wiseacres 17.12.16, 18:07 A jak się zapytam co to za zioła czy też roślina, to co mi odpowiecie? Jednocześnie życzę wszystkim tu na Forum Zdrowych i Wesołych Świąt. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
enith Re: Ciekawość 17.12.16, 18:31 Też mi wygląda na wierzbówkę. Ponoć cudne winka z niej wychodzą. Tobie też Wesołych Świąt! Odpowiedz Link Zgłoś
enith Re: Ciekawość 17.12.16, 22:52 O ile dobrze pamiętam, to z płatków, ale na 100% pewna nie jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
m.a.l.a_syrenka Re: Ciekawość 17.12.16, 23:34 Dzięki za tą ciekawostkę. Znalazłam przepis i za rok będzie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Ciekawość 18.12.16, 08:01 Można ją hodować w ogrodzie, zwłaszcza na ubogiej glebie, gdzie mało co chce rosnąć (np. na żwirowisku). Tyle, że jej inwazyjność jest prawie taka, jak nawłoci (z którą zresztą ładnie się komponuje). Trzeba usuwać przekwitłe kwiatostany, żeby nie dopuszczać do rozsiewu; wystarczająco rozłazi się kłączami, nawet trzeba wypruwać nadmiary. Odpowiedz Link Zgłoś
m.a.l.a_syrenka Re: Ciekawość 18.12.16, 14:59 Nie przyszło mi do głowy, żeby hodować toto w ogrodzie, gdy jeszcze miałam ogród. Ona najlepiej wygląda jak kwitnie łan tak z pół hektara ;-) więc podziwiałam zawsze na nieużytkach. Chyba że masz namiary na wersję uszlachetnioną, to może pod balkonem wyląduje, bo to, co zwie się trawnikiem mnie osobiście nie zachwyca. Trawnik kosi się częściej niż dwa razy do roku. A nie mam czasu, żeby bawić się w ogrodnika przyblokowego, więc do ziemi ładuję tylko przekwitłe cebulki podpędzanych krokusów i miniżonkili oraz inne już niechciane (przetacznik kłosowy, wierzba hakuro, cebule hipeastrum na lato itp.) Odpowiedz Link Zgłoś
mirzan Re: Ciekawość 18.12.16, 19:44 U mnie w ogrodzie rośnie wierzbownica drobnokwiatowa. Każdego roku zbieramy ziele, suszymy, na zimową herbatkę, o właściwościach leczniczych. Pomaga na wszystko od pasa w dół,uszczelnia zawory, podobno poprawia stan prostaty. Kiprzyca też ma właściwości lecznicze. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Ciekawość 27.12.16, 18:04 mirzan napisał: > U mnie w ogrodzie rośnie wierzbownica drobnokwiatowa. Każdego roku zbieramy zie > le, > suszymy, na zimową herbatkę, o właściwościach leczniczych. Pomaga na wszystko > od pasa w dół,uszczelnia zawory, podobno poprawia stan prostaty. Kiprzyca też m > a > właściwości lecznicze. pl.wikipedia.org/wiki/Wierzbownica_drobnokwiatowa To cos dla panow w moim wieku? Jaki ma smak? Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Ciekawość 27.12.16, 18:05 ignorant11 napisał: > mirzan napisał: > > > U mnie w ogrodzie rośnie wierzbownica drobnokwiatowa. Każdego roku zbiera > my zie > > le, > > suszymy, na zimową herbatkę, o właściwościach leczniczych. Pomaga na wszy > stko > > od pasa w dół,uszczelnia zawory, podobno poprawia stan prostaty. Kiprzyca > też m > > a > > właściwości lecznicze. > pl.wikipedia.org/wiki/Wierzbownica_drobnokwiatowa > To cos dla panow w moim wieku? > > Jaki ma smak? > A gdybym pomylił gatunki? Odpowiedz Link Zgłoś
enith Re: Ciekawość 27.12.16, 18:30 > A gdybym pomylił gatunki? To pomoże od pasa w górę? :-D Poczytałam o jednej i drugiej, i wychodzi na to, że obydwie mają pozytywne działanie na prostatę, co wydaje mi się dość podejrzane. Może ktoś nieprawidłowo używa obu nazw ziół zamiennie? Odpowiedz Link Zgłoś
mirzan Re: Ciekawość 27.12.16, 19:46 Można spróbować tak: Epilobium parviflora, działa od pasa w dół, a parviflora Epilobium, od pasa w górę. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Ciekawość 27.12.16, 23:04 mirzan napisał: > Można spróbować tak: Epilobium parviflora, działa od pasa w dół, > a parviflora Epilobium, od pasa w górę. Podoba mi sie Wasze holistyczne podejscie:))) A swoja droga to chyba ich skład chemiczny nie rózni sie drastycznie? Odpowiedz Link Zgłoś