Dodaj do ulubionych

Dereń kousa

12.06.15, 19:48
Mojemu dereniowi o różowych przykwiatkach coraz bardziej one drobnieją. Jak kupowałam w szkółce, 3-4 lata temu to były okazałe 'kwiaty', teraz obsypany jest cały maleńkimi niepozornymi chociaż nadal różowymi. Czy jest jakiś sposób żeby to zmienić?
Obserwuj wątek
    • apersona Re: Dereń kousa 13.06.15, 22:52
      Może mu się szkółkowy zapas nawozu wyczerpał.
      • kocia_noga Re: Dereń kousa 14.06.15, 07:48
        Myślisz że duża dawka nawozu jesienią załatwi sprawę w przyszłym roku?
        • solejrolia Re: Dereń kousa 14.06.15, 11:48
          Ale dlaczego chcesz czekać do jesieni? Jesli juz teraz widzisz niedobory składników to zadziałaj już teraz. Być moze brakuje w glebie jakiegoś mikroelementu i przez to kwitnienie jest coraz słabsze. A teraz jest bardzo dobry termin na nawożenie, rośliny są w fazie najintensywniejszego wzrostu, w dodatku twój dereń kwitnie.
          ja bym już teraz nawiozła nawozem wieloskładnikowym. Albo obornikiem granulowanym.
          i dodatkowo dawkę podzieliłabym, na teraz, i na k.lipca- pocz. sierpnia. (dawka dzielona-mniejsza szansa na przenawożenie)
          Później staram się nie nawozić, bo rośliny powoli szykują się już do zimy i nie powinno się ich pobudzać do wzrostu, żeby pędy zdążyły zdrewnieć przed zimą i nie przemarzły.
          • dagusia333 Re: Dereń kousa 14.06.15, 17:34
            Jaka masz glebę? Na gliniastych i bardziej zwięzłych dereń Kousa albo wogóle nie będzie dobrze rósł, albo będzie wykształcał takie niewielkie mało ciekawe kwiaty.Gleba musi być przepuszczalna.
            • kocia_noga Re: Dereń kousa 14.06.15, 20:01
              Glina. I to chyba jest odpowiedź, bo kwiatów ma mnóstwo, tylko drobniutkie, a kupowałam odmianę z wielkimi. Popróbuję jeszcze jakoś rozluźnić glebę wokół, nałożyć kompostu i trochę wymieszać, może pomoże.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka