jagoda5 08.04.04, 23:33 W jaki sposób i kiedy można stwierdzić, czy trawa pampasowa przemarzła zimą czy nie ? Obecnie ma przycięte zeszłoroczne pędy i ani śladu zieleni. Tkwi jednak w gruncie mocno. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amadyn Re: trawa pampasowa 09.04.04, 16:58 Witam. Trawa pampasowa dosyć późno wznawia wzrost,więc czy przeżyła zimę dowiesz się dopiero późną wiosną jak zacznie wypuszczać pierwsze liście.By trawa ta nie zmarzła trzeba spełnić kilka warunków.Przede wszystkim należy posadzić ją w miejscu gdzie zimą gleba nie będzie zbyt wilgotna.Miejsce takie powinno być dobrze zdrenowane,a najlepiej gdy znajduje się ono na lekkim wzniesieniu.Po pierwszych przymrozkach ścinamy liście na wysokość około 30 cm. Kępę najlepiej nakryć drewnianą skrzynią (60cm x 60cm x60cm) bez dna z uchylnym wiekiem.Wnętrze wypełniamy suchymi liścmi lub pociętą słomą (sieczka).Przy dużych spadkach temperatury należy glebę wokół skrzyni okryć dodatkowo materiałem izolującym (słoma,liście,stroisz).Tak przygotowana do przezimowania powinna przetrwać nawet srogie zimy. A jak była zabezpieczona Twoja ? amadyn Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda5 Re: trawa pampasowa 11.04.04, 16:46 Witam. Moja została posadzona na wzniesieniu, pod spodem umieściłam trochę kompostu. Na zimę nie ścinałam liści, natomiast obłożyłsm ją grubo suchymi liśćmi i przycisnęłam je deseczkami, aby ich wiatr nie zwiał. Nie miała mokro. Poczekam jeszcze z miesiąc i zobaczę. Parę metrów dalej wsadziłam chryzantemę drobnokwiatową, taką jaką kupuje sie na Święto Zmarłych. Dotąd takie chryzantemy zawsze przemarzały a tym razem puszcza zielone pędy, więc może i trawa wytrzymała zimę. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: trawa pampasowa 19.04.04, 07:18 Jeśli delikatnie usuniesz wierzchnią warstwę ziemi powinnaś widzieć kiełki” nowych pędów, jeśli ich nie ma to trawa przemarzła. Dzieje się tak dlatego ze gatunki bylin wrażliwe na zimno sadzimy zawsze wiosną a nigdy jesienią. Na zimę zaś grubo okrywamy stroiszem, a nie liśćmi które trzymają wilgoć sprzyjającą głębokiemu przemarzaniu gleby. Jurek Odpowiedz Link Zgłoś