kasiak37 16.10.09, 14:28 czy da sie uprawic to jak wieloletni wrzos?U mnie troche cieplej niz w PL...Bardzo mi sie podobaja te wrzosy tylko inwestowac kase na jeden rok to bez sensu... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: erica gracilis 16.10.09, 15:59 Erica to wrzosiec, wrzos to calluna. Niestety, wrzosiec delikatny (erica gracilis) wymarza już przy -5. Ale są inne gatunki wrzośców, wystarczająco trwałe. Najczęściej uprawiany jest kwitnący wczesną wiosną wrzosiec krwisty (erica carnea), ale istnieją również gatunki jesienne, choćby rosnący w wilgotnych miejscach wrzosiec bagienny (erica tetralix). Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: erica gracilis 16.10.09, 17:15 Horpyno,ale jak go posadzic i dobrze obsypac kora to tez zmarznie? Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: erica gracilis 16.10.09, 18:40 Jak będzie wyjatkowo łagodna zima, to ma pewną szansę przetrwać. Ale ja bym na to za bardzo nie liczyła. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: erica gracilis 16.10.09, 19:12 Nawet gdyby przetrwał jakimś cudem to w przyszłym sezonie raczej marnie będzie kwitł.Pochodzi z Afryki, można go przezimować tylko w chłodnym, jasnym pomieszczeniu, wiosną przyciąć, ale i tak nie będzie to jesienią na tyle ozdobna roślina, by warto było to robić. Można natomiast po zakupie wyjąć go z doniczki, zasuszyć w ciemnym miejscu 'do góry nogami', potem utrwalić lakierem bezbarwnym w sprayu ( nie będzie się osypywał)i użyć do dekoracji zimowej tarasu, czy balkonu.Gdy czeka się do przekwitnienia, to niestety straci kolor. Odpowiedz Link Zgłoś