Dodaj do ulubionych

dziura w drzewie

03.05.11, 16:12
Mamy kilka starych jabłonek w ogrodzie, jedna z nich dobiega już chyba końca swoich dni, bo widać, że próchnieje w środku (w miejscu uciętej niegdyś gałęzi zrobiła się prawdziwa dziura). Czy jest jakiś sposób, żeby odroczyć trochę ten wyrok i przedłużyć jej żywot? Bo kwiaty jeszcze ma i jabłka pyyyszne... Może wlać jakąś uzdrawiającą miksturę do środka, albo jakoś zalepić tę dziurę?
Są na to jakieś sposoby?
Obserwuj wątek
    • thea19 Re: dziura w drzewie 03.05.11, 17:40
      będę brutalna: pomoże tylko stihl albo husquarna
      • dar61 Ależ... 03.05.11, 20:26
        ... takie drzewa są wieczne!
        Wystarczy tylko je przeszczepić.
        Genetycznie będą takie same i te same.

{Thea19} chce być brutalna:

...pomoże tylko s***l albo h*******a...

A tym co brakuje?
        www.ceneo.pl/Pily_i_pilarki;017P0-16140P2-12946.htm
    • dar61 Dłut... 03.05.11, 20:43
      ...komplet o różnym kształcie, skrobaki różnorakie, młot średniej wagi i trochę czasu. No i smarowidło na rzazy.
      Jak kto jest perfekcjonist[k]ą, to i wziernik z mini kamerą. I latarka.
      Dłutkujemy, dłutkujemy, dziabiemy, wycinamy próchno w dziupelce, póki nie dodziobiemy się do zdrowego drewna. Byle dziupla nie miała szerokości całej grubości pnia/ konaru - bo wtedy łatwo się wyłamie w tym miejscu pod swym ciężarem, lub pod naporem wiatru. Im szybciej, tym drzewu łatwiej pomóc. Na koniec - grubo smarowidłem. Można i konar taki podeprzeć.

Ale.
      Ale jeśli doszło do pojawienia się już owocników hub, to dłubaniny tej już zaniechałbym - rozłogi plechy w tkankach wnikają wtedy i w drewno żywe, martwica będzie postępować.
      Wtedy pobrać materiał do szczepień, Zimą.

Taką dłubaniną jw. przedłużyłem życie śliwie - w ogrodzie u rodziców - o ładne ćwierć wieku. A miała już martwice na pół obwodu.
      Kilkoma wiadrami owoców co roku za to dziękuje.

www.ogrodnik.com.pl/katalog_ogrodniczy/leczenie.htm

Tych, co rżną drzewu ranę i jej nie smarują odpowiednio, to ja bym... to ja bym odmówił świeżych owców i zadam dżemu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka