Dodaj do ulubionych

iglaki -POMOCY

10.09.10, 23:06
moje iglaki tuje szmaragd, nagle zbrązowiały, a właściwie to zrobiły się pomarańczowe od środka. O co może chodzić - szkodnik, czy zalanie. bo jak pada to tam gdzie rosna jest mokro, podsypywalam ziemią ostatnio tam, żeby było tak samo wysoko jak trawnik, ,zeby woda nie stał
ziemię mam gliniasta, a iglaki sadziłam wiosną, czy dać im jakiegoś nawozu przeciw brązowieniu igieł ? jakiś oprysk? czy już za późno przed zima?
strasznie się zmartwiłam jak je dziś zobaczyłam bo wkopywanie ich wiosna to była taka cięzka praca
Obserwuj wątek
    • grochalcia Re: iglaki -POMOCY 11.09.10, 10:29
      może to byc szara pleśń-sporo wilgoci ostatnio. Sprobuj Oprysk z Topsinu 500.
      • gabula777 Re: iglaki -POMOCY 12.09.10, 21:09
        Za mokro, trzeba pomyśleć o jakimś odwodnieniu.Ale ogólnie to żywotniki nieprzewiewnej gliny nie lubią i będą cierpiały.Dosypywanie ziemi nic nie daje, gdyż liczy się to co jest głebiej, korzenie nie mogą być zalewane w głębszych warstwach.
        • kreska7211 Re: iglaki -POMOCY 12.09.10, 22:26
          echh to ciężka sprawa z tą cholerną gliną, bo ziemia gliniasta, już jedna rabatka cebulowych mi wcześniej zgniła,
          jak wkopywałam te tuje to kazda dostała poł worka torfu, ciężko byłoby wszytko wykopać i gline wywalać, jak głęboko? ciekawe czy jest jakis inny sposób, żeby te tuje tu rosły?
          • verdon Re: iglaki -POMOCY 17.09.10, 10:10
            U mnie (przy gliniastej ziemi) pojawił się ten sam objaw, ale ja swoje tuje posadziłam dopiero jakieś 2 tygodnie temu i przyznam, że mocno się przeraziłam.
            W szkółce ogodniczej (gdzie je kupiłam) polecono mi podsypanie ich nawozem jesiennym do iglaków. Podobno tuje tak mają jesienią i nie jest to powód do strachu. Rzeczywiście jak zaczęłam się przyglądać innym, nawet dużo starszym tujom, to tak mają (jedne więcej, inne trochę mniej - nie wiem od czego to zależy). Tak więc, może to nie jest jakaś choroba.
            • izka2609 Re:one gniją 17.09.10, 10:49
              mój mąż spec od iglaków powiedział że od dłuższego czasu jest to standardowe pytanie.Powiedział - cytuję:niech weźmie jedna ,najgorszą tuję "za łeb"i pociągnie do góry.Jeżeli wyjdzie z ziemi znaczy że musi w tej glinie szybko kopać rowki odwadniające bo zgniją wszystkie.To wszystko jest przez to że jest za wilgotna ziemia.Bo w glinie jest tak że jak jest tak deszczowo jak teraz to glina nie ma jak oddać wody i te tuje rosną w niej jakby w doniczce z wodą stały cały czas.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka