Dodaj do ulubionych

dzika róża

05.04.11, 08:15
Przezimowała na moim balkonie i puszcza już młode listki. Jakie zabiegi powinnam teraz przy niej wykonać. Jakieś przycinanie itp?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: dzika róża 05.04.11, 08:33
      A jaki to gatunek? Bo określenie "dzika róża" bywa stosowane zarówno w stosunku do szypszyny (rosa canina), jak i do innych gatunków występujących w Polsce dziko. A jest tego podobno ok. 20 gatunków i wcale nie są do siebie podobne. Różnią się pokrojem, kwiatami, owocami.

Jeżeli nie wiesz, jak się ta konkretna nazywa, to opisz jej kwiaty i ewentualnie owoce.
      • aga.doris Re: dzika róża 05.04.11, 09:05
        https://www.bank-zdjec.com/foto5/16728_b.jpg
        • aga.doris Re: dzika róża 05.04.11, 09:06
          Taka jakie rosną dziko przy drogach.
          • nihiru Re: dzika róża 05.04.11, 09:17
            Nie wiem, czy horpyna potwierdzi, ale wg mojej wiedzy, tego typu róże nie potrzebują jakichś zabiegów pielęgnacyjnych. Nie tnie się ich jak szlachetnych (najwyżej uschnięte gałązki bym wycięła) i nawet nie specjalnie nawozi - chociaż w przypadku róż w doniczkach może być inaczej.
            • horpyna4 Re: dzika róża 05.04.11, 09:36
              Wygląda mi to na różę pomarszczoną (rosa rugosa). Jeżeli to ona, to pędy ma wzniesione i gęstokolczaste, wręcz szczeciniaste. Rośnie niezbyt wysoko, góra 2 m (zwyle mniej), więc nie ma potrzeby cięcia w celu okiełznania, jak to ma miejsce w przypadku również "dzikiej" róży wielokwiatowej, która potrafi wypuszczać pędy długości 7 m. Właśnie dlatego pytałam o gatunek.

W zasadzie wystarczy wycinać stare, usychające pędy; ten gatunek nie wymaga formowania. I rzeczywiście nie trzeba zbyt przesadzać z nawożeniem, bo toto potrafi rosnąć na suchym, jałowym piachu. Nadaje się nawet do utrwalania wydm.
              • aga.doris Re: dzika róża 05.04.11, 13:39
                Dzięki:)
                • dar61 dzika róża 05.04.11, 14:49
                  Nie wróżę jej - róży pomarszczonej - bezkonfliktowego bytu w donicy, ma ona dość płaski i szeroki system korzeniowy. Lubi przestrzen [podziemną].
                  Ale ma pyszną obudowę owocków... ;-)

Z mego ogródka, tymi ręcami, znikła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka