piasia 13.06.02, 08:36 właśnie przeczytałam, że tak nazywa się jeden z gatunków komara. Jak Wam się podoba??? Bo mnie bardzo :))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jerzy.wozniak Re: doskwier pastwiskowy 13.06.02, 14:33 A gdzie to przeczytałaś? ja nie znam tej nazwy i chętnie przeczytam o nim co nie co. Chyba że ktoś dorobił nazwę, co czasem ma miejsce. Pozdrawiam, Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
piasia Re: doskwier pastwiskowy 14.06.02, 07:10 W środowym dodatku "Zdrowie" do SuperEkspressu - były jeszcze inne nazwy, był jakiś "mustyk", jakiś coś tam pchełkowy (jeśli dobrze pamiętam). Nie mam tego dodatku pod ręką (został w domu), ale w poniedziałek dorzucę resztę informacji. A nazwa cudowna, prawda? Pozdrawiam Piasia Odpowiedz Link Zgłoś
antares777 Re: doskwier pastwiskowy 16.06.02, 12:14 Hej, hej! Super! Nazwa bardzo adekwatna. Mnie się zdaje, że oprócz wymienionego tutaj z imienia doskwiera pastwiskowego, występują również: - doskwier bagienny, - doskwier nadwodny, zwany czasem wędkarskim, - doskwier leśny, - doskwier ogrodowy. W przyrodzie występują również formy pośrednie, ale nie dajmy się zwieść, bo np. doskwier parkowy jest jedynie odmianą doskwiera ogrodowego. Z pomachiwajkami Stary zgred P.S. Zawsze mnie fascynowało nazewnictwo "klasyfikacyjne", a szczególnie efekt tej działalności i o ile np. nazwy nadawane owadom wydają mi się sympatyczne i pełne "czułości", o tyle nazwy niektórych ulic wywołują u mnie odruchowy szczękościsk. Odpowiedz Link Zgłoś
ptasik Re: doskwier pastwiskowy 16.06.02, 15:14 Witajcie !!! Mnie też się bardzo podobie :-))))))))) Stary Zgredzie Zapomniałeś o doskwierze domowy - to dopiero wredne bydle, człowiek sobie spokojnie śpi i nagle tuż nad głową słyszy bzyczenie... Pozdrawiam Katula Odpowiedz Link Zgłoś
antares777 Re: doskwier domowy 16.06.02, 19:33 Hej, hej! Katulo Z doskwierem domowym, z wszystkimi cechami, jakie byłaś łaskawa wymienić i paroma jeszcze gorszymi, ja mam do czynienia codziennie - gdy spojrzę w lustro. A nie wymieniłem go jedynie przez przyrodzoną mi (nie)skromność. Hihihihi Z pomachiwajkami Stary zgred Odpowiedz Link Zgłoś
piasia Re: doskwier domowy 17.06.02, 07:42 Proponuję - Bzykacz nocny nadgłowny!!!!! Takie bydlę odpędza sen lepiej niż wyrzuty sumienia. Lata toto i pyta "śpiiiiiiiisz? śpiiiiisz?" Teraz do Jurka: w tym dodatku tylko wspomnieli, że najczęściej spotyknae w Polsce to komar brzęczący, doskwier pastwiskowy i mustyk plamisty. A najpiękniejsza nazwa szkodnika jaką w życiu słyszałam, to "tantniś krzyżowiaczek". Jest taka melodyjna i pieszczotliwa! Ty tantnisiu - jak to ślicznie brzmi, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
ptasik Bzykacz nocny , doskwier domowy :-)))))))))))) 18.06.02, 08:22 Witajcie Pi, dziwię się jakim cudem po przeczytaniu Twojej propozycji ze śmiechu nie spadłam pod stół... Jesteś pewna swojej propozycji? :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Stary Zgredzie Miałąm na myśli trochę mniejsze doskwiery domowe, takie tycie, tycie, malutkie, niekoniecznie te z lustra. TO SĄ DOSKWIERZYSKA DOMOWE Pozdrawiam Was oboje Katula Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
piasia Re: Bzykacz nocny , doskwier domowy :-)))))))))))) 18.06.02, 08:40 no fakt..... bzykacz nocny... hmmm..... głodnemu chłop, przepraszam, chleb na myśli ;)))))))))) Katulek, a co ty robisz na forum w tak nietypowym czasie?????? Odpowiedz Link Zgłoś