Dodaj do ulubionych

Na szybko - Pajdokracja

17.07.09, 09:59
Czemu jesteśmy zalewani filmami dla trzynastolatków?

Dlatego że ogólnie, wszystko co ma się sprzedać musi celować w... ogół właśnie. A ten "ogół"- ma poziom z pytania^^ najwyraźniej. Ja np. na takie filmy jak wspomniany nie chodzę, gdyby tak robił "ogół" to sequela byśmy się nie doczekali.
A tak to pewnie trylogią zostanie.
Obserwuj wątek
    • han_solo_79 Re: Na szybko - Pajdokracja 17.07.09, 10:18
      @W.K. "Czemu jesteśmy zalewani filmami dla trzynastolatków?"

Heloł, telewizor, gugla, radio wyłączyli? W kinach tuła się Star Trek i Stan gry, niedługo przyjdą Wrogowie publiczni, na DVD wylądują Watchmeni a od pół roku jest tam Batman a Ty marudzisz jakbyś słyszał tylko o Transformersach i GIJoe.
    • wypisany Re: Na szybko - Pajdokracja 17.07.09, 10:24
      A czy ja mówię, że tylko takie gry są? Po prostu jest ich stanowczo za wiele. Vide taki Max Payne, którego chętnie obejrzałbym w wydaniu "niedziecięcym". Gdyby coś takiego spotkało film Finchera, to by była niepowetowana strata dla kultury, a tego byśmy nie chcieli, prawda?
    • wypisany Re: Na szybko - Pajdokracja 17.07.09, 10:25
      Tylko takie filmy, ofkoz.
    • kamil.bogusiewicz Re: Na szybko - Pajdokracja 17.07.09, 10:25
      Wasyl, idź sobie na "Antychrysta" von Triera. Gwarantuję, że po powrocie z seansu będziesz błagał o jakiś "film dla trzynastolatków". tongue_out
    • rah357 Re: Na szybko - Pajdokracja 17.07.09, 10:30
      Obawiam się że Max Payne nie byłby lepszy nawet po zmianie klasyfikacji wiekowej.Pomogła by tylko wymiana reżysera i obsady.
    • Gość: A Re: Na szybko - Pajdokracja IP: *.adsl.inetia.pl 17.07.09, 10:33
      Ja stoje na stanowisku tego ze kasa misiu kasa jest najwazniejsza. Po co robic film, który zainteresuje nie wielu jak mozna zrobic film dla calej rodziny i 13latkow ktorzy powiedzmy sobie najczesciej grupkami chodza do kina szczegolnie w czasie w wakacji. Nawet w naszym kraju. Z grami tez tak jest. My i tak zagramy... A oni juz nie. Zobaczcie na GTA. PSeudo dorosła gra. Najwiekszy zart w GTA 4. TO tez tak na prawde marketing nastawiony na ta grupe wiekowa, ktora poleci jak glupia na obietnice nagosci, seksu i przemocy i niby powaznej fabuly... A powiedzmy sobie szczerze GTA ma tyle z powagi szczegolnie 4ta czesc co ja z batmana.
    • don_wroc_love Re: Na szybko - Pajdokracja 17.07.09, 10:35
      Czemu jesteśmy zalewani filmami dla trzynastolatków?
      ------

szybkie spojrzenie na repertuar kin we wrocławiu...
      "Wrogowie publiczni", "Bruno", "Dla niej wszystko", "Antychryst", "Coco Chanel", "Hańba", "Kobieta w Berlinie", "Mój nauczyciel", "Tatarak", "Udręczeni", "Trzy królestwa", "Vicky Cristina Barcelona", "Wojna polsko-ruska ", "Wino truskawkowe"...

jaaaasne...
    • szczqcz Re: Na szybko - Pajdokracja 17.07.09, 10:35
      Są tacy reżyserzy którzy mają wolność twórczą. Jednym z nich jest David Fincher. Gdyby ktoś mu kazał zrobić z "Fight Club" film dla 13latków, podejrzewam że spakowałby się i pomachał ręką na pożegnanie. Pytanie czy coś takiego może stać się w przypadku gier. Czy są tacy twórcy którym ufa się, że ich nowa gra będzie przynajmniej dobra? Dlaczego gry nie są sygnowane np. nazwiskiem głównego designera? Chociaż były już precedensy, vide Sid Meyer.
    • don_wroc_love Re: Na szybko - Pajdokracja 17.07.09, 10:38
      generalnie jak się omija kina studyjne, łazi w godzinach największego tłumu walącego do kin i wybiera najgłośniejsze tytuły to się trafia na filmy dla trzynastolatków...
    • wypisany Re: Na szybko - Pajdokracja 17.07.09, 10:45
      Pytanie, czy Fincher dostałby dziś Pitta i Nortona. Śmiem wątpić, bo panowie nieco zdrożeli od czasów Fight Clubu, a jednak obaj są bardzo poważną siłą tego filmu.

W ogóle źle mnie zrozumieliście - ja nie chadzam do kina, a już na pewno nie na transformersy i inne takie. Po prostu zauważyłem ten trend przypadkiem i o nim napisałem. Ja przesadnym fanem kinematografii nie jestem, więc nie mam w zwyczaju polować na perełki. Jak ktoś mi poleci jakiś tytuł, to się interesuję.
    • galnospoke Re: Na szybko - Pajdokracja 17.07.09, 10:45
      W USA jest pewna zasada: jezeli jest cos co ma szanse pojawic sie w TV musi byc zrozumiale dla osoby w wieku lat 12tu. Pisze serio.
    • Gość: lolson Re: Na szybko - Pajdokracja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.09, 10:45
      "Jak wyglądałyby największe dzieła kinematografii, gdyby były kręcone współcześnie?"

byłyby udźwiękowione i w kolorze
    • don_wroc_love Re: Na szybko - Pajdokracja 17.07.09, 10:47
      Jak ktoś mi poleci jakiś tytuł, to się interesuję.
      --------
      gamecorner.pl/game_forum/02,3034,96497219,96497219,Gamecornerowo_Filmowo.html

jur łelkom
    • Gość: Shalick Re: Na szybko - Pajdokracja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.09, 11:53
      Panowie - zamiast marudzić na filmy dla 13-latków przeczytajcie Fight Club Palahniuka. Powieść równie dobra jak film na jej podstawie. Co lepsze - ma inne zakończenie smile
    • wypisany Re: Na szybko - Pajdokracja 17.07.09, 11:58
      @Shalick
      zacząłem nawet czytać, ale okładka brudziłabig_grin Ale chyba faktycznie się wezmę i pożyczę raz jeszcze.
    • Gość: Xerxes Re: Na szybko - Pajdokracja IP: 57.66.197.* 17.07.09, 12:00
      Co jeszcze lepsze - główny bohater dowiaduje się prawdy o Tylerze w połowie książki.. a sama książka jest romansem (choć większość ludzi nawet tego nie zauważa)

A co do zakończenia - podobno po obejrzeniu filmu Palachniuk stwierdził, że to filmowe zakończenie podoba mu się bardziej niż jego własne...
    • don_wroc_love Re: Na szybko - Pajdokracja 17.07.09, 12:15
      Dlaczego gry nie są sygnowane np. nazwiskiem głównego designera?
      ---
      eee nie jest tak źle - przykład np. Shadow Complex jest sygnowany przez Petera Davida

www.vg247.com/2009/07/17/peter-david-named-as-shadow-complex-author/

Gearsy przez Cliffiego...
      Fable II przez Petera M...

nie jest tak źle.. wink
    • Gość: shalick Re: Na szybko - Pajdokracja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.09, 12:18
      @Xerxes - każda książka Palahniuka jest o miłości smile
      @wypisany - weź, pożycz i przeczytaj. Lepiej - przeczytaj jakąkolwiek książkę Palahniuka. To jeden z moich ulubionych autorów, chociaż trzeba przyznać, że jego ostatnie powieści są nieco... hmm... specyficzne. Haunted (wydene u nas chyba jako "nawiedzeni") i Snuff nie polecił bym każdemu. Resztę - zdecydowanie tak. Może nie licząc "Invisible monsters" (chyba też wydane w Polsce), które z jakiegoś powodu mi nie podeszło.
    • Gość: Gość Re: Na szybko - Pajdokracja IP: 192.100.130.* 17.07.09, 14:57
      Pojdz sobie na Era Nowe Horyzonty bedziesz mial filmy dla dojrzalych widzow... podpisuje sie pod tym co napisal don_wroc_love
    • noone.x360 Re: Na szybko - Pajdokracja 17.07.09, 16:24
      Łał, no to błysnąłeś, AUTORZE. Nie ma to jak być trendy usiłując pokazać, że się... nie jest trendy ;> Fajnie, że jesteś taki niekomercyjny i taki dorosły. Fajnie, że odpoczywasz po pracy przy Vivaldim, a teatralna premiera "Carmen" to dla Ciebie wydarzenie roku. Ja wypoczywam przy metalu i hardcorze, wydarzeniem roku będzie dla mnie koncert Rammsteina, a w kinie miło ostatnio spędziłem czas przy Terminatorze i Transformersach. GI JOE zajmuje wysokie miejsce na liście moich filmów do obejrzenia (zaraz po Inglorious Basterds"), a tymczasem (co za wstyd!) na karku "trzydziestka z okładem"

Nie rozumiem tylko dlaczego moje rozrywki oceniasz w kategorii "dziecinada"? A NIE WSTYD CI, ZE GRASZ W GRY WIDEO? Wiesz, jakie to mało poważne? Wiesz, że to odmóżdżająca rozrywka dla małolatów?

Wyluzuj stary, bo obiad podchodzi do gardła jak się czyta takie bzdury, które wypisujesz.
    • wypisany Re: Na szybko - Pajdokracja 17.07.09, 17:19
      @noone.x360
      Ale czemu się tak napinasz? Czy ja twierdzę, że lekka rozrywka jest zła? Do mnie akurat nie trafiają takie filmy, bo zaczynam się nudzić po kilku minutach. Ale nie uważam, że jak komuś się to podoba, to żenua i dziecinada. Ja też słucham Rammsteina i jeszcze System Of A Down i Mindless Self Indulgence i wielu innych rzeczy, ale co to ma wspólnego z tematem? Po prostu wspomniałem o tym, że filmy pokroju Fight Clubu tworzone w dzisiejszych realiach wyglądałyby, imo, zgoła inaczej.
    • wypisany Re: Na szybko - Pajdokracja 17.07.09, 17:20
      niejasno się wyraziłem.

"Do mnie akurat nie trafiają takie filmy, bo zaczynam się nudzić po kilku minutach."

Nie chodzi o to, że lekkie filmy mnie nudzą. Miałem na myśli produkcje typu "Transformers", "X-Men", czy też słynne "GI - Joe".
    • noone.x360 Re: Na szybko - Pajdokracja 17.07.09, 18:57
      Sorry, ale jest zasadnicza różnica między "Do mnie akurat nie trafiają takie filmy, bo zaczynam się nudzić po kilku minutach", a "Czemu jesteśmy zalewani filmami dla trzynastolatków?"

Dostrzegasz tą różnicę?

Przy tym pierwszym zdaniu nie ma czego komentować, można się zgodzić, albo nie. Drugie zdanie wyraźnie deprecjonuje filmy, które mi się podobają. Ujęcie swego niezadowolenia tekstem "filmy dla 13-latków" uderza we mnie jako widza, sugerując, że nie wyrastam poza poziom widza 13-letniego. Ka Pe Wu?

A zupełnie inna parą kaloszy jest fakt, że oceniasz negatywnie film, którego nie widziałeś. Oglądałeś trailer, fakt. To tak, jakby oceniać stosunek na podstawie gry wstępnej tongue_out
    • Gość: sulpicjusz Re: Na szybko - Pajdokracja IP: *.aster.pl 17.07.09, 19:03
      Filmy dla dzieci i młodzieży przynoszą po prostu najwięcej pieniędzy. Bo obejrzy je dzieciak, jego rodzice czy jakieś inne wujostwo. Tego typu produkcje (w zasadzie familijne) są dla producentów pewniakiem, a poważniejsze filmy to jednak ryzyko umoczenia kasy. Wystarczy popatrzeć na box office. Czołowe miejsca okupują filmy z kategorii "dla każdego".
      Ale nie uważam, że jest tak źle ze współczesną kinomatografią. Po prostu wokół wysokobudżetowych filmów dla dziecka, mamy, wujka, psa, chomika itd. jest najwięcej szumu marketingowego. Jednak powstaje też mnóstwo innych produkcji, które z braku kasy na efektowne i intensywne kampanie reklamowe, pojawiają się na ekranach bez szumnych zapowiedzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka