rzymianka 19.06.02, 08:48 CZy ten piękny kwiat kwitnie? Mam go od września 2001 roku, jest przepiękny, cudnie rośnie a wczoraj zobaczyłam cudny biały kwiat (bedzie więcej) i bardzo się zaskoczyłam. Jak to jest z tym kwiatkiem? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piasia Re: calathea 19.06.02, 09:12 Napisz więcej! Jak ten kwiat wygląda? Bo kalatee mają kwiaty niepozorne i nieciekawe, z pewnością nie mozna ich nazwać "cudnymi". Jest jedna kalatea, która liście ma niezbyt ciekawe, ale za to żółte kwiaty w formie jakby piętrowego koszyczka (taka mini palemka wielkanocna). Nazwy w tej chwili nie pamiętam. A w ogóle polska nazwa kalatei to - uwaga uwaga - OSTRZESZYN. Makabra, co? ;))) Pozdrawiam Piasia Odpowiedz Link Zgłoś
rzymianka Re: calathea 19.06.02, 09:20 faktycznie może mieć kształt palemki; kolor ma biały z cieniutką lekko bordową obwódką. Osobiście nie znam się na kwiatach i zaskoczeniem jest dla mnie ten kwiat. Kalatea, którą mam ma bardzo delikatne liście koloru ciemnej zieleni i takie zamszowe, az miło się dotyka, od spodu liście są koloru borowego. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: calathea 19.06.02, 22:23 Kwitną i to dość często, trzeba jednak czasu, aby rośliny podrosły. Mnie osobiście podobają się kwiaty wszystkich gatunków. Maja w sobie urok dżungli, i nie są plastikowym cudusiem jak storczyki. Jurek Odpowiedz Link Zgłoś