Dodaj do ulubionych

"Goły" różanecznik

22.03.12, 04:42
Jeden z moich około piętnastoletnich rododendronów ma liście wyłącznie na końcach gałęzi. Reszta, czyli cały środek rośliny, jest naga. Nie wygląda to ciekawie. Skąd to się wzięło i czy jest jakaś rada na to, by zagęścić roślinę, by wyglądała mniej rachitycznie? Dodam, że reszta różaneczników wygląda całkiem normalnie. Ten konkretny rododendron był parę lat temu przesadzany, gdy przerabiano ogród od frontu. Nie pamiętam jednak jak wyglądał przed przeprowadzką. Czy przesadzanie tak starego rododendrona mogło wplynąć na jego "wyłysienie"?
Obserwuj wątek
    • gabula777 Re: "Goły" różanecznik 22.03.12, 13:38
      Sama dałaś sobie odpowiedź.Czasem nie warto tego robić, szczególnie u roślin wrażliwych. Gdybyś posadziła młody miałabyś coraz ładniejszy krzew, zamiast z roku na rok tracącego na urodzie.Każde przesadzenie (nie tylko różanecznika, ale np.tui) odbija się na zdrowiu i wyglądzie roślin, a szczególnie tego typu, nie lubiących cięcia. Powiedziałabym, że w niektórych przypadkach to prawie grzech i raczej trzeba unikać takich zabiegów.Nie wiadomo też grunt mu odpowiada w nowym miejscu.Ja bym wykopała, przygotowała dobrze glebę i posadziła młody.
      • enith Re: "Goły" różanecznik 22.03.12, 16:05
        Heh, zbiłaś mi ćwieka, Gabulo. Wszędzie czytam, że właśnie różaneczniki są idealnymi kandydatami do przesadzania. Tu mają nawet powiedzenie, że "co to za różanecznik, który nie odbył wędrówki dookoła domu". Moją sztukę przesadzała firma, która robiła mi potem ogród. Zdziwiona byłam, że fatygowali się z tak wielkim okazem, ale zapewniono mnie, że po roku czy dwóch szoku rododendron wróci do starej formy. Teraz poważnie w to wątpię. O ile roślina rozmiarowo wygląda okazale i przepisowo mi kwitnie, te gołe rachityczne gałęzie z niewielką ilością zieleni wyglądają naprawdę nieciekawie. Coś czuję, że po kwitnięciu różanecznik odbędzie swą ostatnią wędrówkę na kompost, a jego miejsce zajmie kamelia.
        Dzięki za odpowiedź, Gabulo.
        • moo-n Re: "Goły" różanecznik 22.03.12, 18:52
          Jak obejrzysz starsze krzewy rododendronów to zauważysz, że od środka robią się łyse, starsze liście żółkną i opadają, tylko na końcach są ładne.To naturalny proces.Na dużych przestrzeniach z daleka tego nie widać, ale w ogrodzie to trochę irytuje, bo ogląda się z bliska.
          Przesadzanie ten proces starzenia przyspieszy.

Faktem jest, ze różanecznik ma zwarta bryłe i płytko korzenie, ale to nie znaczy, że lubi przesadzanie i można to robic bezkarnie.Te rosliny często wędrują z tego powodu, ze tak naprawdę to w mało którym ogrodzie jest odpowiednia gleba dla nich, a sa powszechnie sadzone, więc przesadza się je z nadzieją, że jakieś miejsce w końcu im posłuży.
          Sadzą je czesto poczatkujący w eksponowanym miejscu, więc blisko domu, a ze tam resztki pobudowlane i zbity grunt to mało wazne dla niektórych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka