: musze napisac do nich chyba 20.05.09, 15:14
        zapytalam sie na forum i mi odpisali, ze liczy sie to co w
        rezerwie...niestety... to ja nie wiem kiedy zalicze to zadanie...w przyszlym
        roku chyba....
        • loola_kr Re: musze napisac do nich chyba 20.05.09, 17:24
          no to kupa sad
          obróce chyba wszystkie kupy w Howrse a nie zarobie tyle... sad
          masze najwcześniej mogę produkować 1 czerwca... sad i nie wiem ile tego
          wyjdzie... chyba trzeba na rzepy sie przerzucic czy co...
          • lenkaaa Re: musze napisac do nich chyba 20.05.09, 17:51
            ale rzepy strasznie tanie ostatnio byly, no chyba, ze chcesz czekac ze sprzedaza
            az cena pojdzie w gore... A w ogole to sie okazuje, ze pol mozna kupic ile tylko
            sie chce, nawet i 10, tylko w uzytku mozna miec maksymalnie 5 (a drugie 5 w
            zapasie trzymac, zeby wymieniac jak spadnie zyznosc). A ja myslalam, ze
            maksymalnie mozna kupic 5 i wiecej nie wolno. To ide kupowac te pola i siac na
            wszystkich 5-ciu (jak mi pieniedzy wystarczy) to moze wtedy wykonam jakos to
            zadanie w tym roku jednak smile smile smile
            • loola_kr Re: musze napisac do nich chyba 20.05.09, 20:12
              tak, tak, siac mozna tylko naa pięciu.
              Ja mam 5 obsianych, 2 wieksze a 2 mniejsze... planuję dokupić 2 wieksze ale i
              tak nie wiem kiedy się z tym wyrobie... ehhhh
          • oliwia5000 Re: musze napisac do nich chyba 22.05.09, 10:12
            a gdzie mozna sparwdzic gdzie jest ta rezerwa kasy?
            • loola_kr Re: musze napisac do nich chyba 22.05.09, 13:12
              w tym samym miejscu co w breeding farm - na górze po prawej stronie masz: you
              have.....
              • oliwia5000 Re: musze napisac do nich chyba 22.05.09, 13:16
                to ja mam 11 tys - ciekawe jak mi sie uda uzbierac 100 smile
    • loola_kr pola tanie i dorgie 21.05.09, 13:05
      czy ktos wie jaka jest różnica oprócz ceny?
      Bo to największe niezbyt żyzne jest dość tanie... ale ciekawe jak się mają
      zbiory z takiego... czy ilość przekłada się na jakość.
      czy jakoś tak. smile
      • lenkaaa Re: pola tanie i dorgie 22.05.09, 23:33
        pare razy czytalam komentarze innych graczy, ze to najwieksze z 50%
        zyznosci przynosi wiecej zyskow niz srednie 100% zyznosci pole. Ja
        kupilam wlasnie te najwieksze nie-zyzne.
        • loola_kr Re: pola tanie i dorgie 22.05.09, 23:56
          oj, to trzeba będzie wymienic...
          szkoda, że nie mozna starych odsprzedać... sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka