edsit 22.04.04, 20:14 Jakie stanowisko wybrać dla ostrokrzewu, kupiłam malutki karzaczek jakies 15cm zaledwie. Jaka lubi glebę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amadyn Re: ostrokrzew 22.04.04, 20:45 Witam. Ostrokrzew jak większość roślin zimozielonych, powinien być sadzony w osłoniętym miejscu,tak by zimą nie był narażony na wysuszający wiatr i silne słońce.Najlepiej czuje się w półcieniu w towarzystwie różaneczników i innych roślin o podobnych wymaganiach.Gleba dla niego powinna być żyzna,przepuszczalna o lekko kwaśnym odczynie (pH 5,5-6,5).Źle znosi przesadzanie i jest wrażliwy na niskie temperatury,należy więc zabezpieczyć go na zimę (cieniówka z włókniny lub stroisz).Glebę pod nim ściółkujemy przekompostowaną korą. amadyn Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re: ostrokrzew 23.04.04, 00:18 Amadyn, czy to prawda, że ostrokrzew potrzebuje pary [t.zn. rodzaj męski i żeński] aby dobrze rosły? Tak przynajmniej powiedział mi ogrodnik, u którego kupowałam ostrokrzewy. Różnica jest w wyglądzie, żeński ma mniej pofalowane listki niż męski. Poza tym jeden kwitnie na biało, drugi na różowo. Maria Odpowiedz Link Zgłoś
citisus Re: ostrokrzew 23.04.04, 01:37 To prawda, ostrokrzew jest dwupienny. Ale pary potrzebuje tylko do zawiązywania owoców. Nie ma to wpływu na rośnięcie. Ma białe drobniutkie kwiatki, owoce zaś czewone kuleczki utrzymujące się przez zimę do wiosnu, są ozdobą rośliny. Z tymi listkami to chyba bujda, raczej to są różne odmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
paloma_p Re: ostrokrzew 23.04.04, 08:41 Ostatnio kupiłam ostrokrzew szczepiony, który jest "zmodyfikowany" genetycznie i do zawiązania owoców nie potrzebuje drugiego krzewu, bo jest obojnakiem - przynajmniej wg ogrodnika. Gdy go kupowałam miał już owoce. Odpowiedz Link Zgłoś
bergo1 Re: ostrokrzew 26.04.04, 09:49 Ja mam ostrokrzew, ktory rosnie pod bzem, gleba kwasna (taka rododendroniasta) klimat wilgotny, na zime nie przykrywam i rosnie. Ale zadnych kwiatow i tym bardziej owocow nie wydaje niestety. Odpowiedz Link Zgłoś