Dodaj do ulubionych

Moje potworne hosty

11.07.12, 19:30
Moje hosty chyba sie dobrze czuja, bo przybraly rozmiary... potworne. Panosza sie na swoich stanowiskach, rozwijają najromaitsze liscidła wielkosci parasoli oraz produkują dość monotonne liliowe kwiatki. Ale liscie mają, że ho ho!
W zwiazku z tym mam pytanie o przesadzanie. Wiem, ze one mają takie bulwy pod ziemia. Jak to zrobic, zeby potwory przesadzic, rozdzielić na mniejsze kępy, a nie ponieść strat? czy to dobra pora na przesadzanie?
Obserwuj wątek
    • ciociaklementyna Re: Moje potworne hosty 12.07.12, 01:01
      Na przesadzanie host, zwłaszcza takich silnych i zdrowych, czas jest zawsze dobry.
      Byle miały cień i wilgoć.
      Ileś lat temu przeprowadzałam się pod koniec lipca, zabrałam ze sobą kilka głęboko wykopanych kęp host, bo miałam różne i nie chciałam żadnej stracić.
      Przyjęły przeprowadzkę śpiewająco, nawet nie zwiędły. Duże kępy podzieliłam.
      Bulw to one nie mają. To, co jest w ziemi, wygląda mniej więcej tak, jak ziemne części porów – jasnozielone, dość miękkie. Trzeba się starać ich nie rozcinać, tylko rozdzielać, odłamywać jedne od drugich, a jak się nie da, to je ciachnąć długim, ostrym nożem.
      Będzie dobrze.
      ck
      • rgmaria Re: Moje potworne hosty 12.07.12, 09:23
        Przesadź wiosną, zanim ruszą z wegetacją, ja dzielę całą karpę po wykopaniu nożem albo łopatą na kawałki.
        • babcia47 Re: Moje potworne hosty 12.07.12, 13:18
          dokładnie tak..najlepiej na wosnę, wczesnie, gdy dopiero rusza wegetacja (zaczynaja pojawiać się kjiełki lisci), wykopać cała bryłe korzeniową widłami szerokozębnymi, podzielić ją ostrym szpadlem lub duzym nozem i posadzic na nowe miejsce, część pozostawiając na starym..mozna tez spróbowac najpierw np przepołowić kępę a potem jedną z połówek wykopać widłami, wtedy pozostała nie straci, nie uszkodzimy najwartosciowszych drobnych korzonków a przynajmniej posostanie wiekszośc z nich. Przesadzanie w innych porach roku to totolotek i udaje sie tylko, gdy roslina silna, warunki korzystne (ciepło, wilgotno ale bez skwaru lub zalewajacych korzenie deszczy) zachowała sporo zdrowych korzeni albo trafia na miejsce lepsze, niz to, na którym rosła dotychczas..wtedy będzie rosła z czystej radości..w innych przypadkach może paść. Przesadzone rosliny trzeba chronic przed slimakami, bo mogą taka osłabioną, której liscie słabo jeszcze przyrastaja i nie sa w stanie, przy dodatkowych ubytkach, wyzywić korzeni.. "zagryźć" na smierć
          • moo-n Re: Moje potworne hosty 12.07.12, 15:54
            Hosty znoszą letnie przesadzanie, ale powinno się im tego oszczędzać, po kwitnieniu wykształcają pąki odnawiające w ziemi.Robić tylko w przypadkach jakichś nagłych losowych np. trzeba się wyprowadzić i wtedy najlepiej usunąć część największych liści.
            Poza tym letnie przesadzanie zniosą raczej niewielkie, młode rośliny, które da się wykopać z cała bryłą.
            Starsze i rozrośnięte wymagające dzielenia przesadzać wiosną.Można też jesienią we wrześniu, zostawić wtedy liście do całkowitego obumarcia.Łatwiej się wtedy sadzi, jest za co przytrzymywać karpę.
    • moonalisa Re: Moje potworne hosty 12.07.12, 20:59
      uwielbiam funkie-miałam kiedyś 8 dużych odmian,po przeprowadzce przyjęły się cztery-teraz dokupuję-każda inna.
      -są wspaniałe!niezastąpione i wdzięczne:)
    • wrexham Re: Moje potworne hosty 13.07.12, 06:28
      produkują dość monotonne liliowe kwiatki.
      ja bym tych kwiatków nie nazwała monotonnymi; to raczej najsmutniejsze kwiaty świata; do tego jakby nie do kompletu z tymi liśćmi; lubię hosty, mam kilka kępek, ale pięknie wyglądaja tylko na świeżo, wiosną, a teraz już zaczynają sie przykurzać, nie są tak ładnie wybarwione, juz nie wspomnę, że grad zrobił moim z tyłków jesień średniowiecza; chwała najwyższemu, że ślimaków w tym roku jakos wyjątkowo mało, bo by była tragedia...
      • moonalisa Re: Moje potworne hosty 13.07.12, 20:54
        monotonne,smutne???????
        jak tylko zakwitnie- wstawię fotke mojej hosty czyli funkii z wielkimi jak bomby-białymi ,PACHNĄCYMI kwiatami!!!
    • 1-hipcio Re: Moje potworne hosty 13.07.12, 13:42
      Bardzo dużo wiadomości o hostach i piękne zdjęcia host są tutaj:
      forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/36-hosty
      na pewno się Wam moje hosty spodobają :)
      • moonalisa Re: Moje potworne hosty 13.07.12, 20:51
        1-hipcio napisała:

> Bardzo dużo wiadomości o hostach i piękne zdjęcia host są tutaj:
        > forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/36-hosty
        > na pewno się Wam moje hosty spodobają :)

--no to rozumiem,dzięki:)
        www.zoopsycholog.blox.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka