Dodaj do ulubionych

Mała choinka do ogrodu

13.03.15, 13:06
Znowu lecę na forum z moimi rozterkami.
Tym razem obiektem moich rozmyślań jest iglaczek, który w okresie okołoświątecznym robiłby za choinkę.

Oczekiwania:
- docelowa wysokość nie więcej niż 3 m,
- ładny, "choinkowy" stożek,
- ponieważ będzie rósł na tle sosen pospolitych, otoczony fiołkami, kokoryczami, paprociami itp., chciałabym, żeby miał wygląd "naturalny"; tak aby ten zakątek ogrodu przypominał fragment lasu. Z tego powodu odpada świerk kłujący Glauca Globosa - karłowy srebrny świerk.

Miejsce: nasłonecznione przez większość dnia, dość zaciszne, gleba gliniasto-piaszczysta, lekko kwaśna.

Po przetrzepaniu internetu wyłoniłam faworytów:
1. jodła górska Compacta - czytam, że ma bardzo zgrabny stożek i jest idealną choinką, ale ma igły srebrnoniebieskie, nie wiem, czy nie będzie wyglądać zbyt egzotycznie na tle tych sosen,
2. jodła nikkońska Nana - pod względem formy wzrostowej jest ponoć podobna do ww., ale jej igły są ciemnozielone,
3. świerk pospolity Will's Zwerg.

W grę wchodzą też świerki serbskie Nana i De Ruyter, świerk pospolity Compacta albo Emsland, jodła kalifornijska Compacta, sosna pospolita Aurea - ale one chyba nie są już tak "choinkowe", mają stożki za szerokie lub nieregularne.

Znacie te drzewka? Będą się nadawać?
A może jeszcze coś innego polecicie?
Obserwuj wątek
    • solejrolia Re: Mała choinka do ogrodu 13.03.15, 13:37
      Biorąc pod uwagę oczekiwania, to w takich przypadkach ja sadzę już podrośniętego świerka serbskiego Nana - ale musi być juz podrosnięty, bo on naprawdę wolniutko przyrasta, za to jest bardzo piękny, bardzo zwarty i gęsty- idealny na przedogródek, idealny, żeby powiesić lampki na Boże Narodzenie, może to nie jest taki idealnie idealny stożek;-), a bardziej taki pękaty, ale i tak to jedno z piękniejszych drzewek do niewielkiego ogródka.
      ja w każdym razie bardzo lubię tą odmianę i polecam.
      • deszczu_kropelka Re: Mała choinka do ogrodu 07.05.15, 13:11
        Solejrolia, pamiętasz jeszcze, jak mi radziłaś?
        Otóż - ta dam! - odmeldowuję, że właśnie posadziłam polecanego przez Ciebie świerka serbskiego Nana.
        Niestety, nie dało rady z podrośniętym okazem, ma tak z 30 cm. Wygląda jak krzaczek (śliczniusi), a nie jak drzewko :-). Ciekawa jestem, kiedy wykształci pęd-przewodnik i zacznie przypominać tę moją choinkę... (ale w sumie nigdzie mi się nie śpieszy :-) ).
        Dziękuję bardzo za poradę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka