Dodaj do ulubionych

Internet Explorer 8 RC1 - już do ściągnięcia

IP: 83.238.175.* 27.01.09, 08:41
Nie widze zadnych nowosci. Wszystko co jest omawiane w artykule juz jest w Firefoxu lub Operze.
Obserwuj wątek
    • micra Internet Explorer 8 RC1 - już do ściągnięcia 27.01.09, 08:43
      IE nie zdobędzie rynku jeżeli nie spełni kilku warunków:

- przestanie być składnikiem systemu operacyjnego - składnik systemu
      operacyjnego w razie zainfekowania infekuje system operacyjny;

- będzie pracować na różnych platformach, a minimum, oprócz oczywiście
      Windows, także tych starszych (NT/2000/XP) również na GNU/Linux, rodzinie BSD,
      choć w przypadku rodziny unixowej nie wierzę w jakieś masowe przejście -
      chyba, że będzie to przeglądarka rewolucyjna; na razie jednak takich wersji
      nie ma, choć kiedyś były;

- będzie otwarta - pisanie rozszerzeń będzie proste i szybkie; FireFoxa używam
      nie dlatego, że ma super stabilność, ale dlatego, że ma wtyczki, które
      załatwiają problemy, które mnie wkurzają (reklamy); FireFox ma także zakładki,
      które w IE wprowadzono za późno - najpierw w 6.0 jako łatę działającą
      pokracznie, w IE7 już ok, ale ja wtedy od dawna używałem FF;

- będzie łatwo modyfikowalna - skórki, rozmiar wszystkiego, ale to się wiąże z
      poprzednim punktem.

FF używam do przeglądania na codzień, IE tylko wtedy, gdy muszę - a jest to
      zwykle OWA na Exchange plus niektóre strony Microsoft. Od IE się nie uwolnię -
      klienci korporacyjni używają IE.
      • Gość: kumon Re: Internet Explorer 8 RC1 - już do ściągnięcia IP: *.toya.net.pl 27.01.09, 11:29
        > składnik systemu
        > operacyjnego w razie zainfekowania infekuje system operacyjny;

bzdura. a "nie składnik" nie może? każda aplikacja może zainfekować
        system operacyjny, jesli znajdzie do niego dostęp

> będzie pracować na różnych platformach, a minimum, oprócz
        oczywiście
        > Windows, także tych starszych (NT/2000/XP) również na GNU/Linux,
        rodzinie BSD,

bzdura. sprawdz w jakichkolwiek globalnych statystykach ile %
        internautów używa innych niż windoza systemów. prawda boli, wiem.

> - będzie otwarta - pisanie rozszerzeń będzie proste i szybkie;

bzdura. proste i szybkie dla ciebie? od ie7 można pisać do ie
        wtyczki, jak ktoś umie. a paru ludzi umie, sądząc z dostępnych
        wttyczek

> - będzie łatwo modyfikowalna - skórki,

taaak, skórki są naważniejsze. tak jak wodotryski.

też na codzień używam ff, ale jestem coraz bardziej wkurzony za
        pamięciożerność i ospałość przy otwartych kilku oknach i kilkunastu
        zakladkach

używam też chromoe - proste i niesamowicie szybkie i operę -
        wygodne, szybkie, 100% acid3

ale doceniam ogromny postęp explodera i nie podniecam się linuxami-
        sraxami, kiedy mam wydajnie p;racować, a nie zajmować się skórkami
        • Gość: cwancyk Re: Internet Explorer 8 RC1 - już do ściągnięcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.09, 12:59
          Największą bzdurą jest powtarzanie w kółko słowa bzdura w obronie
          knota, który ma jedynie przewagę ilościową, a jakościowo przegrywa z
          konkurencją na wszystkich płaszczyznach. Traci przez to w rosnącym
          tempie swój do niedawna przytłaczający udział w rynku, a w kolejnych
          odsłonach odkrywa Amerykę tam, gdzie inni już od lat są obecni i
          sprawnie działają.
          • tekameka test ACID3 prawdę ci powie, (link) 27.01.09, 13:35
            Opera 10 alpha1 przechodzi 100%,
            FF 3.1 Beta 2 83%,
            IE w granicach 21%

acid3.acidtests.org/
            en.wikipedia.org/wiki/Acid3

• tekameka Opera ma wbudowaną blokadę niechcianych stronek 27.01.09, 13:41
              wystarczy zmodyfikować(lub pobrać z neta) pliczek urlfilter.ini
              i po krzyku
              A widżetów(FF ma odpowiednik - wtyczkę) jest od cholery w necie
              • Gość: meg Re: Opera ma wbudowaną blokadę niechcianych stron IP: *.b-ras3.mvw.galway.eircom.net 28.01.09, 18:35
                tekameka:
                "wystarczy zmodyfikować(lub pobrać z neta) pliczek urlfilter.ini
                i po krzyku
                A widżetów(FF ma odpowiednik - wtyczkę) jest od cholery w necie"

To prawda, wystarczy dodać polskie filtry do urlfilter.ini i po sprawie :)
                Powiedz mi, jeśli wiesz, jak blokować skrypty w Operze? Chodzi o to, że jak np.
                wchodzę na gazeta.pl, to chcę aby otwierała się tylko gazeta.pl, a nie jeszcze
                gemius.pl, czy inny google-analytics? Do Firefoxa jest dodatek BoScript, który
                pozwala kontrolować takie rzeczy.
                W opcjach Opery nie widziałam takiej możliwości...
            • Gość: xyz Re: test ACID3 prawdę ci powie, (link) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.09, 22:58
              Najnowsza beta Firefoksa zalicza Acid3 na 92%
        • Gość: kgsz Re: Internet Explorer 8 RC1 - już do ściągnięcia IP: 89.191.150.* 28.01.09, 11:43
          > też na codzień używam ff, ale jestem coraz bardziej
          > wkurzony za pamięciożerność i ospałość przy
          > otwartych kilku oknach i kilkunastu zakladkach

Weź już tak nie zaklinaj rzeczywistości. W tej chwili mam otwartego jednego FF 3.0 z 35 zakładkami i 29 dodatkami (m.in. TabMixPlus, Adblock z NoScriptem i Cookie Monsterem, AllInOneGestures) i zużywa tylko 400 MB.
          Jednocześnie w Operze 9.50 mam otwarte 29 zakładek, żadnych dodatków i zużywa ponad 100 MB.
          Internet Explorer 7 - 127MB przy _pięciu_ otwartych zakładkach (z czego jedna strona to gmail, a 4 to strony z parunastoma kB prostego HTML-a) - a nadal nie wiemy ile dodatkowo ukrywa "w systemie" (w bibliotekach)... właśnie chciałem zrobić eksperyment i sprawdzić ile zużywa IE przy 15 zakładkach. Kliknąłem szybko 10 razy w ikonkę "nowa zakładka" i czekam... już od prawie 5 minut... żeby mi się strony z "about:blank" wyświetliły i żebym mógł otworzyć te 10 kolejnych stron... i czekam :) ...na razie IE przestał odpowiadać i mam nadzieję, że mi nie wykopyrtnie całego systemu...

Nie ma siły skomplikowane strony z wieloma elementami zużywają RAM.
          W FF bardziej brakuje mi możliwości ustalenia ile tego RAM wolno mu zeżreć i przeszkadzają kulawe gesty myszy (w Operze jednak działają po prostu płynnie).

Podsumowując - lista "nowości" wygląda jak próba dogonienia końkurencji i na żaden przełom chyba nie możemy liczyć.
      • Gość: Dejavu Re: Internet Explorer 8 RC1 - już do ściągnięcia IP: *.debica197.tnp.pl 27.01.09, 14:03
        Jakoś nie wspominasz o tak ważnych kwestiach jak zgodność ze standardami. IE
        nigdy nie będzie niezależną i otwartą przeglądarką. Zbytnio jest powiązana z
        systemem i zbytnio rozprzestrzeniona po całym systemie i rejestrze, więc było by
        to napisanie przeglądarki od zera czego Microsoft nie zrobi skoro nie zrobił
        tego od lat.
        Microsoft i przeglądarka o otwartym kodzie? Wolne żarty.
        Microsoft do tej pory chyba nie zrobił żadnej istotniejszej aplikacji dostępnej
        na innych platformach i sądzisz, że pójdzie w tą stronę z przeglądarką? nawet
        gdyby to delikatnie mówiąc za późno.

Skórki to bzdury i banał na tle o wiele istotniejszych problemów i wymogów jakie
        powinna spełniać przeglądarka z naciskiem na bezpieczeństwo.
        • Gość: Pewex Re: Internet Explorer 8 RC1 - już do ściągnięcia IP: *.chello.pl 27.01.09, 15:07
          taaa...nie wspominając o Microsoft Internet Explorer 5 for MacOs, MsWord for MacOs, Microsoft Office 2004 for MacOsX, Microsoft Office 2008 for MacOsX, Micorosoft Windows Media Player for MacOsX etc. ;) więc zrobił.
          • Gość: tomko20 Re: Internet Explorer 8 RC1 - już do ściągnięcia IP: *.chello.pl 06.02.09, 00:12
            Na maca stworzyli aplikacje tylko dlatego, ze Mac sie do nich zwrocil o pomoc
            jak ich akcje byly po 4$ :P i chcieli dotrzec do wiekszej ilosci ludzi.
            Poprosili M$ o troche aplikacji na Maca i dostali, inaczej M$ nie mialby szans
            nic zrobic dla konkurencji.
      • Gość: Oooo Re: Internet Explorer 8 RC1 - już do ściągnięcia IP: *.pool.einsundeins.de 27.01.09, 22:15
        > - przestanie być składnikiem systemu operacyjnego - składnik systemu
        > operacyjnego w razie zainfekowania infekuje system operacyjny;

Ale specjalisci tu pisza. Przeciez juz IE7 na Vista leci w osobnym modusie,
        gdzie jest oddzielony od systemu i zainfektowanie przegladarki nie przechodzi na
        system.
    • Gość: Luc Zabójca Firefoxa - rotfl IP: 194.145.229.* 27.01.09, 08:45
      Tytuł artykułu mnie rozbawił do łez.
      Proszę was........tytułujcie w inny sposób wasze poczynania bo
      naprawdę kiedyś komuś puszczą nerwy.
      "Zabójca FF" - rotfl .... dawno nie płakałem śmiejąc się.
      • njurek7 Re: Zabójca Firefoxa - rotfl 27.01.09, 08:47
        Jakoś nie zostałem przekonany do pobrania IE.
      • Gość: fulwypas gazeta.pl - zabojca frazpc.pl ? IP: *.zone3.bethere.co.uk 27.01.09, 08:49
        gazeta wyborcza - zabojca Faktow ?
        Ziobro - zbojca Srody ?

• eventhorizon Re: Zabójca Firefoxa - rotfl 27.01.09, 08:51
        pobrałem.
        ten .exe to jakiś nowy format pakietów jest?
        jak to zainstalować?
        próbowałem "dpkg -i ie8setup.exe" i nie działa.
        z konta roota też próbowałem i nic.
        Powiedzcie, gdzie można do tego źródła ściągnąć, to sobie popatrzę co się
        zmieniło od wersji 7 i sam sobie skompiluje, bo to exe to jakieś hovno a nie pakiet.
        • Gość: nx Re: Zabójca Firefoxa - rotfl IP: *.toya.net.pl 27.01.09, 09:06
          ha ha. To było coś :-)
        • tymon99 Re: Zabójca Firefoxa - rotfl 27.01.09, 09:11
          sudo apt get ie8 też nie działa :(
          • Gość: fanboy też Re: Zabójca Firefoxa - rotfl IP: *.cable.ubr05.shef.blueyonder.co.uk 27.01.09, 09:24
            oj dzieci, dzieci... kiedy wy zmadrzejecie?
          • Gość: umlaut Re: Zabójca Firefoxa - rotfl IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.09, 09:24
            RTFM!
            musisz dopisać microsoft do listy repozytoriów używanych przez Twojego apt-get.
            ;)
            • Gość: kaczrix pomogło! IP: *.jjs-isp.pl 27.01.09, 09:44
              deb archive.microsoft.com/ubuntu intrepid partner
              deb-src archive.microsoft.com/ubuntu intrepid partner

apt-get install ie8

i już mam niebieskie "e"
              • Gość: slepiec Re: pomogło! IP: 82.146.248.* 27.01.09, 11:03
                aż spróbowałem :D ale niestety juz nie działa :D
              • tymon99 Re: pomogło! 27.01.09, 13:54
                a gdzie znaleźć wersję na maszynę z procesorem g4?
        • Gość: GROSZ Re: Zabójca Firefoxa - rotfl IP: *.merinet.pl 27.01.09, 09:52

spróbuj:

wine ie8setup.exe

ale za efekty nie ręczę (jako to jest w całym świecie IT).
          • koham.mihnika.copyright artykul bardzo sponsorowany 27.01.09, 11:57

• Gość: ping-win Re: Zabójca Firefoxa - rotfl IP: *.icpnet.pl 27.01.09, 13:05
          # apt-get install wine wine-utils
          # wget
          www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=33FB40FD-2EE2-476A-A152-ED03734691B3&displaylang=pl
          # wine ie8setup.exe

tylko po co?
          pozdro dla kumatych
        • Gość: K Re: Zabójca Firefoxa - rotfl IP: *.217.146.194.generacja.pl 27.01.09, 13:35
          takis madry a nie wiesz ze to jest oprogramowanie nie na Twoj system? Czasami
          wypada troche pomyslec!
          • eventhorizon Re: Zabójca Firefoxa - rotfl 27.01.09, 14:45
            Gość portalu: K napisał(a):
            > takis madry a nie wiesz ze to jest oprogramowanie nie na Twoj system?

Widzę, ze należysz do tych ludzi, którzy nie zauważyliby ironii nawet gdyby odgryzła im obie nogi u samej doopy :)

> Czasami wypada troche pomyslec!

lepiej bym tego nie ujął :)
            • Gość: kOsm1cZny_dOkucZac Re: Zabójca Firefoxa - rotfl IP: *.sebn.pl 16.02.09, 12:18
              hohohohoho event, kopa lat! moge sie zalozyc ze to ty, czego nie odpowiadasz na
              gg??
        • furry Re: Zabójca Firefoxa - rotfl 27.01.09, 17:52
          używać łubudu i jeszcze się tym chwalić publicznie...

• Gość: maddox Re: Zabójca Firefoxa - rotfl IP: *.toya.net.pl 29.01.09, 22:30
            Łoooo stary.. ale mu pojechałeś po rajtach... myślę że bez psychologa się nie
            obejdzie. Pochwal się czego sam używasz ?
      • Gość: meg Re: Zabójca Firefoxa - rotfl IP: *.b-ras3.mvw.galway.eircom.net 28.01.09, 18:37
        luc
        Ależ to był żart! Bardzo ironiczny
    • Gość: PW Bez obsługi wtyczek, np. Adblock, nie ma szans... IP: *.polskieradio.pl 27.01.09, 08:49
      Bez obsługi wtyczek pisanych przez niezależnych programistów IE8 nie ma szans...
      Nie wyobrażam sobie przeglądarki bez filtra reklam typu Adblock, nie wyobrażam
      też sobie by Microsoft na taki filtr zezwolił. Pozostaje więc konkurencja.
      • Gość: kretek Re: Bez obsługi wtyczek, np. Adblock, nie ma szan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.09, 09:26
        Gość portalu: PW napisał(a):

> Bez obsługi wtyczek pisanych przez niezależnych programistów IE8 nie ma szans..
        > .
        > Nie wyobrażam sobie przeglądarki bez filtra reklam typu Adblock, nie wyobrażam
        > też sobie by Microsoft na taki filtr zezwolił. Pozostaje więc konkurencja.

Ja też nie wyobrażam sobie korzystając tylko z Firefoksa wygłaszać kategoryczne
        sądy nt. IE. Otóż są dodatki integrujące się z IE wycinające zdecydowaną
        większość reklam z możliwością ręcznej edycji filtrów. Jakie? Może ciocia Google
        ci pomoże.

Co do samego IE 8, to bardzo zacna przeglądarka, ale niestety jest bardziej
        mułowaty od Firefoksa 3. Może wersja ostateczna będzie jadła mniej zasobów, ale
        wątpię
      • frant3 Re: Bez obsługi wtyczek, np. Adblock, nie ma szan 27.01.09, 09:28
        Można doinstalować sobie dodatkowy program, np. Ad Muncher, który wycina reklamy i działa z Operą, IE, FF, Google Chrome...

~~~~~~~~~~~~~~~
        Frant - satyra i krytyka
        • Gość: TPepe To może i CSS będzie prawidłowo interpretował? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.09, 09:45
          Nieee.. nie łudźmy się... To już by było za dużo. Żeby się jakiś tam standardów
          trzymać. On, Małomiękki, standardów? To przecież niedorzeczne.
          Ok...jest postęp: zgodnie z testem zgodności Acid3, IE 7 to 14/100 a IE 8 to
          20/100. Dla porównania: FF 3.0.5 to 71/100, następca FF 3.1 beta 93/100 (dla
          miłośników egzotyki: Opera 9.63 85/100, ale alfa Opery 10 już daje 100/100, choć
          przyjdzie jeszcze poczekać, Safari 3.2.1 to 75/100, ale już obecny w sieci
          Safari 4 preview to 100/100, czyli się da).
          Trzeba przyznać, że IE choć kiepsko, to zachowuje się coraz lepiej i wielka to
          zasługa rewolucji zapoczątkowanej przez FF, by zmusić Redmond do wyjrzenia za płot.
          • Gość: Czesiu Re: To może i CSS będzie prawidłowo interpretował IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.09, 11:37
            Zapomnij. Na stronach opisujących różne hacki dla IE6, 7 pojawi się nowy
            rozdział dla IE8. Szkoda, że kodując stronę trzeba zrobić ją zrobić tak, żeby
            działała poprawnie również na IE zaśmiecając arkusze stylów nie potrzebnym
            gównem. Niestety zwykły użytkownik ma to w dupie i interesują go tylko
            powierzchowne bajery. No... ale są też plusy... można więcej zarobić ;)
            • Gość: Dejavu Re: To może i CSS będzie prawidłowo interpretował IP: *.debica197.tnp.pl 27.01.09, 14:11
              Moim zdaniem najwyższy czas by tworząc witrynę po prostu zamanifestować poprzez
              odpowiednie komunikaty dyskryminację tej przeglądarki, komunikat iż IE6 nie jest
              wspierane przez witrynę i zarżnąć w końcu tego prosiaka bo nie ma sensu ciągła i
              ciągła reanimacja IE6. Stosując hacki na IE6 jest to ciągłe podtrzymywanie przy
              życiu przeglądarki, która nie ma prawa bytu we współczesnym świecie standardów W3C.
              Ileż to razy było tak, że banki wymuszały stosowanie wyłącznie IE bo ich witryny
              nie były dostosowane do standardów. Teraz role powinny się odwrócić. Nie mówię o
              definitywnym odcięciu od IE chodzi mi wyłącznie o IE6. Jeżeli odwiedzający chce
              jak człowiek używać internetu ma do wyboru, aktualizację do IE7 który sobie
              trochę lepiej radzi, Operę lub Firefoxa oraz Chrome. Wybór spory.
              Czas najwyższy zakończyć wspieranie lenistwa i ignorancji, która twórcom witryn
              dokłada tylko masę roboty.
              • Gość: WEBdeveloper Re: To może i CSS będzie prawidłowo interpretował IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.01.09, 14:15
                Jako developer aplikacji WEBowych jak najbardziej zgadzam sie z przedmowca...
      • Gość: slepiec Wtyczki niezaleznych programistów IP: 82.146.248.* 27.01.09, 11:08
        Microsoft chciał przekonać osoby trzecie by pisały wtyczki i pluginy do IE 7 i IE8 ...ale jakoś nikogo nie przekonali.
    • Gość: RŚ Re: Internet Explorer 8 RC1 - już do ściągnięcia IP: 10.200.53.* 27.01.09, 08:51
      Webslices i akceleratory...
    • Gość: IEhater Internet Explorer 8 RC1 - już do ściągnięcia IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.09, 08:53
      I od razu wiadomo kto płaci i kto bierze za artykuły...
      "będzie oferował nowości, których jeszcze nie wprowadzono w konkurencyjnych
      programach" dobrze by było podać przykłady tych nowości, bo póki co to tylko
      wymieniliście funkcje które są od lat w konkurencyjnych przeglądarkach.
      • Gość: ps Re: Internet Explorer 8 RC1 - już do ściągnięcia IP: *.hrz.uni-siegen.de 27.01.09, 09:03
        tez mi sie wydaje ze to stwierdzenie to "male" przegiecie ze strony
        autora...Wyglada na to ze artykul albo jest sponsorowany (po prostu reklama,
        dotego mijajaca sie z rzeczywistoscia) albo autor nie ma pojecia o czym pisze i
        w zyciu nie widzial innej przegladarki na oczy niz IE.
      • Gość: RŚ Re: Internet Explorer 8 RC1 - już do ściągnięcia IP: 10.200.53.* 27.01.09, 09:32
        do znudzenia i jeszcze raz - webslices, akceleratory

• Gość: Gość Internet Explorer 8 RC1 - już do ściągnięcia IP: *.ghnet.pl 27.01.09, 09:03
      niestety program nie obsługuje mojej wersji językowej .... ha ha ha!
      mocna rzecz....... Firefox nie ma z tym problemu!

• Gość: Rafaello Internet Explorer 8 RC1 - już do ściągnięcia IP: *.chello.pl 27.01.09, 09:06
      A można tą "fantastyczną" przeglądarkę zainstalować nie nadpisując IE 7 ??
      Pracując jako webmaster koniecznie muszę mieć 7 ale na 8 też bym spoglądał..
      • Gość: klient Re: Internet Explorer 8 RC1 - już do ściągnięcia IP: *.cable.ubr05.shef.blueyonder.co.uk 27.01.09, 09:27
        profesjonalny webmajster z ciebie musi byc, jak sie pytasz o takie rzeczy
        • Gość: swan Re: Internet Explorer 8 RC1 - już do ściągnięcia IP: 89.174.254.* 27.01.09, 12:40
          > profesjonalny webmajster z ciebie musi byc, jak sie pytasz o takie
          > rzeczy

no ba.. Niewąska fachura z niego musi być :-)
      • frant3 Re: Internet Explorer 8 RC1 - już do ściągnięcia 27.01.09, 10:11
        Można, podobnie jak każdy inny program, który aktualizujesz. Wystarczy, że przy instalacji wskażesz nową lokalizację - inny katolog niż ten, w którym zaistalowana jest stara wersja.

Np. IE 7 jest zaintalowany w:
        C:\Program Files\Internet Explorer

IE 8 instalujesz w katalogu:
        C:\Program Files\Internet Explorer 8

~~~~~~~~~~~~~~~
        Frant - satyra i krytyka

• Gość: mac Internet Explorer 8 RC1 - już do ściągnięcia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.09, 09:17
      Co to za tytuł!!! Ile M$ zapłacił wam za tą reklamę? Przecież autor nie wymienił
      ani jednej funkcji, której nie ma w Operze lub FF...he he ale ubawiła mnie
      niekompetencja autora pseudoartykułu...kto was tam zatrudnia?
    • Gość: tsuranni chyba pękne ze śmiechu IP: *.idpan.poznan.pl 27.01.09, 09:17
      zabójca firefoxa. Oni przekroczyli już granice dobrego smaku w tej
      swojej propagandzie. Kolejne mega-gó... ze znaczkiem ms
    • enki79 Re: Internet Explorer 8 RC1 - już do ściągnięcia 27.01.09, 09:20
      gw patrzcie jak ten ie zabija mojego firefoxa...

buaaahahahaa, ile Wam zapłacili za tą nędzną reklamę.

ie nie, i jeszcze długo długo nie...
    • Gość: pamejudd Buahahahahahahahahaha! IP: *.studentenheim.uni-tuebingen.de 27.01.09, 09:22
      Artykuł sponsorowany, czy może autor niedysponowany?
    • Gość: 220v Re: Internet Explorer 8 RC1 - już do ściągnięcia IP: *.sitapolska.com.pl 27.01.09, 09:24
      A standardy W3C to to wreszcie trzyma, czy nadal trzeba używać trików żeby
      strona napisana zgodnie z W3C wyświetlała się NORMALNIE? Jeśli nie to IE nigdy
      nie będzie przeglądarka internetowa a jedynie kawałkiem g... wartego nikomu
      niepotrzebnego softu.

To jest ficzer który się wreszcie powinien pojawić w tym g... .
      • Gość: Tomek Re: Internet Explorer 8 RC1 - już do ściągnięcia IP: *.3s.pl 27.01.09, 09:32
        Przesiadłem się niedawno na Firefoxa i w związku z tym mam pytanie
        do osób, które są z tą przeglądarką za pan brat: jakie wtyczki czy
        dodatki warto ściągnąć do FF? Do blokowania reklam Adblock, ale co
        jeszcze?
        • Gość: mieszk3 Re: Internet Explorer 8 RC1 - już do ściągnięcia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.09, 09:34
          noscript, flashblock, ietab, speed dial
          • Gość: kfaker Operę IP: 62.29.173.* 27.01.09, 09:42
            Opera Ci wystarczy za wszystkie wtyczki GoogleFoxa :)
            • kaczki_i_psy Re: Operę 27.01.09, 10:47
              przypadkiem Opera nie jest najszybsza przegladarka? korzystam z niej odkad pamietam i nie wyobrazam sobie, zeby sie przenies na firefoxa... a tym abrdziej jakies gow..ane IE :)
          • tlenek_wegla Re: Internet Explorer 8 RC1 - już do ściągnięcia 27.01.09, 11:06

mouse gestures
            sprawdzanie pisowni...

Zalezy do czego uzywasz...
        • Gość: hahahaha Re: Internet Explorer 8 RC1 - już do ściągnięcia IP: *.dub-rngsnd.metro.digiweb.ie 27.01.09, 12:23
          Adblock Plus (ulepszona wersja Adblocka)
          Adblock Filterset.g Updater (aktualizuje automatycznie filtry)
          DownloadHelper (do ściągania filmów z Youtube i in.)
          GooglePreview (pokazuje miniaturki stron w google)
          RSS Ticker (poziomy przewijany pasek pokazujący nowe RSS-y)
          Firebug, Firecookie, YSlow, Web Developer (narzędzia programistyczne)
        • Gość: maddox Re: Internet Explorer 8 RC1 - już do ściągnięcia IP: *.toya.net.pl 30.01.09, 01:23
          Polecam:

FireGestures - gesty myszki
          Adblock Plus, Adblock Plus Element Hiding Helper
          DownThemAll
    • Gość: Opera 9.63 I co tu rewolucyjnego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.09, 09:26
      Wszytstko to mam już w mojej operze. Nawet sobie nie wyobrażam używania IE. Przez lata tak się dał obrzydzić, że aż mnie odrzuca na samą myśl.
      • drzejms-buond zabójca firefoxa 27.01.09, 09:43
        ależ nie oburzajcie się! umiłowani!
        tytuł "zabójca fajerfoxa"
        można rozumiec tylko
        w jeden sposób.
        NIE, że IE jest genialny
        ale że stanął po stronie ZŁA
        ;]

nie idźcie tą drogą!
        nie idźcie!
    • Gość: kaczrix Nie widzę wersji na linuksa... IP: *.jjs-isp.pl 27.01.09, 09:40
      To i zostanę przy konquerorze...
      • Gość: ideefixe Re: Nie widzę wersji na linuksa... IP: *.stk.vectranet.pl 27.01.09, 17:15
        Bo pod linuksami jest normalne oprogramowanie, a nie śmieci.
    • bolek1965 Internet Explorer 8 RC1 - już do ściągnięcia 27.01.09, 09:43
      Nie denerwuje was po pawej stronie ten down z reklamy peugeota?
      • eventhorizon Re: Internet Explorer 8 RC1 - już do ściągnięcia 27.01.09, 09:54
        bolek1965 napisał:
        > Nie denerwuje was po pawej stronie ten down z reklamy peugeota?

wybacz, nie widzę o czym mówisz :)
        • furry Re: Internet Explorer 8 RC1 - już do ściągnięcia 27.01.09, 18:34
          :-)
      • Gość: Poohaty Re: Internet Explorer 8 RC1 - już do ściągnięcia IP: *.t-mont.net.pl 27.01.09, 12:55
        Co to jest down? Jedyny baner, jaki widze to SOS Wioski Dzieciece...
    • Gość: rb zabojca? mam nadzieje ze samobojca! IP: *.customer.m-online.net 27.01.09, 09:48
      MS za kare powinien zniknac z rynku przegladarek;
    • Gość: none Internet Explorer 8 RC1 - już do ściągnięcia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.09, 09:58
      Do wszystkich zapaleńców, którzy nie uznają IE, a jedynie FF i Operę: możecie
      sobie ujadać, ile chcecie. Ale dopóki FF i Opera nie zaczną poprawnie
      współpracować z takimi rozwiązaniami, jak SharePoint, Office Web Access, czy
      Remote Desktop, to IE będzie miał duży rynek zbytu w korporacjach. A to właśnie
      tam leżą wielkie pieniądze, którymi płaci się vendorom (dostarczycielom
      oprogramowania brzmi cokolwiek pretensjonalnie). W domu czy małej firmie FF i
      opera wygrywają bezsprzecznie - z tym się zgadzam i sam chętnie używam Liska.
      Ale w firmie używam IE do łączenia z portalami, sprawdzania poczty z dala od
      firmowego laptopa, dystrybucji plików przez Internet (dzięki temu nie muszę
      czyścić swojej skrzynki pocztowej 3x dziennie i sieć firmowa jest mniej
      obciążona jako całość, a to przelicza się na konkrente pieniądze w skali firmy
      zatrudniającej 200 000 osób).
      • eventhorizon Re: Internet Explorer 8 RC1 - już do ściągnięcia 27.01.09, 10:07
        a ja w firmie używam firefoxa... no ale masz rację, to dość mała firma, raptem
        80 000 ludzi.
        Nie wiem o co chodzi Ci z SharePointem - pomijając fakt, ze uważam, iż jest do
        doopy, to całkiem nieźle działa z Firefoksem.
        RemoteDesktop? A co RDP ma do przeglądarki? Pytam poważnie, bo nie rozumiem.
        • Gość: none Re: Internet Explorer 8 RC1 - już do ściągnięcia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.09, 10:33
          SharePoint to całkiem pożyteczne narzędzie do pracy grupowej w zespole
          rozproszonym - przykładowo część zespołu w Krakowie, część w Bombaju. Jest
          równie dobre, jak Team Foundation Server, ale można się wymieniać nie tylko
          kodem źródłowym, ale dowolnym formatem plików. Umożliwia też tworzenie i
          przetwarzanie plików Off
          ice'a wewnątrz samego serwera - użytkownik nie musi mieć Office'a, żeby go
          używać, wystarczy IE. Mnie się nie udało uruchomić pełnej funkcjonalności pod
          FF, ale może się nie znam.
          Z RDP chodzi mi o możliwość zdalnej pracy na komputerze przez przeglądarkę - IE
          udostępnia taką możliwość przez odpowiednią kontrolkę - nie widziałem, żeby taka
          kontrolka była w FF.
          • eventhorizon Re: Internet Explorer 8 RC1 - już do ściągnięcia 27.01.09, 11:12
            Gość portalu: none napisał(a):
            > SharePoint to całkiem pożyteczne narzędzie do pracy grupowej w zespole

Znam, używam (bo muszę), bardzo nie lubię :)
            Ale działa pod Fx, nie wiem tylko czy wszystko, bo nie wnikałem za bardzo -
            niemniej nie widziałem różnicy miedzy IE a Fx.

> Z RDP chodzi mi o możliwość zdalnej pracy na komputerze przez przeglądarkę - IE
            > udostępnia taką możliwość przez odpowiednią kontrolkę - nie widziałem, żeby
            taka kontrolka była w FF.

Pewnie jakieś ActiveX, czego unikam jak ognia.
            Z RDP korzystam na co dzień, ale zdecydowanie wolę mieć otwartą sesję w osobnym
            oknie niz w przeglądarce, wiec w sumie za taką funkcjonalnością nie tęsknie (w
            sumie, to nawet nie widziałem, że jest)
            Moja firma (pomimo tego, że to międzynarodowy moloch) ostatnio zrobiła całkiem
            sporo, żeby wpierać także inne przeglądarki niż IE, tak wiec pracownicy mogą
            sobie wybrać, czego używają. W sumie to nie kojarzę za wielu ludzi bazujących
            tylko na IE w pracy.

• Gość: hahahaha Re: Internet Explorer 8 RC1 - już do ściągnięcia IP: *.dub-rngsnd.metro.digiweb.ie 27.01.09, 12:25
            OWA jest celowo okaleczona, by nie chodziła w przeglądarkach innych niż IE. A
            plugin do RDP jest jak najbardziej dla Firefoksa i Opery. Do ściągnięcia ze
            strony Citriksa - obsługuje nie tylko RDP, ale również ICA i VNC.
      • Gość: Gosciu Re: Internet Explorer 8 RC1 - już do ściągnięcia IP: 167.127.24.* 29.01.09, 15:34
        A ja sobie siedzę na Lisku, w firmie porównywalnej, mam otwarte 30 stron
        WYPEŁNIONYCH po brzegi multimediami, wazy to 280MB :)
        Fakt zdarzają sie strony "IE-only"...HI HI - i tu przychodzi z pomocą wtyczka IE
        Tab! Jeszcze mi sie nie zdarzyło żeby coś sie nie otworzyło poprawnie...
        I dodatkowo mogę sobie ustawić np. ze strony pasujące do filtra otwierają sie
        automatycznie w IE tab...
        Totalna możliwość konfiguracji i niezawodność (IE sie wykrzacza przy 5
        stronkach...) zdecydowanie przemawia za FF-kiem.
        Remote Desktop - działa
        SharePoint i Web Access - nie sprawdzane - jak masz ochotę to radze sprobować.
    • Gość: internauta Internet Explorer 8 RC1 - już do ściągnięcia IP: 212.127.64.* 27.01.09, 10:09
      explorer zabojca firefoxa?? NIE ROZSMIESZAJCIE MNIE:):):)nawet jesli explorer
      kiedykolwiek bedzie rownie dobry jak firefox czy opera to i tak zawsze
      pozostanie najbardziej zasmiecona zawirusowana i narazona na ataki
      przegladarka!nie znam nikogo kto by uzywal tego dziadostwa:)
    • Gość: user Zabójca FF? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.09, 10:11

Przepona trochę popracowała z rana. To zdrowo jest.
    • Gość: Spacerowicz Internet Explorer 8 RC1 - już do ściągnięcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.09, 10:13
      "Nadchodzi zabójca Firefoksa" "Internet Explorer".

Jak przewaznie sponsorowane(?) artykuly mnie irytuja to tym razem wyjatkowo
      musze podziekowac autorowi. Panie Robercie nalezy sie Panu duze piwo za szczere
      wybuchy smiech.
    • Gość: Kulmegil i Firefox został zabity! IP: 91.198.246.* 27.01.09, 10:22
      ...śmiechem ;)
    • Gość: Użytkownik Internet Explorer 8 RC1 - już do ściągnięcia IP: *.ds.tu.koszalin.pl 27.01.09, 10:28
      Internet Explorer SUCKS
    • al_paga Internet Explorer 8 RC1 - już do ściągnięcia 27.01.09, 10:28
      Dla mnie każda przeglądarka internetowa jest dobra pod warunkiem, że umożliwia
      blokowanie reklamowych gooowien. Będę korzystał z IE, Firefoxa, Opery itp, itd.
      byle można było zainstalować Adblocka i wyłączyć zasrrrr Flash Playera. Bo we
      wcześniejszych wersjach w IE Flasha nie można było wyłączyć.
      • Gość: sd Re: Internet Explorer 8 RC1 - już do ściągnięcia IP: *.uci.agh.edu.pl 27.01.09, 11:57
        Blokowanie reklam jest nielegalne, wiesz?
        • Gość: hahahaha Re: Internet Explorer 8 RC1 - już do ściągnięcia IP: *.dub-rngsnd.metro.digiweb.ie 27.01.09, 12:26
          Opowiadanie głupot jest karane śmiercią, wiesz?
        • Gość: rotfl dziękuję :D IP: 89.191.150.* 28.01.09, 12:18
      • Gość: antyflash Re: Internet Explorer 8 RC1 - już do ściągnięcia IP: *.asfd.broadband.ntl.com 06.02.09, 20:23
        Najlepsza pod wzgledem wycinania flashowego smiecia, jest Opera.
        Klawisz F12 i usunac haczyk przy wlacz wtyczki. Niestety flash jest
        uzywany nie tylko do upierdliwych reklam. Dlatego wlasnie mozliwosc
        wlacznia go w razie koniecznosci jednym klawiszem, jest bardzo
        sympatyczna.
    • Gość: zotero Tytuł artykułu ma zwiększyć "klikalność" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.09, 10:40
      Nie irytujcie się tak. Dziennikarz musi dbać o to, by jak najwięcej osób czytało
      jego teksty. Stąd takie tytuły... Nawet w wydaniu "papierowym" zdarza się, że
      autorowi tytuł "poprawią", albo jakiś głupawy lead dopiszą.

A co do tez artykułu: IE musi lepiej wspierać stanadrdy w3c oraz działać
      przynajmniej w trzech OS'ach (MS Win, GNU/linux, Mac OS/X). Tym, że ciągle jest
      niezbędny, by przeglądać niektóre strony komercyjne, zajmuje się właśnie KE na
      wniosek Opery. Niechby dołożyła kolejną karę finansową, bo tylko to MS rozumie.
      I to nie jakieś 500 mln Euro, jak poprzednio, ale więcej. Dochody MS ostatnio
      spadły (IBM, HP, Novell odnotowały ich wzrost), więc MS ze stratami musi się
      liczyć, bo mu "zaskórniaki" topnieją.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka