pati44 20.09.12, 17:04 Mam do was pytanie, czy teraz jest dobry moment na pozbywanie się mchu z trawnika? Czy odpuścić go sobie na razie i zaczekać do wiosny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tamaryszek44 Re: Mech na trawniku 20.09.12, 20:49 Ja myślę ze wszystko jedno. Na moim trawniku rośnie w miejscach zacienionych, wydrapuję go grabkami co jakiś czas, ale to syzyfowa praca bo i tak narasta. Odpowiedz Link Zgłoś
iwona402 Re: Mech na trawniku 20.09.12, 23:03 Teraz też można likwidować mech. Najtaniej i najszybciej kupić w sklepie ogrodniczym siarczan żelazawy (ok 15zł za 5kg), 100g rozpuścić w 5l wody i rozpylić to opryskiwaczem na powierzchni ok 50m kw trawnika .Po chwili mech robi się czarny, trawa nabierze przejściowo ciemno-zielonego koloru. Jest to sprawdzony i tani sposób na pozbycie się uporczywego mchu na trawnikach. Odpowiedz Link Zgłoś
magze Re: Mech na trawniku 21.09.12, 06:55 Czy ten środek można także stosować bez skutków ubocznych do likwidacji mchu w szparach na chodnikach z kostek: betonowych bauma, granitowych itd? Odpowiedz Link Zgłoś
iwona402 Re: Mech na trawniku 22.09.12, 14:10 Oczywiście, że można likwidować w ten sposób mech na elementach betonowych, tylko radziłabym wcześniej sprawdzić czy roztwór siarczanu żelaza nie zostawia przebarwień trudnych do usunięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Mech na trawniku 22.09.12, 15:55 Ale czy warto? Przecież mech nadaje elementom betonowym bardziej szlachetny wygląd. W ogóle takie trochę zacienione, omszałe miejsca są bardziej romantyczne... Odpowiedz Link Zgłoś
amityr Re: Mech na trawniku 22.09.12, 19:27 horpyna4 napisała: W ogóle takie trochę zacienione, omszałe miejsca są bardziej romantyczne.. Zgadzam się. Oj ,jak ja lubię te miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
amityr Re: Mech na trawniku 21.09.12, 16:38 Jeśli chodzi o siarczan żelaza ,to bajer frajer,mowa trawa, mech jak murawa. Mech odrasta raz dwa i trzy. Ziemia się zakwasza i odnowa Polska Ludowa. Stosowałem już wszystko. Najlepiej pomaga jesienne wapnowanie dolomitem. Ale trzeba tak nasypać ,żeby było biało jakby gradu napadało. W zeszłym roku na 100m2 wysypałem 200kg i już w miejscach zacienionych pod drzewami mech się pojawił. Odpowiedz Link Zgłoś
tamaryszek44 Re: Mech na trawniku 21.09.12, 19:48 A mój dolomit nie jest biały tylko beżowy. Czy on trawie nie zaszkodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
amityr Re: Mech na trawniku 22.09.12, 15:53 tamaryszek44 napisała: > A mój dolomit nie jest biały tylko beżowy. Czy on trawie nie zaszkodzi? Odpowiedz Link Zgłoś