Dodaj do ulubionych

Bugenvilla - pielegnacja wiosna

16.04.12, 09:08
Witajcie,
od zeszlego lata mam 2 krzaczki bugenvilli. To moja i ich pierwsza wspolna zima i wiosna, dlatego mam sporo pytan. Roslinki staly latem na slonecznym tarasie. Zimowaly w chlodnym korytarzu od strony polnocnej, wiec swiatla mialy tylko troche, temperatura chlodna. Jedna roslinke zaatakowal jakis szkodnik, ale poradzila sobie zrzucajac wszystkie liscie. Aktualnie obie sa w slonecznym (poludniowo-wschodnim) pokoju, pieknie wypuszczaja nowe pedy.

Czy powinnam uszczknac czubki tych nowych pedow, aby zachecic roslinki do jeszcze wiekszego rozkrzewiania czy lepiej zostawic ja w spokoju? Pedy maja max 5 cm, dopiero niedawno zaczely wyrastac.
Jesli uszczykiwac, to czy robic to teraz, czy jak troszke podrosna?
Obserwuj wątek
    • obrobka_skrawaniem Re: Bugenvilla - pielegnacja wiosna 16.04.12, 14:29
      To zalezy ile maja wezlow. Nie uszczykujemy 1-wezlowych pedow, bo nie beda mialy sie z czego rozkrzewic.
      • toya666 Re: Bugenvilla - pielegnacja wiosna 16.04.12, 16:57
        "Węzły" czyli ile będą wypuszczać bocznych pędów?
        • obrobka_skrawaniem Re: Bugenvilla - pielegnacja wiosna 16.04.12, 17:05
          Wezly to miejsca, z ktorych wyrastaja liscie. W katach lisci tworza sie paki, z ktorych wyrosna pedy boczne. Jesli chcesz uzyskac rozkrzewienie na 3 pedy to uszczykujesz za trzecim wezlem.
          • toya666 Re: Bugenvilla - pielegnacja wiosna 16.04.12, 21:02
            Dzieki. Czyli mam rozumiec, ze jesli pedy sa dlugie na kilka wezlow, to moge/powinnam uszczknac czubki, aby sie rozkrzewialy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka