Dodaj do ulubionych

Poradnik do Anno 1404

21.07.09, 12:28
Co byście powiedzieli na stworzenia wspólnego poradnika do Anno 1404, wymiany
strategii itp.? W końcu nie jest to najprostsza gra smile.

Może ja zacznę od 5 porad, które przyszły mi do głowy podczas gry smile.

5) Rozsądne planowanie przestrzeni

Niby banał, ale w momencie, kiedy musimy budować nasze miasto na ograniczonej
powierzchniowo wyspie, jest to niezwykle ważne. I dlatego lepiej z
wyprzedzeniem przewidzieć, gdzie np. postawimy katedrę, aby później nie burzyć
połowy miasta smile. Rozsądne planowanie przyda się także przy produkcji, aby nie
marnować przestrzeni. Przykładowe schematy rozstawienia plantacji itp.
znajdziecie
tutaj.

4) Podatki

Element, który łatwo przeoczyć, a który jest ważny, bo o kasę w Anno
stosunkowo trudno. Zazwyczaj ustalam podatki na niskie, jeśli widzę, że nie ma
już wolnych "praw" do awansowania (ten element sprawdza się na rynku
miejskim). Bardzo niskie podatki umożliwiają bowiem ten awans. Z drugiej
strony ustawienie ich na średnim poziomie powstrzymuje nowych mieszkańców od
wprowadzania się.

3) Maksymalizować wydobycie

Nawet jeśli uznamy, że jeden kamieniarz wystarczy, to lepiej zrobić tylu, ilu
możemy. Szczególnie, że nadwyżki możemy sprzedawać kupcom (w tym celu warto
wydawać punkty honoru na floty handlowe) i tym samym zarabiać dodatkowe pieniądze.

Przy okazji warto zajrzeć do tego
kalkulatora
potrzeb
, aby dostosować wytwarzanie niektórych produktów do populacji.

2) Nie wywoływać wojen

Chyba, że jesteśmy pewni wygranej smile. Wojna w Anno 1404 jest dość trudna, a
jeśli zdarzy się, że wróg nas odetnie od kluczowej wyspy produkcyjnej, to
leżymy. Dlatego ja unikam walki, szczególnie, że za osiedlenie się na już
zajętej wyspie pogarsza jedynie relacje z komputerem, a te można szybko naprawić.

1) Jak najszybciej do Orientu

Kluczowa zasada w pierwszych minutach gry. Trzeba jak najszybciej uzbierać te
bodajże 50 punktów honoru potrzebnych na specjalny glejt i popłynąć do Wezyra.
W podzięce da nam statek wyładowany towarami potrzebnymi do założenia
pierwszej osady w Oriencie. Dzięki temu błyskawicznie zyskamy dostęp do
przypraw potrzebnych do awansu cywilizacyjnego w naszym miasteczku.

To moje porady, spisane na szybko. A jakie są Wasze? smile
Obserwuj wątek
    • Gość: mm Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.sssi.ibselektronics.pl 22.07.09, 18:20
      A czy wiesz może jak można (i czy w ogóle jest możliwa) sprzedaż statku? Jak
      można najszybciej zdobywać wyższe poziomy w kontaktach dyplomatycznych?
      Dzięki za odp.
      • Gość: Flipi Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.broker.com.pl 25.07.09, 15:27
        Jeżeli chcesz statek sprzedać to musisz grać z piratami. Jak podpłyniesz do ich
        portu to masz ikonke na statku sprzedaj statek/handluj.
        Pozdro
        • Gość: edi Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 08.10.09, 22:14
          mam pytanie jak zajac statek?? mam jakis wybrudzony list ktory zostal po zniszczeniu okretu pirackiego i jest napisane ze pozwala on na przejmowanie statkow bez konsekwencji dyplomatycznych...? cy ktos wie jak sie zajmuje te statki?????????? helpuncertain
      • super_zgred Re: Poradnik do Anno 1404 03.08.09, 17:07
        Jestem początkujący. Nie wiem czemu nie mogę wybudować nic co by mi pozwoliło
        wydobywać istniejące zasoby. W dodatku co chwilę wyskakuje mi wiadomość żebym
        wybudował targowisko bo tego chce lud. Kupić też nic nie mogę bo nie mam żadnych
        statków. Proszę uprzejmie o kilka rad dla raczkującego. Pozdrawiam.
        • Gość: kazek Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.adsl.inetia.pl 12.09.09, 18:44
          Bo wszystkie hatki wieśniaów muszą mieć dostęp do tarkowiska, wybuduj drogęsmile
          gdy wieśniaków będzie więcej...to pojawia sie opcje apropo wydobycia itp
        • Gość: korni910 Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.sta.asta-net.com.pl 27.01.10, 14:01
          crying jest ci smótno i nie możesz budowac jak ty to powiadasz . [ SPUJŻ ] na
          twój port i pacz na niego prze 5 min i napewno jakiś statek do ciebie przybędzie surprised
      • Gość: kaczor2008 Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.09, 17:56
        Statki można sprzedawać u piratów. Gdy podpłyniesz swoim pod ich kryjówkę pojawi
        się ikonka sprzedaży w menu statku
    • mathiuss Re: Poradnik do Anno 1404 23.07.09, 00:00
      Niedlugo zamierzam zakupic ta gierke, ale straszna noga jestem w strategiach
      (nie licze tu rtsow) i grach ekonomicznych (moja dzialka to raczej gry akcji i
      rpg), dlatego taki poradnik bylby naprawde super. Zawsze chcialem sprobowac ciut
      bardziej mozgozernej rozrywki, ale mnogosc opcji w tego typu grach mnie troche
      przeraza. A najgorzej jest zaczac grac, dlatego najbardziej lubie porady dla
      calkowitych noobow smile
      • d_pawel Re: Poradnik do Anno 1404 23.07.09, 14:18
        mathiuss -> Jeśli będziesz miał jakieś problemy to pisz smile.

mm -> Z tego co wiem, to statków sprzedać nie można. Co do kontaktów, musisz
        wykupywać nowe glejty u Lorda i zanosić je Wezyrowi. Jeśli chodzi ci o kontakty
        z graczami komputerowymi, to na ekranie dyplomacji musisz kliknąć przycisk
        poprawy stosunków i one się poprawią (jest na procentowa szansa, która zeruje
        się po użyciu poprawy i wzrasta z czasem).
        • Gość: Crynix Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 26.07.09, 00:31
          Jakie są rodzaje statków w tej odsłonie serii ? Wiem tylko, że są handlowe oraz
          wojenne ale konkretnie ile ich jest i czy są inne rodzaje statków ?
    • Gość: Jimmy Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.ostnet.pl 27.07.09, 15:08
      Mam pytanie- otóż od czasu do czasu zdarza mi się otrzymać zadanie, które polega
      na dostarczeniu do określonego miejsca zakonnicy, mnicha, assassina itp. No i
      nie mam pojęcia skąd te osoby można wziąć. Ktoś się może orientuje?
      • d_pawel Re: Poradnik do Anno 1404 27.07.09, 15:59
        Przechadzają się po mieście, musisz ich wyłapać z tłumu i kliknąć na nich
        (wskazówką gdzie się znajdują jest oznaczenie na mapie, które się pojawia po
        najechaniu kursorem na ikonę zdania z lewej strony ekranu).

Co do statków, z tego co widziałem to są małe i duże wojskowe oraz małe i duże
        handlowe.
        • Gość: lop Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.adsl.inetia.pl 27.07.09, 18:24
          jak zbudować plantację: "date plantation" (daktylowce) u orientów???
          u mnie ciągle pisze że coś nie tak z glebą;/
          • Gość: hzk Re: Poradnik do Anno 1404 IP: 91.200.92.* 28.07.09, 02:40
            żeby sprawdzić jakie zasoby są dostępne na danej wyspie i co możesz na niej
            hodować wystarczy spojrzeć będąc na danej wyspie w górną część ekranu, jest tam
            opis w ikonach, często jeśli nie można czegoś hodować wystarczy zakupić za
            punkty sławy glejt który pozwala na hodowlę - na południowych wyspach daktyli
            albo przypraw a na północnych konopii i cedru...
            ja mam inny problem bardzo często muszę długo czekać aż mieszczanie zaczną
            awansować czy ktoś zna jakiś czybki sposób na awans mieszczan na patrycjuszy? co
            oprócz przypraw muszę im zapewnić?
            • dejmien22 Re: Poradnik do Anno 1404 28.07.09, 11:54
              Gra jest świetna nie grałem już naprawdę bardzo długo w nic, a to mnie naprawdę
              wciągnęło.<br />
              Odpowiem na kilka waszych pytań:<br />
              Statki: są dwa rodzaje handlowe i wojenne małe i duże/ do tego statki orientu<br />
              możemy je sprzedawać i kupować u piratów - jeśli masz z nimi pakt<br />
              Zadania: jeśli masz kogoś znaleźć to jest on zawsze otoczony niebieską konturą
              to pozwala go odróżnić od reszty mieszkańców.<br />
              Jak szybko awansować: trzeba zapewnić na 100% wymagane potrzeby i mieć najniższe
              podatki, w przeciwnym razie nikt nie zamieszka <br />
              <br />
              Chętnie odpowiem na wasze pytania. Pozdrawiam graczy - dzielmy się swoimi
              scrinami i doswiadczeniami
              • Gość: Quartz Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.chello.pl 28.07.09, 18:10
                Jak zbudowac kopalnie na Quartz deposite? Nie widze budynku, ktory mozna na nim
                pozstawic sad prosze o pomoc
              • Gość: tajwan02 Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.messagelabs.net 29.07.09, 00:04
                panowie mam problem z 4misja musze ochraniac statki orientu a nie wiem jak o co z ta
                misja chodzi? najlepiej jak by ktos mi odpisal na gg moj nr 4515569 bo jestem aktualnie
                w pracy i nie wiem czy znajde ta stronke ponownie wink pozdrawiam
              • krzysiu2013 Re: Poradnik do Anno 1404 08.09.09, 16:42
                Jak zdobywać punkty prestiżu.
                • Gość: Bernaś Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.09, 10:20
                  OPIS, JAK ZDOBYĆ PUNKTY PESTIŻU W ANNO 1404:
                  Płyniesz statkiem do Lorda (tego, co ma swój port na niebiesko na mapce), on ma
                  w magazynie takie dwa jakby zwoje papieru "Dowód dobrej woli..." kupujesz to za
                  punkty sławy jakie zdobyłeś poprzez wykonywanie zadań i płyniesz z tymi
                  papierami do Al Zachira (tego króla Orientu), gdy dopływasz do jego magazynu, to
                  on cie pyta czy chcesz mu to przekazać, dajesz na tak (ten zielony ptaszek) i
                  tak ci rosną punkty prestiżu.
                  • Gość: dzik777 Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.10, 21:18
                    dzieki Stary za tę podpowiedź!!!!!!! Robiłem już wszystko, ale na to nie wpadłem
            • Gość: GUN Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.CNet2.Gawex.PL 01.08.09, 20:08
              Jak ja chcę szybko awansować mieszczan to wchodzę do targu i klikam na ikonke
              ponad panelem budynku (takie dwa zwoje) i jeżeli jakiś mieszczanin ma prawo do
              rozwoju ( zapewnione wszystkie potrzeby i podatki na min.) to pojawia się nad
              jego domkiem zielona strzałka i jak kliknę na taki domek to nad panelem budynku
              pojawia mi się ikonka ze zwojem którą jak kliknę zamienia budynek na wyższy
              poziom. Warunek to oczywiście odpowiednia ilość surowców ( na patrycjusz jet to
              1 drewienko 1 narzędzie i bodajże 4 kamienia). Sposób ten jest dodatkowo
              przydatny gdy na wyspie jest niewiele miejsca i nie chcemy zostawiać wolnego
              miejsca pod katedrę i więzienie. wystarczy wtedy nie awansować ludzi z tego terenu.
          • Gość: ja Re: Poradnik do Anno 1404 IP: 195.184.82.* 30.07.09, 15:24
            najezdzajac na kazda wyspe na gorze ekranu masz narysowane ikonki co mozesz
            uprawiac na danej wyspie, w zwiazku z tym daktyle mozesz uprawiac tylko na niektorych
            wyspach tak samo jest z pozostalymi plantacjami
          • Gość: fifonek Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.09, 15:12
            Ekstra gierka już skończyłem cesarską katedrę big_grinbig_grinbig_grin i mam metropolie
            big_grinbig_grinbig_grinsmile Ta gra jest lepsza niż anno 1701 ,anno 1602 razem
            wziętepiwobig_grinwinksmilesmilebrawobrawo
      • Gość: ja Re: Poradnik do Anno 1404 IP: 195.184.82.* 30.07.09, 15:32
        wchodząc do magazynu (port) wchodzisz w nim na drugą zakladkę i tak zawsze znajduja
        sie osoby albo jakies dodatkowe przedmioty
    • Gość: gosc Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.09, 23:24

mam problem z przerabianiem miesczan na patrycjuszy zapewniam im wszystko co
      potrzeba a i tak musze bardzo dlugo czekac na awans moze mi ktos powiedzec ja w
      najkrutszym czasie moga oni awansowac.
      • nacho66 Re: Poradnik do Anno 1404 29.07.09, 13:14
        tez mam z tym problem. Tzn.. w Continuous Play tego nie zauwazylem, ale w
        kampanii jest jakis jakby limit ludnosci danego statusu. Do pewnego momentu
        wszystkie chaty chlopow zmienialy sie na domy patrycjuszy zaraz po dostarczeniu
        wszystkich potrzeb. A teraz mam spora ilosc chatek, ktore pomimo spelnienia
        warunkow (zarcie, drogi, kosciol, cider) i posiadania zapasow drewna i narzedzi
        (potrzebnych do upgrade'u), nie chca 'awansowac'. Nie wiem do konca od czego to
        zalezy i gdzie szukac informacji co jest potrzebne do awansu
        • Gość: alex4225 Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.chello.pl 01.03.10, 09:46
          Jeśli chcesz się dowiedzieć o wymaganiach,kliknij na domek chłopa,mieszczanina.
          Pojawią się wymagania.
      • nacho66 Re: Poradnik do Anno 1404 29.07.09, 13:18
        mialem na mysli nie patrycjuszy a 'Citizens' (nie wiem jak w polskiej wersji
        jezykowej sa nazwani). A zatem problem dotyczy awansu od chlopa do citizena.
        Sory za blad smile
        • Gość: j Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.chello.pl 14.08.09, 08:56
          'Citizens' to mieszczanie, chyba nie trudno na to wpaść? smile
      • Gość: ja Re: Poradnik do Anno 1404 IP: 195.184.82.* 30.07.09, 15:22
        musisz ustawic kwote podatku na ciemnozielony kolor
    • Gość: Zojol Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.elblag.vectranet.pl 29.07.09, 13:29
      Mam takie pytanie. mam ponad 2000 mieszkańcow ale tylko 23 domow może awansować
      na arystokratow, 25 na mieszczan itd. Czy jest jakiś sposob aby cała osada
      awancowała?? ponieważ licznik domostw poszczególnych klas jest pelny np 25/25.
      • Gość: Tomi Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.subscribers.sferia.net 29.07.09, 16:20
        A gdzie można kupić te glejdy?
    • Gość: gosc Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.09, 14:40
      witam,

mam problem z misja 5, nei moge wybudowac w misji 5 indygo farm neizbedenj do
      wyrobu ksiazek, zbyt niski status dyplomatyczny o ile dobrze rozumiem... jak to
      zmienic?
      • Gość: Malutek Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.09, 17:57
        Mam problem z wybudowaniem Ogrodu zakonnego, pisze mi że nie mam wystarczająco
        żyznej gleby. Na czym się to buduje? Próbowałem na normalnym terenie, nawet w
        obszarze norii a i tak nie działa =/
        • Gość: kasz87 Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.09, 21:44
          Z tego co ja zauważyłem jedyna opcją żeby domostwa awansowały na następny poziom
          to stawianie nowych.W grze mószą być jakieś limity napewno i z tego całe zamieszanie.
          Ja osobiście blokuje osadnikom swobodny awans , stawiam dodatkowe chatki i po
          pewnym czasie moge awansować pare domostw : chłopów , mieszczan albo
          patrycjuszy.Może jest inna opcja ?! ale dopuki co to rozwiązanie jest jak dla mnie dobre
          i sie sprawdza.Wrazie jakiś problemów, pytań moje GG 3700193 postaram sie pomóc.
      • Gość: Gosika Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.chello.pl 26.08.09, 13:48
        Mam ten sam problem, czy udało ci się go rozwiązać ?
    • Gość: plilo Re: Poradnik do Anno 1404 IP: 93.159.128.* 06.08.09, 18:12
      Mam problem z misja 4. Chodzi o zaginione dzieci. Nigdzie na morzu nie mogę ich
      znaleźć. Pomóżcie.
      • Gość: gosc Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.gorzow.mm.pl 07.08.09, 11:47
        Jak chcę kogoś zaatakować to statkami mogę tylko budynki przy wodzie a jak dalej
        zaatakowac pomocy.
        • Gość: Madhey Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.09, 11:18
          Witam, mam problem z 5tą misją, chodzi mi dokładnie o obronę akademi, i mam ustawione
          moje statki przy niej, ale pół dnia grania i nic się nie działo, wiecie może co zrobić żeby
          zaatakowano akademię?
          • Gość: plilo Re: Poradnik do Anno 1404 IP: 93.159.128.* 09.08.09, 13:33
            Ja już gram 2 dni w 4tą miję. Może tak w skrócie byś wytłumaczył gdzie ta
            czwórka dzieci się podziała. Pierwsze było powyżej wyspy, drugie na rozbitym
            statku na południowym wschodzie a nie wiem gdzie są pozostałe. Szukałem na całym
            morzu. Teraz 5 moich statków cały czas patroluje teren i nic nie mogę znaleźć
            • anonimgonim Patrycjusze 11.08.09, 16:07
              Wie kto jak stworzyć tawerne piwo by citinez awansowali na patryciuszy?
            • d_pawel Re: Poradnik do Anno 1404 12.08.09, 09:52
              Są na statku piratów. Wykonywaj zlecane zadania, a w końcu będziesz mógł je uwolnić.
    • Gość: Jimmy Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.ostnet.pl 12.08.09, 10:23
      Dziękuję za poprzednio okazaną pomoc smile A teraz znowu jest problem- dostałem
      dodatkowego questa o tytule The disloyal Assistant III, polega na tym ze mam
      zlikwidować blokadę przy mojej wyspie, z tym że nie ma tam żadnej blokady i nic
      się nie dzieje. O co może chodzić? Zależy mi na spełnianiu wszystkich questów
      • Gość: j Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.chello.pl 14.08.09, 08:58
        nie przy twojej wyspie, czytaj ze zrozumieniem. jak przytrzymasz kursor nad
        kwadracikiem z zadaniem to na mapie pojawi ci się czerwone kółko, jeszcze tego
        nie zauważyłeś? ono ci podpowie o którą wyspę chodzi, skoro z czytaniem kiepsko
        • Gość: Jimmy Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.ostnet.pl 14.08.09, 19:54
          Hola hola, ja czytać umiem. Oczywiście zaznaczałem ten kwadracik i wyświetlało
          tę wyspę przy której pływałem, tyle że tam nie było żadnych wrogów. Może to
          jakiś błąd? Nie wiem...
    • Gość: gonzi Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.09, 09:52
      no dobra teraz poradźcie mi co dalej, utknełem w misji orientu gdzie trzeba
      uratować jakiegoś Lorda i pogadać z Cesarzem wykonałem wszystkie zadania - tak
      mi sie wydaje a ten wredny babsztyl nie chce mi udzielić audiencji
      • Gość: wonsik Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.28.74.160.coditel.net 22.02.10, 12:43
        wiec tak po prostu lord zostal w magazynie tez szukalem i znalazlem sciana
    • Gość: nacho Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.ptr.magnet.ie 14.08.09, 10:52
      Czytajac wiekszosc tych 'problemow' dochodze do wniosku, ze albo ludzie nie
      potrafia myslec albo czytac albo najzwyczajniej w swiecie WIDZIEC co sie dzieje
      na ekranie. Przecie ta gra jest prosta jak drut! W kazdym jednym quescie
      jestesmy ciagnieci za reke jak dzieci!
      • super_zgred Re: Poradnik do Anno 1404 17.08.09, 13:10
        Mam problem z wykorzystywaniem punktów sławy. Proszę o podpowiedż jak to można
        robić.
    • Gość: Karczu Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.radom.pilicka.pl 18.08.09, 14:23
      Siemka. mam problem w 5 misji. Mam 4 zadania do wykonania wybudować plantacje
      Indigo, następnie dostarczyć mnichowi 10 książek, oraz ostatnie dostarczyć Iban al
      Hakimowi (wyspa z akademia) 5 papieru i 5 indigo. Oczywiście wszystkie wiążą się z tym,
      iż trzeba mieć 100 reputacji u mahmutów aby móc budować plantacje indigo a mam tylko
      50. Domyślam się ze muszę wykonać 4 zadania które dostałem po wybudowaniu 3
      małych wojennych okrętów aby otrzymać 50 brakującej reputacji, mianowicie jak
      zrozumiałem z opisu misji interweniować w związku z zagrożoną atakiem wyspą Akademia
      Wiedzy. Więc zacumowałem tam owe 3 okręty i czekam i czekami i nic się niedzieje, a jak
      odpływam to Hakim mówi w skrócie ze będzie miał przeje......... jak to zrobię.

I nie wiem czy robię jakiś błąd czy mam czekać dalej aż ktoś zaatakuje tę wyspę?

• super_zgred Re: Poradnik do Anno 1404 18.08.09, 16:30
        mam ten sam problem i nie wiem co robić
        • Gość: Jimmy Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.ostnet.pl 18.08.09, 19:50
          Wprawdzie nie pamiętam już tego dokładnie i nie wiem czy chodzi o to- ale...
          wydaje mi się, że trzeba jakiś czas tam zaczekać i coś zacznie się dziać... ja
          tak miałem przynajmniej o ile sobie przypominam.
          • super_zgred Re: Poradnik do Anno 1404 19.08.09, 14:13
            czekam już trzy dni. Więc chyba musi być jakiś inny patent. Pomocy!!!
            • Gość: Lisek27 Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.09, 20:20
              Dla Tych którzy nie wiedza co zrobic w tej Misji z obraną Akademii Mocy czy
              czegos tam smile To jest błąd gry i trzeba poprostu wypowiedziec wojne tej
              gosciance która atakuje tą akademie... Wciskamy klawisz F7 i tam wypowiadamy jej
              wojne...Wtedy zaczna przypływac jej statki i atakowac ta akademie a nam
              pozostaje tylko ich bronic smile pozdrawiam
              • super_zgred papiernia 22.08.09, 22:04
                Dzięki, spróbuję. Mam jeszcze jeden kłopot. Chcę zaspokoić patrycjuszy w sprawie
                ksiąg. Wybudowałem papiernię, a ona nie działa bo nie ma drewna. problem w tym że ja
                tam mam od cholery drewna.Wózki jeżdżą wszystko działa jak należy i ciągle nie ma
                drewna w papierni. Co robić ?
                • Gość: Lisek27 Re: papiernia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.09, 11:23
                  a GDZIE wybudowałes tą papiernie?? tzn na której wyspie?? Na głownej czy na tej
                  u góry?? i sprawdz jeszcze czy masz w poblizu tej papierni magazyn orientalny....
                  • super_zgred Re: papiernia 24.08.09, 23:59
                    Przepraszam, dałem radę. Nie była w zasięgu. Ale skoro jesteś jak widzę specjalistą to
                    mam jeszcze jeden problem i mam nadzieję że pomożesz. Rozwinęło mi się miasto w
                    oriencie i chłopaki chcą kawy. A wybudowanie plantacji kawy jest nieaktywne bo muszę
                    wskoczyć na jakiś wyższy rangą poziom dyplomatyczno chandlowy. chłopaki zaczynają
                    zgrzytać zębami z braku kawy (nie dziwię się) Co robić?! Pozdrawiam.
                    • Gość: Lisek27 Re: papiernia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.09, 19:37
                      Musisz popłynąc do tego całego szejka Ali cos tam smile) i tam mozesz za punkty
                      doswiadczenie kupic mozliwosc uprawy kawy....
                • Gość: kazek Re: papiernia IP: *.adsl.inetia.pl 11.09.09, 16:35
                  oprucz drewna trzeba jeszcze mieć indygo lub przyprawy..nie pamiętam dokładnie. Kup
                  gdzieś lub uprawiaj na pustyniach. pamietaj że nie wszystko można chodowac na każdej
                  wyspietongue_out
            • Gość: AcHtUnG090 Razor 1911 IP: 213.184.18.* 13.10.09, 15:05
              Ludzie!shock Po co macie się męczyć? ściągnijcie Razora 1911devil i po
              sprawie.piwo Tylko Razor 1911 do ANNO 1404 oczywiście.
      • Gość: Gosika Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.chello.pl 26.08.09, 13:55
        A czy farmy indygo postawiłeś bo ja mam z nimi problem
      • Gość: Marcin Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.09, 18:20
        Mam pytanie, jak mogę dostac więcej obywatelstw, na patrycjuszy? Tnz. Jak moge
        zrobic by mieszczanie, którzy mają wszystkie potrzeby na full, i podatki na
        minimum awansowali?
    • Gość: annomaniak Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.08.09, 19:08
      jak się zdobywa te punkty prestiżu ?????????????????? pomocy
      • red.pl Re: Poradnik do Anno 1404 25.08.09, 16:56
        Gość portalu: annomaniak napisał(a):

> jak się zdobywa te punkty prestiżu ?????????????????? pomocy

Wykonując misje, handlując i rozbudowywując miasto (bądź kilka miast gdyż z tego co
        zauważyłem wszystkie nasze terytoria liczone są jako jedno wielkie miasto-mówię o
        liczbie mieszkańców).
    • Gość: Ahmedini Re:Anno 1404 Rozdział VIII Filar sprawiedliwosci IP: *.adsl.inetia.pl 26.08.09, 09:27
      mam problem z tym rozdzialem to jest ten w ktorym scigam sie z kardynalem w
      budowie katedry mam zadanie od wezyra zaniesc skrzynie z klatwa na wyspe ktora
      zajal kardynal ale nie mam pojecia jak ja mu dac, przeniesc ze statku nie moge a
      jak na nia klikam w poblizu jego magazynu pokazuje sie napis ze nie jest w
      poblizu osady scianascianascianasciana
      • Gość: aa112 Re:Anno 1404 Rozdział VIII Filar sprawiedliwosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.09, 15:35
        ja nie gram w anno ale może ta osada jest kawalem dalej? popatrz od innych
        brzegów wyspysmile
    • Gość: briton Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.joanitow.finemedia.pl 26.08.09, 14:12
      ja tez mam problemw 5 misji pokonalem statki mam juz skrzynie a teraz jak
      wyciagnac z tej wyspy co szaleje burza piaskowa skarb niczego nie moge tam
      zbudowac ??
      • Gość: Lisek27 Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.09, 19:41
        Na tej wyspie gdzie szaleje burza nic nie zbudujesz Musisz tylko przypatrzec sie
        dokladnie tej wyspie a zobaczysz rozrzucone po niej skrzynie Klikasz po prostu
        na nie i statek podpływa i zabiera ich zawartosc Na tej wyspie jest tylko jedna
        rzecz z dwoch ktore sa potrzebne do wykonania jednego zadanie z tej misji a
        mianowicie klucz...
        • super_zgred Re: Poradnik do Anno 1404 28.08.09, 15:12
          klikam na skrzynie wszystkie i nic statek zmienia tylko miejsce pobytu ale skrzyń nie
          zabiera
          • Gość: Lisek27 Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.09, 12:58
            A Moze masz jakies rzeczy na statku i dlatego nie chce nic zabrać??
            • super_zgred Re: Poradnik do Anno 1404 29.08.09, 15:15
              Też tak myślałem ale zmieniłem statek na pusty i dalej nic. Ani z wraku ani z wyspy z
              burzą.
    • yasekk Re: Poradnik do Anno 1404 28.08.09, 16:34
      Mam problem-nie mam patrycjuszy. Wiem jak ich zrobic,tyle że nie mam przypraw.
      Kupiłem od Wezyra ,,nasiona" przypraw i przywiozłem do portu. Co teraz zrobic?
      • Gość: Lisek27 Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.09, 13:02
        Hey nie na wszystkich wyspach mozna uprawiac przyprawy Klikasz na danej wyspie i
        u góry ekranu pokaze ci sie taka ikona z orazkami co mozna na tej wyspie
        uprawiac Jezeli jest tam takze znak zapytania to oznacza ze mozesz dodac tez
        jakas swoja dowolna uprawe.. Czyli zawozisz do portu na tej wyspie ktorej chcesz
        uprawiac przyprawy te nasiona ktore kupiles i wtedy bedzie dostepna opcja uprawy
        nasion....
        • Gość: sikor Re: Poradnik do Anno 1404 IP: 87.204.85.* 01.09.09, 08:43
          Pytanie moje do Was jest taki: 1.na wyspach są różne kopalnie. Kopalnie
          rudy żelaza można postawić, bo taki budynek jest w zakresie. A co z kopalnią
          węgla? Kopalnią kwarcu? Kopalnią złota? Co z grotą niedźwiedzich skór? I z
          kopalnią solanki? Kiedy te budowle się uaktywniają (o ile same się uaktywniają)?
          2.Kiedy zaczyna się tworzenie wojska? To zależy od rozwoju państwa? Czy
          od statusu zajmowanego przez gracza (statusu rangi państwa).
          Za wszelką pomoc - z góry dziękuję.
          • Gość: maciek Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.leed.cable.ntl.com 04.09.09, 23:14
            kopalnie węgla jak i inne o które pytasz uaktywniają się po osiągnięciu
            odpowiedniej liczby mieszkańców danego poziomu. niestety z tych co wymieniłeś
            nie mam jeszcze kopalni złota. w miejscu groty niedźwiedzi budujesz chatkę
            myśliwego czy jakoś tak, później musisz nad rzeką zbudować garbarnię która
            będzie produkować futra.
    • Gość: <> Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.gorzow.mm.pl 02.09.09, 19:37
      wtf wgl o co chodzi w anno z 2 rzeczami, jak przemieszczać się statkiem i jak na
      samym poczatku oddac kolesiowi zapas drewna na budowe katedry ? =.="
      • Gość: kik Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.chello.pl 05.09.09, 23:31
        mam problem już w pierwszej misji...żeby patrycjusze zostali w mieście chcą
        kościoła , piwa , skór , chleba itd, zanim to spełniłam to zdegradowali do
        mieszczan i już nie chcą się pojawić...a jeśli nie będzie ich określonej ilości
        to nie zbuduje kościoła, browaru itd...także koło się zamyka...nie wiem jak z
        tego wybrnąć...uncertain
    • Gość: Ana Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.wroclaw.mm.pl 07.09.09, 21:17
      Witam...
      Help... nie wiem jak, a własciwie gdzie wybudować chatę poławiacza pereł sad może ktoś przebrnął już przez to i pomoże. Szukałam rafy skorupiaków ale nie mogę nigdzie znaleźć. Pomóżcie proszę
      • Gość: fooler Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.is.net.pl 10.09.09, 21:11
        poławiacza pereł umieść przy rafach koralowych. Są one tylko na wyspach Orientu.
        Przy wyspie masz takie kolorowe jakby skały w wodzie, przy brzegu smile
        • Gość: Ana Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.wroclaw.mm.pl 11.09.09, 16:16
          eh... po nstępnej części już wiem... szkoda tylko, że szukalam ich niepotrzebnie bo akurat w tej części nie były dostepne... grunt to by nadgorliwym hihihihihhihhi smile
    • Gość: robo Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.224.c85.petrotel.pl 12.09.09, 15:29
      a jak wybudować farmę która ma 4 zagrody mi ciągle się budują 3 (chodzi o tą
      misje z produkcją odzieży)
      • Gość: kazek Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.adsl.inetia.pl 12.09.09, 19:07
        najpierw wybuduj hatke od tej farmy a potem zagrody stawiaj ręcznie a nie
        automatyczniesmile czyli nacisnij najpierw na hatke a potem taki mały znaczek obok tego
        co klikałeś na automatyczą ilość zagród
        • Gość: fooler Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.is.net.pl 13.09.09, 16:28
          dokładnie, ikonka z symbolem zagrody poniżej tego wielkiego przycisku do auto
          obsiewania
          • Gość: Norbii Re: Poradnik do Anno 1404 rozdział VIII IP: *.aster.pl 13.09.09, 20:49
            czy juz ktos rozwiązał problem z dostarczeniem skrzyni od wezyra na wyspe zajeta przez
            kardynała?
            • Gość: AS.Pomoc Re: Poradnik do Anno 1404 rozdział VIII IP: *.maxnet.66.pl 18.12.09, 17:46
              tak ja wiem jak to zrobić trzeba połączyć drogą tego gościa na tej wyspie gdzie
              produkujemy przyprawy i trzeba mieć 2 tysiące i 15t papieru i daje nam barwy
              kardynała i już .
        • Gość: robo Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.224.c85.petrotel.pl 14.09.09, 00:16
          wielkie dzięki nigdy bym na to nie wpadł a może ktoś powiedzieć gdzie mogę
          znaleźć "żelazną szkatułkę" pozbierałem te paczki na wyspie z burzą ale
          znalazłem tylko klucz pozdro
          • Gość: Ziolek Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.warszawa.mm.pl 05.11.09, 10:59
            Żelazna szkatułka pojawi się po zniszczeniu okrętów Guy-a Forcast-a.
    • Gość: zebel Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.21.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 18.09.09, 09:12
      pomocy czemu jaki wlacze gre to mam czarne tlo i nic wiecej??
      • Gość: gość Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.09.09, 11:39
        ej a jak sprawdzić ile ma sie tych punktów prestiżu bo nie wiem ile mam a chce do
        orientusad piwo jak ktoś mi powie to mu postawie piwo
        • Gość: Fooler Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.is.net.pl 19.09.09, 12:30
          Punkty prestiżu pojawiają się jako linijka pod wizerunkiem Wezyra w prawym
          górnym rogu ekranu. Kliknij na Przystań Wezyra żeby pokazała się jego sylwetka.
          Pod nią masz niebieski pasek i ikonki stopnia zaawansowania.
          • Gość: Fooler Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.is.net.pl 19.09.09, 12:32
            Chyba że chodzi ci o punkty sławy... to liczba przy ikonce wieńca laurowego,
            obok ikony z pieniędzmi na górnym pasku.
            • Gość: PLS Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.adsl.inetia.pl 12.10.09, 21:25
              Mam pytanie, jak zająć inną wsypę, bo np. ja potrzebuje dużo miedzi lecz na
              mojej wsypie jej brak i znalazłem wyspe na której znajduje się troche tego, ale
              nie moge nic na niej zbudowac!! PLS
              • Gość: Korak Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.olsztyn.mm.pl 14.10.09, 15:01
                musisz pewnie magazyn postawic i dopiero dalej ruszac smile
    • Gość: Solveig Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.chello.pl 03.11.09, 21:07
      Mam problem!! smile czy ktoś może wie jak hodować świnie aby mieć możliwość szycia
      ubrań aby patrycjuszy zamienić w arystokratów. Na żadnej z wysp nie mogę hodować
      świń.... smile
      • d_pawel Re: Poradnik do Anno 1404 04.11.09, 00:11
        Z tego co pamiętam świnie nie mają specjalnych wymagań co do terenu, więc możesz
        je hodować na każdej wyspie. Ale mogę się mylić, dawno już nie grałem smile.
        • Gość: Fooler Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.is.net.pl 10.11.09, 14:35
          Świnie można na każdej wyspie hodować. Jedynie garbarnia przerabiająca skóry
          świńskie potrzebuje miejsca na rzece. Dobrze jest hodować świnie na wyspie z
          płynącą rzeką.
          • Gość: Fooler Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.is.net.pl 10.11.09, 14:38
            Świnie można na każdej wyspie hodować. Jedynie garbarnia przerabiająca skóry
            świńskie potrzebuje miejsca na rzece. Dobrze jest hodować świnie na wyspie z
            płynącą rzeką. Oczywiscie na północnych wyspach, w Oriencie jeszcze nie
            zakładałem hodowli smile
      • Gość: Fooler Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.is.net.pl 10.11.09, 14:42
        Na każdej północnej wyspie można hodowac świnie. Garbarnia potrzebuje rzeki,
        dobrze jest założyc hodowle na wyspie z rzeką.
        • Gość: Juba Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.adsl.inetia.pl 17.11.09, 16:12
          Jak uniknąć kolejek statków handlowych w porcie?

Przypływa mi na główną wyspę mnóstwo statków i zanim rozładują jeden to dopływa
          drugi, i tak paraliżuje mi się cały szlak morski. Co mam zrobic aby port
          obsługiwał kilka statków na raz?
          • Gość: Fooler Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.is.net.pl 17.11.09, 19:42
            Nabrzeże...wybuduj najlepiej kilka nabrzeży.
            • murmen Problem z Katedrą i kopalnią złota 01.05.10, 02:42
              WitajciesmileJestem tu nowy i trochę zamotanysmile W Anno1404 gram dla "przyjemności" zwłaszcza w rozgrywce ciągłej i właśnie , któryś raz już tworze swoje metropolie i tym razem gdzie jak dotąd mam największą liczbę wysp (należą do mnie [mam swoje porty]<w tym wszystkie duże>wink ale tym razem po zbudowaniu katedry nie spełnia ona swoich kryteriów tzn nie ma wpływu na wiarę , rozrywkę , bezpieczeństwo itd i nie wiem o co chodzi ponieważ poprzednio jak grałem wszystko było OK a nad tą rozgrywką spędziłem już dobrych kilkanaście ( conajmniej ) godzin ( mam kasy ok 2mln , ludność ok 30tys <w tym ok 10 z orientu>, wszystkie medale,osiągnięcia u wszystkich władców także i u piratów , sława ok 45K itd ... ) a tym razem nawet nie mam możliwości budowy kopalni złota oraz jego "przetwórni" co się wiąże z najlepszymi szatami gdzie poprzednio już dawno miałem. Szkoda mi poświęconego czasu aby zaczynać od nowa. Nie wiem co ma wpływ na to , że katedra jest bo jest ( w 100% gotowa od jakiegoś czasu ) ale nic nie daje . Magazyny ( te wielkie ) , których mam kilka normalnie przyznają pkt , i nie wiemdlaczego do tej pory nie mam możliwości "pobawić się w kopalni złota" choć niby wszystko spełniłem. Miał Ktoś podobny problem?? Można coś zrobić aby to naprawić?? Proszę o odp. Pozdrawiam
          • Gość: rafał Re: Poradnik do Anno 1404 IP: 188.33.162.* 14.03.10, 21:59
            jak zdobyc pkt 250 prestirzu ???? nie moge produkowac szkła a i nie moge znalesc
            skrzyni metalowej a zaloga guya force nie chce walczyc
    • Gość: gość Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.09, 21:22
      robie kampanie mam wspomuc krucjate mam wykonane wszystkie zadania oprucz tego
      oznaczonego pucharem nie do końca wiem o co chodzisciana

proszę o odpowiedź z góry dzięki
    • Gość: XYZ Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.12.09, 10:49
      WITAM, PROSZĘ POWIEDZ JAK MAM ZASIAĆ TE NIESZCZĘSNE PRZYPRAWY.
      WYSPĘ MAM DO PRZYPRAW, ZIARNA KUPIŁAM U SZEJKA I CO DALEJ. OSZALEJĘ. A
      W OGÓLE JAK ZASIEWA SIĘ TO CO KUPI NP JABŁOŃ CZY INNE ... MBRAKUJE MI
      CHOLERNYCH PRZYPRAW DO AWANSOWANIA ,,CHYBA ZE JEST TU JAKIS
      KRUCZEK. PROSZE O POMOC
      • Gość: Fooler Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.is.net.pl 03.12.09, 20:30
        Nie ma kruczka, gra jest tak stworzona że aby awansować trzeba współpracować z
        Orientem. Jeżeli na wyspie (tylko Orientu) jest możliwosc uprawy przypraw, to
        nie trzeba nasion kupować. Ale żeby budować plantacje przypraw, musisz mieć
        pewną ilość osiedlonych nomadów i osiągnięty pewien poziom dyplomacji z
        Wezyrem, tak by odblokowana została opcja budowy w menu. A odnośnie zasiewania
        nowych upraw - po kupieniu nasion przenosisz je ze statku do magazynu -
        znajdziesz je po kliknieciu w środkową zakładke w menu magazynu. Domyślnie gra
        umieszcza je już na miejscu, w slocie. Klikasz na nie lewym prz. myszy -
        wyskakuje opcja "V" i "X" (tak/nie). Po kliknięciu na 'V' pojawi sie komentarz
        że dostepne są nowe uprawy. Uff, mam nadzieje ze pomogłem smile
        • Gość: lukasz Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.01.10, 12:21
          Podpowiedzcie koledzy..mam taki problem, kasa mi sie konczy hehe i nie wiem na co
          jest wydawana ,jedyny przychod to podatki no i sorzedaz towarow.Ale widze ze wiecej
          jest wydawane,tylko nie wiem na co i jak to kontrolowac.pozdrawiam
          • Gość: Fooler Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.is.net.pl 02.01.10, 11:04
            Na co wydawana jest kasa i w jakiej ilosci, sprawdzisz, rozwijając zakładke na
            dole po lewej, tam gdzie masz minimape. Nad minimapą masz dwie zakładki - lewa
            to liczba ludnosci a prawa to zarobki / straty. Pamiętaj, każdy budynek,
            magazyn, statek i niektóre obiekty ozdobne, kosztują cie regularnie okresloną
            kase. Najprostszym sposobem jest dobudowywanie kolejnych domów mieszkalnych i
            ich awans, likwidacja lub wstrzymanie produkcji w nadmiarowych budynkach
            produkcyjnych. Mozna wystawic na sprzedaż w magazynach portowych nadmiar towaru.
            Nie buduj wiecej budynkow produkcyjnych niz to potrzebne.
          • Gość: Cedro Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.10, 10:59
            Jak w życiu.sad
    • Gość: pedro444@op.pl Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.rtk.net.pl 27.01.10, 11:33
      jak zdobyć 50 pk hono...uncertain
      • Gość: Ptys Re: Poradnik do Anno 1404- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.10, 11:48
        czytając te wypowiedzi zastanawiam się czy Ci co w tę grę zaczęli grać wiedzą tak
        naprawdę o co w niej chodzi ?

kampania to niejako samouczek, prowadzi nas za rączkę od początku do samego końca
        nie trzeba wiele wiedzy by ją ukończyć, wystarczy dokładnie zrozumieć zadanie, najazd
        kursorem na ikone zadania pokazuje nam miejsce wykonania,
        pierwszym i niejako odruchem bezwarunkowym, który musimy nabyć to sprawdzanie
        tego co jest dostępne na wyspie z surowców i upraw ... to podstawa naszej egzystencji
        ikony zasobów mamy u góry ekranu obok punktów sławy i ilości posiadanego złota -
        kliknięcie LPM na ikonie zasobów otwiera podmenu z dokładną ilością zasobów jak i ich
        rozmieszczeniem na wyspie - wystarczy kliknąc na ikonce
        w kampanii mamy zadania główne i poboczne... jesli już zaczynamy ten rodzaj rozgrywki
        warto się pokusić o zrobienie kompletu zadań w kampanii - daje to nam perłę o wartości
        100 diamentów, dodatkowe tytuły , nie warto się śpieszyć, czasem wypełnienie
        następnego zadania niweluje jakieś inne, którego już nie otrzymamy / z serii dodatkowej/

jeśli już skończymy kampanię /do zaliczenia osiągniecia wystarczy łatwy poziom
        trudności/ zobaczmy w munu głównym zakładkę "Profil gracza"
        z tego co tu widzimy głównym celem w tej gierce nie jest kampania a gra ciągła, to ona
        daje nam najwięcej bonusów

mamy tutaj 3 zakładki - "Medale" "Osiągnięcia" i "Materiały dodatkowe"
        dwie pierwsze to zadania które mamy do wykonania, najechanie kursorem na któreś z
        nich wyświetli nam to co powinniśmy zrobić by zaliczyć osiągnięcie, tyle że opis bywa
        często dość enigmatyczny

... 1 przykład z brzegu -
        Zakładka "osiągnięcia"/dyplomacja/zadanie: "zawsze do twoich usług" - ukończ
        wyznaczoną liczbę zadań (30) bez pominięcia żadnej z nich

wydaje się prozaiczne ale tak naprawdę nie jest...

podpowiem, że aby wykonać to osiągnięcie rozwijamy naszą wyspę do poziomu
        mieszczan /ilośc nie gra tu roli, ja miałem ich ponad 2000, poza oczywiście wyspą na
        Oriencie / tu ilośc nomadów tylko do uzyskania przyprawy - raczej nie dostaniemy na
        tym poziomie czegoś czego nie będziemy mogli wykonac z powodu braku surowców/
        w trakcie rozgrywki otrzymujemy zadania od Lorda i Wezyra, czasem poboczne zadanie
        od jakiegoś mieszkańca lub pozostałych graczy komputerowych, których zaprosiliśmy do
        gry

sekret tej rozgrywki polega na umiejetnym przyjmowaniu zadań
        ... jeśli jako pierwszy zadanie zleci nam Lord, to następne MUSI! pochodzić od Wezyra
        na razie do 27-28 zadania nie przyjmujemy zlecen od nikogo wiecej !!

jeśli w trakcie rozgrywki mamy jakieś zadania od mieszkańców naszych dwóch wysp
        zostawiamy je na koniec tzn. wykonaliśmy wg schematu np. 27 zadań, na naszej i
        oriencie mamy po 1 zadaniu od mieszkańcow a dodatkowo gracz komputerowy w tej
        chwili proponuje nam rówineż zadanie, w takiej sytuacji możemy przyjąc je i wykonać z
        dowolną kolejnością bo da nam to liczbę 30
        ... wcześniejsze wzięcie spowoduje inna kolejnośc zaliczania - bedzie to Lord/ Wezyr/
        mieszkaniec naszej wyspy/ mieszkaniec orientu i /lub gracz komputerowy
        teraz algorytm wymusi na nas znów kolejnośc: ... Lord/ Wezyr/ mieszkaniec naszej
        wyspy/ mieszkaniec orientu i /lub gracz komputerowy
        co do Lorda i Wezyra mamy pewność , że dadzą nam zadanie, co do innych ? ...
        napewno nie, możecie mi uwierzyć,
        spędziłem 20 godzin na zaliczeniu tego "Osiągnięcia"

po każdym wypełnieniu zadania sprawdzamy w menu "Osiągnięć" co został zapisane,
        powinna widniec pod opisem liczba zadan ukończonych, jeśli coś skopiemy pokaże się
        poniżej napis "nieukończonych zadań xx "
        jeśli się tak zdarzy to mamy po rozgrywce i może uratowac nas tylko wczytanie
        poprzedniego zapisu, dlatego radzę ustawić w opcjach autozapis co 15 min

ukończenie wieńczy perła i 100 diamentów
        /dodatkowo - nie bratamy się z piratami , walimy ich po glowach ile wlezie, przy okazji
        możemy zaliczać następne osiągniecie z "wyłowionymi skarbami" po zatopieniu ich
        statków/

życzę miłego grania i wielu osiągnięć

• Gość: Ptys Re: Poradnik do Anno 1404-nadal o osiągnięciach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.10, 12:55
          najczęściej by wykonac zadania z serii tych za 20 diamentów będziemy musieli jednak
          dojść do poziomu naszego miasta jako metropolii i to nie oznacza, że otrzymamy
          wszystkie zlecenia na wykonanie potrzebnych zadań dlatego by je zaliczać
          proponuje "łatwy poziom trudności" i zapraszac po 2-3 graczy komputerowych
          ... rozgrywka jest co prawda dłuższa ale i przyjemniejsza

teraz krótko o osiągnięciu "historia dwóch wysp"

tworzymy dwie wyspy, jedną imperium ( musi być w miarę duża, koniecznie z rzeką) i
          drugą w oriencie,
          napewno nie bedziemy mieć wymaganych surowców a więc handel w naszych
          magazynach pełną "gębą"
          odkrywamy świat aż znajdziemy piratów w ich legowisku
          podstawa rozgrywki - układ z piratami - konieczny !!
          płacimy truflom ile zażądają... w zamian kupujemy od nich stale mapki i wysyłamy 2 małe
          statki na poszukiwania
          Lord i Wezyr sprzedają nam towary w ilości okolo 5 ton, piraci nawet do 18 dlatego tak
          ważny jest układ z nimi

teraz by utrzymac się przy życiu...

nasza wyspa powinna mieć w zasobach jabłonie, konopie, coś wyższego /tu do wyboru,
          albo coś z pogranicza patrycjuszy lub arystokracji - ja wybieram winogrono/ i wolny slot
          na nową sadzonkę
          dobrze jeśli na wyspie mamy Hilariusa ze swym zakonem - wystarczy zakupić sadzonki
          zboża a od niego piwo

teraz juz tylko żmudny handel /trwa to niestety dość dlugo/
          na początek sprzedajemy ryby, jabłonie, kamień, drewno narzędzia i podstawa - liny,
          które na tym etapie przynoszą niezły dochód i są zawsze zbywalne
          staramy się dojść jak namniejszą ilością mieszkańców do wyższego poziomu cywilizacji,
          bardzo przydają się żebracy, pomimo niższych dochodów opłaca się ze względu na
          mniejszą ilośc rolników do awansu na wyższy poziom

po zawarciu przyjaźni z naszym "czarnym bratem" Wezyrem w magazynach ustawiamy
          na kupno wszystkiego co pochodzi z orientu a czego nie posiadamy na swojej wysepce,

zanim wybierzemy wyspę orientu popatrzmy co oferuje Wezyr w swoim magazynie w
          sadzonkach,
          i tak zmuszeni będziemy na zakup nasion pod uprawę, pytanie tylko jakich,
          wybieramy w zależności od tego co jest w sprzedaży
          wysyłając statki na poszukiwania skarbów sprzedajemy je później,
          mając układ z piratami nie bedą one nam potrzebne /w większości/ a pkt sławy zawsze
          się przydadzą do handlu w sklepie Wezyra czy Lorda - obydwa składy nie są zaliczane
          do wysp wieć możemy śmiało handlować

powodzenia
          • Gość: Balrog Re: Mapy skarbow IP: 188.126.205.* 13.03.10, 23:15
            Jak je odszyfrowac po kupieniu ich od piratow np. jezeli potrzeba ryb (juz
            probowalem wlozyc je do magazynu ale to nic nie dalo.)
            • rejent32116 Re: Mapy skarbow 25.12.11, 15:24
              Hmm musisz posiadać mapę na statku i tam niezbędne towary "D
              Gdy już będziesz miał je to mapę połóż w prawym dolnym rogu (są do tego specjalne okienka) póżniej klikamy na tę mapę i gotowe big_grinsurprised
    • Gość: pedro444@op.pl Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.rtk.net.pl 28.01.10, 11:09
      to nie jest honor tyko big_grin słaswabig_grin idiotosciana
      • Gość: Fooler Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.is.net.pl 29.01.10, 18:36
        Pohandluj z Lordem Northburghiem. Z handlu masz kase i przy okazji punkty
        honoru.Te pierwsze 50 pkt dostaniesz szybko.
        • Gość: Fooler Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.is.net.pl 29.01.10, 18:37
          Honor czy sława...wiadomo o co chodzi smile
          • Gość: poczatkującyanno Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.123.185.88.koba.pl 13.02.10, 17:22
            Jak zdobyć kamień w drugiej misji ? Gram już trzeci dzień i mam cały czas nie
            skończony puchar i mam wszystko zrobione, ale Guy Forcast czegoś jeszcze chce ?
          • Gość: beginner Re: Poradnik do Anno 1404 IP: *.123.185.88.koba.pl 13.02.10, 17:34
            Czy ktoś wie jak zdobyć kamień w drugiej misji i czego może chcieć Guy Forcast,
            jeżeli wszystko już zostało zrobione, ale misja cały czas się nie kończy?
            • Gość: szha Budowa wież IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.10, 22:59
              Mam problem z wybudowaniem wieży a dokładnie brakuje mi jakiegos skaldnika, ikonka
              jest bardzo mała i nie widze co to... podpowiem ze jest to przed ostatni składnik taki
              okrągły i trzeba 2 ilości tegosmile a ta wieża jest u partycjuszy, brami i tych "koszar" tez nie
              moge wybudowac, bo tego nie mam.
              • Gość: ptys Re: Budowa wież IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.10, 10:47
                do każdej budowli wymagana jest odpowiednia ilość mieszkańców a w przypadku orientu
                dodatkowo punkty prestiżu - wystarczy najechać kursorem na ikone tego co chcemy
                wybydować /nawet jeśli jest szara-niedostępna to i tak podane sa wartości jakie trzeba
                spełnić/ ... najczęściej jest to liczba wymaganych surowców, punkty obrony jakie
                posiada miasto w wypadku obiektów wojskowych lub ilość dostępnych miejsc na statki -
                rośnie ona w miarę rozwoju miasta / można wykupić za pkt sławy dodatkową ilość/
                • Gość: Balrog Re: Mapy skarbow IP: 188.126.205.* 13.03.10, 23:01
                  Mam pytanie w wolnej rozgrywce mozna kupic mapy skarbow od piratow ale trzeba je
                  odszyfrowac przy pomocy jakis itemkow ale jak to zrobic. Umiescilem je w
                  magazynie ale to nic nie dalo co dalej.
                  • Gość: Ptys Re: Mapy skarbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.10, 09:39
                    na poszukiwanie skarbow wysylamy okret / bez roznicy jaki najlepiej maly handlowy/
                    wkladamy mape w wolny slot, najezdzajac wskaznikiem na mape widzimy co musimy
                    dodatkowo zabrac na wyprawe - moze to byc cydr, ryba czy cos innego
                    ladujemy to na okret / po 1 sztuce wystarczy/
                    teraz klikamy na mape lewym PM i zatwierdzamy - okret samoistnie poplynie poza
                    granice naszego swiata na poszukiwanie skarbu
                    w chwili powrotu otrzymamy wiadomosc o tym
                    z map mozemy zdobyc m.in. osiagniecie rekrutacji kapitanow pirackich
          • lukaszg123 chta kamieniarza 08.05.10, 14:57
            Witam mam pewien problem nie moge wybudowac chaty kamieniarza. pisze ze jest
            poza terene budowy. jesli che ja postawic w poblizu zloż kamienia co mam zrobic??
            • murmen Re: chta kamieniarza 21.05.10, 11:29
              Chata musi znajdować się w obębie działania składu/magazynu oraz same złoże kamienia musi być w całości odsłonięte ( okrągłe pole oddziaływania magazynu/składu ).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka