04.06.02, 12:23
Tak myślę że to opuncja. Na początku b ył to kaktus złożony z okrągłych
plaskich "części". Potem zaczął wypuszczać "dzieci", ale one wyglądały już
inaczej: dłuuuuuuugie płaskie. W tej chwili te "dzieci" maja po ok. 80 cm i
podpierane są kijkami z wszelkich możliwych stron.

Czy ta roślina rzeczywiście tak ma wyglądać czy też ja popełniłam jakiś błąd ?
Jak skrócić te dzieci (tzn. powstrzymać ich wzrost albo zmienić kształt) żeby
nie trzeba było podpierać kijkami i żebyu nie kładły się na boki ?
Obserwuj wątek
    • jerzy.wozniak Re: Opuncja 05.06.02, 18:13
      Witam na forum Gazety!
      Doskonały przykład na wyciąganie się roślin spowodowane brakiem światła.
      Opuncje to rośliny lubiące słońce i to nie w naszym rozumieniu. W związku z tym
      na kilkaset gatunków w domu może jako tako rosnąc zaledwie kilka należących do
      pod sekcji np. Astrocylindropouncja. Inne takie jak opuncje właściwe składające
      się z okrągłych płaskich członów z braku światła tworzą wyciągnięte pędy
      pozbawione cierni różniące się nie tylko kolorem, ale i wyglądem od tego co
      urosło w uprawie na Kanarach lub Maroku. Dlatego kaktusy mogą kupować tylko te
      osoby, które dysponują wyjątkowo nasłonecznionym parapetem lub balkonem. Z
      opuncją jest i tak jeszcze bardzo dobrze, bo jest niezwykle adaptywną i
      wytrzymałą rośliną i rośnie nawet w bardzo niekorzystnych warunkach. Zapewnia
      jej to niezwykle sukcesy w zasiedlaniu nowych terenów od tropikalnych lasów po
      pustynie Afryki czy Australii.
      Pozdrowienia,
      Jerzy Woźniak
    • penutka Re: Opuncja 05.06.02, 18:55
      Przepraszam, że się wtrącam, ale miałam podobny problem z opuncją, chociaż mam bardzo słoneczne
      mieszkanie. Teraz robię tak: na całą zimę stawiam w najchłodniejszym miejscu w mieszkaniu i prawie w ogóle nie
      podlewam, a od początku kwietnia, jak nie ma mrozów, wystawiam na słoneczny balkon i też podlewam raczej
      rzadko, raz na dwa tygodnie. Nie wyciąga się już, ale teraz czekam aż zakwitnie, bo widziałam kwiaty opuncji,
      różowe, przepiękne. Było to kilka lat temu na deptaku w Kudowie Zdroju. Podejrzewam, że oni musieli tam
      zimować ją w niskiej temperaturze.
      • doka1 Re: Opuncja 11.06.02, 09:02
        Oczywiście,
        Dziczenie opuncji wynika z braku odpowiedniego stanowiska, Roślinę nalerzy jak
        najszybciej wystawić na balkon bądź wynieść do ogrodu. Moja pierwsza opuncja
        przywieziona z Korsyki starszliwie zdziczała. Obecna przywieziona z poł Francji
        rok temu wypuściła dwie piękne łodygi w kształcie spłaszczonych "Dłoni".
        Doniczka stoi na balkonie od kwietnia. Zimowanie: roslina powinna "odpocząć" ja
        prawie w ogóle nie podlewałam (raz na miesiąc) i chłodniejsze miejsce (moja
        opuncja w naturalnych warunkach sporadycznie wytrzyma lekki przymrozek) wiem to
        od właściciela ogrodu z którego wzięłam odnużkę.
        Powodzenia w hodowli

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka