fumcia 14.04.04, 21:21 jakis czas temu kupilam kawe w doniczce, od kilku tygodni ginie mi w oczach (schnie) nie wiem czy za duzo podlewam czy moze za malo a moze stoi w zlym miejscu... prosze o rade Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jerzy.wozniak Re: KAWA 19.04.04, 08:23 Liście kawy żółkną i opadają zwykle od nadmiaru soli wapnia i magnezu oraz od obecności chloru (wówczas raczej brązowieją niż żółkną). Kawa jak wiele podobnych użytkowych roślin tropikalnych jest trudna w uprawie i wymaga bardzo troskliwej opieki. Należy ja zawsze podlewać deszczówka gdyż sole zawarte w wodzie z kranu nawet tej odstał ej szybko powodują zmianę odczynu podłoża i negatywnie wpływają na rozwój roślin. Jeśli pędy są nadmiernie gołe można je skrócić co pobudza roślinę do rozkrzewienia. Zabieg ten należy wykonać na początku wiosny najlepiej w marcu. Pozdrowienia, Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś
fumcia Re: KAWA 19.04.04, 22:57 dziekuje bardzo za informacje, ale mam jeszcze pytanie co do tej biedulki... czy w takim razie moge ja podlewac woda mineralna (oczywiscie niegazowana ;)) i te suche badzylki to mam obciac przy samej.. ziemi? Odpowiedz Link Zgłoś
fumcia Re: KAWA 21.04.04, 17:58 a i jeszcze jedno czy mozna podlewac ja przedotowana i odstala woda? plizzzzzz bo nie wiem czym mam podlac tego zdechlaka ps. czy kawa potrzebuje duzo swiatla? Odpowiedz Link Zgłoś