Dodaj do ulubionych

Yoshida: Spóźniliśmy się z platformą online

05.09.09, 07:42
xbox live ruszył pełną parą można powiedziec od 2004r(milion użytkowników)
Trudno będzie Sony to nadrobić
Obserwuj wątek
    • lethaldoze Re: Yoshida: Spóźniliśmy się z platformą online 05.09.09, 07:58
      Ano daliście ciała smile 'Platforma online' musi być jednolita i mieć takie same standardy w każdej grze, PSN nie dogoni Live.
    • saqurado Re: Yoshida: Spóźniliśmy się z platformą online 05.09.09, 08:10
      Co za głupota. PSN ma najważniejszą funkcjonalność, możliwość DARMOWEJ gry online. Jeśli komuś to nie rekompensuje tych wszystkich zbędnych bajerów z Live-a to jest idiotą. I psn już dawno został ujednolicony, ale niech się za bardzo nie upodabnia do Live. Nie mam zamiaru płacić, za możliwość gry w coś, co już raz kupiłem.
    • xbot-0 Re: Yoshida: Spóźniliśmy się z platformą online 05.09.09, 08:15
      Dokładnie saqurado
    • cichoociemny Re: Yoshida: Spóźniliśmy się z platformą online 05.09.09, 08:32
      @saqurado:"Jeśli komuś to nie rekompensuje tych wszystkich zbędnych bajerów z Live-a to jest idiotą."
      Nie rekompensuje mi...Jestem idiotą?Rozpędziłeś się chyba troszeczkę.
      Nic to ja po prostu wolę wydać 9-10zł miesięcznie w na produkt dopracowany i pozbawiony archaizmów z poprzedniej jeszcze generacji...
      p.s.Jakie "zbędne"bajery masz na myśli?
    • saqurado Re: Yoshida: Spóźniliśmy się z platformą online 05.09.09, 08:41
      @cichoociemny - nie rozpędziłem się. A jakie zbędne nie są? Jakie archaizmy masz na myśli? Wszyscy tak chrzanią o tym psnie, a przecież najważniejszą funkcją jest granie online, wszystkie pozostałe rzeczy to dodatki. Mam je na pc i to zdecydowanie lepiej rozwinięte. Jeśli więc ktoś stawia te dodatki ponad podstawową funkcjonalność, tak, jest idiotą. Jedyną sensowną przewagą Livea jest chat, niestety konsole częściej włączam żeby sobie pograć, niż pogadać z kimś o sensie życia.
    • kauczuchowski Re: Yoshida: Spóźniliśmy się z platformą online 05.09.09, 08:42
      cichociemny - NXE - zbędny bajerek.
    • shadowriver Re: Yoshida: Spóźniliśmy się z platformą online 05.09.09, 08:58
      @kauczuchowski - NXE miał na celu ułatwienie obsługi do poziomu XMB. To raczej nie jest zbędny bajer suspicious
    • barracudo Re: Yoshida: Spóźniliśmy się z platformą online 05.09.09, 09:06
      @saqurado

Możliwość komunikacji głosowej w XBL to super bajer którego niestety brakuje w PSN. Wiele razy grając z kumplami w Co-OP np w Gears of War czy w jaką kolwiek inną grę , można było w czasie rzeczywistym rozmawiać z kolegą z którym się grało i to ułatwiało rozgrywkę, można było ustalić jakąś taktykę gdy coś nie wychodziło albo po prostu podzielić się emocjami. W ten sposób gra się na prawdę świetnie i życzę by to się znalazło na PSN-ie we wszystkich grach tak jak to jest na XBL.
    • mikas2 Re: Yoshida: Spóźniliśmy się z platformą online 05.09.09, 09:13
      @saqurado
      Co ty dziecko jakieś jesteś ?
      Wiesz co można dostac za darmo kopa i jeszcze nie zawsze
      Niech Sony bierze tylko połowe z tego co microsoft a bedzie miało pieniądze na rozbudowę PSN. Za jakośc trzeba zapłacić.Pobożne życzenia użytkowników PS3 (firmware) sony ma w d...e bo jak coś dostajesz za darmo to nie masz prawa niczego rządać.
      Na forach lamenty czemu to nie dali a kiedy wreszcie to itd..itp..
      Jakim prawem i jak śmiesz krytykować sony skoro chleb dostałeś za darmo. Chesz masła to zapłać.
    • saqurado Re: Yoshida: Spóźniliśmy się z platformą online 05.09.09, 09:30
      @barracudo - przecież gry z multiplayerem mają komunikację głosową ;] Ale np. gram teraz w infamousa, dobijam platynę i jakoś nie potrzebuje żeby mi ktoś nawijał. W multi owszem, przydaje się i jest.

@mikas2 - nie chce z tobą za bardzo dyskutować, bo nie raz udowadniałeś że nie ma o czym. Jednak jak zwykle, bez sensu gadasz. Za darmo? Nie ma nic za darmo. Tak się składa że sony ma inny sposób na kase. Pewnie wiesz że producent konsoli zarabia na każdej grze. m$ po postanowił zarabiać 2x. Jak to rozwiązało sony? Utrzymuje online z opłat uiszczanych przez developerów, za ilość pobranych danych z pss. Nie wiedziałeś? Sony nie jest oddziałem czerwonego krzyża, ale nie musi cyckać swoich użytkowników by mieć kase na serwery. Jak ci się wydaje, jaki procent m$ z abonamentu przeznacza na Live? Jak to się mówi FAIL i nie zabieraj więcej głosu.
    • saqurado Re: Yoshida: Spóźniliśmy się z platformą online 05.09.09, 09:38
      @mikas2 - Jeszcze żeby rozjaśnić. To nie chodzi o to że jednostka mało płaci. W każdym miesiącu m$ zarabia miliony na abonamencie. Jak na takie sumy to ten cały Live jest strasznie prymitywny...
    • pips3 Re: Yoshida: Spóźniliśmy się z platformą online 05.09.09, 09:39
      Ja tam mam za darmo opcję grania przez sieć, przynajmniej nie płace komuś kto wydał tak wadliwy produkt (konsolą tego nie nazwę)

I ile jest użytkowników xLive a ile PSN to mnie nie obchodzi, ważne że darmo mogę pograć.
    • shadowriver Re: Yoshida: Spóźniliśmy się z platformą online 05.09.09, 09:48
      @mikas2, część rzeczy co daje xbox gold może spokojnie chodzić za darmo suspicious tylko MS jest na tyle mądre, wie że gold by się nie sprzedawał więc, dlatego postanowili zmusić cię do płacenia za multiplayer. O dziwo większość gier działa w P2P, technologia która nie pochłania aż takiej siły z serwerów, ponieważ konsola jest serwerem w tym przypadku, a Live tylko jest mapą.

Sony nie ma problemów z serwerami, ich problem polega na tym że dali developerowi wolną rękę jeżeli chodzi o multi od początku, teraz w celach czysto kompatybilnych trudno im wykonywać duże zmiany, bo mogło by się to skończyć uszkodzeniem multi w jakieś grze. Co ciekawe PSN też ma system pokoi P2P jak Live i się nieźle sprawuje.... za darmo
    • evran Re: Yoshida: Spóźniliśmy się z platformą online 05.09.09, 09:48
      najbardziej śmieszne jest to ze płaci sie za granie online gdzie microsoft nie dedykule w cale serwerów. wiec za co sie płaci ? wystarczy zobaczyc na nowa część battlefielda, gdzie ea stawia serwery a i tak nie opłacając live nie pograsz. uważam ze psn juz dawno dorównal live. nigdy ale to przenigdy nie korzystałem z niczego w live poza graniem, dlatego tez przestałem to oplacac. wole pograc za darmo na psn, to samo wiec po co dawac pieniadze
    • lethaldoze Re: Yoshida: Spóźniliśmy się z platformą online 05.09.09, 10:01
      Imo Live jest lepszy, ale stosunek cena/jakość to PSN wygrywa xD Ja jestem zadowolony z multi na PS3.
    • respev Re: Yoshida: Spóźniliśmy się z platformą online 05.09.09, 10:08
      @saqurado - "przecież gry z multiplayerem mają komunikację głosową ;] Ale np. gram teraz w infamousa, dobijam platynę i jakoś nie potrzebuje żeby mi ktoś nawijał. W multi owszem, przydaje się i jest."

I co z tego? Tyle, że ja wtedy rozmawiam z całą drużyną, a nie tylko z osobą, z którą tego chcę.
    • aromp4 Re: Yoshida: Spóźniliśmy się z platformą online 05.09.09, 10:10
      nie wiem co sie tak wszyscy wsciekaja na X Live vs. PSN, to ma sluzyc do gry online a nie do wypatrywania co jest bardziej zbajerzone i co swieci sie jak psu jaja
    • lethaldoze Re: Yoshida: Spóźniliśmy się z platformą online 05.09.09, 10:18
      Moim zdaniem lepiej jest rozmawiać z całą drużyną, bo raz sama świadomość że każdy rozmawia sobie z kimś innym nie tworzy atmosfery teamplay bo jedni pewnie sobie gadają o melanżu, inni jak dojebać jakiemuś konkretnemu graczowi a inni nie wiadomo o czym, po drugie można sobie rozmawiać w bardzo ograniczonym gronie w grach gdzie jest co-op albo masowych ograniczonych ilościowo.
      Ale prawda, że możliwość pogadania z kimś konkretnym to jakiś dodatkowy plus ale nie jakiś cud, do pogadania z kimś konkretnym jest telefon, a jak gramy to gramy wszyscy i napie...my tamtych, i bez obrazy bo sam doceniam zalety Live bo zdarza mi się nie nim grać i kumpla.
      Huuuuuraaaaaaaaaaaa! xddddDDD
    • evelan_pl Re: Yoshida: Spóźniliśmy się z platformą online 05.09.09, 10:22
      nie kompletna usługa online na ps3 to jedyny minus konsoli WG MNIE. Sądząc po tempie pracy sony nigdy nie zrobi tego tak dobrze jak na XBL big_grin ale warto mieć marzenia smile
    • respev Re: Yoshida: Spóźniliśmy się z platformą online 05.09.09, 10:49
      @ethaldoze - "Moim zdaniem lepiej jest rozmawiać z całą drużyną, bo raz sama świadomość że każdy rozmawia sobie z kimś innym nie tworzy atmosfery teamplay"

Aha, aha... Przez całą moją edukację uczono mnie j. niemieckiego, angielskiego nie. Rozumiem tylko po niemiecku i polsku, trochę po angielsku i dlatego mogę tylko swobodnie gadać z kumplem. I co - będę z nim gadał po polsku, kiedy to drużyna będzie gadała po angielsku lub w innym języku? Dwa - nie chodzi mi tylko o jednego gracza. Np. w takim Xbox Live Party może siedzieć do 8 osób. Wchodzimy np. we czwórkę do gry w Call of Duty i stanowimy większość teamu i bez problemu się porozumiewamy, bez udziału osób nie znających j. polskiego.
    • evran Re: Yoshida: Spóźniliśmy się z platformą online 05.09.09, 10:57
      ale to o jaka wyższość wam chodzi, bo z tego co tutaj widze to na razie wojna jest o komunikację głosowa. mozna jakies szczegóły w czym live jest lepszy ze kosztuje to 120 zl rocznie ?
    • shadowriver Re: Yoshida: Spóźniliśmy się z platformą online 05.09.09, 11:01
      Przecież gry na PS3 maja drużynową komunikacje suspicious przykład (z gier których mam): LBP, Fat Princess.... no chyba Killzone 2, ale nie mogę potwierdzić bo w multi w niego zbytnio nie grałem. Jedyne co brakuje PSNowi to cross-game voice chat i invite, czyli komunikacja głosowa miedzy grami w party, nawet jeżeli gramy w grę singlową
    • dzierzba-pustynna Re: Yoshida: Spóźniliśmy się z platformą online 05.09.09, 11:11
      Nie mam xboksa 360 ale od ich użytkowników dowiaduje się, że jest lepiej rozwinięta komunikacja i za to płaci się 120 złoty rocznie? Bo więcej nie ma różnic?
    • graczz11233 Re: Yoshida: Spóźniliśmy się z platformą online 05.09.09, 11:16
      XBL - kanał (każdej gry) / grupa /rozmwa prywatna.
      NXE, WYGLĄD tej dasha i jego niesamowita funkcjonalność. Sony brnie do przdu by temu dorównać, ale -jak sami przyznali- trochę zbyt późno zaczęli.
      Ja tu nie widzę kwestii sporu.. LOL

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka