cenia5 07.04.05, 13:00 Czym można zwertykulować trawę zastepując wertykulator? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
7777777s Re: zamiast wertykulatora 26.04.05, 20:52 widłami to ciężka robota dla kobiety, zniechęciłam się szybko Odpowiedz Link Zgłoś
halszka2 Re: zamiast wertykulatora 26.04.05, 21:02 Widziałam niedawno chyba w Castoramie, nakładkę z kolcami na walec do trawnika. Ale to chyba areator z tego jednak powstał. W sumie podobnie dzialają, a znacznie taniej, niż wertykulator. Wiem też o nakładkach z kolcami na buty, którymi to należy dreptać , by napowietrzyć trawnik .Też chyba w Castoramie wydzialam, ale w ubieglym roku. Halszka Odpowiedz Link Zgłoś
7777777s Re: zamiast wertykulatora 26.04.05, 21:06 czy ktoś dreptał w takich bucikach? na mały trawnik może by dobre bylo Odpowiedz Link Zgłoś
paloma_p Re: zamiast wertykulatora 27.04.05, 09:39 Mam takie buciki. Faktycznie one są dobre ale na BARDZO, BARDZO mały trawnik i za ich pomocą można tylko napowietrzyć trawnik. Mój trawnik jest dosyć duży i po 5 minutach chodzenia w nich jestem już zniechęcona. Tak więc używam ich przez 5 minut do roku. Natomiast jeśli chodzi o wertykulację to tylko wertykulator lub grabie. Odpowiedz Link Zgłoś
amadyn Re: zamiast wertykulatora 27.04.05, 13:11 To o czym mówicie nazywa się areacja, a Cenia pytała o wertykulację. Wertykulkacja to pionowe nacinanie darni i przy okazji zdzieranie nierozłożonej trawy, tzw. filcu. Zabieg taki przeprowadza się specjalnymi, elektrycznymi wertykulatorami. Można też wykorzystać do tego specjalne grabie, ale one tylko usuwają filc i nie nacinają darni. Może jednak Cenii chodziło o to , o czym wy mówicie, czyli areacji amadyn. Odpowiedz Link Zgłoś
mali_na Re: zamiast wertykulatora 27.04.05, 18:45 Chyba najlepiej będzie pożyczyć wertykulator. Czy ktoś to robił i jakie są ceny? Można dogadać się z sąsiadami, będzie taniej Odpowiedz Link Zgłoś