10.09.15, 13:44
Dzień dobry!
mam niskie fuksje, które już dwa razy przezimowałam (nie mam piwnicy, ale dałam radę w chłodniejszym pokoju, niewiele podlewając i przycinając je tylko dobrze na wiosnę). W tym roku jednak bardzo długo czekałam na zakwitnięcie; w końcu się ładnie rozrosły, ale mają mocno zdrewniałą łodygę, na wiosnę wychodzi z niej tylko taki pędzik, dlatego długo się rozrasta.
Dać spokój, kupić nowe na wiosnę, czy próbować inaczej?
Pozdrawiam ciepło
B
Obserwuj wątek
    • bez19 Re: Fuksja 10.09.15, 19:22
      Najprościej kupić odmiany zimujące w gruncie.
      • moo-n Re: Fuksja 10.09.15, 19:51
        Możesz teraz zrobić sadzonki i w tej fazie je przezimować.Na wiosnę szybko ruszą i będziesz mieć wcześnie kwitnące rośliny.Nie każda odmiana nadaje się do zimowania w warunkach domowych.Sadzonki łatwiej to znoszą na chłodnym parapecie.
        • bia-la Re: Fuksja 10.09.15, 22:40
          Dzięki. A podpowiesz kiedy zrobić najlepiej te sadzonki? Może jeszcze potrzymam krzaczki w domu.
          • moo-n Re: Fuksja 11.09.15, 16:47
            Sadzonki najlepiej robić pod koniec sierpnia, bo potem coraz słabiej się ukorzeniają, a więc ostatni dzwonek.Dorosłe okazy możesz trzymać dopóki się da.
            • bulajl Re: Fuksja 25.09.15, 10:51
              Dokładnie tak jak w powyższym poście, sadzonki łatwo się ukorzeniają. Wystarczy sama woda w szklance i pięknie puszczają korzonki. Bardziej szlachetne odmiany możesz potraktować ukorzeniaczem a po posadzeniu nawozem ukorzeniającym. Kosztuje kilka złotych a dość dobrze działa.
              • bia-la Re: Fuksja 01.10.15, 18:57
                Bardzo dziękuję! Kilka łodyżek już od jakiegoś czasu w wodzie, zobaczymy, na razie opadają im liście, ale nie spieszy mi się, do wiosny jeszcze trochę ;)
    • dagmara.part Re: Fuksja 08.11.16, 13:00
      mi też nie poszły!! uwielbiam fuksje a miałam w tak bajecznym kolorze i próbowałam, ale zmarniały.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka