Dodaj do ulubionych

Wrzosy a wrzoście

28.04.02, 19:13
Czy jedyną różnicą między wrzosami a wrzoścami jest inny okres kwitnienia
(jesień - wiosna)? Które są bardziej dekoracyjne? Które się lepiej rozrastają?
Pytam niestety, już tylko z ciekawości, bo wczoraj kupiłam, a dziś zasadziłam w
pustym miejscu 50 wrzosów. Nie wiem czy w dobrej odległości od siebie - nie mam
pojęcia jak bardzo i jak szybko się rozrosną. Są wśród nich 4 rodzaje, pan z
Ogrodu Botanicznego powiedział, że te o żółtawych liściach zakwitną na
fioletowo-różowo, a te ciemnozielone na biało. Czy pomiędzy nimi mam wysypać
korę? Czy wówczas się rozrosną czy kora je przyhamuje? Czy wrzosy lubią mokro?
Będę wdzięczna za odpowiedzi na wszystki pytania...
Obserwuj wątek
    • jack_ Re: Wrzosy a wrzoście 29.04.02, 09:27
      Sadzić sie powinno co 25- 30 cm , kora miądzy roslinami zapewni że nie będą się
      wysiewały pomiędzy roślinami chwasty w lecie wpływa korzystnie na stabilność
      wilgoci w glebie ( mie ma tu sutuacji że mokro jest gdy podlewasz a potem
      bardzo sucho w południe kiedy woda wyparuje ) zimą kora chroni przed mrozem.
      Wrzosy tnij każdej wiosny ( przełom marca i kwietnia ) usuwając cześc pędu na
      której były kwiat to będą ładnij kwitły , zagęszczą się a nie rozrosną za
      bardzo ...
    • carlinaacaulis Re: Wrzosy a wrzoście 29.04.02, 18:58
      Oprócz terminu kwitnienia różnią się budową kwiatów i nieznacznie wyglądem, ale
      ponieważ zaliczane są do roślin lubiących kwaśny odczyn gleby sadzi się je
      razem i b. dobrze się komponują.Bardzo dobrze wyglądają i czują się w otoczenu
      iglaków i podsypane korą,a najważniejszym moim zdaniem zabiegiem pielęgnacyjnym
      jest ich przycinanie.Przycinamy po kwitnieniu i poniżej ostatniego kwiatka,co
      gwarantuje, że ładnie się rozkrzewią i będą tworzyć wyrównany gęsty
      kobierzec.Wrzosy lubią mokro(nie za bardzo)i napewno kwaśno.Co do kolorów to na
      rynku dostępnych jest tak wiele odmian, że trudno jest określić ich dokładny
      kolor(trzeba znać nazwę zakupionej odmiany).Przycinane wrzosy rozrastają się
      wolniej, ale mają ładniejszy pokrój.Powodzeniaw uprzawie!!
    • isis! Re: Wrzosy a wrzoście 30.04.02, 11:14
      Ponawiam pytania o wrzosy, licvząc na odpowiedz eksperta!

> Czy jedyną różnicą między wrzosami a wrzoścami jest inny okres kwitnienia
      > (jesień - wiosna)? Które są bardziej dekoracyjne? Które się lepiej rozrastają?
      > Pytam niestety, już tylko z ciekawości, bo wczoraj kupiłam, a dziś zasadziłam w
      > pustym miejscu 50 wrzosów. Nie wiem czy w dobrej odległości od siebie - nie mam
      > pojęcia jak bardzo i jak szybko się rozrosną. Są wśród nich 4 rodzaje, pan z
      > Ogrodu Botanicznego powiedział, że te o żółtawych liściach zakwitną na
      > fioletowo-różowo, a te ciemnozielone na biało. Czy pomiędzy nimi mam wysypać
      > korę? Czy wówczas się rozrosną czy kora je przyhamuje? Czy wrzosy lubią mokro?
      > Będę wdzięczna za odpowiedzi na wszystki pytania...

• jerzy.wozniak Re: Wrzosy a wrzoście 01.05.02, 08:45
      Witam na forum Gazety!
      Wrzosy to prawie to samo, co wrzośce, te pierwsze to gatunki z północnej
      półkuli wrzośce pochodzą z południowej Afryki. Obecnie naliczono ponad 1000
      gatunków wrzosów różniących się nie tylko kolorem kwiatów, ale również
      wielkością i kolorem liści. Wrzosy bardzo późno trafiły do naszych ogrodów,
      zainteresowano się nimi dopiero w XIX wieku. Wrzośce kwitną wiosną nawet w
      lutym, zaś wrzosy jesienią, chociaż od tej reguły są wyjątki.
      Zarówno jedne jak i drugie to rośliny nieurodzajnych suchych terenów, o silnej
      operacji słonecznej. Chcąc, więc aby dobrze rosły musimy stworzyć im warunki
      podobne do naturalnych. Miejsce musi być suche słoneczne (w cieniu kwitną słabo
      lub wcale, a ich pędy wyciągają się i są podatne na choroby grzybowe) o bardzo
      kwaśnej ziemi. Podłoże przygotowujemy następująco; zbieramy 10 cm ziemi i
      wysypujemy torf nieodkwaszony. Następnie mieszamy go glebogryzarką lub ręcznie
      z podłożem na głębokość 20 cm. Wrzosy nie rosną same, w ich życiu ogromną rolę
      odgrywają grzyby, dlatego warto na grządki z wrzosami przynieść trochę ziemi z
      wrzosowiska (nie zbieramy jej z powierzchni, lecz z głębokości 15 cm). Grzybnia
      znajdująca się w takim podłożu rozprzestrzeni się na nasza grządkę i pozwoli
      roślinom lepiej rosnąć.
      Wrzosy nienawidzą nadmiaru wody, zbyt intensywnie podlewane lub wysadzone w
      podmokłych miejscach bardzo szybko giną. Wrzosy możemy podlewać tylko rano tak,
      aby woda na pędach obeschła do wieczora.
      Sadzimy je w odległości 15-30cm zależnie od wielkości krzewinki. Niektóre,
      bowiem mogą mieć nawet 50 cm wysokości.
      Zima dobrze jest przykryć nasze mini wrzosowisko gałęziami drzew iglastych lub
      agrowłókniną. Uwaga wrzosy i wrzośce szybko gniją pod nieprzewiewnym okryciem.
      No to chyba na początek wystarczy!
      Pozdrowienia,
      Jerzy Woźniak

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka