Dodaj do ulubionych

żagwin w doniczce

17.04.11, 09:23
kilka dni temu wysiałam do doniczki żagwin. Jestem totalnym ogrodniczym ignorantem - ale spodobalo mi sie zdjecie na torebce i postanowilam sprobowac czy uda sie wyhodowac ten kwiatek, mimo ze napisane jest ze to na skalniak. Tego samego dnia w innej doniczce wysialam maciejke. No i maciejka juz wychodzi z ziemi, a zagwin ani troche :( podlewam go, stoi przy oknie, i nie wiem czy czekac az sie cos z ziemi pokaze, czy uznac eksperyment za nieudany?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: żagwin w doniczce 17.04.11, 09:44
      Nie jest ważne, czy na skalniak. Ważne jest, że żagwin wymaga pikowania, a maciejka nie znosi i musi być wysiewana na miejsce docelowe. No i żagwin nie nadaje się do hodowli doniczkowej w mieszkaniu, ale już na balkonie może mu być dobrze.

Poczekaj jeszcze trochę, może wzejdzie. I nie przesadzaj z podlewaniem - żagwin nie znosi nadmiaru wody. Może też mieć za ciepło; siewki żagwinu łatwo się zaparzają.
      • arbre Re: żagwin w doniczce 17.04.11, 09:52
        o, to chyba wszystko zle zrobilam :( ale o tym pikowaniu, cokolwiek to jest, nic nie bylo napisane na torebce, tyle tylko zeby przykryc ziemia po wysianiu, i utrzymywac wilgotnosc. Wiec szczodrze uzywalam konewki, chyba przedobrzylam z woda niestety. dzieki za porade :)
        • horpyna4 Re: żagwin w doniczce 17.04.11, 10:12
          Pikowanie to przesadzanie siewek. U niektórych roślin wzmacnia bryłę korzeniową, więc jest zalecane. Zresztą siewki rosną zwykle za gęsto i nie powinno się ich zostawiać w takim stłoczeniu, rozsadza się więc je rzadziej. W przypadku żagwinu odległości powinny wynosić jakieś kilkanaście centymetrów, ale to zwykle robi się przy drugim rozsadzeniu, już na miejsca stałe.

Maciejki nie przesadza się, bo ona tego bardzo nie lubi. Trzeba więc część siewek po prostu wyrwać i wyrzucić, pozostawiając resztę w odległościach przynajmniej co 10 cm.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka