Dodaj do ulubionych

Nie mam pomysłu ... PROSBA

14.07.12, 22:41
witam'
mam kawałek małego ogródka przed domem 4 m długosci szer 2m z lewej strony POSADZIŁAM wierzbe japonska iNie mam pomysłu czym ja obsadzic .myslałam aby obsadzic lawenda i wrzosem .dookoła myśłałm o lawendzie a z prawej posadzic wrzos .(wiem ze musi miec inna glebe).ale nie koniecznie musza byc te roslinki/moze macie jakies inne propzycje
bede wdzieczna za kazda podpowiedz
Obserwuj wątek
    • bei Re: Nie mam pomysłu ... PROSBA 18.07.12, 09:18

Lawenda i wrzosy lubią sloneczko, pod wierzbą będzie cienisty zakątek..

Wrzośce powinny znieść polcien, szukaj cienioznośnych roślin:)
      Mozesz zaplozyc pod wierzbą poziomkami:), albo runianką, albo barwinkiem, funkie będą zadowolone, kokoryczne rośliny, tawulki, żurawki, zuraweczki, tiarelle, miodunki i wiele, wiele innych:)

.
    • locusart Re: Nie mam pomysłu ... PROSBA 19.07.12, 23:27
      Wierzba japońska aż tak się nie rozrasta by trzeba było się do cieniolubnych ograniczać ale rośliny wymienione przez ciebie do niezawodnych nie należą. Lawenda może łatwo przemarzać i wymaga dość specyficznego cięcia by się brzydka nie robiła. Trzeba ją ciąć po kwitnieniu lekko a wiosną trochę mocniej. Wrzosy za to na otwartych terenach też przemarzają i jak słusznie zaznaczyłaś innej ziemi potrzebują (kwaśnej i przepuszczalnej a wierzba woli wilgoć, która u wrzosów zwiększa podatność na choroby grzybowe). Zamiast lawendy radzę się nad szałwią omszoną zastanowić albo nad kocimiętką. Jeśli możesz to podeślij tu zdjęcia wtedy można więcej zaproponować. Może trawy ozdobne?
      • moo-n Re: Nie mam pomysłu ... PROSBA 20.07.12, 15:49
        Czy koniecznie coś musi tam rosnąć? Wierzba japońska wymaga częstego cięcia, więc lepiej jak nic nie ogranicza dostępu do niej.Posadzone rośliny utrudnią tez sprzątanie gałązek.
        Jeśli już to proponuje tojeść rozesłaną, można po niej deptać, no i z wierzbą się 'nie gryzie' stylistycznie jak np. wrzosy.
    • moniak.89 Re: Nie mam pomysłu ... PROSBA 24.07.12, 15:12
      Lawenda obok wrzosu nie da sobie rady. Wrzosy lubią kwaśna glebę, a lawenda zasadową. Do wierzby japońskiej będą bardziej pasować pod względem siedliskowym wszelkie wrzosy i wrzośce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka