lewana77 05.09.15, 11:34 Hej Czegoś nie rozumiem, kwitną na wiosnę, a teraz pojawiły się w sprzedaży w pełni kwitneinia? Jak zwykłe wrzosy? O co chodzi? Z góry dzięki:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kocia_noga Re: Wrzosiec? 05.09.15, 13:42 Bo są kwitnące teraz (przeważnie z cieplejszych stref klimatycznych) i te kwitnące wiosną. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Wrzosiec? 05.09.15, 14:17 Nie tylko z cieplejszych stref klimatycznych. Od lipca kwitnie wrzosiec bagienny, rosnący w Polsce dziko, chociaż jest bardzo rzadki i pod ścisłą ochroną. Bywa oczywiście uprawiany, ma odmiany o kwiatach białych i rozmaitych odcieniach różu. I jego kwiaty są stosunkowo duże, jak na wrzosiec. Wymaga ziemi kwaśnej i wilgotnej, wiadomo - bagienny. Również kwaśnej gleby wymaga wrzosiec popielaty, też kwitnący przez lato i jesień. Mniejsze wymagania glebowe ma jesienny wrzosiec rozpierzchły i późnozimowo - wczesnowiosenny wrzosiec krwisty, oba te gatunki tolerują obecność wapnia w glebie. I właśnie wrzosiec krwisty jest najczęściej uprawiany ze względu na nietypową porę kwitnienia. Dlatego też powszechnie uważa się, że wrzośce kwitną wiosną - po prostu takich najwięcej sadzi się w ogrodach. Odpowiedz Link Zgłoś
enith Re: Wrzosiec? 05.09.15, 16:43 A nie jest tak, że wrzosy kwitną latem, a wrzośce zimą (czy tam na odwrót, nigdy nie mogę tego spamiętać)? No i zawsze trzeba brać pod uwagę, że wiele roślin pochodzi z upraw szklarniowych, a więc hodowanych w klimacie ściśle kontrolowanym, co pozwala regulować wegetację wg uznania. Stąd, gdy ja kupuję taką np. kwitnącą w październiku kamelię sazankę, wiem już doskonale, że została ona podpędzona na sprzedaż, bo w moim klimacie sazanki kwitnąć zaczynają dopiero na przełomie grudnia i stycznia. I tak jest z wieloma roślinami aktualnie w sprzedaży. Trochę czasu zajęło mi dojście do tego, ale w końcu doszłam, gdy okresy kwitnienia w gruncie w moim ogrodzie zaczęły kompletnie rozmijać się z tym, co widziałam u ogrodnika. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Wrzosiec? 05.09.15, 20:19 Nie, po prostu zależy to od gatunku wrzośca. Tak jak napisałam, najczęściej hodowany jest wrzosiec krwisty, który właśnie zaczyna kwitnąć zimą; stąd powszechne przeświadczenie, że "wrzośce kwitną zimą". A sporo gatunków wrzośca kwitnie latem i jesienią, przez co nie są tak atrakcyjne, bo w tym czasie kwitnie mnóstwo innych roślin. Odpowiedz Link Zgłoś
dagusia333 Re: Wrzosiec? 06.09.15, 09:54 Może się mylić, bo teraz najczęściej spotykany w sprzedaży jest wrzosiec delikatny (E.gracilis) różowy i biały u nas nie zimujące, ale bardzo podobne do wrzośców kwitnących wiosną też w kolorach różowym i białym, ale te kwitnące wiosną zimują.Mają też nieco inny wygląd kwiatków.Te kwitnące jesienią bardziej okrągłe w kształcie koralika, a te wiosenne wydłużone i ostro zakończone. Odpowiedz Link Zgłoś
lewana77 Re: Wrzosiec? 07.09.15, 10:33 Dzięki, jesteście nieocenione. A myślicie, że teraz dostanę w sprzedaży te kwitnące na wiosnę (bo to co widzę to właśnie te z koralikami kwitnącymi) Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Wrzosiec? 07.09.15, 11:52 Może i dostaniesz, ale lepiej kupować z kwiatami, bo wtedy wiesz, co kupujesz - wrzośce mają różne odcienie kwiatów. A bywa różnie, zdarzają się pomyłki. Rośliny kupione w doniczkach z brylą ziemi można przesadzać spokojnie do gruntu nawet w pełni kwitnienia. Czyli kup spokojnie na wiosnę - kwitnące lub przekwitające. Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: Wrzosiec? 08.09.15, 14:51 u mnie właśnie powtarza kwitnienie wrzosiec krwisty, oraz ciągle kwitną dwa bagienne - w ogrodzie, między inną roślinnością typu jałowce, barwinek i czarne jagody Odpowiedz Link Zgłoś