yoma 11.09.09, 13:45 to piękne świństwo, które zjada sosny, ochojnik? No więc dzisiaj na własne oczy widziałam, jak mrowki zakłuły ochojnika, zwlokły z sosny i zaciągnęły do dziury. Pół godziny się gapiłam. Tak że, Bei, zaimplementuj sobie mrówki... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bei Re: Jak się nazywa 11.09.09, 16:30 mrówki zabrały trupa...zywe ochojniki są przze mrówki traktowane z czcią, bo pokarm im produkują, mrówy więc je sobie "hodują":( Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Jak się nazywa 11.09.09, 17:58 Ochojnik jest mszycą i chyba nie żre sosen, tylko świerki i modrzewie. Szkodników sosny jest bardzo dużo i są zwykle tak ćmowato wyglądające. Wyguglaj sobie "szkodniki sosen" i porównaj z oryginałem. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Jak się nazywa 11.09.09, 18:38 ochojnik sosnowy- nie tworzy galasów- charakterystyczna pajęczynka i mrówki wlazły czyli mszyca.. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Jak się nazywa 11.09.09, 18:41 www.muratordom.pl/ogrod-i-otoczenie/ogrodowa-fauna/komu-smakuja-iglaki_,6473_2429.htm i tylko tu znalazłam... Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Jak się nazywa 11.09.09, 19:11 No fakt, tego ochojnika nie znałam. Zetknęłam się raczej z sówkami, barczatkami, czy innymi strzygoniami. A u Yomy chyba była widziana niedawno gąsienica zawisaka i pomyślałam, że to może ją obrobiły mrówki. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Jak się nazywa 12.09.09, 08:39 I wszystko jasne, pochrzaniło mi się. Przepraszam, zwłaszcza Bei. Mrówki zeżarły oczywiście zawisaka img32.imageshack.us/i/p1000825x.jpg/ Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Jak się nazywa 12.09.09, 09:23 Ooo... to jeszcze nie mam całkowitej sklerozy. Zresztą łatwo było go zapamiętać, robił wrażenie. Dobre mrówki, dobre... Odpowiedz Link Zgłoś