Dodaj do ulubionych

Mech na trawniku

20.09.12, 17:04
Mam do was pytanie, czy teraz jest dobry moment na pozbywanie się mchu z trawnika? Czy odpuścić go sobie na razie i zaczekać do wiosny.
Obserwuj wątek
    • tamaryszek44 Re: Mech na trawniku 20.09.12, 20:49
      Ja myślę ze wszystko jedno. Na moim trawniku rośnie w miejscach zacienionych, wydrapuję go grabkami co jakiś czas, ale to syzyfowa praca bo i tak narasta.
      • iwona402 Re: Mech na trawniku 20.09.12, 23:03
        Teraz też można likwidować mech. Najtaniej i najszybciej kupić w sklepie ogrodniczym siarczan żelazawy (ok 15zł za 5kg), 100g rozpuścić w 5l wody i rozpylić to opryskiwaczem na powierzchni ok 50m kw trawnika .Po chwili mech robi się czarny, trawa nabierze przejściowo ciemno-zielonego koloru. Jest to sprawdzony i tani sposób na pozbycie się uporczywego mchu na trawnikach.
        • magze Re: Mech na trawniku 21.09.12, 06:55
          Czy ten środek można także stosować bez skutków ubocznych do likwidacji mchu w szparach na chodnikach z kostek: betonowych bauma, granitowych itd?
          • iwona402 Re: Mech na trawniku 22.09.12, 14:10
            Oczywiście, że można likwidować w ten sposób mech na elementach betonowych, tylko radziłabym wcześniej sprawdzić czy roztwór siarczanu żelaza nie zostawia przebarwień trudnych do usunięcia.
            • horpyna4 Re: Mech na trawniku 22.09.12, 15:55
              Ale czy warto? Przecież mech nadaje elementom betonowym bardziej szlachetny wygląd. W ogóle takie trochę zacienione, omszałe miejsca są bardziej romantyczne...
              • amityr Re: Mech na trawniku 22.09.12, 19:27
                horpyna4 napisała:

W ogóle takie trochę zacienione, omszałe miejsca są bardziej romantyczne..

Zgadzam się. Oj ,jak ja lubię te miejsca.
    • puma002 Re: Mech na trawniku 21.09.12, 08:27
      Nie pomaga wapnowanie trawnika?
      • amityr Re: Mech na trawniku 21.09.12, 16:38
        Jeśli chodzi o siarczan żelaza ,to bajer frajer,mowa trawa, mech jak murawa. Mech odrasta raz dwa i trzy. Ziemia się zakwasza i odnowa Polska Ludowa.
        Stosowałem już wszystko. Najlepiej pomaga jesienne wapnowanie dolomitem. Ale trzeba tak nasypać ,żeby było biało jakby gradu napadało. W zeszłym roku na 100m2 wysypałem 200kg i już w miejscach zacienionych pod drzewami mech się pojawił.
        • tamaryszek44 Re: Mech na trawniku 21.09.12, 19:48
          A mój dolomit nie jest biały tylko beżowy. Czy on trawie nie zaszkodzi?
          • amityr Re: Mech na trawniku 22.09.12, 15:53
            tamaryszek44 napisała:

> A mój dolomit nie jest biały tylko beżowy. Czy on trawie nie zaszkodzi?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka