Dodaj do ulubionych

Potrzebna pomoc przy zaprojektowanie ogrodu

24.08.14, 06:54
Witam,
potrzebuję dobrych rad w kwestii urządzania ogródka przy domowego. Aktualnie jest on przygotowywany przez mojego męża ale już niedługo będę mogła ja tam wkroczyć ze swoim pomysłem, którego tak szczerze nie mogę uzgodnić :-( Ogródek jest prawie cały dzień nasłoneczniony, jedynie od strony sąsiada po południu pojawia się cień. Zależy mi na tym by znalazło się miejsce na hamaki miejsce na ognisko ale też kawałek trawnika dla dziecka. Powierzchnia to ok. 100 m2. Może mi ktoś pomóc bo jeszcze chwila i maż mnie wyręczy :-(
http://i62.tinypic.com/2m3qn91.jpg

http://i57.tinypic.com/30mtif5.jpg

http://i60.tinypic.com/14t8tjb.jpg
Obserwuj wątek
    • druggy11 ogród 01.09.14, 11:54
      Wiesz co .. możesz spróbować z pomocą firmy www.phu-adviser.pl/ co prawda oni zajmują się m.in projektowaniem w zakresie systemów nawadniania terenów zieleni,ale może warto zaczac wlasnie od tego? Bo przecziez dobre nawodnienie ogrodu to podstawa;)
      • manufacturer Ogród 02.09.14, 00:31
        Witam,
        co do wcześniejszej wypowiedzi na temat podstawy nawadniania ogrodu pozwolę sobie się lekko nie zgodzić. Automatyczne nawadnianie nie zawsze jest konieczne i zależy od kilku czynników: warunków wodnych w glebie, powierzchni, gatunków użytych roślin. Na tym terenie można stworzyć piękny ogród. Na pewno trzeba będzie przysłonić te budynki w tle. Na początek proponuje wybrać styl ogrodu (nowoczesny a może klasyczny) ale to zależy również od bryły domu. Wiele inspiracji można znaleźć w aplikacji na tablety lub smartfon o nazwie HOUZZ - jest tam ogromna liczba zdjęć nie występujących w serwisach internetowych i zawsze można znaleźć coś dla siebie. Polecam się do dalszych rad -
        Jakub Danisewicz Pracownia MANUFACTURER OF GARDEN www.ogrody-mfc.pl
        • elinaa32 Re: Ogród 06.10.14, 13:38
          projektowanie ogrodów to bardzo ważna sprawa, dlatego warto oddać ją w ręce fachowców. Jeśli chodzi o zakładanie ogrodów łódź to polecam Justi garden, korzystałam z ich usług i mam bardzo dobre wspomnienia a mój ogród teraz zachwyca i denerwuje znajomych :D
    • kochammaki Re: Nawadnianie automatyczne 25.11.14, 10:29
      Projekt warto byłoby oprzeć na stworzeniu dodatkowego cienia - w upalne dni rodzina może go potrzebować - proponuję brzozy pożyteczne 'Doorenbos'. Dają cień, ale mają ażurowe korony, więc owy cień nie jest głęboki i nie rosną zbyt wysoko (5-6m). Na nich można powiesić hamaki. Ognisko z dala od zabudowań i wyższych drzew. Warto użyć kostki granitowej (i koniecznie szamotów - żeby nie było pęknięć!). Dobrze byłoby przysłonić budynki. Niekoniecznie żywotnikami - można dla zaoszczędzenia przestrzeni wykorzystać palmety (np. jabłonie). 2w1 - owoce i przysłonięte ściany. Małe place zabaw można kupić ' w całości'. Dobrze, żeby było tak trochę cienia.
      Jeśli potrzebujesz więcej rad, zapraszam: info@green-support.pl ,
      www.green-support.pl
      Pozdrawiam!
      • ania_ogrodowa Re: Nawadnianie automatyczne 22.04.15, 10:53
        Zgadzam się, podobny zabieg był wykonywany w moim ogrodzie. Cieszę się, że skorzystałam z usług projektanta ogrodów bo inaczej sama bym na nie wpadła... albo wpadła za późno ;) nie wyobrażam sobie rozkopywania całego terenu brrr
    • martinrylko Re: Potrzebna pomoc przy zaprojektowanie ogrodu 23.10.15, 14:18
      Wiesz, teraz bardzo modne jest profesjonalna zakładanie ogrodów.Wrocław ma bardzo dużo takich firm :-S
      Większość osób w ten właśnie sposób projektowało ogród. Jestem pośród tych właśnie ludzi :-P dlatego ciężko mi powiedzieć jak co i gdzie posadzić. Wydaje mi się, że warto zasięgnąć opinii fachowca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka