Dodaj do ulubionych

jak zacząć

18.10.10, 21:39
Mam niewielką działkę, 10 arów, nie mam praktycznie na niej jeszcze nic, tylko trawę, chciałabym coś sobie juz pomału wsadzać ale nie wiem od czego zacząć? od projektu całego ogrodu od razu? może powinien to zrobić ktoś kto się zna na rzeczy? ale pewnie projekt sporo kosztuje...
nie wiem, czy coś mogę jeszcze teraz wsadzić? myślałam o berberysie (dostałam 2 sadzonki) pod płotem i o paru iglakach, czy już za późno?
bardzo bym chciała też coś kwitnącego, mam 2 bzy (maciupkie jeszcze) i kalinę koralową (mam córkę kalinę) ale na pierwsze kwiaty chyba jezcze długo poczekam...
może powinnam zainwestować w książkę?
jak to u Was się zaczęło?

Obserwuj wątek
    • b_marciszonek Re: jak zacząć 18.10.10, 23:52
      jeszcze jedno:
      czy sadząc jakieś krzaczki powinno się robić rabatkę czy ot,tak w trawie? mówię np o lilaku, berberysie
    • yoma Re: jak zacząć 20.10.10, 10:14
      U mnie się zaczęło od rzucania się z maczetą na dżunglę, a nasadzeniowo od bazylii, więc ja jestem niemiarodajna :)

Pytanie pierwsze, jaka gleba (glina, piach, czarnoziem ukrainny) i jakie gdzie nasłonecznienie.

Potem się robi zasadniczo tak, że zaczyna się od największego, czyli drzew, przez krzaki po byliny, wolne miejsca zatykając jednorocznymi i cebulowymi. A w praktyce i tak się potem lata i przesadza. Nawet jak zamówisz projekt, to i tak będziesz latać i przesadzać, patrz kol. Bei, której projektant zaprojektował rododendrony w pełnym słońcu. A poza tym samodzielnie weselej.

Chyba że chcesz, żeby ktoś ci zaprojektował, powtykał, a ty się nie będziesz musiała tym więcej zajmować - ale wtedy by tego wątku nie było :)

1000 mkw to nie tak mało. Ona działka wyłącznie pod ogród czy też i pod budowę?

Co do sadzenia już teraz, ruletka. Albo się przyjmą przed mrozami, albo nie zdążą. Ale skoro już masz sadzonki, to je wsadź. Albo zadołuj i wsadź na wiosnę, jak już będziesz wiedziała, gdzie je wsadzić. Dołowanie: kopie się płytki dołek, wypełnia wilgotnym piaskiem i w tym trzyma roślinność przez zimę.

Co do krzaków na rabatce albo nie, rzecz gustu. Czy chcesz, żeby to wyglądało bardziej dziko, czy bardziej pod sznurek.
    • kasiak37 Re: jak zacząć 20.10.10, 17:23
      Ja polecam hortensje w roznych kolorach.Kwitna cale lato.
      • b_marciszonek Re: jak zacząć 23.10.10, 14:04
        dziękuję za rady,

mam jeszcze jedno pytanie:mam 2 skrzynki drewniane, są aktualnie puste, jedna okrągła a druga jajowata
        czy mogę coś do nich wsadzić teraz? może jakiś iglak kulisty? taki wolnorosnący?
        • bei Re: jak zacząć 23.10.10, 22:07
          Skrzynki ociepl w srodku styropianem, albo ogacaj an zewnątrz- bo mogą Ci iglaki przemarznąc.

Co do tego- czy na rabacie czy w trawniku- zawsze wokoł krzakorka trzeba pilnowac (u młodych okazów) by trawa nie zadarniła ...ja mam wszystko w trawie- tak mi było wygodniej niż metrami długimi rabaty robić. Trawa jest koszona, przy krzaczkach wycinana, a tuż przy krzaku wyrywana- przy kwasolubnych sporo kory- ściołkowanie zapobiega rychłemu zarastaniu.

Projekt- jesli tak- to u kogoś mądrego:)
          Moj A zamawiał projekty- piekne wizualnie, ale te rosliny w takich warunkach, na takich stanowiskach nie dałyby rady wegetować:)
          Myślę, ze mozesz sprobowac sama- tzn będziesz biegac jak my i PYTAĆ, obserwowac- i szybko zacznie powstawać TWÓJ OGRÓD:)
          Na tym forum, czy na roku ogrodnika- zyczliwe dusze beda Ci kibicowac, odpowiadac na pytania, i zartować:)- szybkiego dobrego:)!
    • tu_lucy Re: jak zacząć 25.10.10, 09:59
      zacznij od wyboru "roli" ogrodu - tylko jako ozdobny, przedłużenie salonu? część dla dzieci? warzywa? drzewka owocowe?
      pochodź po okolicy, pooglądaj co kto ma (jak to mu rośnie), pomysły same się pojawią...
      możesz sadzić w grzecznych rabatkach "na linijkę", możesz w grupach

wrzuć sobie na Guglu style ogrodowe i pooglądaj zdjęcia - wiadomo, że nie skopiujesz dokładnie, ale zobaczysz co Ci się podoba..., porządek czy szaleństwo:) monochromy czy wielobarwny

teraz jeszcze można (ostatni dzwonek chyba) sadzić cebulowe, drzewka owocowe, iglaki chyba też jeszcze spokojnie... (my dwa lata temu wsadziliśmy żywopłot z tuj w sobotę, a już w poniedziałek poszedł mróz i śnieg - żywopłot stoi piękny cały i rośnie, nie zaszkodziło mu)

ja robię ogródek od 6 lat po kawałku... i ciągle coś zmieniam, bo mi się plany zmieniają i końcepcje:D
      • effi007 Re: jak zacząć 19.11.10, 18:22
        trzeba zdecydować jaki charakter ma mieć ogród, a potem zacząć sadzić od drzew, potem krzewów, zrób tez sobie rabatę do eksperymentów - zawsze się przyda do pogłębiania wiedzy :) popełniłam taki poradniczek dla samodzielnych ogrodników, dostępny poniżej
    • horpyna4 Re: jak zacząć 19.11.10, 19:52
      Pamiętaj, że podstawowym błędem początkujących ogodników jest zbyt gęste sadzenie. Pół biedy, jeżeli są to byliny, a nawet krzewy, bo można poprzesadzać po kilku latach. W ostateczności wykarczować.

Gorzej jest z drzewami, zwłaszcza szybkorosnącymi. Jeżeli chcesz sadzić drzewa, to najpierw uruchom wyobraźnię, jak będą wyglądać za 10 lat.

Tłumaczyłam to kiedyś znajomym, ale oni uważali, że lepiej nawsadzać dużo i gęsto, "bo coś z tego przeżyje i urośnie". Niestety, przeżyło wszystko i rośnie cherlawo w ciasnocie, nie mogąc się normalnie rozrastać.

A jak drzewo osiągnie już pewne rozmiary, to nie wolno go wyciąć bez zezwolenia.

Skoro masz pustą działkę, to rozplanuj na niej duże drzewa. Tak, żeby nie przenikały się za bardzo koronami i żeby jeszcze zostało sporo miejsca dla roślin lubiących silne nasłonecznienie. I nie słuchaj znajomych bezogrodowców, którzy przyjdą z wizytą w pierwszym roku po posadzeniu drzewek i będą wydziwiać, że za rzadko rosną i że działka goła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka