klikaczk-a
20.03.17, 11:46
Witam
Mam ogród za domem a raczej przyszły ogród. Na razie jest to kawał ziemi w 90% pokryty grząską gliną lub mieszaniną piachu i gliny. Po deszczu w niżej położonych partiach robi się bagno. PRzed zimą rolnik przejechał mi pługiem i zaorał całość na głębokość okolo 30cm. Tak to przelezało. Niedawno przywiozlem trzy wywrotki ziemi ale jest ona niewiele lepsza - sporo gliny tyle ze przeważa piach a sama glina jest w kuleczkach a nie zbita.
Zamierzałem to rozplanować po działce (okolo 350m2), Na to dać humusa czarnoziemia (mam za płotem dzialkę rolkną leżącą 20lat odłogiem pokrytą dziką roślinnościa i tam jest takiej idealnej ziemi na głębokość 40cm. Także mogę to nawieść taczkami na moją dzialkę a tam wywieś tą moja glinę. Tylko na jaką głebokość ? Rozumiem że zaraz po nawiezieniu trzeba by to znow przekopać lub poprosić tego rolnika o ponowne zaoranie?
W innym wątku polecane są też trociny lub żwir. Mam do dyspozycji tez parę ton piachu gruboziarnitego 0-4mm ale to oczywiscie kropla w morzu potrzeb przy takiej powierzchni.
Nałożenie tylko na wierch czarnej ziemi nic nie daje. Testowałm to juz na fragmencie działki. Nawiozlem ok 10cm czarnego, po deszczu robi sie z tego ciapa i slizga sie to po glinie pod spodem...