marnamania 13.06.15, 14:50 dlaczego byle gdzie rosnie calkiem dobrze a na przekopanej i zasilonej kompostem ziemi zle? ani kwiatow ani nawet ladnych lisci nie ma? czy jarzmianka to taka roslinna "masochistka" ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
enith Re: jarzmianka 13.06.15, 16:39 Nie wiem akurat jak z jarzmianką, ale wiesz, że są rośliny, które MUSZĄ rosnąć na parszywej ziemi, by się wysilić na kwitnienie i wytworzenie nasion? A za dużo dobroci (bogata ziemia) powoduje, że nie tylko nie chce się im kwitnąć, ale często są z tego powodu krótko żyjące. Niskie dzwonki są świetnym przykładem. U ciebie problem może być inny: nie to oświetlenie, nie to Ph gleby, za mokro, za sucho. Może przesadź na inne stanowisko? Odpowiedz Link Zgłoś
marnamania Re: jarzmianka 13.06.15, 17:08 no wlasnie tak kombinuje ;/ liliowiec sammy russel tez mi nie kwitnie a reszta obok niego jak najeta (zurawka przywrotnik szalwia) - ciekawe te rosliny ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: jarzmianka 14.06.15, 07:56 Mam to samo. Nie rośnie u mnie jarzmianka, żółwik ani nachyłek (oprócz Zagrebu). Próbowałam kilka razy i odpuściłam. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: jarzmianka 14.06.15, 08:29 Może macie za ciężką ziemię? Jarzmianka wprawdzie lubi żyzną, ale przepuszczalną, luźną. U mnie chyba też nie utrzymałaby się z powodu gliny, jak wiele innych bylin zresztą. Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: jarzmianka 14.06.15, 11:43 Bardzo długo uważałam jarzmiankę za nieciekawą roślinę, oglądając ją zresztą tylko na fotkach;) Potem przeczytałam u Buczackiego, że jest niedoceniana ale nigdy przez tych, którzy ją uprawiają i z ciekawości zakupiłam. Teraz mam kilka odmian i już wiem, co Buczacki miał na myśli- to zawodnik nie do zdarcia, w dodatku prawie o każdej porze ozdobny. Horpyna może mieć rację z przepuszczalnością gleby, może też być coś w tym, że jarzmianka lubi ubogo- od razu rzuciłam ją do suchego cienia i tam sobie radzi najlepiej. W tym roku dosadziłam variegatę i białą na dopracowanej cienistej rabacie i, póki co, kwiatów nie ma. No, ale to pierwszy rok, poczekam. Za to nie mogę dochować się ładnej rugosy, która masowo porasta nadbałtyckie plaże i wydaje się, że nic jej nie potrzeba... Odpowiedz Link Zgłoś
marnamania Re: jarzmianka 31.10.15, 13:00 a najlepsze, ze wreszcie zakwitla, ale we wrzesniu jakos i nadal kwitnie :D Odpowiedz Link Zgłoś