karyteme 21.05.12, 21:30 Witam, mam w ogrodzie 3 budleje, ale niestety żadna nie wypuściła nowych pędów. Wszystkie padły, czy jeszcze cierpliwie czekać? Jak jest w Waszych ogrodach? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lomilome Re: Budleja 22.05.12, 13:47 u mojego sąsiada też nadal uśpiona i się głowimy co to i czy jeszcze da radę :( Odpowiedz Link Zgłoś
delein Re: Budleja 22.05.12, 20:18 Bardzo dużo budlei w tym roku powymarzało, straty są duże niestety :<dać im z tydzień-dwa jeszcze, ale jak ani pączka nie wypuszczą, to trzeba je będzie wymienić. Odpowiedz Link Zgłoś
alicja_gawrys_redakcja budleja 14.06.12, 15:20 Ostania zima obeszła się brutalnie z krzewami. Mamy sygnały, że w wielu ogrodach pomarzły właśnie budleje, i to wraz z korzeniami (przez kilka tygodni mróz utrzymywał się na poziomie -20 st. C, a nie było okrywy śnieżnej). Wszak w zwykłe zimy budleje w Polsce podmarzają i ogrodnicy radzą je co roku przycinać krótko, by dawały nowe przyrosty. Wydaje mi się, że wszystkie trzy okazy zmarły doszczętnie. Można oczywiście kupić nowe, ale warto ziemię wokół nich wyściółkować korą, a podstawę krzewów okryć gałązkami iglaków, może też słomą. Te zabiegi wykonujemy późną jesienią, przed zapowiadanymi mrozami. Do tego czasu nowe krzewy powinny się przyjąć w ogrodzie. Alicja Gawryś, red. Magnolia Odpowiedz Link Zgłoś
grazynasz69.1 Re: budleja 14.06.12, 20:58 Mnie też wymarzła niby czekam cierpliwie aż coś wypuści ale nic się nie dzieje i radzę się pogodzić, na pocieszenie mam dwie nowe. Odpowiedz Link Zgłoś
berberys22 Re: budleja 18.06.12, 13:47 Jak wymarzły, to raczej nic już z tego nie będzie niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
karyteme Re: budleja 20.06.12, 15:29 Nadal brak oznak życia, chyba trzeba będzie je spisać na straty. Trochę mnie to dziwi, ponieważ budleje kopczykowałam jak róże. Dziękuję za wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś