yoma 01.06.10, 12:31 na czosnki. Ja nie wiedziałam, że one są takie ładne :) Oj, będę jesienią sadzić... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kociara-monika Re: A w ogóle zachorowałam 01.06.10, 12:34 Polecam czosnek niedźwiedzi. Z wyglądu jak konwalia ;) ale super do sałatki i nie jest taki ostry jak te zwykłe. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: A w ogóle zachorowałam 01.06.10, 12:37 Bym, tylko skąd go wziąć, z lasu nie wykopię, bo pod ochroną :) Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: A w ogóle zachorowałam 01.06.10, 12:54 Czosnek piekny, a ile gatunków!:) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: A w ogóle zachorowałam 01.06.10, 13:03 No właśnie. Kwitną mi takie duże fioletowe kule, nie wiem, co za jedne, bo na próbę wsadzałam. I jedna mała biała :) Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: A w ogóle zachorowałam 01.06.10, 13:02 Bywa w sprzedaży, sasanki też przecież są pod ochroną. Odpowiedz Link Zgłoś
bakali Re: A w ogóle zachorowałam 01.06.10, 13:08 Tak jak konwalie, też pod ochroną w naturze,a w sklepie nie :) Może ja tez coś z tymi czosnkami? Pasują mi kolorystycznie, mam też dla nich idealne miejsce... Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: A w ogóle zachorowałam 01.06.10, 13:20 Czosnki mają kwiaty w najrozmaitszych kolorach, są też różnej wysokości. Miewają kwiaty białe, różowe, żółte, niebieskie, fioletowe i w różnych odcieniach tych barw. Można założyć niezłą kolekcję. Odpowiedz Link Zgłoś
leloop Re: A w ogóle zachorowałam 01.06.10, 13:24 yoma napisała: Bym, tylko skąd go wziąć, z lasu nie wykopię, bo pod ochroną :) jak bede jechac do RP to podesle a kule czosnkowe maja tutaj (teraz nie ma bo nie sezon) w wielkim wyborze, bede zamawiac troche jesienia to mozemy sie podzielic czosnkiem i kosztami, jezeli ceny w euro wchodza w rachube :? Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: A w ogóle zachorowałam 01.06.10, 13:52 Dzięki, z kulami nie ma w PL problemu jesienią. Odpowiedz Link Zgłoś
tu_lucy Re: A w ogóle zachorowałam 01.06.10, 14:47 z niedźwiedzim chyba też nie powinno być www.allegro.pl/item1058574282_czosnek_niedzwiedzi_sadzonki_100_szt_30_zl.html Odpowiedz Link Zgłoś
tu_lucy Re: A w ogóle zachorowałam 01.06.10, 14:49 a to w ogóle to zaraźliwe jest chyba ja też mam na jesień mocne postanowienie... będziemy sadzić jak nic Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: A w ogóle zachorowałam 01.06.10, 15:04 Znalazłam tez nasiona (no 100 szt sadzonek to za dużo:0- tylko muszę poczytac, kiedy wysiewac:) www.allegro.pl/item1059389987_10x_czosnek_niedzwiedzi_super_zdrowotna_roslina.html Odpowiedz Link Zgłoś
tu_lucy Re: A w ogóle zachorowałam 01.06.10, 15:13 jest i mniej www.allegro.pl/item1055704956_czosnek_niedzwiedzi_sadzonki_40_szt_za_20_zl.html Odpowiedz Link Zgłoś
bei pod koniec czerwca 02.06.10, 14:54 czosnki wykopujemy. akurat newsleter ogrodniczy wpadł to na świeżo informuję:) O....zrobimy sobie NASZ NEWSLETER? Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: pod koniec czerwca 02.06.10, 18:39 Można :) Ostatniego dnia maja: przesadzać drzewka i krzewy, korzystając z monsunowej ulewy :P Odpowiedz Link Zgłoś
krista57 Re: pod koniec czerwca 02.06.10, 20:20 Moje posadzone wiosną jeszcze niewidoczne/rózowe/, muszę chyba z lupą poszukac szczypiorów. Mam nadzieje,ze to szczypiory...bo jak nie, to wyplewione. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: pod koniec czerwca 02.06.10, 20:58 Nietopsze, nawet sadzone wiosną powinno już być widać. Chyba że wiosna była dwa tygodnie temu... Odpowiedz Link Zgłoś
zara99 Re: A w ogóle zachorowałam 15.06.10, 19:00 czosnki ozdobne piekne sa, i baaardzo smakuja slimakom. zostawily mi tylko jedna kule fioletowa, ale wygryzly takie przestrzenne sajensfikszyny - mala kula w duzej kuli - zostawiajac raptem dwie sztuki z 10ciu. wiec sugeruje mury obronne antyslimakowe dookola czosnku. a przy okazji, czy naprawde trzeba je wykopywac? nie moga sobie zostac na stale tam gdzie sa ? Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: A w ogóle zachorowałam 15.06.10, 20:33 U mnie na razie są tylko te wielkie fioletowe kule i przez wiele lat rosły bez wykopywania. Tylko w zeszłym roku były wykopane, bo w tym miejscu musiały stanąć rusztowania. Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: A w ogóle zachorowałam 15.06.10, 21:19 chciałam tylko zgłosić, że dziś widziałam nasiona czosnku niedźwiedziego z Polana. Ja mam dwa ozdobne, właśnie się zaczynają wysypywać z pąków. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: A w ogóle zachorowałam 15.06.10, 22:55 Thx. Tylko u mnie z sianiem kiepsko, bo zawsze te siewki coś zeżre :) Odpowiedz Link Zgłoś
bakali Re: A w ogóle zachorowałam 16.06.10, 14:09 U rodziców na działce taki niewysoki, ładnie kwitnący na fioletowo czosnek rośnie sobie wesoło między płytami chodnika, w częsci gdzie prawie się nie chodzi i nikt go nie niepokoi. Pod Waszym wpływem, nie bez trudu wydłubałam kilka roslinek spomiędzy tych płyt i mam teraz w donicy na balkonie, kolorystycznie mi pasuje i będzie jak znalazł kiedy przekwitnie lewkonia. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: A w ogóle zachorowałam 22.06.10, 09:43 Donoszę, że taki czosnek jest świetny jako kwiat cięty. Który dzisiaj? No to czwarty tydzień stoi... Odpowiedz Link Zgłoś