lovatens 17.07.11, 17:52 Gdzie kupie tanio cebule lilii zlotoglow. Moze ktos z Panstwa je posiada i chetnie odsprzeda. Potrzebuje szesc do osmiu sztuk. Z gory dziekuje za wszystkie informacje praktyczne zwiazane z ich pielegnowaniem:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mirzan Re: Lilia zlotoglow 19.07.11, 12:36 Jesienią bedę sprzedawał nasiona,między innymi lilii złotogłów. Odpowiedz Link Zgłoś
lovatens Re: Lilia zlotoglow 20.07.11, 08:57 Z nasion to chyba dlugo trwa do zakwitniecia? Odpowiedz Link Zgłoś
mirzan Re: Lilia zlotoglow 20.07.11, 11:44 lovatens napisał: > Z nasion to chyba dlugo trwa do zakwitniecia? Prędziutko.Pięć lat nie upłynie,a już niektóre zakwitną. Odpowiedz Link Zgłoś
lovatens Re: Lilia zlotoglow 20.07.11, 15:13 Ile ???? To ja szukam jakiego sponsora, bo za piec lat to i sponsora nie znajde:) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Lilia zlotoglow 20.07.11, 20:02 U mojego ogrodnika były w maju, 20 zł sztuka. Mogę ci kupić w przyszłym roku :) Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Lilia zlotoglow 20.07.11, 20:30 Cebule lilii złotogłów powinny być w sprzedaży pod koniec lata, bo sadzi się je wczesną jesienią. Odpowiedz Link Zgłoś
lovatens Re: Lilia zlotoglow 20.07.11, 22:55 Dziekuje za porady i szczere checi. W takiej cenie sa cebule lilii tez w internecie. No trudno, raz kozie smierc. Musze sie na nie w koncu szarpnac, na inne glupoty wydawolo sie wiecej pieniedzy. Mam tylko nadzieje ze ich jakie nornice nie nawiedza. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Lilia zlotoglow 20.07.11, 22:57 Zgoda, ale nic nie poradzę, były w maju. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Lilia zlotoglow 21.07.11, 08:24 Ale powinny też być w sierpniu, to jest przecież lilia zimująca w gruncie i rosnąca dziko w Polsce (roślina chroniona), więc jak najbardziej lubiąca sadzenie jesienne. Myślę, że warto poczekać te kilka tygodni, może pojawi się w sklepach. Odpowiedz Link Zgłoś
mirzan Re: Lilia zlotoglow 21.07.11, 11:59 W sierpniu cebule lilii zaczynają dopiero przyrastać i trwa to,dopóki mają liscie. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Lilia zlotoglow 21.07.11, 23:06 Myślisz, że taki producent to wie? Lilia to lilia, rzuca w maju i się nie przejmuje... Odpowiedz Link Zgłoś
mirzan Re: Lilia zlotoglow 22.07.11, 08:43 yoma napisała: > Myślisz, że taki producent to wie? Lilia to lilia, rzuca w maju i się nie przej > muje... Myślę,ze każdy producent to wie.Gdyby nie wiedział,nie byłby producentem,a gościem pytającym co zrobić z tym badylem. Na cebuli jadalnej można zaobserwować,jak działa przyroda.Dymka która kwiatu nie wytworzyła,ma przyrosty.Ta co dostała pęd kwiatowy,w ziemi nie ma prawie nic. Cebule po kwitnieniu,czyli z produkcji na kwiat cięty,nie nadają sie do sprzedaży,bo ich prawie nie ma.Aby urosły,trzeba zostawić możliwie duży kawał pędu i czekać do jesieni.Wobec tego, lepiej wyciąć,resztki na kompost i posadzić nowe, na następne kwitnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Lilia zlotoglow 22.07.11, 13:39 > Myślę,ze każdy producent to wie. No to skąd te cebule w maju? :) Odpowiedz Link Zgłoś
mirzan Re: Lilia zlotoglow 22.07.11, 17:43 To oczywiste,z chłodni.Właśnie w tej chwili czekam na cebulki lilii z Anglii,ciekawe,czy zakwitną w tym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: Lilia zlotoglow 23.07.11, 17:28 > Na cebuli jadalnej można zaobserwować,jak działa przyroda.Dymka która kwiatu nie > wytworzyła,ma przyrosty.Ta co dostała pęd kwiatowy,w ziemi nie ma prawie nic. > Cebule po kwitnieniu,czyli z produkcji na kwiat cięty,nie nadają sie do sprzedaży,bo ich prawie nie ma. Jaki sens ma porownywanie rosliny dwuletniej (cebula zwycz.) z bylina (lilia)? Kazda r. dwuletnia ginie po zakwitnieciu. Odpowiedz Link Zgłoś
mirzan Re: Lilia zlotoglow 23.07.11, 20:14 obrobka_skrawaniem napisała: > Jaki sens ma porownywanie rosliny dwuletniej (cebula zwycz.) z bylina (lilia)? > Kazda r. dwuletnia ginie po zakwitnieciu. Obserwuj więc cebulę wieloletnią.Albo jakąkolwiek cebulową roślinę.Zresztą nie ma o czy dyskutować,roślina ma liście to je,nie ma lisci to głoduje. Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: Lilia zlotoglow 23.07.11, 22:51 Z tym nie dyskutuje. Wiele razy tu pisalam na temat obcinania zdrowych, zielonych lisci. Odpowiedz Link Zgłoś
mirzan Re: Lilia zlotoglow 24.07.11, 07:58 Obcinanie zdrowych liści,aby poprawić urodę,to tak jakby psu obciąć uszy ogon i może jeszcze coś,aby był ładniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
szadoka Re: Lilia zlotoglow 04.08.11, 21:02 Mirzanie a jest szansa na odratowanie bialej linii (taka bardzo stara odmiana) ? Kwitla przez dwa lata a w tym roku ma tylko malenka rozetke lisci... I kiedy moge przesadzac lilie? Mam kilka w donicach , kwitly bardzo ladnie, nawet mlode roslinki sa ale chcialabym im wymienic ziemie. Czekac do pazdziernika jak zielone zacznie zamierac? Odpowiedz Link Zgłoś
mirzan Re: Lilia zlotoglow 04.08.11, 21:14 szadoka napisała: > Mirzanie a jest szansa na odratowanie bialej linii (taka bardzo stara odmiana) > ? Kwitla przez dwa lata a w tym roku ma tylko malenka rozetke lisci... > I kiedy moge przesadzac lilie? Mam kilka w donicach , kwitly bardzo ladnie, naw > et mlode roslinki sa ale chcialabym im wymienic ziemie. Czekac do pazdziernika > jak zielone zacznie zamierac? Gdzie ona kwitła,w gruncie czy w doniczce?Jeśli w doniczce,to całość wybij z doniczki i posadź na grzadkę.Przesadzać można jak liści już nie będzie,koniec września,październik. Jeśli ta biała lilia to candidum,to należy ją przesadzić teraz.Do jesieni dostanie nowe liscie, które utrzymają się przez zimę. Odpowiedz Link Zgłoś
szadoka Re: Lilia zlotoglow 06.08.11, 20:56 rosla w gruncie, ale mam dosc kwasny piach ( bo ziemia nazwac ja trudno) a dzis wyczytalam, ze ta biala ( sw Jakuba) woli odczyn zasadowy. Oczywiscie jest podlewana i zasilana ( sadzona byla w dolek zaprawiony kompostem). Odpowiedz Link Zgłoś
mirzan Re: Lilia zlotoglow 07.08.11, 08:59 Lilia biała znosi cięższą ziemię,która powinna być lekko zasadowa i cebulki sadzi się płytko, aby tylko górę troszkę przysypać.Nieraz nawet cebule wystają ponad powierzchnię. Odpowiedz Link Zgłoś
that_monkey_in_red Re: Lilia zlotoglow 03.08.11, 00:29 na dole strony jest Twoja lilia:) wczoraj złożyłam duuuże zamówienie... ale nie złotogłów, bo mnie jakoś nie zachwyca... kiedyś w tym sklepie kupowałam, nie mam zastrzeżeń... www.floranet.pl/index.php?k19,cebulki-kwiatowe-klacza-lilie,1 Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Lilia zlotogłów, g-k chroniony 03.08.11, 10:32 {Lovatens}: ...Z góry dziękuję za wszystkie informacje praktyczne... Pamiętam taką chwilę w czasie studenckiej praktyki wakacyjnej z botaniki. Idziewa sobie tłumnie bez las, a prof. N. demonstruje co ciekawsze egzemplarze mijane po drodze. Po przejściu watahy studentów dogania nas jeden z naszego grona, chyba ten nasz kumpel z Tajlandii, i radośnie demonstruje profesorowi lilię złotogłów, świeżo wyrwaną z korzeniami jako ozdobę studenckiego zielnika, z pytaniem: - Panie profesiozie, a cio to jeśt? - A czy nie mówiłem wam, że to jest gatunek w Polsce chroniony i macie go do zielnika nie brać? Nie pamiętam już, czy mój kolega z antypodów to zaliczenie ćwiczeń z botaniki uzyskał w 1. podejściu. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś