olgha 17.08.04, 15:04 jak rosnie budleja? (szybko , wolno?) czy nadaje sie na rabate, a jesli tak, to co moge u jej stop posadzic? no i wjakiej odleglosci? czekac z kupnem na wiosne czy moge juz na jesieni sadzic? dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mali_na Re: jak rosnie budleja? 17.08.04, 15:09 Nie wiem jak rośnie, ale wiem ,że przemarza zimą. W zeszłym roku posadziłam budleję i niestety wiosną nie odbiła. Kupiłam ostatnio następną i już obiecuję sobie,że ją okręcę przed zimą słomą. Nie wiem czy wiosną dostaniesz budleję. Odpowiedz Link Zgłoś
wini3 Re: jak rosnie budleja? 17.08.04, 18:29 Szybko, zdecydowanie szybko. W ub. roku posadziłam wiosną malutki krzaczek - kwitł i ładnie rósł. Coś tak trochę pookrywałam - wystarczyło, kwitnie pięknie i jest dużym krzakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
olgha Re: jak rosnie budleja? 17.08.04, 23:55 a moge cos u jej stop posadzic? a jesli tak , to co radzicie? czy gipsowka np , to dobry pomysl? Odpowiedz Link Zgłoś
wini3 Re: jak rosnie budleja? 18.08.04, 11:35 Pochopnie odpowiedziałam - to zrobiło się duże krzaczysko. Kiedy sadziłam było malutkim krzaczkiem i posadziłam pomiędzy dwoma dużymi pięknymi liliowcami/ takie morelowe/ i w bliskiej odległości jaśminowca. I tak jest do tej chwili. Jeden liliowiec / ten od jaśminowca/ jest zbytnio przytłoczony krzewami, ale radzi sobie. Drugi ma więcej światła i ma się dobrze. Wiosną kwitła tam jeszcze cesarska korona i jakieś tulipany i bratki ale po nich już ani śladu. Cesarskie korony wpycham wszędzie w ogrodzie w celach profilaktycznych i niektóre tak się dobrze czują że aż muszę ograniczać . A wiosną wychodzą w nieoczekiwanych miejscach i są piekne nawet zapach polubiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: jak rosnie budleja? 20.08.04, 23:05 budleja rośnie szybciutko i wcale zimą nie trzeba ją ochraniać - rozrasta się momentalnie i kwitnie obficie , a kwiaty przyciagają motyle. Na jednym kwiatku potrafi siedzieć pięć motyli. Ja sobie go posadziłam z boku , bo nie jest zbyt dekoracyjny krzew lecz ciekawy pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mali_na Re: jak rosnie budleja? 21.08.04, 13:39 Rita napisała -budleja nie przemarza. Szkoda,że moja o tym nie wiedziała. Wydaje mi się ,że dużo zależy też od jej miejsca zamieszkania. Może gdzieś w okolicach Wrocławia nie przemarza, tam zimy jakieś łagodniejsze. Ja muszę ją okręcać tak jak hortensję. Odpowiedz Link Zgłoś
pauli7 Re: jak rosnie budleja? 22.08.04, 00:03 Prawda o budlei jest taka, ze na szczescie przemarza:)) ale 97% ladnie odrasta. "Na szczescie" bo: normalnie budleja jest sporym krzaczyskiem i oglednie mowiac -malo ladnym. Z wiekiem kwiaty sa coraz mniejsze i tylko na gornych mlodych pedach, a poza okresem kwitnienia calosc jest nieciekawa. Natomiast jak przymarza i odbija od korzenia, to nie ma okazji zamienic sie w wyploszowate cos i na dodatek na mlodych pedach kwiaty sa silniejsze i wieksze. Dlatego tez bardzo czesto profesjonalisci doradzaja, zeby co roku sciac krzew przy ziemi (tak jak robi to mroz) aby ladniej sie prezentowala i kwitla. pozdrowionka (i duzo motyli na waszych budlejach;)) P. Odpowiedz Link Zgłoś
wini3 Re: jak rosnie budleja? 22.08.04, 10:23 I zastosuję się do tej rady!Podziwiałam pierwsze kiście kwiatów a teraz boczne malutkie. Myślałam że to z powodu upałów. Oj będzie ścinanie. Odpowiedz Link Zgłoś
mali_na Re: jak rosnie budleja? 22.08.04, 10:55 Oj,to ja chyba zrezygnuję z niej. Wynika z Waszych odpowiedzi,że to mało efektowne, ale za to kłopotliwe krzaczysko Odpowiedz Link Zgłoś
olgha Re: jak rosnie budleja? 22.08.04, 19:25 i chyba sie nie dowiem co moge posadzic u stop budlei...... Odpowiedz Link Zgłoś
wini3 Re: jak rosnie budleja? 23.08.04, 08:32 Nie rezygnuj! Moja jest posadzona zbyt ciasno, stąd nie widać całego pokroju rośliny. Co u jej stóp ? - moja nie ma stóp, gałązki rosną od samego dołu i tam ładnie kwitną, ale zacieniają. Czyli można posadzić jakieś cebulowe, które kwitną wiosną kiedy budleja nie ma liści. Pierwsze kwiaty miała ładne, duże, te boczne są małe ale miłe, ładne i pachną i przyciągają motyle. Ostatecznie wszystkie krzewy kwitną i przekwitają i nie trwa to cały sezon. Ogólnie ładny, niepospolity krzew ale widziałam jak potrafi kwitnąć/ szpalery przy drodze w Rumunii/ i dlatego mam niedosyt piękności w swoim ogródku. Odpowiedz Link Zgłoś
grig11 Re: jak rosnie budleja? 07.09.04, 14:08 Moja budleja posadzona wiosną tego roku rosła pięknie. Teraz przestała. Blaszki liściowe żółkną. A tak się na nią "napaliłem". Może jest na to jakiś ratunek. Moja żona ma na każdą chorobę sposób - usunąć. Ja bym ratował tylko nie wiem jak? Powinna już kwitnąć - nie kwitnie. Pomóżcie. Odpowiedz Link Zgłoś
grig11 Re: jak rosnie budleja? 21.09.04, 14:02 Już wiem co jej "dolega" - jeszcze jest szansa, że ją uratuję. Odpowiedz Link Zgłoś
ewate Re: jak rosnie budleja? 07.09.04, 14:36 Witam, Budleje posadziłam zeszłym roku na wiosnę. Moje doświadczenie jest takie, że na wiosnę należy ok. 10 cm nad ziemią ściąć wszystkie suche badyle. Krzew rozrasta się silnie zarówno do góry, jak i na boki. Lepiej więc zrezygnować z obsadzania go innymi roślinami, chyba że są to wiosenne cebulowe, które później i tak giną. Budleja rośnie dosyć wolno wiosną, aby w sierpniu prezentować się już okazale. Jej kwiaty cudownie pachną i przyciągają stada motyli. Na zimę radzę pozostawić zaschniętą roślinę - jest dekoracyjna. Pozdrawiam, Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
p.mokry Re: jak rosnie budleja? 09.09.04, 22:29 Budleję trzeba na wiosnę ścinać co najmniej do wysokości jednego metra to będzie dobrze kwitnąć. Kwiaty przekwitłe trzeba też obcinać co powoduję ponowne kwitnięcie.Po zimie wycinamy wszystkie przemarznięte pędy nad samą ziemią.Jeżeli będziemy co roku ciąć to będzie ładnie kwitła ale krzew (wygląd) nie będzie efektowny Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: jak rosnie budleja? 10.09.04, 08:13 Moim skromnym zdaniem Buddleia jest efektowna. Ma ladne jasne liscie, a kwiaty bardzo efektowne. Kupilam sobie rok temu, w tym roku ladnie kwitla.. Jak ma duzo miejsca, to sie pieknie rozrasta. W zimnym klimacie nalezy zabezpieczyc na zime. Venus members.cox.net/vmonte/buddleia.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
sniezkabiala Re: jak rosnie budleja? 22.09.04, 11:40 A ja mam zagwozdke, moze bedziecie mieli pomysl dlaczego tak sie dzieje??? Szykowalam sie na wielkie krzaczysko, a moja budleja, sadzona w ubieglym roku jesienia, dorosla w tym roku do jakichs 30 cm. Kwiatki tez male i co gorsza motyle na nich nie siadaja :( (za to z uwielbieniem siadaja na marcinkach). Odpowiedz Link Zgłoś