Dodaj do ulubionych

Róża pnąca w donicy

26.02.04, 12:45
Panie Jerzy,

jestem stałą "czytelniczką" OGRODU, kilkakrotnie skorzystałam już z Pana rad
i sugestii. Chciałabym prosić Pana o opinię na temat posadzenia róży -
prawdopodobnie pnącej, może na pniu - do dużej donicy przy wejściu do domu na
wsi. Czy nie ucierpią korzenie? Jak długo mogłaby być w donicy.

Życzę dużo zadowolonych działkowców i ogrodników (chyba tylko tacy zdarzają
się w tej rubryce)

Obserwuj wątek
    • jerzy.wozniak Re: Róża pnąca w donicy 29.02.04, 15:52
      Miło powitać i proszę pisać nie tylko jak coś potrzeba – jak widać piszemy tu o
      wszystkim co by się lepiej żyło!
      Niektóre odmiany róż dość dobrze rosną w pojemnikach. Pamiętać jednak należy o
      ich podstawowych wymaganiach. Po pierwsze słoneczne i zaciszne miejsce oraz
      przewiewna i żyzna gleba. Uprawiane w wielkich donicach wymagają nawadniania
      kropelkowego, gdyż są wrażliwe na przesuszenie korzeni (na zalanie ich jeszcze
      bardziej!) Jeśli podlewamy konewka to robimy to rzadko, ale obficie!. Na dnie
      donicy powinny być otwory odprowadzające nadmiar wody i dobry drenaż najlepiej
      z keramzytu. Pojemniki nie mogą się nagrzewać na słońcu i najlepiej zasłonić je
      innymi roślinami pojemnikowymi
      Niestety do uprawy pojemnikowej nadają się tylko niektóre odmiany nowoczesne
      róż zarówno miniaturowych pnących jak i okrywowych, również róże bukietowe
      (nowe odmiany zwane Poliantami). Mogą one rosnąć w pojemnikach długo jednak
      tylko wtedy gdy możemy je zimować w chłodnym (około 2-3C) widnym miejscu.
      Inaczej ich uprawa w pojemniku nie ma sensu. Pamiętać też należy że róże są
      roślinami wrażliwymi i wymagają troskliwej opieki szczególnie gdy są uprawiane
      w pojemnikach. Do pojemników nie nadają się silne rosnące odmiany tak zwane
      pnące gdyż ich układ korzeniowy jest po prostu zbyt duży. Można próbować ich
      uprawy, ale jest ona dość trudna. Tak jak pisałem najlepiej sprawdzają się nowe
      odmiany róż miniaturowych i róże okrywowe.
      Osobiście, jeśli nie może pani posadzić roślin w gruncie polecał bym okresowo
      rosnące pnącza, lub inne rośliny pojemnikowce o wzniosłym pokroju.
      Jurek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka