wi-wa 08.05.02, 11:35 Mam w ogrodzie żonkile, ktore nie kwitną już od lat. Postanowiłam wykopać cebulki, porozdzielać i wsadzić w nowe miejsce. Tylko nie wiem, czy jeszcze kiedyś zakwitną ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
penutka Re: Stare żonkile 08.05.02, 17:58 Spróbuj. Ja tak zrobiłam ze starymi tulipanami, które porozrzucane po całej działce, miały bardzo małe kwiaty, a niektóre nie kwitły już w ogóle. Wykopałam je w czerwcu zeszłego roku, podzieliłam cebulki, wysuszyłam i posadziłam końcem września. No i w tym roku mam morze tulipanów, całkiem za darmo. Niektore co prawda nie zakwitły, ale w tym roku nie będę ich jeszcze wykopywać, poczekam, może cebulki były za małe i jeszcze urosną. Żonkili niestety nie mam, ale sposób uprawy jest chyba podobny. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: Stare żonkile 11.05.02, 09:14 Witam na forum Gazety! Zobacz w wątku 704 - jeśli będzie mało dopiszę jeszcze o uprawie tych pięknych, choć krotko kwitnących roślin cebulowych. Pozdrowienia, Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś
wi-wa Re: Stare żonkile 16.05.02, 14:39 Dzięki za Wasze odpowiedzi. Postaram się do nich zastosować. Ale nadal mam wątpliwości , czy te moje marne narcyze (które od lat nie kwitły), pomino bardzo drobnych cebulek zakwitną jeszcze ? Odpowiedz Link Zgłoś