Dodaj do ulubionych

Zima na balkonie

07.11.11, 15:23
Jak zabezpieczacie rośliny balkonowe przed zimą?
Obserwuj wątek
    • marta_1961 Re: Zima na balkonie 08.11.11, 22:02
      Te rośliny, które nie znoszą zimna, wystawiłam na parapet w korytarzu (mieszkam w bloku). Natomiast donice ze świerkami wstawiłam w większe, owijając przedtem starannie folią bąbelkową, również od dołu. Z góry owinę włókniną lub fizeliną. Polecam Tobie wpis na forum: Iglaki na balkonie
    • Gość: alicja_gawrys_reda Re: Zima na balkonie IP: *.agora.pl 09.11.11, 08:28
      Jeśli mamy na balkonie trwałe rośliny (byliny, krzewy liściaste lub iglaste), to przede wszsytkim musimy zabezpieczyć przed mrozem ich korzenie. Jeżeli rosną w doniczcę, to tę doniczkę wstawiamy np. do kartonowego pudła, na dnie którego ukłdamy kawałek styropianu lub kawałek grubej deski). Przestrzeń pomiędzy doniczką, a pudłem wypełniamy suchymi liśćmi, zwiniętymi gazetami lub innym materiałem izolacyjnym.
      Donice lub skrzynkę mozna tez owinąć folią babelkową, a potem jutą, albo słaomiana matą.
      Zielone częśći młodych roślin możemy okryć kilkoma gałązkami sosny lub innego iglaka. Ziemię w doniczce osłaniamy wartswą rozdrobnionej kory lub liści. Zimozielone krzewy liściaste (np. berberys gruczołkowaty lub bukszpan ) cieniujemy na zimę ażurowym parawanem.
      Nie zapominamy o podlewaniu krzewów i bylin podczas zimowej odwilży.
      Alicja Gawryś, Kwietnik
      • kwiatki_z_rabatki Re: Zima na balkonie 09.11.11, 11:50
        Są też takie specjalne osłony na donice, ale to tylko w przypadku, kiedy cierpisz na nadmiar oszczędności. Otulanie i ewakuacja niektórych gatunków do mieszkania powinna załatwić sprawę. Nie wiem jakie masz rośliny, ale z wynoszeniem trzeba też uważać - ja kilka dobiłam takim właśnie sposobem :/
    • salenna Re: Zima na balkonie 16.11.11, 13:04
      Melduję, że wszystko już owinięte i przygotowane na największe mrozy. mam nadzieje, że tej zimy nic mi nie umarznie.
    • samosiejka2 Re: Zima na balkonie 23.11.11, 15:31
      W sobotę ma spaść pierwszy śnieg, więc uważaj. chroń nie tylko donice, ale również pędy i owiń je otuliną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka