Dodaj do ulubionych

Prototype - przespana premiera ;)

10.06.09, 14:47
"W tym tygodniu debiutuje druga najważniejsza gra czerwca, czyli niecierpliwie
wyczekiwany przez nas Prototype . Dobrze poinformowane osoby mówią, że jest
dużo lepszy niż inFamous a my ochoczo przytakujemy, bo inFamous nie ma na PC,
a Prototype jest."

Tak niecierpliwie wyczekiwany, że przespaliśta premierę (w USA) tongue_out

Są już pierwsze recenzje, generalnie bardzo pozytywne z jednym wyjątkiem.

Cheat Code Central: 4,9/5
www.cheatcc.com/pc/rev/prototypereview.html
GamePro - 4,5/9
www.gamepro.com/article/reviews/210743/prototype/
Gamingtrend 9/10
www.gamingtrend.com/Reviews/review/review.php?ReviewID=1242
Czyli wydawaloby się, że praktycznie "universal acclam" gdyby nie...

No właśnie - na prawie sam koniec zostaiwlem recenzję IGN USA jako
ciekawostkę, bo grę zjechali równo i dali jej 7.5/10 (recenzja jest na tyle
negatywna, ze po jej przeczyttaniu spodziewalem sie oceny 6/10):
xbox360.ign.com/articles/992/992950p1.html
Naotmiast recenzja IGN Australia jest bardziej pozytywna - 8.5/10
ps3.ign.com/articles/993/993389p1.html
Obserwuj wątek
    • j_uk_dev Re: Prototype - przespana premiera ;) 10.06.09, 15:02
      Ja przekonam się już jutro i z pewnością napiszę coś o grze smile
      • own3d1n1 122 10.06.09, 16:43
        No tak. 10 dni wcześniej niż europejska. Czas wejść na ebay i uchwycić egzemplarz dla
        siebie.
    • radek.zaleski Re: Prototype - przespana premiera ;) 10.06.09, 18:30
      ee tam przespana. ja już gram (xbox360), ale napisze coś po powrocie z urlopu.

btw nie mamy pecetowej kopii gry, bo polski dystrybutor... no nieważnesmile
      • simplex Re: Prototype - przespana premiera ;) 10.06.09, 18:44
        Wlasnie zobaczylem wpis na gamecornerze, milo zostac docenionym smile
      • simplex Re: Prototype - przespana premiera ;) 10.06.09, 18:48
        Znaleziony w necie fragment readme do wersji PC:
        "Cards with less than 512 MB cannot access resolutions with widths of greater
        than 1280 or heights of 720. "

Spytam Pasikowskim: "K***a, czy to nie lekka przesada?".
    • Gość: des Re: Prototype - przespana premiera ;) IP: *.ntlworld.ie 10.06.09, 19:49
      9.2/10
      www.planetxbox360.com/article_6611/Prototype_-_Review/22/5
      pixelverdict.com/2009/06/09/review-prototype-ps3xbox360pc/7/10
      www.eurogamer.net/articles/prototype-review?page=2
      generalnie wiekszosc opini mowi, ze lepiej pograc w infamous. Pewnie poproboje,
      i zobacze. dziwi brak dema prototype. Ifamous przykul mnie do konsoli na 8
      godzin non stop (a mialem tylko zobaczyc jak wyglada) i jest dla mnie
      zdecydowanym faworytem, prototype tylko widzialem w akcji w sklepie... no i nie
      podzialalo na mnie tak bardzo.
    • han_solo_79 Re: Prototype - przespana premiera ;) 10.06.09, 21:41
      Simpex - "GamePro - 4,5/9 "

Rze co?!?
    • nessie-jp A o czym to jest? 10.06.09, 21:58
      Simplex
      • simplex Prototype 11.06.09, 08:52
        Sandbox, TPP, Bohater z mocami typu szpony zamiast rąk, skakanie po budynkach,
        tozwałka.
    • Gość: Blantman Re: Prototype - przespana premiera ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.09, 22:34
      No ja już od 13 mam prototype i tutaj moje pierwsza wrażenia. Wersja Xbox 360.
      Wklejam to co napisałem na forum psx extreme bo nie chcę się powtarzać smile :

"Ok pograłem już 4 h i muszę przyznać że dawno mnie tak gra nie wciągnęła.
      (ostatnio prawie pół roku przerwy od grania)

Z gier tego typu na konsolach nowej generacji grałem już w wiele tytułów i np
      GTA 4 nigdy nie skończyłem (cały czas się zbieram), Infamous mi się znudziło po
      5 h, Crackdowna i AC skończyłem z przyjemnością.

Prototype to coś między crackdownem a Assassin's Creed i dlatego mi się bardzo
      podoba. Mamy tu mocarnego głównego bohatera któremu nawet czołówka z czołgiem
      nie straszna. Do tego po jakiś 2 h dochodzi element cichego zabójstwa (w stylu
      AC tyle że tutaj wchłaniamy nasz celsmile). Można misje przejść cichutko, ani razu
      nie powodując alarmu albo wskoczyć w sam środek bazy wojskowej i zrobić
      konkretną masakrę.

Misje poboczne na razie bardzo mi się podobają. Mamy tutaj np: polowanie na
      czas, biegi po budynkach czy zabicie odpowiedniej ilości maszkar lub żołnierzy w
      określonym czasie. Całość nagradzana jest medalami zależnie od czasu w jakim
      skończymy. Oraz dodatkowymi punktami do upgrade. W ciągu 4 h grania ma już
      postać porządnie wymaksowaną. Z możliwością spuszczenia nalotu artylerii na
      czele (oczywiście w przebraniu jakiegoś wojaka).

Fabuła też niczego sobie i aż się chce odkrywać nowe skrawki informacji od
      zasymilowanych (chyba tak to się pisze) kolesi. Niektórych ważnych dla fabuły
      ludzi znajdujemy dzięki misjom wątku głównego a reszta chodzi sobie po mieście i
      nic tylko polowaćsuspicious

Radzę powoli smakować grę bo każda misja wątku głównego powoli niszczy miasto.
      Lepiej wpierw nacieszyć się ładnym miastem bo później to na każdym kroku pełno
      mutantów.

NA razie jest to dla mnie najlepsza gra w jaką zagrałem w tym roku.
      Crackdown <= Infamous < GTA 4 < AC < Prototype"
    • simplex Pomyliłka 11.06.09, 07:16
      Zamias 4,5/9 powinno byc 4,5/5. Szkoda, ze nie można edytować podstów.
    • witos89 Re: Prototype - przespana premiera ;) 11.06.09, 10:29
      http://polygamia.pl/Polygamia/1,95335,6710512,15_minut_rozgrywki_oraz_pierwsze_wrazenia_z__Prototype.html
      • radek.zaleski Re: Prototype - przespana premiera ;) 11.06.09, 10:35
        Maciu ma dużo racji w swoich pierwszych wrażeniach. Ja spędziłem wczoraj z grą
        jakieś 3-4 godziny i mam podobne nadzieję, jak i obawy.

Z pewnością to jedna z najdynamiczniejszych gier tego roku.
    • Gość: Aha Re: Prototype - przespana premiera ;) IP: *.adsl.inetia.pl 11.06.09, 11:08
      Cazasmi zastanawiam sie czy gry moga byc jeszcze glupsze i w takich monetach pojawia sie takie "Prototype" i dochodze do wniosku, ze dno znow zostalo przesuniete o kilka metrow. Kiedys gry rozwijaly, zmuszaly do kombinowania nawet w zrecznosciwokach, teraz to interaktywny taniec z gwiazdami dla inteligentnych inaczej.
      • radek.zaleski Re: Prototype - przespana premiera ;) 11.06.09, 11:12
        mario rozwijał? prince of persia rozwijał? carmageddon rozwijał?

pong rozwijał?

confused

Prototype to odpowiednik filmów akcji. Bez pretensji do czegoś więcej.
        • Gość: Aha Re: Prototype - przespana premiera ;) IP: *.adsl.inetia.pl 11.06.09, 11:25
          PoP rozwijal -wymagal kombinowania i myslenia. A przedewszystkim byl TRUDNY. Nie byl rozrywka dla glupcow, dla ktorych wyzwaniem jest zrozumienie 168 odcinka Lost czy innego popularnego chlamu. Co do Carmageddon - tak, to juz byly czasy gdy zaczynaly sie dziejsze trendy. Szkdoa tylko, ze wtedy byl jeszcze jakis wybor, wybor, ktorego dzis nie ma. Nie zgadzam sie tazke z "Prototype to odpowiednik filmów akcji" - tak sie pechowo sklada, ze jestem fanem kina, mam nie chwalac sie w swojej kolekcji ponad 1000 filmow i powiem Ci, ze jest sporo dobrych filmow akcji. Dobrych. Przyklady? Podejrzani, Strzelec, JCVD, Firefox, Fight Club i wiele innych. Zgadzam sie natomiast calkowcie z ostatnim zdaniem "bez pretensji do czegoś więcej" - taaak! Dokladnie tak. Ta gra, jak i wiele innych dziejszych form rozrwyki nie ma pretensji do czegokolwiek - jest dokladnie tepa, aby kazdy, nawet popularny milosnik demencji umyslowej ja zrozumial i skonczyl.
          • Gość: Aha przede wszystkim IP: *.adsl.inetia.pl 11.06.09, 11:27
            przede wszystkim, nie przedewszystkim.
          • Gość: rozrywka Re: Prototype - przespana premiera ;) IP: *.ghnet.pl 11.06.09, 13:35
            > Ta gra, jak i wiele innych dziejs
            > zych form rozrwyki nie ma pretensji do czegokolwiek - jest dokladnie tepa, aby
            > kazdy, nawet popularny milosnik demencji umyslowej ja zrozumial i skonczyl.
            >
            Na tym wlasnie polega rozrywka - ma byc rozrywkowa, a nie meczaca.
            Niektorzy po pracy wola sie odmozdzyc bezpretensjonalna rozrywka a nie katowac jakimis ambitnymi wynalazkami. Oczywiscie znajda sie tacy, ktory beda tym pogardzac i patrzec na z wyzyn swojego tytanicznego intelektu, ale nie nalezy sie nimi przejmowac.
            • Gość: Aha Re: Prototype - przespana premiera ;) IP: *.adsl.inetia.pl 11.06.09, 14:22
              Jest cienka linia miedzy rozrywka, a oglupianiem. Przyklad: Kabaret Starszych Panow (ktorego nota bene nie lubie) to rozrywka, w/w Taniec z Gwiazdami to oglupianie, Portal to rozrywka, Prototype to oglupianie, Ubik to rozrywka, a Harry Potter to oglupianie. Oglupianie celowe. To nie tak, ze ludzie stali sie nagle glupsi, oni sa 24h na dobe z premedytacja oglupiani telewizja/flimami, pseudo ksiazkami/czasopisami/gazetami (a raczej makulatura), pustymi grami, a takze bezsensowna praca. Stwierdzisz, ze teoria spisku, ale ja Ci powiem: to otepianie ludzi jest celowe.
              • Gość: ogłupianie Re: Prototype - przespana premiera ;) IP: *.ghnet.pl 11.06.09, 22:58
                To ogłupianie to spisek New World Order.
                • han_solo_79 Re: Prototype - przespana premiera ;) 12.06.09, 11:00
                  Cyklistów, masonów i Iluminatów.
                  • Gość: Aha Re: Prototype - przespana premiera ;) IP: *.ip.netia.com.pl 12.06.09, 20:03
                    Nie, zwylkych ludzi chorych na wladze i pieniadze. Ot, tak, po prostu. Bardzo banalne i bardzo niebezpieczne.
                  • Gość: Iluminaci Re: Prototype - przespana premiera ;) IP: *.ghnet.pl 13.06.09, 20:18
                    han_solo_79 napisał:

> Cyklistów, masonów i Iluminatów.
                    >
                    New World Order to właśnie iluminaci, duh wink
    • venmort Re: Prototype - przespana premiera ;) 11.06.09, 14:41
      Już się nie mogę doczekać polskiej premiery.
      Czysta jatka, coś wspaniałego.
      Z chęcią dam się ogłupić.
      "Nie ma miejsca na myślenie
      Bo tu się nie myśli, tylko zabija"
      • Gość: OwN3d1n1 Re: Prototype - przespana premiera ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.09, 18:19
        Kolega już gra. Cytuje
        "Rozgrywka jak w nowym Spider-Manie. Grafika nie najświeższa jednak gameplay już jest
        dużo dużo lepszy. Ja zagram w niedługim czasie.
    • Gość: Leodegras Re: Prototype - przespana premiera ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.09, 20:45
      Po lekturze tej gry zaczynam rozumiec czemu konsolowcow uwaza sie za inny
      gatunek graczy, sporo nizej w lancuchu pokarmowym niz Pecetowcy. Ogolnie rzecz
      biorac jest to fascynujace zjawisko ze mozna grac w to samo po raz piecdziesiaty
      i sie nie nudzic, ba, czekac na kolejne opakowanie takiego samego modelu
      rozgrywki z utesknieniem.
      Gdzies tu sie przewinal wyraz "sandbox" w kontekscie opisu tej gry - placze ze
      smiechu. Z sandboxem to ta gra ma tyle wspolnego co kon z koniakiem. Ot, kolejna
      wersja Devil May Cry, czy co tam bylo pierwsze w tym typie gier, tym razem
      wersja miejska. Fabula w calosci zerznieta z Wolverine'a, bohater ludzaco
      przypomina z wygladu wspolczesna wersje Altaira. Identyczny model rozgrywki jak
      w tych wszystkich Dewilmajkrajach, Wolverinach Originsach i innych -
      hiperbohater z super mocami robi dragonballowa sieczke, zbierajac przy
      okazji takie czerwone gowienka ktore wypadaja z wszystkiego.
      Glownym motorem napedowym jest ponoc mozliwosc "rozwalki miasta". Nie
      stwierdzilem takowej. Mimo wielkich wysilkow nie udalo mi sie zawalic
      jakiegokolwiek budynku. Nie wiem, moze jestem jakis ulomny ale "mozliwosc
      rozwalki miasta" to dla mnie troche wiecej niz rzucanie samochodami po scianach
      i koszenie latarni, rusztowan i paru drzew. Spodziewalem sie przynajmniej modelu
      zniszczen z Red Faction, jakiz bylem naiwny.
      Slabiutka grafika. Spodziewalem sie w sumie, ze to przeciez gra na konsole wiec
      szalu byc nie moze ale takich rzeczy w 2009 sie po prostu na PC nie robi.
      Momentami czulem sie jak w GTA 3.
      Strasznie mnie irytowalo sterowanie, myszka i klawiatura to nie pad do cholery,
      pelnoprawny produkt pecetowy powinien miec sterowanie przystosowane do naszego
      sprzetu a nie mgliste przelozenie systemu padowego na inny uklad klawiszy. Jak
      zuczek na pleckach, slamazarna reakcja, brak mozliwosci dokladnej kontroli.
      Tragedia.
      Grywalnosc - przez pierwsze 10 min.
      Ogolnie epic fail.

• Gość: L. Re: Prototype - przespana premiera ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.09, 21:21
        Aha - odnosnie tych hurrawysokich ocen w roznych serwiskach i gazetach -
        fragment minifelietonu z Antygier, pasujacy do sytuacji jak ulal:

"Obiektywizm potrafi powrócić w bardziej zawoalowanej formie. Wdałem się
        ostatnio w małą polemikę o recenzowaniu, z autorem całkiem dobrze rokującego
        serwisu sieciowego – Technopolis. Dowiedziałem od niego m.in., że (cyt.)
        „wystawienie oceny wyższej grze której z powodów ideologicznych (lub po prostu
        preferencji co do gatunku) nie lubię jest moim psim obowiązkiem jako
        recenzenta.”. Innymi słowy „obowiązkiem recenzenta” jest wejście w skórę innego
        człowieka, o innych upodobaniach. Wycenienie np. gry FPS okiem jej miłośnika, a
        gry przygodowej – fana tego gatunku. Szlachetne, wręcz do bólu. Idąc tą ścieżką
        docieramy do, zaczynam podejrzewać, nierzadkiego zjawiska. Wystawiania wysokiej
        oceny grze według recenzenta całkiem głupiej. Wystarczy stwierdzić, że dla
        głupich odbiorców, w których właśnie się wczuł, jest to produkcja idealna."

Ergo, Prototype Jak Na Konsolowa Rozpierduche - jest calkiem niezly.
        Odtworczy, gracz jest w nim chomikiem biegajacym w kolowrotku i, o ile nie
        wymaga niczego poza rozwalka ( oraz od gracza nie wymaga sie wlasciwie niczego
        ), jest szczesliwy, jak chomik oczywiscie.
      • Gość: it Re: Prototype - przespana premiera ;) IP: *.net.upc.cz 12.06.09, 19:17
        dokladnie ta gra jest beznadziejna - pong z prymitywna grafika - jedyna rzecz
        ciekawa to to ze mialem z 200 fpsow heheh

skakanie strzelanie i ta gówienka czerwone,nie no - calkowity brak
        realizmu,nawet gdyby mogl chodzic po ogniu (zmutowane DNA i inne bzdety) to na
        pewno spaliło by się na nim ubranie do jasnej cholery -

miesiac dwa i wyladuje jako dodatek za 6 pln do gazety "moja komUrka" smile

sciana
    • j_uk_dev Prototype - troszkę więcej słów o grze :) 13.06.09, 03:13
      Spędziłem sporo czasu już przy tej grze mimo naprawdę odrzucającej oprawy
      wizualnej, wcale nie lepszej oprawy audio, oraz niezbyt dopracowanego
      gameplaya. Gra sprawia wrażenie robionej na szybko, zupełnie bez większego
      przemyślenia spraw związanych z designem. Przypomina wręcz produkcję bazującą
      na filmie, która musiała wyjść równo z jego premierą. Szkoda trochę, bo widać,
      że twórcy Prototype pomysły pewne mieli, gorzej jednak z ich realizacją.

Trudno nie porównywać Prototype do inFAMOUS. Gry te wyszły praktycznie w tym
      samym czasie, ich świat to sandboxowe miasto, bohaterowie to postaci z
      nadludzkimi mocami, którym niestraszny jest upadek z wysokości sięgającej
      dachu najwyższego budynku w okolicy.

Grając w inFAMOUS stwierdziłem, że trudno o gorszą oprawę graficzną - w
      dodatku to przecież exclusive, który z natury bycia exclusivem powinien
      pokazać siłę konsoli. Nie pokazał. Nie musiałem jednak długo czekać na
      zweryfikowanie osądu, że trudno o gorzej wyglądającą grę. Nie trudno.
      Wystarczy sięgnąć po Prototype. Wizualnie w tej grze wszystko wykonane jest
      źle. Z ważniejszych mankamentów oprawy wizualnej natrafimy na:

- tesktury w bardzo niskich rozdzielczościach,
      - modele oszczędne w polygony ( czołgi wyglądają jak kartonowy model sklejony
      na "klej biurowy" ),
      - Liście na drzewach, które są niczym innym jak zlepkiem oteksturowanych
      płaszczyzn ( quads ). To jeszcze nie byłoby złe, gdyby dobrze zrobiono tym
      teksturom przezroczystość ( białe obwódki wokół liści nie robią dobrego wrażenia )
      - Płaskie ściany budynków, nie ma nawet bump mappingu, by dać choćby złudzenie
      przestrzenności
      - Brak urozmaicenia tekstur, ściana budynku jest jednolita niczym kafelki w
      łazience,
      - Modele postaci - tak płaskich twarzy nie widziałem w żadnej grze
      - Blending animacji, a właściwie prawie jego brak

Na koniec zostawiłem element, który przyprawił mnie wręcz o gęsią skórkę:

WODA - najgorsza woda jaką widziałem w grze! Najlepiej wygląda ona w nocy - po
      prostu wtedy jej nie widać.

Niebo odziela się zupełnie kolorem od miasta, nie mówiąc już o słabym
      oświetleniu i jakimś dziwnym zmiksowaniu wszelkich barw - dziwny efekt dla
      moich oczu, ale to może być już osobista preferencja, mi się nie podobało.

Oprawa audio wypada dużo lepiej. Jedyne do czego się przyczepić mogę, to dosyć
      słaby voice-acting, no i to "f*ck" powtarzane niemal jak przecinek z ust
      siostry Alexa wypada strasznie sztucznie. Strasznie psuje dialogi ( choć nie
      jest jeszcze tak źle jak np. w "Resistance: Retribution" na PSP ).

Przejdźmy do gameplay. Nie jest źle, ale nie jest też niesamowicie dobrze.
      Jednym z większych mankamentów jest przypisanie kilku funkcji na jeden
      przycisk. Mam tu na myśli chwytanie, rzucanie, podnoszenie oraz przyczepianie
      się do ściany. W przypadku pierwszych trzech w połączeniu z chaotyczną walką
      może się zdarzyć, że w krytycznym momencie skonsumowanie kogoś bądź np.
      podniesienie broni po prostu się nie uda, bo Alex wykona zupełnie inną
      czynność. Problem ten miałem w misji, gdzie trzeba było zniszczyć zbiorniki z
      paliwem, by pozbyć się kilku zmutowanych wrogów - czasami podniesienie bazooki
      graniczyło z cudem, to samo odnowienie energi, bo Alex zamiast chwycić
      stojącego w pobliżu żołnierza, by go skonsumować, to po prostu przebiegał po
      nim i tak żołnierz się "kończył". Inna sprawa to lock'owanie celu ( nie wiem
      jakiego tu polskiego odpowiednika użyć ). Sprawia trochę problemów, bo Alex
      celuje nie tylko we wrogów, ale w każdą postać w pobliżu. W walce w tłumie
      może się zdarzyć, że zlikwidowanie jednego konkretnego celu nie będzie takie
      proste. Tutaj akurat przypomina mi się niezłe rozwiązanie z Wolverine. Szkoda,
      że twórcy Prototype nie poszli tym śladem.

Walka jest strasznie chaotyczna, wiadomo, że wrogowie nie będą czekać w
      kolejce, ale tu w sumie nie wiadomo do końca co się robi. No ale że postać
      sama doskakuje do przeciwników to zazwyczaj podskakiwanie i nawalanie w ataki
      wystarczy. Jedyne czym se możemy urozmaicić to różnymi formami bohatera, które
      dają mu różne style walki.
      Denerwuje trochę (a czasem bardzo) umieszczenie wielu akcji na jednym
      przycisku: łapanie, rzut, podnoszenie broni, przyczepianie się do ściany
      (przynajmniej na konsoli, nie wiem jak na PC); jak się trafi jakieś miejsce
      gdzie postać może zrobić kilka tych rzeczy to czasem ciężko się dokopać do
      tego co się chce. Zawiodłem się też nieco na możliwościach związanych ze
      zmianą formy przez Alexa. Właściwie to zawiodłem się na braku tych możliwości,
      bo poza momentami, gdy jest to wręcz wyreżyserowany, gdy trzeba gdzieś się
      dostać i wykonać misję, to przydaje się głównie w czasie ucieczki ( zmieniamy
      formę i pościg niemal natychmiast znika ). Zadziwiające za to jest to, że
      możemy w osobie np. wysoko postawionego generała zeskoczyć w sam środek grupy
      żołnierzy i nie wzbudzimy żadnych podejrzeń. Myślałem przed premierą, że gra
      będzie miała pewien ciekawy element stealth dzieki takim umiejętnościom.
      Niestety nic takiego nie znalazło się w Prototype. Urozmaicenie za to
      wynikające ze zmiany formy polega też na tym, że zmieniamy w ten sposób styl
      walki.

Fabularnie gra też nie rzuca na kolana. Może to przez fakt zbierania
      informacji głównie za pomocą konsumowania ludzi związanych jakoś ze sprawą
      Alexa, jednak na dłuższą metę nie ma tego tak dużo.

Nie dziwi mnie, że nie wypuszczono dema Prototype. Po niesamowitym trailerze
      można było obiecywać sobie dosyć dużo. Rzeczywistość okazała się nieco inna smile
      No ale i tak ją pewnie ukończę wink Gdybym miał ocenić ją od 1-10, to takie
      mocne 5 mógłbym dać, natomiast mając wybór między inFAMOUS i Prototype i nie
      chcąc kupować obu tych gier, to raczej zwrócił bym się w stronę inFAMOUS.
      Jeśli tego wyboru nie ma - Prototype.

• venmort Re: Prototype - troszkę więcej słów o grze :) 13.06.09, 03:31
        Ale studzisz, brrr.
        Simplex na wstępie słusznie zauważył, że PCtowcy nie mają do wyboru inFamous.
        Może redakcja załatwi egzemplarz do testów i zobaczymy ile kwadransów gra
        przetrwa, bo jakby nie patrzeć jej premierowa cena sugeruje imo grę do grania i
        przejścia a nie do ukrycia za szafą. A jeśli by była rzeczywiście taka fatalna,
        to świetnie nadaje się potem na nagrodę w konkursie smile
        • j_uk_dev Re: Prototype - troszkę więcej słów o grze :) 13.06.09, 05:38
          Nie napisałem generalnie, że gra jest fatalna. Można pograć, ale z pewnością
          nie jest taka ( choć to akurat moje zdanie ) jak opisują ją inne serwisy i
          raczej nie należy się nastawiać zbyt optymistycznie. Co do braku takich gier
          na PC, to rzeczywiście jest pewnego rodzaju czynnik skłaniający do nabycia
          Prototype na tę platformę. Dlatego też nie odradzam ( i sam też ją ukończę ) smile
      • j_uk_dev Re: Prototype - troszkę więcej słów o grze :) 14.06.09, 17:20
        Jeszcze z wad wymienię mapę zarówno tą mini jak i pełną. Minimapa automatycznie
        się zoomuje, co często prowadzi do zupełnie złej kalkulacji dotyczącej
        odległości od celu. Zoom jest dosyć powolny więc może się wydawać, że jesteśmy
        nad celem, zeskakujemy więc z budynku i okazuje się, że ten cel jest dużo dalej.
        Ręczny zoom byłby o wiele bardziej funkcjonalny.

Duża mapa z kolei nie ma ani zoomu ani nie pozwala ustawić własnych waypoint,
        więc wśród kilku takich samych misji może być problemem prawidłowe ocenienie, do
        której zmierzamy. Zdziwiło mnie to, bo możliwość postawienia własnego waypoint'u
        na mapie stała się czymś zupełnie naturalnym i wręcz wymaganym w grach
        sandboxowych.
    • witos89 GT 13.06.09, 20:57
      http://www.gametrailers.com/video/review-hd-prototype/51502
      8.6/10 Na gt.comwink
      • Gość: Aha Re: GT IP: *.ip.netia.com.pl 13.06.09, 21:13
        Oczywiscie, przeciez nie moglo byc ponizej 8 mimo fatalnych opinii graczy.
        • Gość: hah Re: GT IP: *.ghnet.pl 14.06.09, 10:19
          > Oczywiscie, przeciez nie moglo byc ponizej 8 mimo fatalnych opinii graczy.
          >
          Oczywiście na pewno byl spisek, przeciez gra nie mogla po prostu podobac sie
          recenzentowi.

Kolejna odsłona spisku światowego majacego na celu zawyżyć ocenę prototype:
          www.metacritic.com/games/platforms/ps3/prototype
          Critics: 8.4, Users 8.3 - to te "fatalne opinie graczy".
          • Gość: Aha Re: GT IP: *.adsl.inetia.pl 14.06.09, 15:03
            Tak, oczywiscie, a przewazajace negatywne opinie na np. tym forum to efekt narzekajacych Polakow. Oczywiscie, oczywiscie. Az sie wzruszylem naiwnoscia coniektorych.
      • j_uk_dev Re: GT 14.06.09, 16:39
        Odkryłem w sobie chyba nutkę masochizmu, bo dalej brnę przez Prototype. Oceny
        poniekąd mnie dziwią, są wysokie, ale w moich oczach gra ta nie zasługuje
        absolutnie na nie. Jest to tytuł bardzo słaby. Im dalej w las tym gorzej.
        Zastanawiałem się też, co jest takiego innego w "side missions" w Prototype,
        dlaczego tak bardzo nie lubię ich robić i usiłuję po prostu przecisnąć się przez
        główny wątek. Olśnienie przyszło, gdy postanowiłem jeszcze raz odpalić inne
        sandboxowe gry ( niekoniecznie z tego amego gatunku ) jak GTA4, Fallout 3 i
        inFAMOUS. Mimo różnicy gatunkowej misje poboczne cechuje coś - przyczyna i cel.
        W Prototype tego po prostu nie ma. Podbiegamy do miejsca gdzie czeka misja i
        dalej biegniemy do konkretnego miejsca na mapie ( zależnie od rodzaju misji -
        tych jet 7 ) i... no tak naprawdę niewiadomo po co to robimy. Przykładowo
        wybijanie żołnierzy na czas czy time trial przez pewne punkty - to absolutnie
        wybija z rytmu gry. Pierwszy raz potkałem misje poboczne, których po prostu nie
        chce się robić i nie z powodu, że są powtarzalne czy nudne, ale z powodu braku
        jakiegokolwiek celu ich robienia oraz konkretnej przyczyny. Przykładowo zestawię
        podobną misję do tego time trial z inFAMOUS. W inFAMOUS jest to "Satellite
        uplinks". Chodzi o to samo, zapalają się punkty, przebiegamy od punktu A do B. Z
        różnic limitowany jest czas między punktami, więc jak się nie wyrobimy to null i
        od początku, nie zdobywamy nagrody końcowej za to, ale odkrywamy w ten sposób
        więcej misji pobocznych na mapie ( w grze tak mniej więcej wyjaśnione jest
        dlaczego satelity tak działają wink ) i misja jest zlecona przez kogoś mocno
        związanego z fabułą gry. Tutaj nie próbuję porównywać obu gier, ale podobne
        rodzaje misji pobocznych. Robienie czegoś zupełnie bez celu ( no w Prototype
        tylko dla EP, ale to już chyba się nazywa po prostu grind ) nie jest ciekawe.
    • witos89 Tia. 14.06.09, 15:42
      Za to pozytywne opinie to efekt spisku NWO, ani chybi.
      • Gość: Aha Re: Tia. IP: *.adsl.inetia.pl 14.06.09, 21:17
        Nie, pieniedzy. Ale jezeli lapwoki (W takiej czy innej formie) nazywasz spiskiem, to ok.
    • j_uk_dev Bug :/ 15.06.09, 00:05
      Właśnie na buga natrafiłem, który uniemożliwia dalszą rozgrywkę. Po
      skonsumowaniu przechodnia straciłem jakąkolwiek kontrolę nad Alexem, mogłem
      jedynie obracać kamerą. Bug zdarzył się dwa razy, przy czym za drugim razem
      postać po prostu utopiła się w chodniku. Próbuję właśnie nie wyjść z siebie
      devil Jedyny lek, to zacząć od ostatniego checkpointa.
    • own3d1n1 Re: Prototype - przespana premiera ;) 17.06.09, 18:01
      Gram w to, gram iii nudy nudy nudy, dajcie spokój. Retrospekcje są fajne lecz, to nie
      wystarczy. Ehh
    • simplex Gamespot 18.06.09, 10:10
      ŚSMNCZOP - Światowy Spisek Majacy Na Celu Zawyżenie Oceny Prototype ma się
      dobrze wink
      Na gamespocie dostał 8.5/10.
      uk.gamespot.com/xbox360/action/prototype/review.html
      • j_uk_dev Re: Gamespot 18.06.09, 10:37
        Zwykle lubię recenzje gamespotu, ale ta rzeczywiście rozkłada na łopatki.
        Wydaje się jakby czasami próbowali z wad gry zrobić jej mocne strony. Zresztą
        wystarczy przeczytać "The Good" i "The Bad" i zweryfikować to z grą:

* Intriguing storyline and protagonist

Tu się zgadzam z Gamespot.

* Varied missions that can be approached in numerous ways

"Numerous ways"? Tzn. wsakujemy, rozwalamy i uciekamy. Nie wiem jakie inne
        drogi mogą być, bo większość tych "Varied missions" dokładnie na tym polega -
        zrobić rozpierduchę. Misje powtarzalne i nudne do bólu ( infiltrowanie zawsze
        tej samej bazy czy niszczenie kolejnego Hive ), misje są też niektóre bez
        sensu ( ten time trial lub co gorsza jakaś odmiana "Darts", czyli skok jak
        najbliżej punktu na ziemi. Główne misje wyglądają "dużo" lepiej, bo będą to
        albo przebiegnięcie od punktu do punktu, albo niszczenie wszystkiego co się
        rusza, albo eskorta wink

* Massive arsenal of moves and abilities

Tak, z niesamowicie nieintuicyjnym menu wybierania, gdzie nie można szybko
        zmienić rodzaju mocy, To nic, że mimo rozwoju większości mocy się nie
        wykorzysta, a ataki devastatorów najprawdopodobniej nigdy nie zdążą
        się naładować, by zostały wykorzystane ( raz mi się udało ).

* Plenty of activities and challenges outside of main story

Pisałem wyżej - to że "plenty" to nie znaczy, że ciekawie.

* Challenging, but almost never frustrating.

I tu gamespot poległ, przynajmniej w mojej opinii. Dawno, naprawdę dawno nie
        grałem w tak frustrującą grę.

Nie wspomnieli też o bardzo słabej stronie graficznej gry, co jest wydaje mi
        się umyślnym przeoczeniem, a w zamian napisali: "The scenery is dull and never
        changes" wink

Rzadko zdarza mi się zweryfikować recenzje w taki sposób, przy Prototype
        rzeczywiście jest coś nie tak z recenzjami wink
    • Gość: unk1nd Re: Prototype - przespana premiera ;) IP: *.ip.netia.com.pl 01.07.09, 12:11
      W takim razie odpuszczę sobie to 'dzieło'. Monotonia w grze odpycha najbardziej..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka