Dodaj do ulubionych

Chory bluszcz

01.08.13, 14:04
Witam.
W ciągu ostatnich 4 tyg. mój bluszcz został zaatakowany jakąś nieznaną mi chorobą. Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu choroby i jej zwalczeniu.
Nowe pędy są poprzerastane jakimś nowotworem, deformują się, hamują wzrost, a niektóre wysychają. Narosty bardzo pogrubiają pędy, a w innych miejscach przypominają pogrubione i poprzerastane ,,brody,, którymi bluszcz czepia sie np. do kory drzewa.
Mam b.dobre zdjęcie takiego, chorego pędu, ale nie wiem, czy uda mi się je umieścić na forum. Mogę je wysłać w każdej chwili na czyjś adres.

pozdrawiam
Slawek
Obserwuj wątek
    • dar61 H.helix ssp. kępiastis 01.08.13, 18:02
      Uda się podać fotke, uda - wystarczy zassać ją z podstrony o nazwie /Twoje: Zdjęcia/, gdzie każdy forumianin może umieścić swe fotozbiory w tutejszym Agorowym zakątku, jeśli oczywiście nie obawia się penetracji przez służby zwiadowcze państw wszelakich.

Jeśli u {S.k.} ta Hedera helix to typowy, ziemny nie doniczkowy twór, to po kilku latach ukorzenienia mało co tę hederę zniszczy. Uschnie, jeśli w powietrzu wisi jego ułomek i ma oderwanie od matecznego pędu, choć trwa to z kwartał. Nie uschnie, jeśli do czegokolwiek płaskiego, poziomego przylega, gdzie deszczówka go zasila, byle pyłek żywi.

Deformacje? Rozrastanie się w miotłopodobne, mało wydłużające się struktury z pędów to typowe dla bluszczu dzikiego wyczekiwanie. Wyrastanie w niciopodobne struktury zaś - także typowe. To korzenie przybyszowe, na początku mocno się od korzeni z włośnikami różniące.

Z bluszczów - dzięki ich podatności na mutacje [czytajmy: dzięki plastyczności=zdolności przystosowywania] - wyhodowano piękne odmiany.
      Może i taki mutant rośnie u {Slaweka.kwiecienia}?
      Utrwalić ciekawą cechę, opatentować, nadać ciekawą nazwę, wyeksponować.
      Hedera helix var. slavitis-aprilis
      ?

Deformacje mogą być z wewnętrznej przyczyny - naciąć pęd, poszukać w nim szpecieli, żerów owadzich, są tam czasem całe paki z krewniaczkami mszyc, żerujące ssaniem od wnętrza. Szkiełko - oko - foto
      • slawek.kwiecien Re: H.helix ssp. kępiastis 01.08.13, 20:05
        Dzieki za bardzo ciekawe wyjasnienia.
        Przesylam link do zdjęcia obrazującego zmiany bluszczu. Mam nadzielę, że wszystko zrobiłem dobrze z tym zdjęciem
        fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3476698,2,1,IMAG0219.html" border="0" alt="https://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3476698,2,1,IMAG0219.html">
        • slawek.kwiecien Re: H.helix ssp. kępiastis 01.08.13, 20:09
          teraz podaje napewno dobry link do zdjęcia:
          fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3476698,2,1,IMAG0219.html
          • pinkink3 paskuda jakas 01.08.13, 22:57

To wyglada na jakiegos grzyba.
        • dar61 H.helix ssp. elongatis var. wąsatis nieuczesatis 02.08.13, 00:39
          Zaczynam mieć wątpliwości, czy TO w ogóle jest Hedera sp., to po 1.
          Warto, by nas o tym nasz {S.k.} przekonał, fotkując jakiś ulistniony starszy pęd.

Te struktury tam to zawiązki czepnych organów przybyszowych, rzekłbym: protoprzylgi. Są dość ciekawie spłaszczone. Chyba widziałem takie na bluszczach nie u H.helix ogrodowego/ cmentarnego, a u jego domowych krewniaków.
          Pubescencja pędu jest podobna jak bardzo młodocianych pędów, obejmuje cały młody pęd i zawiązki liści. Ale te liście na zdjęciu jakby zamierały... Jak za kilka dni się jednak rozrosną, nie czyniłbym alarmu na miejscu {S.k.}.
          Jeśli się mylimy i rzeczywiście pęd już jest pokryty „omszeniem" nietypowym, to często może to być mączniak, w roku z zachwianą proporcją słońca do deszczów zdarza się taka przypadłość nawet Hederze, ale nie usmierca ten grzyb bluszczu.
          Bluszcz to naprawdę mocny zawodnik.
          Jeśli to rzeczywiście bluszcz...
          ?
          • slawek.kwiecien Re: H.helix ssp. elongatis var. wąsatis nieuczesa 02.08.13, 17:43
            Witam.
            Przesylam link do jdjęcia, które potwierdzi, że mówimy o bluszczu.
            pozdrawiam
            S.K.
            fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3477290,2,1,IMAG0225.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka