r0l3k 31.05.09, 21:57 Mieliśmy wcześniej www.kikoo.pl/artykuly/136-1/Demo-FFXIII-playtest/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wlkmk Re: Wrażenia: Final Fantasy XIII 31.05.09, 22:20 Tapchan-"Square postanowiło jednak nadać nieco charakteru rozgrywce i w momencie napotkania np. zawalonej gruzem ścieżki postać będzie w stanie ją przeskoczyć, co nareszcie rozwiewa plotki o mitycznej sile grawitacji w światach Final Fantasy, która praktycznie uniemożliwia oderwanie się od ziemi bez żadnych akcesoriów." A w FX-2 grałeś? Tapchan>>> "Ale skoro poza Japonią tamtejszych głosów nie uświadczymy, to niespecjalnie jest się czym przejmować - oby wersja amerykańska trzymała poziom przynajmniej FFX - tam było, subiektywnie, nieźle." Skąd ta pewność? Nieźle? Raczej bardzo średnio. Odpowiedz Link Zgłoś
tap-chan Re: Wrażenia: Final Fantasy XIII 31.05.09, 22:27 wlkmk, nie grałem, ale jedna gra będąca niedokochanym dzieckiem wiosny nie czyni. Pamiętam też w innych częściach pojedyncze sytuacje, natomiast w takiej skali tego jeszcze nie było AFAIK. W FFX-2 było? Mówię na podstawie tego, co zapowiedzieli twórcy. Jak uświadczymy, to będzie bardzo miło. A moim zdaniem było nieźle. Zabronisz mi? :] Odpowiedz Link Zgłoś
makimura Re: Wrażenia: Final Fantasy XIII 31.05.09, 22:30 Tapchan>>> "Ale skoro poza Japonią tamtejszych głosów nie uświadczymy, to niespecjalnie jest się czym przejmować - oby wersja amerykańska trzymała poziom przynajmniej FFX - tam było, subiektywnie, nieźle." Uświadczymy. Japońskie głosy będą do włączenia w menu. Przynajmniej w wersji na PLAYSTATION 3. Odpowiedz Link Zgłoś
beniamin.durski Re: Wrażenia: Final Fantasy XIII 31.05.09, 22:34 Widać kto nam płaci... Swoją drogą pierwszy raz widzę, żeby normalny czytelnik pisał nazwę PS3 zgodnie z wymogami Sony ;]. Odpowiedz Link Zgłoś
tap-chan Re: Wrażenia: Final Fantasy XIII 31.05.09, 22:34 makimura, czy to zostało oficjalnie potwierdzone czy stwierdzono tylko, że "by weszły"? Ciekaw jestem ,czy zdecydują się poświęcić jedną wersję robiąc z niej "tą gorszą". Odpowiedz Link Zgłoś
qsay Re: Wrażenia: Final Fantasy XIII 31.05.09, 22:44 podobno w pelnej wersji nie bedziemy grali tylko jednym postem, a co do chrupania animacji to chyba jest to glownie winna tego ze demo jest na starym silniku gry tak? oby japonskie glosy byly w wersji na PS3, nawet niech na x360 niech beda zeby kazdy mogl w pelni odczuc ten klimat (btw. pewnie byla by to kolejna plytka dvd... soki joke ) Odpowiedz Link Zgłoś
makimura Re: Wrażenia: Final Fantasy XIII 31.05.09, 23:45 No racja. Nikt ofcjalnie japońskich głosów w ff13 nie potwierdził, ale Kitase mówił, że jak fani będą chcieli to będzie taka opcja. Podejrzewam, że będą chcieli. Wydaje mi się niestety, że bez innych cięć wersja na xboxa się nie obejdzie. Jeśli będą chcieli upchać wszystko na 3, 4 płytach dvd to będą musieli mocno skompresować filmy i głosy. Cudów nie ma. Mam nadzieję, że nie będzie to bardzo widoczne, bo taka dyskryminacja platformowa byłaby bardzo niefajna. Odpowiedz Link Zgłoś
wlkmk Re: Wrażenia: Final Fantasy XIII 31.05.09, 23:58 Tapchan>>> "wlkmk, nie grałem, ale jedna gra będąca niedokochanym dzieckiem wiosny nie czyni. Pamiętam też w innych częściach pojedyncze sytuacje, natomiast w takiej skali tego jeszcze nie było AFAIK. W FFX-2 było?" Skoro nie grałeś, to skąd wiasz na jaką skalę tam było to wdrożone? BTW "w skali" to są modele do sklejania, figurki, itp. Tapchan>>>"Mówię na podstawie tego, co zapowiedzieli twórcy. Jak uświadczymy, to będzie bardzo miło. A moim zdaniem było nieźle. Zabronisz mi? :]" Co takiego Ci twórcy mówili? Skąd taka pewność? Nie zabronię Ci. Masz prawo do własnego zdania. Jednak niezłe= poprawne, bez "baboli", a tam niestety takie były. Odpowiedz Link Zgłoś
igis92 Re: Wrażenia: Final Fantasy XIII 01.06.09, 00:15 Co?! Wycofali się z systemu z FF12? On był rewelacyjny! I jeszcze walki na osobnym ekranie - to jest przecież krok w tył... tak to,cholera jasna jest, jak fani mówią, jak powinna gra wyglądać... trzeba się cieszyć, że seria nie zatrzymała się na numerze 1... Super, to random encountery też są? BTW... nie ma takiego słowa jak "szczegółowiej" Odpowiedz Link Zgłoś
vranki Re: Wrażenia: Final Fantasy XIII 01.06.09, 00:29 "ale Kitase mówił, że jak fani będą chcieli to będzie taka opcja" To może japoński dubbing jako darmowy DLC do ściągnięcia? Odpowiedz Link Zgłoś
michaelius_pl Re: Wrażenia: Final Fantasy XIII 01.06.09, 00:32 Mam przykre wrazenie , ze wersja ps3 rowniez zostanie zdegradowana do tylko angielskiej sciezki. Odpowiedz Link Zgłoś
werty101 Re: Wrażenia: Final Fantasy XIII 01.06.09, 01:04 @wlkmk No właśnie masz rację przecież w FF X2 można byłó skakać, przeskakiwać i wspinać się tak więc wielka mi to nowość... @igis92 Zgadzam się. Też uważam że to krok w tył. System walki w Finalu XII był bardzo fajny i innowacyjny. Random encounterów nie ma, przeciwników widać na ekranie jak cię złapią to teleportujesz się na pole walki nie walczysz na miejscu jak w XII. Odpowiedz Link Zgłoś
qsay Re: Wrażenia: Final Fantasy XIII 01.06.09, 07:18 Moze i system walki byl calkiem calkiem to zas system rozwoju postaci to czysta porazka w FF XII, poza tym XII podpadl mi jako MMO tylko offline... A system walki w XIII to nie krok w tyl tylko duzy w przod! Do ekranu walki przechodzi sie w trymygi a mozliwosc laczenia kombinacji ciosow to raczje juz gdzies byl ale nie w zadnym fajnalu Odpowiedz Link Zgłoś
tap-chan Re: Wrażenia: Final Fantasy XIII 01.06.09, 07:23 wlkmk, a napisałem, że mi mówili? Ponownie zaczynasz chwytać za słówka i czepiać się dla samego czepiania, a ja znów głupi dałem się sprowokować. Niezłe może mieć kilka wpadek, ale pozostawie dobre wrażenie. EOT. Odpowiedz Link Zgłoś
adic83 Re: Wrażenia: Final Fantasy XIII 01.06.09, 10:10 Co do niecnych sił grawitacyjnych to Vivi w fajnalu 9 mógł skakać na skakance No ale on był magiem Też będę twierdził że walka w "12" była świetna, niemniej tak jak ją tap-chan opisał, to i tu wygląda fajnie, a miałem o ten nowy system obawy. To faktycznie może zagrać, tylko... te zapowiedzi poziomu trudności nie napawają optymizmem kogoś kto nie szuka w fajnach walki tylko fabuły, świata, przygody... Odpowiedz Link Zgłoś
fenrirx Re: Wrażenia: Final Fantasy XIII 01.06.09, 10:39 System walki kojarzy mi się z "Chrono Cross" tam również były kombinacje ataków oraz tura dzielona na segmenty . Odpowiedz Link Zgłoś
igis92 Re: Wrażenia: Final Fantasy XIII 01.06.09, 11:22 adic83 - pewnie cały ten "poziom trudności" ograniczy się do żyłowania poziomów postaci... Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek_id Re: Wrażenia: Final Fantasy XIII 01.06.09, 12:02 Mi tam po FFXII marzyło się, żeby system gambitów na stałe zagościł w jRPG. Szkoda, że tak się nie stało. Na FFXIII nie mogę się już doczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
wlkmk Re: Wrażenia: Final Fantasy XIII 01.06.09, 15:55 Tapchan>>> "wlkmk, a napisałem, że mi mówili? Ponownie zaczynasz chwytać za słówka i czepiać się dla samego czepiania, a ja znów głupi dałem się sprowokować. Niezłe może mieć kilka wpadek, ale pozostawie dobre wrażenie. EOT." W tekście stwierdziłeś, że nie będzie japońskich głosów, a potem, w odpowiedzi na mój komentarz, napisałeś coś takiego: "Mówię na podstawie tego, co zapowiedzieli twórcy. Jak uświadczymy, to będzie bardzo miło.". Słowem, tak, napisąłeś, ze mówili. Tapchanie, ja Cię nie prowokuję. Jedynie apeluję o poprawę "w skali" na "na skalę", bo to dwie zupełnie różne sprawy. Proszę też o odpowiedź na pytanie: skąd pewność, że nie będzie wersji z japońskimi seiyuu? Co do dobrego wrażenia, to w ten sposób go nie zostawiasz... Odpowiedz Link Zgłoś
coniu Re: Wrażenia: Final Fantasy XIII 01.06.09, 17:17 Wybacz wlkmk,ale to ty sprawiasz wrażenie jakbyś miał jakiś problem do rozwiązania z Tapchanem i czepiasz się zwykłych szczegółów. Komentarze są zwykle do komentowania treści zawartej w artykule a nie do ciągłego poprawiania autora. Ogarnij się trochę bo swoim zachowaniem również nie zostawiasz pozytywnego wrażenia.A jeśli uważasz że masz większą wiedzę to postaraj się i może też będziesz pisał teksty na polygamii. Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
wlkmk Re: Wrażenia: Final Fantasy XIII 01.06.09, 21:02 Czy pytanie o kwestię wersji językowej jest czepianiem się słówek? Nie wydaje mi się. Pan Tepper raczył napisać, że nie będzie japońskich głosów. Pytam więc, skąd ta pewność. coniu>>>Tapchan jest osbą kompletnie niekompetentną. Bawi się w redakcję tekstów, ale niestety ma z tym poważne kłopoty. Popełnie głupie błędy językowe. Widać braki w przygotowaniu merytorycznym. Widać, że stara się jechać na opinii, ale właściwie jakiej? Czy nazwisko Jakup Tepper coś w branży znaczy, zeby już nie musiał się strać? Nie, jest zwykłym blogerem, a nie jakimś redaktorem, którego nie wypada się czepiać. W moim odczuciu, osoba wypowiadająca sie na tematy o których nie ma zielonego pojęcia jest śmieszna. Nie grał w FF X-2 ale już wie, ze jest "niekochanym dzieckiem" Kwadratowych. Wie też, że nigdy wcześniej w FF nie można było skakać. Osoba podchodząca poważnie do swojej pracy nie ma prawa takich błędów popełniać. Braki wiedzy można uzupełnić. Nie grałeś? Ok, ale sprawdź, czy aby na bank jest tak jak twierdzisz, ze jest. Inaczej pokazujesz, zę masz wszystko w tyle, a czytelników na pierwszym miejscu. Co do pisania dla Poly, to wybacz, ale poziom publikowanych tu tekstów nie jest zbyt wysoki, obiektywizm też kuleje, a co najważniejsze brak profesjonalizmu kłuje w oczy (kwestia "Wiedźmina"- poczytaj nowy PSX EXTREME, a zrozumiesz w czym rzecz). Poczytać z przymróżeniem oka mogę, ale częścią tego bloga nie zamierzam się stawać. Napiszę więcej. Wejdź na kotaku, a potem na Poly i porównaj publikowane wieści. Zobaczysz ile wieści Poly zgarnia z kotaku. Odpowiedz Link Zgłoś