Dodaj do ulubionych

Lilia zlotoglow

17.07.11, 17:52
Gdzie kupie tanio cebule lilii zlotoglow.
Moze ktos z Panstwa je posiada i chetnie odsprzeda.
Potrzebuje szesc do osmiu sztuk.
Z gory dziekuje za wszystkie informacje praktyczne zwiazane z ich pielegnowaniem:)
Obserwuj wątek
    • mirzan Re: Lilia zlotoglow 19.07.11, 12:36
      Jesienią bedę sprzedawał nasiona,między innymi lilii złotogłów.
      • lovatens Re: Lilia zlotoglow 19.07.11, 13:33
        W jakiej cenie beda cebulki lilii?
        • mirzan Re: Lilia zlotoglow 19.07.11, 21:04
          Nie bedą.Będą nasiona.
          • lovatens Re: Lilia zlotoglow 20.07.11, 08:57
            Z nasion to chyba dlugo trwa do zakwitniecia?
            • mirzan Re: Lilia zlotoglow 20.07.11, 11:44
              lovatens napisał:

> Z nasion to chyba dlugo trwa do zakwitniecia?

Prędziutko.Pięć lat nie upłynie,a już niektóre zakwitną.

• lovatens Re: Lilia zlotoglow 20.07.11, 15:13
                Ile ????
                To ja szukam jakiego sponsora, bo za piec lat to i sponsora nie znajde:)
                • yoma Re: Lilia zlotoglow 20.07.11, 20:02
                  U mojego ogrodnika były w maju, 20 zł sztuka. Mogę ci kupić w przyszłym roku :)
                  • horpyna4 Re: Lilia zlotoglow 20.07.11, 20:30
                    Cebule lilii złotogłów powinny być w sprzedaży pod koniec lata, bo sadzi się je wczesną jesienią.
                    • lovatens Re: Lilia zlotoglow 20.07.11, 22:55
                      Dziekuje za porady i szczere checi.
                      W takiej cenie sa cebule lilii tez w internecie.
                      No trudno, raz kozie smierc.
                      Musze sie na nie w koncu szarpnac, na inne glupoty wydawolo sie wiecej pieniedzy.
                      Mam tylko nadzieje ze ich jakie nornice nie nawiedza.
                    • yoma Re: Lilia zlotoglow 20.07.11, 22:57
                      Zgoda, ale nic nie poradzę, były w maju.
                      • horpyna4 Re: Lilia zlotoglow 21.07.11, 08:24
                        Ale powinny też być w sierpniu, to jest przecież lilia zimująca w gruncie i rosnąca dziko w Polsce (roślina chroniona), więc jak najbardziej lubiąca sadzenie jesienne. Myślę, że warto poczekać te kilka tygodni, może pojawi się w sklepach.
                        • mirzan Re: Lilia zlotoglow 21.07.11, 11:59
                          W sierpniu cebule lilii zaczynają dopiero przyrastać i trwa to,dopóki mają liscie.
                        • yoma Re: Lilia zlotoglow 21.07.11, 23:06
                          Myślisz, że taki producent to wie? Lilia to lilia, rzuca w maju i się nie przejmuje...
                          • mirzan Re: Lilia zlotoglow 22.07.11, 08:43
                            yoma napisała:

> Myślisz, że taki producent to wie? Lilia to lilia, rzuca w maju i się nie przej
                            > muje...

Myślę,ze każdy producent to wie.Gdyby nie wiedział,nie byłby producentem,a gościem pytającym co zrobić z tym badylem.
                            Na cebuli jadalnej można zaobserwować,jak działa przyroda.Dymka która kwiatu nie wytworzyła,ma przyrosty.Ta co dostała pęd kwiatowy,w ziemi nie ma prawie nic.
                            Cebule po kwitnieniu,czyli z produkcji na kwiat cięty,nie nadają sie do sprzedaży,bo ich prawie
                            nie ma.Aby urosły,trzeba zostawić możliwie duży kawał pędu i czekać do jesieni.Wobec tego,
                            lepiej wyciąć,resztki na kompost i posadzić nowe, na następne kwitnienie.
                            • yoma Re: Lilia zlotoglow 22.07.11, 13:39

> Myślę,ze każdy producent to wie.

No to skąd te cebule w maju? :)
                              • mirzan Re: Lilia zlotoglow 22.07.11, 17:43
                                To oczywiste,z chłodni.Właśnie w tej chwili czekam na cebulki lilii z Anglii,ciekawe,czy zakwitną w tym roku.
                            • obrobka_skrawaniem Re: Lilia zlotoglow 23.07.11, 17:28
                              > Na cebuli jadalnej można zaobserwować,jak działa przyroda.Dymka która kwiatu nie
                              > wytworzyła,ma przyrosty.Ta co dostała pęd kwiatowy,w ziemi nie ma prawie nic.
                              > Cebule po kwitnieniu,czyli z produkcji na kwiat cięty,nie nadają sie do sprzedaży,bo ich prawie nie ma.

Jaki sens ma porownywanie rosliny dwuletniej (cebula zwycz.) z bylina (lilia)? Kazda r. dwuletnia ginie po zakwitnieciu.
                              • mirzan Re: Lilia zlotoglow 23.07.11, 20:14
                                obrobka_skrawaniem napisała:

> Jaki sens ma porownywanie rosliny dwuletniej (cebula zwycz.) z bylina (lilia)?
                                > Kazda r. dwuletnia ginie po zakwitnieciu.

Obserwuj więc cebulę wieloletnią.Albo jakąkolwiek cebulową roślinę.Zresztą nie ma o czy dyskutować,roślina ma liście to je,nie ma lisci to głoduje.
                                • obrobka_skrawaniem Re: Lilia zlotoglow 23.07.11, 22:51
                                  Z tym nie dyskutuje. Wiele razy tu pisalam na temat obcinania zdrowych, zielonych lisci.
                                  • mirzan Re: Lilia zlotoglow 24.07.11, 07:58
                                    Obcinanie zdrowych liści,aby poprawić urodę,to tak jakby psu obciąć uszy ogon i może jeszcze coś,aby był ładniejszy.
                                    • szadoka Re: Lilia zlotoglow 04.08.11, 21:02
                                      Mirzanie a jest szansa na odratowanie bialej linii (taka bardzo stara odmiana) ? Kwitla przez dwa lata a w tym roku ma tylko malenka rozetke lisci...
                                      I kiedy moge przesadzac lilie? Mam kilka w donicach , kwitly bardzo ladnie, nawet mlode roslinki sa ale chcialabym im wymienic ziemie. Czekac do pazdziernika jak zielone zacznie zamierac?
                                      • mirzan Re: Lilia zlotoglow 04.08.11, 21:14
                                        szadoka napisała:

> Mirzanie a jest szansa na odratowanie bialej linii (taka bardzo stara odmiana)
                                        > ? Kwitla przez dwa lata a w tym roku ma tylko malenka rozetke lisci...
                                        > I kiedy moge przesadzac lilie? Mam kilka w donicach , kwitly bardzo ladnie, naw
                                        > et mlode roslinki sa ale chcialabym im wymienic ziemie. Czekac do pazdziernika
                                        > jak zielone zacznie zamierac?
                                        Gdzie ona kwitła,w gruncie czy w doniczce?Jeśli w doniczce,to całość wybij z doniczki i posadź
                                        na grzadkę.Przesadzać można jak liści już nie będzie,koniec września,październik.
                                        Jeśli ta biała lilia to candidum,to należy ją przesadzić teraz.Do jesieni dostanie nowe liscie,
                                        które utrzymają się przez zimę.
                                        • szadoka Re: Lilia zlotoglow 06.08.11, 20:56
                                          rosla w gruncie, ale mam dosc kwasny piach ( bo ziemia nazwac ja trudno) a dzis wyczytalam, ze ta biala ( sw Jakuba) woli odczyn zasadowy. Oczywiscie jest podlewana i zasilana ( sadzona byla w dolek zaprawiony kompostem).
                                          • mirzan Re: Lilia zlotoglow 07.08.11, 08:59
                                            Lilia biała znosi cięższą ziemię,która powinna być lekko zasadowa i cebulki sadzi się płytko,
                                            aby tylko górę troszkę przysypać.Nieraz nawet cebule wystają ponad powierzchnię.
    • that_monkey_in_red Re: Lilia zlotoglow 03.08.11, 00:29
      na dole strony jest Twoja lilia:)
      wczoraj złożyłam duuuże zamówienie... ale nie złotogłów, bo mnie jakoś nie zachwyca... kiedyś w tym sklepie kupowałam, nie mam zastrzeżeń...

www.floranet.pl/index.php?k19,cebulki-kwiatowe-klacza-lilie,1
    • dar61 Lilia zlotogłów, g-k chroniony 03.08.11, 10:32
      {Lovatens}:

...Z góry dziękuję za wszystkie informacje praktyczne...

Pamiętam taką chwilę w czasie studenckiej praktyki wakacyjnej z botaniki.
      Idziewa sobie tłumnie bez las, a prof. N. demonstruje co ciekawsze egzemplarze mijane po drodze.
      Po przejściu watahy studentów dogania nas jeden z naszego grona, chyba ten nasz kumpel z Tajlandii, i radośnie demonstruje profesorowi lilię złotogłów, świeżo wyrwaną z korzeniami jako ozdobę studenckiego zielnika, z pytaniem: - Panie profesiozie, a cio to jeśt? - A czy nie mówiłem wam, że to jest gatunek w Polsce chroniony i macie go do zielnika nie brać?

Nie pamiętam już, czy mój kolega z antypodów to zaliczenie ćwiczeń z botaniki uzyskał w 1. podejściu.
      ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka