Dodaj do ulubionych

iPhone potężniejszy od Wii!

31.07.09, 11:50
Po co brali się za port skoro wiedzieli o limicie 40mb na WiiWare. Mogli poczekać i wydać cały sezon na DVD.
Obserwuj wątek
    • axiomat Re: iPhone potężniejszy od Wii! 31.07.09, 13:22
      Troche facet przesadzil... Pod wzgledem mocy to iPhone jest ledwie w polowie drogi do Wii. Faktem jest ze problemem przy konsoli Nintendo jest ograniczenie na WiiWare i z tego powodu musili ciac jak sie tylko da. Nie ma tez co plakac nad tymi 88MB. Co oni niby tak maja wcisnac? Dwa razy cala gre? No bez jaj... Wracajac do tematu to ostatecznie gierka nie wyszla tak zle bo oceny lapie narazie takie jak mozna bylo sie spodziewac (70-80%), ale mysle podobnie jak talonkarrde - na przyszlosc powinni pomyslec o wydawaniu calej serii na jednej plytce, albo ewentualnie pojedyncze sezony wypuszczac ale w bardzo przystepnej cenie (porownywalnej z ta z WiiWare).
    • fantasmagieria.net Re: iPhone potężniejszy od Wii! 31.07.09, 13:57
      Mysle, ze kolo mial na mysli 3G S, ktory ma 256 MB a Wii (88 MB), a procek to 833MHz przykrecony do 600MHz, a Wii - 729 MHz - podobno. Tales na iPhonie, fajna sprawa, oby chodzilo tez na iTouch 1G.
    • axiomat Re: iPhone potężniejszy od Wii! 31.07.09, 16:14
      @fantasmagieria.net
      niestety tak sie sklada ze to jeszcze nie czestotliwosc rzadzi tym swiatem. Wii ma na pokladzie BroadWaya - technologia PowerPC, natomiast w iPhone siedzi ARM, ktory z tego co kojarze jest 32 bitowa technologia (w wolnym tlumaczeniu jest to kontynuacja technologi stosowanej przed laty w Game Boy Advance). Porownywanie mocy iPhone do Wii to raczej niesmaczny i kiepski zart. Z pamiecia tez mozna by polemizowac. Nie wiem jak to do konca jest rozwiazane w iPhone bo ta platforma niespecjalnie mnie interesuje, ale jesli wykorzystuje sie tam pamiec podobnie jak w palmtopach lub telefonach komorkowych to te 256MB to raczej szalu nie robi. Nie chce sie rozpisywac dlaczego bo nie wiem czy warto - jak wspomnialem nie jestem pewien jak jest pamiec w iPhonie zorganizowana. Z pewnoscia jednak w stacjonarnej konsoli Wii siedzi o wiele szybszy i wydajniejszy RAM... Zreszta sam pobor mocy porownywanych tu maszynek swiadczy o tym ze na cos ten power jednak idzie. Zreszta nawet z logicznego punktu widzenia to ten przedstawiciel studia Telltale, ktorego wypowiedz zostala tu przytoczona raczej jest rzecznikiem prasowym, a nie programista, wiec na chlodno bym bral to co mowi.
    • fantasmagieria.net Re: iPhone potężniejszy od Wii! 31.07.09, 21:58
      iPhone, niby male goowienko, ale ma moc i wcale sie bym nie zdziwil, gdyby okazalo sie, ze wciaga nos gry z Wii. Axiomat, nie chce tutaj polemizowac, bo mozesz miec racje, ale zobacz prosze filmiki na toucharcade.com pokazujace moc 3G S - ze specjalnie przygotowanymi apolikacjami. To robi wrazenie.
    • axiomat Re: iPhone potężniejszy od Wii! 01.08.09, 07:07
      Jesli spojrzymy na faktyczna wydajnosc obu maszyn to Wii ze swoim Broadway'em osiaga 2320 MIPSow, natomiast iPhone w wersji "klasycznej" wyciska ok 740 MPIS. Inna sprawa z 3G bowiem jego wydajnosc to 2000 MIPS. Dla porownania osiagi pierwszego PSP to 430 MIPS.

Procz wydajnosci samego procka warto by bylo tez zainteresowac sie ukladem graficznym. Pamietajmy ze iPhone oferuje nam rozdzialke 320x480 - czyli dokladnie polowa tego co klasyczny tryb na Wii. Poza tym wystarczy spojrzec np. na Resident Evil 4, ktory ukazal sie na obydwie maszynki. Co prawda wersja na Wii to tylko konwersja z GameCube ze zmienionym sterowaniem, ale i tak widac jak kiepsko wyglada przy tym wersja z iPhone.

Ja nie przecze ze iPhone ma moc... ale do stacjonarnych to jednak jeszcze mu troszke brakuje...
    • mdw2 Re: iPhone potężniejszy od Wii! 02.08.09, 22:14
      Ale się wszscy oburzają przy każdym newsie o iPhone. Ech, jak Polacy nie lubią tej platformy. A najśmieszniejsze jest to, że im bardziej jej nie lubią tym bardziej jest ona popularna i tym więcej coraz wazniejszych producentów gier się nią interesuje. smile Jakoś do tej pory żadnym telefonem się tylu istotnych producentów tak nie zainteresowało jak iPhone/iPodTouch. To dowód na to, że to nie jest telefon/odtwarzacz tylko mini-konsolka do gier. smile Możecie się zapluć na śmierć a i tak Apple będzie biło kolejne rekordy. smile
    • jurget Re: iPhone potężniejszy od Wii! 03.08.09, 08:15
      Póki co nie widziałem na iphonie nic co by przewyższyło Zeldę lub Mario Gaylaxy z Wii, a kupiłem sporo gier na iphona. Koleś przesadził nieco smile
      Mankamentem gier 3D na iphona jest również częste gubienie klatek. W zasadzie nie widziałem gry, która by nie miała z tym problemów. W końcu to telefon i musi robić inne pewne rzeczy w tle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka