Dodaj do ulubionych

PŁONĄCY KRZEW - EUONYMUS ALATUS

31.10.10, 22:46
Moi drodzy, widziałam to w cudzym ogrodzie i rozpoznałam w necie: da się to jakoś ciachnąć i wsadzić? gałązki mają dziwną "skórkę". pięknie to wyglądało przebarwione takie ogniście. może macie eksperiencję w temacie? ktoś zna? próbował sadzić "z gałązki"? :-)
Obserwuj wątek
    • irenazu Re: PŁONĄCY KRZEW - EUONYMUS ALATUS 01.11.10, 09:48
      Trzmieliny nadają się do sadzonkowania z gałązek.Możesz już teraz pobrać pędy i umieścić je w wilgotnym piasku i przechować do wiosny w zimnym miejscu albo poczekać do wiosny,świeże sadzonki do ukorzeniacza i do ziemi.
      • horpyna4 Re: PŁONĄCY KRZEW - EUONYMUS ALATUS 01.11.10, 10:09
        Trzmielina oskrzydlona (bo taka jest polska nazwa tego konkretnego gatunku) rozmnażana jest zwykle z nasion. Należy je wysiewać bezpośrednio po zbiorze, we wrześniu.
        Jednoroczne siewki należy pikować.

Jeżeli chcemy ją rozmnożyć z sadzonek, to robi się to w czerwcu i na początku lipca. Warto zastosować ukorzeniacz. Sadzonki powinny być w zimnym inspekcie (czyli praktycznie w gruncie).

Po roku sadzonki powinny zostać krótko przycięte, żeby się dobrze rozkrzewiły.
        • doroteja_z_brzozy Re: PŁONĄCY KRZEW - EUONYMUS ALATUS 01.11.10, 19:03
          dziękuję! :-)

• katarzyna4511 Re: PŁONĄCY KRZEW - EUONYMUS ALATUS 01.11.10, 20:04
          Przeczytałam właśnie, że jest to gatunek inwazyjny we wschodniej części Ameryki Północnej i z tego powodu jego import i sprzedaż są zakazane w stanach Massachusetts i New Hampshire. Ciekawe, czy i u nas się tak łatwo rozmnaża?
          • horpyna4 Re: PŁONĄCY KRZEW - EUONYMUS ALATUS 01.11.10, 20:16
            W Europie i Azji pospolitym gatunkiem rosnącym dziko jest trzmielina zwyczajna. Ale nie zauważylam, żeby była specjalnie ekspansywna. Rośnie głównie w lasach i na ich obrzeżach, przynajmniej tam ją najczęściej widuję.
            • gabula777 Re: PŁONĄCY KRZEW - EUONYMUS ALATUS 04.11.10, 19:31
              Mam odmianę 'Compactus' posadzoną jesienią 2008, wys ok.60cm.U mnie wcale się nie chce przebarwić, mam zbyt zasobną, wilgotną glebę.W zeszłym roku liście opadły prawie zielone (atak zimy w październiku) z leciutkim rumieńcem.W tym roku teraz jest żółta z lekkim rumieńcem.Żadnych płonących barw :(
              • horpyna4 Re: PŁONĄCY KRZEW - EUONYMUS ALATUS 04.11.10, 19:54
                Ale ta jesień jest dość nietypowa, może jeszcze zdąży się przebarwić.
              • yoma Re: PŁONĄCY KRZEW - EUONYMUS ALATUS 04.11.10, 21:44
                Jeśli mówimy cały czas o oskrzydlonej, to moja była w tym roku przepięknie czerwona...

yfrog.com/jjp1040166j
                • gabula777 Re: PŁONĄCY KRZEW - EUONYMUS ALATUS 05.11.10, 12:31
                  Ja uważam, że to 'przereklamowana' roślina i szumna nazwa.Równie pięknie, albo nawet lepiej i 'niezawodnie' na czerwono przebarwiają się berberysy, irgi, derenie, jagody kamczackie, klony i masa innych.
                  Wiele zależy też od gleby, na gliniastych krzewy nawet słynące z pięknych barw nie przebarwiają się na czerwone kolory, co najwyżej żółkną:/
                  • yoma Re: PŁONĄCY KRZEW - EUONYMUS ALATUS 05.11.10, 12:34
                    A tam przereklamowana. Mnie się szalenie jej skrzydełka podobają :)
                    • gabula777 Re: PŁONĄCY KRZEW - EUONYMUS ALATUS 05.11.10, 19:33
                      Powiem ci, że mnie też :) gałązki wyglądają przez to na grubsze, ogólnie krzew bez żadnych zabiegów ma bardzo regularny przez to pokrój.Latem ciemnozielone palczaste liście też ładne, a że jesienią u mnie nie chce się przebarwić to nie powód by ją wyrzucić, choć planuję wiosną przesadzić w bardziej suche miejsce.Jeszcze to jednak przemyślę, bo nie wiem czy wtedy latem nie będzie miała 'oklapniętego' wyglądu, a może się okazać, że jesienią i tak nie będzie się przebarwiać.
                      Pisząc 'przereklamowane' miałam na myśli 'podkręcone' zdjęcia na allegro, no i naprawdę jest wiele innych krzewów, które równie pięknie się przebarwiają, szczególnie na glebach lekkich.
                      • yoma Re: PŁONĄCY KRZEW - EUONYMUS ALATUS 05.11.10, 20:03
                        Inne równie piękne, to niewątpliwie. Co do przebarwień, no tak, na moim piasku budowlanym... Ale na tymże piasku latem oklapnięta wcale nie jest.

W tym roku w ogóle było cudacznie, kupa rzeczy stała zielona, a potem liście im opadły i już. Nie zdążyło się poprzebarwiać. Trzmielina się załapała.

Trzmielin mi się w ogóle zrobiła kolekcja, oskrzydlona, europejska, płożąca i sierotka Fortune'a. Ta to jest przereklamowana :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka